Információk, érdekességek

Önmagunk szeretetéről...

2023. augusztus 26.

Sokszor olvastam már különböző írásokban, hogy először önmagunkat kell szeretnünk, hogy aztán mi is szeretni tudjunk másokat. Csak azt nem írta le senki, hogyan kell szeretni magunkat?

Az önszeretet nem azonos a nagyképűséggel vagy az önteltséggel. És ki mondja meg, hogy mikor melyik győz? Ki mondja meg, hogyan kell elkezdenem önmagam szeretni? A szülők igyekeznek „nevelni” a gyerekeiket, elmondják, hogy mikor és hogyan kell viselkedni, de azt nem, hogy először magunkban kell rendet rakni, hogy kívül is rend legyen. Nem mondják el, mert őket sem tanította meg erre senki, ezért nincs példa, csak azt a mintát adják tovább, amit ők is kaptak. Mert a szülők terelgettek, számon kérték a leckét, megszidtak, ha rossz jegyet kaptunk, örültek, ha jobb lett a bizonyítványunk. Otthon és vendégségben „viselkedni” kellett, mert így volt úri és méltó… De azt soha senki nem mondta, hogy szeresd magad és tedd magad előre a sorban!

Megfelelni mindig másoknak?

Mindig csak azt hallottuk, hogy „ne légy önző”, „szeresd felebarátodat”, „kérj bocsánatot”, „cselekedj helyesen és szerényen”, „légy szorgalmas”, „ne legyél rossz kisgyerek”, és ebben a sok szabályban egyvalakit felejtettünk el: önmagunkat, de nagyon! Mert az emberek egész életükben valakinek meg akarnak felelni: szülőknek, tanároknak, rokonoknak, barátoknak, házastársnak… és közben saját magunkat rendeltük mindig a háttérbe. És persze azt hittük, hogy szerethetőbbek vagyunk, ha a másiknak adunk igazat, mert tudat alatt vagy tudat nélkül megvásároljuk az emberek elismerését, szeretetét, hiszen arra vágyunk… nagyon.

Mindenki a szeretetre vágyik, de az nem kívülről kell, hogy megérkezzen, hanem magunkon kellene kezdeni a törődést, a gondoskodást, a figyelmet, az önszeretetet. Magunkat kellene megkérdeznünk, jó-e nekünk az életünk, elégedettséget érzünk-e a partnerünk mellett, úgy szeret-e a másik, ahogyan én szeretném, vagy csak megalkuvóak vagyunk az életünkkel, mert beletörődünk a helyzetekbe és nem merünk kiállni a magunk igaza mellett? Nem merünk, mert attól félünk, hogy ha nem szolgálunk alázkodva – ez nem azonos az alázattal! –, akkor majd nem szeretnek minket. Pedig ez nem így van.

Merjünk nemet mondani!

Évtizedekig nem mertem „nemet” mondani, jóformán senkinek, mert igyekeztem megfelelni a másik embernek, de közben nem voltam jó saját magamhoz. Gyakran csak azért csináltam dolgokat, mert a másik embernek az igazát vagy a kérését teljesítettem. Valójában nem szerettem magamat! Egy ideje rájöttem, hogy aki igazán szeret, az elfogadja tőlem a „nemet” – mert én is elfogadom a másiktól –, ha történetesen neki nincs kedve egy programhoz, egy ételhez, egy koncerthez, egy véleményhez… Amikor elkezdtem megtanulni „nemet” mondani – számomra nem kívánt emberekre, helyzetekre –, akkor kezdtem megtapasztalni, hogy ez milyen jó dolog, és felszabadultam. Jó érzéssel párosult bennem az, ha megtehettem, hogy „nem teszek meg” valamit.


A nélkülözéseinkről...

2023. augusztus 21.

Egy levelében József Attila azt írta szerelmének, Vágó Mártának, hogy: „nélkülöztelek”, és ezt olyan fájdalmas vádként írta, hogy belegondoltam, mennyi mindent nélkülözünk életünk során.

Nélkülözünk embereket, luxusnak számító ruhákat, télen az epret, mert drága, szeretetet, szerelmet és sokfajta érzést, amit szeretnénk, és persze nélkülözzük amit vagy akit nem is szeretnénk magunk mellett, de azt saját elhatározásunkból tesszük. Vajon azok vagyunk-e, akik lenni szeretnénk, vagy csak megközelítjük az önmagunkról elképzelt és a vágyott képet? Ugyanis néha önmagunkat is nélkülözzük, mert vannak helyzetek az életben, amikor másokat helyezünk előtérbe, mikor a másik a fontosabb. Ki tudja? Talán a lelkünk, mert ott van a válasz minden kérdésünkre, csak nem mindig halljuk meg, mert túl nagy a zaj a világban, és talán néha belül is. Egy szülő a gyermekeit, unokáit biztosan előbbre helyezi önmagánál, a szerelmes ember is előbbre helyezi szerelmét, legalábbis a „rózsaszín ködös” időkben.

