Információk, érdekességek

A csecsemő első bélbaktériumai az anya szájából származnak

2022. május 11.

Az anyatejjel táplált csecsemőknél jóval kevesebb arányban fordul elő hasmenés vagy egyéb emésztési zavar, mint a tápszerrel etetett gyermekeknél. Vajon miért van ez így?

Fotó: 123rf.comMind ez idáig azt gondoltuk, hogy a születést megelőzően a magzatok bélrendszere steril és csak később alakul ki a jellegzetes bélmikrobióta közösség. Egy friss kutatás szerint azonban ez nem így van. Kiderült ugyanis, hogy a magzatok nincsenek annyira elszeparálva a külvilágtól, mint korábban gondoltuk. A placenta egyedi bakteriális ökoszisztémának ad otthont, amelynek egyensúlya nagyon fontos. E bakteriális közösség befolyásolásán keresztül is hathat az anya étrendje a gyermek bélbaktériumaira, de nem csak az eddig ismert módokon.

Noha azt eddig is nyilvánvaló tényként kezelték a kutatók, hogy a placentában élő intracelluláris baktériumok széles körű metabolikus és immunregulációs szereppel bírnak, sőt kihatnak a gyermek későbbi egészségére is, elsőként mégis csak most vizsgálták meg alaposabban a placenta bakteriális összetételét. Kiderült, hogy összességében a placenta mikrobiomja leginkább a száj mikrobiomjára hasonlít, és az összetételét pedig az anya étrendje alapvetően befolyásolja. Eddig az volt az elmélet, hogy a csecsemők a szülőcsatornán áthaladva szedik össze azokat a baktériumokat, amelyek később elsőkként kolonizálják a bélcsatornát (császármetszés esetén más a bél baktériumközösségének összetétele). Úgy tűnik azonban, hogy nem ez az első lépés a kolonizáció folyamatában, hanem csak a második.

Amikor ugyanis megvizsgálták az újszülöttek mekóniumát, kiderült, hogy már az első széklet is tartalmaz baktériumokat. Aagaard és mtsai. kutatási eredményeiből pedig most már azt is tudhatjuk, hogy a csecsemő első bélbaktériumai az anya szájából származnak. (Bár az útját a szájtól a placentáig, majd a placentától a magzat beléig még nem tisztázták pontosan.)

A koraszülések összefüggést mutatnak a placentális mikrobiom összetételének változásával, a korábbi vizsgálatok pedig rámutattak arra is, hogy az ínybetegségek megnövelik a koraszülés kockázatát. Ezek az eredmények tehát mind támogatják ezt a legújabb feltárt összefüggést a csecsemők bélmikrobiótájának kialakulásával összefüggésben.

A pre- és probiotikumok fontossága és szerepköre tehát sokkal szélesebb annál, mint korábban gondoltuk. Jelentőségük pedig a csecsemők egészségére gyakorlatilag vitathatatlan.

Az első számú baktérium

Mind a táptalajon végzett, mind a széles spektrumú metagenomikus vizsgálatok is kimutatták, hogy a Bifidobaktériumok a domináns baktériumnemzetség az újszülöttek bélmikrobiótájában, megközelítőleg a teljes mikrobióta 75%-át alkotják. Ezzel szemben a tápszerrel táplált újszülötteknél ez az arány jóval kevesebb és a baktériumok összetétele sokkal diverzebb. Ennek a különbségnek a magyarázata az emberi anyatej nem esszenciális összetevőire vezethető vissza (Garrido és mtsai., 2013). Hogy miért éppen a Bifidobaktériumok dominánsak az anyatejes újszülöttek bélmikrobiótájában?

