Információk, érdekességek

Az érzelemkezelés alapjai – Mindennapi gyakorlatok a mentális egészségünkért

2024. március 02.

Gyakorló pszichológusként vannak olyan pszichológiai alapismeretek, amelyekről azt kívánom, hogy bárcsak mindenki tudná. Ezek olyan információk, gyakorlatok, amelyek egyszerűek, szinte már banálisak, és mégis, szakemberként azt tapasztalom, hogy rendkívül hatékonyak. Ráadásul mindenkit érintő nehézségekkel kapcsolatban adnak eszközöket. Ezek mégsem elterjedt ismeretek, sem „bevett gyakorlatok”.

Fotó: 123rf.comHogyan válhatnának ezek az ismeretek közös tudássá és ezen gyakorlatok akár napi szintű rutinná? Milyen jó lenne, ha a mentális egészség területén is lennének olyan jó, mindennapi szokásaink, mint pl. a dentálhigiénia terén! Példának okáért mindannyian tudjuk, hogy fontos fogat mosni, ezért (legalább) minden reggel és este áldozunk ennek az egészségmegtartó szokásnak. Hogyan alakult ki ez a tudásunk és gyakorlatunk? Kiskorban, már az óvodában megtanultunk fogat mosni. A szüleink és a minket körülvevő felnőttek nem győzték eleget sulykolni ennek a jelentőségét. Így felnőttkorunkra már gondolkodás nélkül reggel és este fogat mosunk – automatizmussá vált ez a jó szokás. Már nem is vagyunk tudatában annak, hogy mennyi fogászati bajtól, fájdalomtól megkímél minket ez az egészségvédő, megelőző gyakorlat.

Milyen jó lenne, ha lelki egészségünk terén is így állnánk mi (és környezetünk is) a megelőzéshez és a jó gyakorlatokhoz! Például ha érzelmeink kezelését is hasonlóan tanulnánk. Pedig annak alapja is éppoly egyszerű, mint a napi kétszeri fogmosás. Természetesen mind a fogak, mind a lelkek egészsége ennél összetettebb, ám ha a következőket tudnánk és naponta gyakorolnánk, azzal már sokat tennénk a mentálhigiéniánkért.

Ráadásul az érzelmeink kezelésének témája is éppannyira mindenkit érint, mint a fogápolás. Tapasztalunk érzéseket, nap mint nap többet – pozitívakat, negatívakat, intenzíveket és akár egymásnak ellentmondókat egyszerre. Tapasztaljuk annak a nehézségét, amikor „elönt” minket egy-egy érzelem, vagy amikor hosszú időn keresztül „cipeljük magunkkal” az érzelmi terhet és nem tudunk vele mit kezdeni. Mik azok a legegyszerűbb gyakorlatok, ismeretek, amiket mindenkinek hasznos lenne ismernie érzelmei kezeléséhez?


Böjt: testi és lelki megújulás

2024. március 01.

A böjt és a tisztítókúra nemcsak egy fokozott fizikai tisztulás és méregtelenítés, hanem spirituális tett is, a lemondás, az elengedés aktusa.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mi is a böjt lényege?

A böjt során megadjuk a teret a testünknek, hogy megszabaduljon a felhalmozott feleslegtől, de ez a tisztulás egyben a Lélek tisztulása is. Számomra mindig lenyűgöző, ahogy ez a két folyamat összekapcsolódik. Ahogy elkezdünk kevesebb ételt bevinni, úgy a szervezet észleli, hogy átállhat a mélyebben fekvő salakanyagok kipucolására is. Fontos, hogy ezzel tisztában legyünk és ennek megfelelően támogassuk a méregtelenítő folyamatokat. Ennek alapja az, hogy a böjtöt egy komplex testi-lelki-szellemi megújulásnak fogjuk fel, amelynek során a fókuszt önmagunk egészségén és a harmónia visszaállításán tartjuk. Ennek érdekében pedig többféle gyógymódot is bevethetünk természetesen azon túl, hogy körültekintően összeállítjuk a böjtös napok csekély táplálékait.

Mivel kezdd?