Volt olyan ember az életemben, aki nélkülözött engem, pedig azt állította, hogy szeret. A nélkülözése eleinte pokolian fájó volt, majd idővel egyre jobban tudtam élni az életemet nélküle is. Néha-néha fellángolt bennem a vágy, hogy milyen jó lenne, ha az a bizonyos ember nem tudna nélkülem élni, egy napot sem tudna elvesztegetni nélkülem. Aztán megértettem, hogy aki képes nélkülözni, az valójában nem szeret és sosem szeretett.

Ez a fájdalmas felismerés aztán elvezetett a mai önmagamhoz: megértettem, hogy a boldogságom a saját kezemben van, és ne a másik érzéseitől várjam. Megértettem, hogy akinek nem hiányzom, az után nekem sem kellene sóvárognom és várakoznom, hiszen remekül megvan nélkülem is. A sok szép és mézédes szó elszáll, a tett beleég az ember szívébe, és az együtt átélt és megélt minőségi idő számít igazán. Együtt, amikor jobban örülünk a másik örömének, és ezáltal leszünk mi is boldogabbak.

Mondják, nem viszünk magunkkal semmit a halálunkkor, legalábbis a házunkat, autónkat, pénzünket nem, de az emlékeinket, a közös boldogságokat elvisszük, mégpedig a lelkünkben.

Mert a lélek örök, a lélek utazik világokon, univerzumokon át, és emlékezik. Azt írta Máté apostol: „ahol a kincsed van, ott a szíved is” – milyen szelíden tiszta ez a megállapítás. Hiszen a szerelmes ember gondolatai a szeretett másikon kalandoznak mindig, a fösvény ember gondolatai a pénze körül pörög. Kinek-kinek mi jelenti a kincset.


Merevedési zavar – Kezelése – a szexológus szemével

2023. augusztus 19.

Fotó: gettyimages.com

Minden férfi életében adódnak nehezebb időszakok (rengeteg stressz, magánéleti problémák). Ilyenkor mindenkinél előfordulhat, hogy nincs meg benne a megfelelő vágy, és a merevedése sem az igazi, hiszen saját gondjai foglalkoztatják, nem tud a szexre koncentrálni. Ezekben az esetekben a probléma elmúltával rendeződik minden, nem szabad pánikba esni.

Azonban ha a merevedési zavar hosszabb távon fennáll, érdemes szakember segítségét kérni. A merevedési zavarok eredete 80%-ban szervi, 20%-ban pszichés okokra vezethető vissza, ezért a lelki háttérrel is érdemes foglalkozni.

Szervi okok
• cardiovascularis betegségek
• a hormonrendszer működési zavara
• klimax
• neurológiai problémák
• gyógyszermellékhatá lelki okok
• stressz
• félelmek, szorongás, teljesítménykényszer
• Depresszió
• egyéb pszichológiai betegségek
• Párkapcsolati problémák
• neveltetési, szociokulturális tényezők
• a pszichoszexuális fejlődés zavara

Lelki okok kezelése

Sajnos még napjainkban is sokan szégyellik, ha a szexualitással gondok vannak. Nem mernek segítséget kérni,
esetleg nem is tudják, kihez fordulhatnának. Tudatni kell a páciensekkel, hogy vannak megfelelő szakemberek (szexológus, szexuálterapeuta), akik a szexuális zavarok orvoslására specializálódtak. Akárcsak a fogorvos, a belgyógyász stb., a szexuálterapeuta sem nevet ki senkit, vagy ítél el a problémája miatt. A terápia biztonságos, meghitt környezetben történik, és akárcsak az orvosokat, a szexuálterapeutákat is köti a titoktartás.


Ha a pillanat szépsége megmarad

2023. augusztus 18.

Fotó: pixabay.com

Az élet már csak olyan, hogy a dolgok alakulása, együttállása folytán időről időre nehézségeket hoz elénk.

A napjainkban egyre inkább teret hódító „pozitív pszichológia” számos egyszerű gyakorlattal gazdagította repertoárunkat arra vonatkozóan, hogy megőrizzük az örömképességünket. Ha a megterhelő időszakokban is képesek vagyunk örömöt átélni, és az óhatatlanul megtapasztalt negatív érzelmek mellett a pozitív oldal sem tűnik el az életünkből, akkor ezzel az érzelmi típusú stratégiával a nehéz körülmények közepette is rendben tarthatjuk mentális egészségünket.