A jelenség egész egyszerűen azzal magyarázható, hogy ezek a baktériumok képesek a leghatékonyabban elfogyasztani és lebontani az emberi anyatej összetevőit, ezáltal pedig ők kolonizálnak a bélben a legnagyobb sikerrel. Nem utolsósorban pedig azért van ez így, mert az anyatej prebiotikus karaktere éppen olyan, amely ezekre a baktériumokra szelektív leginkább. Ez a fajta, anyatej általi támogatás pedig előnyös helyzetbe hozza a Bifidobaktériumokat más probiotikus baktérium genusokkal és a kórokozó baktériumokkal szemben is. 


Ropognak az ízületei? Ez lehet az oka!

2022. május 11.

Fotó: 123rf.com

Mindenki számára ismerős, hogy ízületei olykor recsegnek-ropognak. Több elmélet kapcsolódik ahhoz, hogy vajon egészséges, vagy inkább káros, de bárhogy is legyen, nem árt tudni, hogy bizony porckopás is állhat a térd vagy a váll ropogása hátterében. A problémáról Dr. Váradi Éva főorvosnőt, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

Mitől ropog?

Testünkben több létfontosságú ízület is található, melyek közül a térd és a váll ízület szokta a legtöbb panaszt elszenvedni. Az izületek a csontvégek találkozásánál alakulnak ki, melyeket porcréteg borít. A porcréteg közt vékony ízületi rés található, benne ízületi folyadékkal, mely hozzájárul a csontok egymáson való fájdalommentes, zavartalan csúszásához.

Az idő előrehaladtával, illetve sérülések, fizikai munka, különböző betegségek (pl. endokrin problémák) miatt ez a porcréteg elvékonyodik a porcképzés-és pusztulás egyensúlyának felborulása miatt. Kezdeti stádiumban a felszíne egyenetlenné válik, majd később felbolyhosodik. Ez sokszor recsegő, ropogó hanggal jár, különösképp a térd és a váll esetében.

Fájdalom az állapot súlyosbodásával jelentkezik, mivel ekkor az ízületi folyadék mennyisége is csökken, így az ízületi tok gyulladásba kerül. Éppen ezért amennyiben porckopás miatt jelentkezett a ropogás, úgy a legrosszabb, amit tehet, az az, hogy magától ropogtatja, ugyanis ekkor még tovább károsítja az amúgy is már rossz állapotban lévő porcot.

Természetesen ennek a kellemetlen hangnak más okai is lehetnek, ám hogy kiderüljön, mi is okozza, mindenképp szakorvosi és képalkotó vizsgálat szükséges.

Előzze meg a nagyobb bajt

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás nagy szerepet játszik a mozgásszervi betegségek elkerülésében, így ha nem akarja, hogy még fiatalon fájdalmak kínozzák, célszerű a következőkre figyelnie:

  • adja le a súlyfelesleget
  • egy héten minimum 3-szor mozogjon (úszás, futás, kerékpározás)
  • táplálkozzon A-C-E-vitaminokban, kalciumban és ómega3-ban gazdagon
  • igyon meg egy nap min. 2 liter vizet

Meddig tarthat a fájdalomtűrő képesség?

2022. május 02.

A fájdalom bizonyos fokig a sport része, a fájdalomtűrő képesség a siker egyik záloga. Ugyanakkor dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos arra figyelmeztet, hogy a sportolóknak ismerniük kell a testük jelzéseit és egy bizonyos pontnál segítséget kell kérniük.

Fotók: pixabay.comMilyen fájdalmak vannak?

A sportban az eredményességnek számos kritériuma van, az egyik a sportoló saját testének, reakcióinak, határainak pontos ismerete. A fájdalommal kapcsolatban is tudni kell, mi az a pont, ami még az edzés, a verseny velejárója és segíti a teljesítményt és mi az, amikor már orvoshoz kell fordulni. Ehhez érdemes elkülöníteni a fájdalom típusait.