Aki még nem próbált böjtölni, a legjobban teszi, ha ismerkedés gyanánt beiktat az étrendjébe hetente egy gyümölcsnapot, amikor csak friss gyümölcsöt (lehetőleg egyfélét, a legjobb az alma), valamint vizet, gyógyteákat fogyaszt. Ezzel megtapasztalhatjuk, hogy nem dől össze a világ és kutya bajunk sem lesz, ha egy napig nem eszünk "rendes" ételt, és ráérezhetünk a megnövekedett energiaszint, a könnyebb test és lélek, a megnövekedett vitalitás érzésére is. Átmenetileg természetesen jelentkezhet éhségérzet, fejfájás, ahogy a méreganyagok távoznak, szédülés, rossz közérzet, ezek azonban nem tartós tünetek, ha jól csináljuk a diétát. Ha ezekre a tünetekre előre felkészülünk, akkor nem fognak ránk pánikszerűen hatni, arra ösztönözve, hogy gyorsan abbahagyjuk a böjtöt. Ehelyett viszont fokozatosan eltűnnek, átadva helyüket a kellemesebb testi-lelki közérzetnek. Ha a gyümölcsnap már könnyedén megy, akkor belevághatunk néhány napos böjtökbe is, hosszabbat azonban inkább nagyobb tapasztalat birtokában, illetve szakfelügyelet mellett érdemes kezdeni. A fokozatosság azért fontos, hogy ne tegyük ki drasztikus változásoknak a testünket - a lépésről lépésre történő hozzászoktatással kedvezünk neki.

A mostani felgyorsult időszakban viszont sokak számára nehéz a rengeteg teendő és határidő közepette időt találni egy hosszabb böjtre, neadjisten elvonulásra. A szervezetünket azonban jobb, ha nem zsákmányoljuk ki, mert a feszített élettempó később igencsak visszaüt. Amikor besűrűsödnek a teendők, de szükséged lenne némi magadra szánt időre, próbálj meg beiktatni egy kisebb „wellness-napot”, esetleg fél napocskát átmeneti tehermentesítésként. A különösen megterhelő időszakokban életmentő lehet egy ilyen egy napos kis tisztítókúra.

Én például ilyenkor általában betervezek egy egész napos szaunázást, gyógyfürdőzést, mert az már önmagában is erős tisztító hatású. A rituális fürdők hagyományát sok nép, illetve vallás tiszteli, nem véletlenül: ilyenkor nemcsak a test, a lélek is megtisztul. A napot tisztító gyógyteával, esetleg gabonakávéval indítom, aztán következhet valamilyen mozgás, például futás, jóga vagy bármi, amit szeretsz csinálni. Ez után szoktam beiktatni egy teljes test ledörzsölést, kefével vagy durvább szivaccsal, a lábujjaktól felfelé haladva, majd a kézujjaktól a karokon keresztül a szív irányába. Ez beindítja a vér- és nyirokkeringést és a bőr tisztítása révén a tüdő tisztításához is hozzájárul (a kínai gyógyászatban a bőr is a kiválasztás szerve, amely a tüdő kormányzása alatt áll). Ezt egy rövid zuhannyal zárom, esetleg hideg-meleg váltózuhannyal, ami még jobban fokozza a vérkeringést és jó hatású az immunrendszerre is. Ha van rá idő, póruslégzés meditációt iktatok be. Ezt követően, ha nem megyek fürdőbe, meleg olajos, ájurvédikus masszázzs következik, ami egyszerre élénkít és nyugtat, nagyon finom, és a bőrnek is jót tesz.


Önelfogadás? Az érzelmi felszabadítás technikája

2024. március 01.

Stressz, szorongás, kialvatlanság… Az érzelmi felszabadítás technikája (EFT) hozzájárulhat a hosszú ideje felgyülemlett, negatív érzelmek feloldásához és a félelemhez kapcsolódó zavarok kezeléséhez.

Fotó: 123rf.comEz az alternatív, önsegítő módszer testünk energiacsatornái végpontjainak stimulációja (kopogtatása) útján valósítható meg. Képzett terapeuták alkalmazhatják, de mi magunk is segítségül hívhatjuk ezt az önelfogadáson is alapuló technikát.