A legegyszerűbb módja annak, hogy örömet éljünk át, az, ha gyakoroljuk az „ízlelgetést” (angol kifejezéssel: savoring). Ennek lényege, hogy tudatosan erősítjük a pozitív tapasztalatok intenzitását és hosszát. Egyszerű dolgokban is kereshetünk örömöt: az ablakon beáramló napfényben, az arcunkat simogató szellőben, a kedvenc kávénk vagy teánk illatában. Ezek a dolgok általában akkor is jelen vannak az életünkben, ha stresszes időszakon megyünk keresztül, és alkalmasak arra, hogy elmerülve bennük pozitív érzelmeket ébresszünk.

Tulajdonképpen kiaknázzuk az elménk természetes szépérzékében rejlő lehetőségeket. A szobát elárasztó napfény, a növényeinkkel való bíbelődés akkor is örömet okoz, ha nehézségekkel küzdünk. Akkor is rácsodálkozhatunk egy zenemű szépségére, ha egy hete vesztettük el az állásunkat.

Az ízlelgetés kétféle módon valósulhat meg:
• Minden érzékszervünkkel belemerülünk a jelen pillanat egy szép aspektusába
• Felidézzük egy múltbeli szép pillanat teljes érzékszervi élményét


Kapcsolatmegmentő gyakorlat, ami neked is segíthet

2023. augusztus 12.

Amikor szeretnénk megjavítani kapcsolatunkat, vagy csak egyszerűen felfrissíteni az érzelmeket, vagy egy évforduló, ünnep előtt állunk, amikor valakinek örömet szeretnénk szerezni, gyakran nem tudjuk, hogyan tegyük és mit mondjunk a másik embernek. Ebben segít ez a kapcsolatmegmentő gyakorlat, amely egy konkrét gyakorlat Tihanyi Tóth Kinga magánéleti és üzleti kapcsolat-megmentőtől, az ő ingyenes letölthető füzetének egyik gyakorlata.  

Ez a gyakorlat már csodával határos módon számos kapcsolatot megmentett vagy továbblendített egy boldogabb jövő irányában. A további gyakorlatok megtalálhatóak a www.kapcsolat-megmento.hu oldalon.

– Írd fel a papírra valakinek a nevét. Olyan embernek a nevét, akit ismersz és kedvelsz. Lehet a férjed, a feleséged, gyermeked, egy barát vagy egy szülő. Vagy bárki más.

– Írd fel a lap tetejére, hogy: „Azért szeretlek, mert:”

– Majd gondold végig, hogy miért szereted. Mik a szeretni való, tisztelni való, csodálatra méltó tulajdonságai. Írd össze mindet. Mindent, ami csak eszedbe jut. Úgy fogalmazz, mintha neki írnád. Pl. kedves vagy, okos vagy, stb.

Amikor összeírtál mindent, akkor fusd végig a listát és minden egyes leírt erényre, tulajdonságra írd le, hogy KONKRÉTAN mikor figyelted meg, milyen körülmények között.

Pl. azt írtad, hogy kedves. A konkrétan azt jelenti, hogy leírod, hogy ezt (hogy kedves) mikor, milyen körülmények között figyelted meg. Pl. A múlt héten is, amikor szembe jött az a goromba szomszéd, olyan kedvesen köszöntél rá, hogy már nem is volt kedve morogni ránk. Csodálom, hogy ennyire kedves tudsz lenni másokkal, olyan emberekkel is, akik pedig meg sem érdemelnék.

Vagy azt írtad, hogy: figyelmes. Konkretizáld. Pl: Évekig nem találkoztam veled, és az első alkalommal, amikor összefutottunk és beültünk enni valahova, pontosan emlékeztél arra, hogy nem iszom kávét, és teát rendeltél nekem. Nem felejtetted el, hogy teázni szeretek.

Vagy azt írtad, hogy őszinte. Írd le, hogy mikor vetted észre, hogy ő őszinte ember. Pl. Két évvel ezelőtt, amikor elmondtam neked, hogy válni akarok, te voltál az egyetlen, aki elmarasztaltál a terveimmel kapcsolatban. Ennek volt a következménye, hogy jobban végiggondoltam, és végül úgy döntöttem, maradok a házasságomban. És nem bántam meg. Hálás vagyok azért, hogy őszinte vagy, mert tudom, hogy mindig számíthatok rád.

Így konkretizálj minden egyes általad leírt erényt és jó tulajdonságot. Ez nagyon fontos, mert ezért fogja érezni, hogy tényleg RÓLA van szó.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...212