– Fáradtság és diszkomfort érzet
Ezeket az érzéseket nyilvánvalóan az erőkifejtés, az edzésmunka szüli, de nem elég erősek ahhoz, hogy fájdalomnak lehessen nevezni őket. A sportolóknak meg kell tanulniuk „kényelmesen érezni magukat a kényelmetlenségben”, és folyamatosan tágítaniuk kell a határaikat.

– Edzéssel járó pozitív fájdalom
Állóképességi edzések alkalmával természetesnek tekinthető az izomfájdalom, a tüdőben, a szívben megjelenő kényelmetlenség. Ezek a jelek tulajdonképpen a fejlődésre utalnak, csupán annyit kell tudni róluk, hogy az edzésmunka intenzitásának változtatásával befolyásolhatók.

– Edzéssel járó negatív fájdalom
Ha nem sérülésről van szó, ez a fajta fájdalom többnyire a nem megfelelően felépített edzés és a túledzettség számlájára írható, és az egyik tulajdonsága, hogy napokig nem múlik el.

– Figyelmeztető fájdalom
Amikor a negatív fájdalom mellé egy másik, figyelmeztető elem is társul, például egy olyan fájdalomérzet, amit a sportoló még nem tapasztalt. Jellemzően fokozatosan alakul ki, így lehetővé válik a sportoló számára, hogy megfelelően reagáljon rá.

– Jelentős akut fájdalom
Ez egy intenzív és hirtelen kialakuló fájdalom, ami gyakran sérülés köveztében lép fel és jellemzően egy testrészre lokalizálódik.

– Érzéskiesés, zsibbadás
Komoly jel lehet, ha a sportoló nem érez semmit a végtagjaiban, amikor fájdalmat, fáradtságot kellene éreznie. Az érzéketlenség komoly sérülés vagy a fizikai határok jelentős áthágásának jele lehet.


Nem a méret a lényeg! Mit sejtet az aurád?

2022. április 20.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az embert körülvevő energiamező minőségét meghatározza a színe, alakja, mérete. Az aura kiterjedését befolyásolja az ember testi, lelki és szellemi állapota. A kiegyensúlyozott emberek aurája akár két métert is meghaladja, de vannak, akiknek energiamezeje csupán fél méter.  

Utal–e az aura mérete arra, hogy milyen a személyiségem?
Az emberi aura mérete különböző, ennek oka az emberi jellemben is keresendő. Az introvertált típusú emberek aurája nem nagyobb egy méternél, míg a nyíltabb, extravertált emberek aurája ennél sokkal nagyobb. Azoknak az embereknek, akiknek munkájukban fontos szerepet kap az emberi kommunikáció általában nagyobb energiamezővel rendelkeznek. Pl.: tanárok, zenészek, színészek, előadók stb. 

Mekkora az aurája egy városi és egy vidéki embernek?
Méréseim során tapasztaltam, hogy a városi ember aurája sokkal kisebb, mint vidéken élő embertársainak az energiamezeje. A városi ember magas népsűrűségű helyen él, ahol zsúfoltság veszi körül. Az utcán, liftben, tömegközlekedési eszközökön, üzletben, munkahelyeken, színházban, moziban egymást érik az emberek, s így a személyes terek összeérnek. A városi ember szűk auratere egy önvédelmi mechanizmus eredménye. Érdemes megfigyelni az embereket, hogyan zárják személyes terüket egy tömegközlekedési eszközön: kerülik egymás tekintetét, inkább olvasnak vagy mereven bámulnak el egymás háta mögött, nem beszélgetnek. 

Ennek éppen ellenkezője tapasztalható a vidéki embernél, aki nyitott, szívesen beszélget, ha az utcán találkozik egy emberrel. A vidéki ember auratere jellemzően sokkal nagyobb, mert szabadabban él, nagyobb tér veszi körül és kevesebb emberrel érintkezik. Továbbá életmódja egészségesebb (kevesebbet idegeskedik, kevésbé szennyezett környezetben él stb.), a természetben él és rendszeresen érintkezik állatokkal. 

Az öltözködési szokásaink is árulkodnak az auránk méretéről?
Az emberek öltözködési szokásai is utalnak arra, hogy mennyire nyitott vagy zárt az aurájuk.

A vidéki ember öltözéke sokkal színesebb, mint a városi emberé. A szürke és a fekete színeket jellemzően a városlakók preferálják. Ez a színválasztás utalhat az energiahiányra, fáradtságra, zártságra, magányra is, ami jellemzőbben fordul elő a városban élők között. A zöld és a narancssárga színek használata öltözködésünkben nyitottabbá tesz, harmonizálja a szívcsakrát és a társas kapcsolatok csakráját. 


Amiben különbözünk: A férfiak és nők agya

2022. április 18.

Fotó forrása: PixabayA legerogénebb zóna az agyunk, és a férfi-női agy különbségeinek a felderítése nemi viselkedésünk megértéséhez segít hozzá. Különbözőképpen észleljük a dolgokat, és mást tartunk fontosnak abban, amit észreveszünk. Az agyunk másképpen "szerveződött".  

Mindannyian küzdünk valamiféle előítélettel. Az viszont köztudomású, hogy a nők csakugyan nem tudnak olyan jól térképet rajzolni, viszont jobban olvasnak a jellemekben. Fejlettebb a képzelőerejük, és ezért egy olyan problémát, amely megoldhatatlannak látszik, jobban kezelnek, mint a férfiak.

Az első módszeres vizsgálatot a nemi különbözőségek terén Francis Gatton végezte 1882-ben. Ő figyelte meg, hogy a férfiak nehéz körülmények között jobb teljesítményre képesek. Ez látszólagos ellentmondásnak tűnik az előbb mondottakkal kapcsolatban. A nehéz feladatok a férfiaknak valók, a teljesen lehetetlenek viszont a nőknek...

Felmérések azt a meglepő eredményt mutatják, hogy a nők hallása jobb, mint férfiaké, valamint, hogy a kéket előnyben részesítik a pirossal szemben.

Ha a tárgyakról és elméleti tételekről van szó, az agyuk berendezése folytán a férfiak kerülnek előnybe. A nők viszont érzékenyebbek minden ingerre. Szerkezeténél fogva a nők agya szélesebb körben fogja fel, és könnyebben tudja összekapcsolni az információkat, jobban tudja vonatkoztatni őket, noha az analizálás inkább férfiakat jellemez, mint nőket. Ez utóbbiak kapcsolatteremtése sokkal fejlettebb és úgy velük született tulajdonság, mint az előbbieknél az agresszivitás.

Másként látunk

A szó szoros értelmében. Amikor a nőket a macskákhoz hasonlítják, akkor tulajdonképpen ez az összehasonlítás nem is olyan csacsiság: a nők tényleg jobban látnak a sötétben, mint a férfiak, de a vörös színnek többfajtáját képesek érzékelni. A vizuális memóriájuk is jobb.

A férfiaknak szűkebb a látómezejük, viszont a mélységélesség érzékelésük jobb, és - ezt mindenki tudja, aki már látott egy nőt meg egy férfit betolatni autójával egy szűk parkolóhelyre - a perspektívát jobban érzékelik

A fájdalomhoz való viszonyunk

A nők élesebben és gyorsabban reagálnak a fájdalomra, viszont a tartós, rossz közérzetet és betegséget jobban bírják.

Állítólag az ízlelésük és a szaglásuk is érzékenyebb, és amikor a hatodik érzékre kerül a sor az is bebizonyított, hogy a nők sokkal több olyan dolgot is érzékelnek, amellyel szemben a férfiak vakok és süketek. Sokszor előfordul, hogy egy feleség indulatosan reagál egy látszólag semleges mondatra, valószínű, hogy csak kihall ilyenkor valamit, aminek másik még csak a tudatában sincs. Valószínűleg a nők - részben ezért - látszanak hisztérikusnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...193