Honnan származik?

1995-ben Gary Craig dolgozta ki a módszert Roger Callahan amerikai pszichológus munkája alapján. Az érzelmi felszabadítás technikája (Emotional Freedom Technique – EFT) olyan alternatív gyógymód, mely a test és a lélek összefüggéseire, továbbá az önelfogadásra összpontosít. Az érzelmi blokkok feloldása céljából testünk speciális, meridián (energia)-pontjainak stimulálását alkalmazza, amely e pontok ujjheggyel történő kopogtatását jelenti. Ezek valójában a hagyományos kínai orvoslás által meghatározott (akupunktúrás) pontok, amelyek a meridiánokon, az energiahálózatokon helyezkednek el.

A módszer felfedezői szerint a negatív érzelmek (félelem, túlzott harag, szégyen stb.) blokkolják az energiaáramlást a szervezetben. Ezeknek az „elakadásoknak” az eltávolítására és az erős érzelmek csillapítására az energiakeringés bizonyos akupunktúrás pontok manuális stimulálásával állítható helyre, pontos protokoll szerint. A módszerrel egyúttal nyugtató jelek küldhetők az egyik agyi struktúrába (amygdala), amely az érzelmeket kezeli, és észleli a fenyegetéseket. Ily módon az EFT egy konkrét technika a fájdalmas, kezeletlen emlékekkel járó érzelmi terhelés feloldására úgy, hogy csak a történtek emlékét hagyja az emlékezetben, anélkül, hogy a kellemetlen érzések rögzülnének.

A káros érzelem felszabadulása után a kapcsolódó testi tünetek csökkennek, sőt eltűnnek.


Lelked ura: a Hold

2024. február 16.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A Hold mitológiája igen gazdag. Ez annak köszönhető, hogy állandóan változtatja az alakját, miközben mi mégis mindig ugyanazt az oldalát látjuk (vagy nem látjuk) innen, a Földről. Az asztrológiában a nőiség, az anyai minőség szimbóluma.  

Földünk kísérőjének keringési ideje 27,3 nap. Ugyanannyi idő körül fordul meg a saját tengelye körül, mint amennyi idő a Föld körül keringése alatt eltelik. Ezért van az, hogy mindig ugyanazt az oldalát látjuk a Földről. A Holdon nincs levegő és víz, és noha mindez barátságtalannak hangzik, a Hold mégis hűséges és tevékeny kísérőnk.

A görög holdistennő Szeléné, Héliosz – a napisten – felesége. A nők, a család és az otthon istennője, de az alvásé és a halálé is. Thétisz görög tengeristennő is a Holdat jeleníti meg, a víz ősi energiáját szimbolizálja. A druida tanok szerint, amikor növekszik a Hold, akkor a Hold legyőzhetetlen, fiatal istennő. Teliholdnál az anyai, termékeny aspektusa kerül előtérbe. Fogyó Holdnál, pedig félelmetes banyává változik, aki az alvilágot és a halált uralja.

A Hold az asztrológiában a nőiesség anyai minőségét szimbolizálja. A személyes horoszkópokban anyánkat, saját gyermeki énünket mutatja meg. Jelöli a hangulatainkat, érzékenységünket, termékenységünket is.

Egészségünk szempontjából a gyomrunkat uralja, valamint a melleinket. A műtéteket nem szabad telihold idejére időzíteni, mert ilyenkor nagyobb a vérzés mennyisége! Lelkünkre is hatással van, támadott Holdnál gyakoriak a lelki problémák.

A Hold a vizek ura, hatással van a tengerekre, óceánokra (árapály). Életünk szinte minden területét befolyásolja. Beleszól a kertészek munkájába, - korántsem mindegy, hogy mikor, mit ültetünk, metsszünk, szaporítunk. Hajunk, bőrünk állapotára is hatással van, megvan az ideje annak, hogy mikor érdemes fodrászhoz, vagy kozmetikushoz menni. Táplálkozásunkat is érdemes a Hold járásához igazítanunk, erre kiváló a Hold-diéta!


Reggel kicsi, este nagy pocak- a puffadás hormonális okai

2024. február 16.

Fotó: 123rf.com

A hasi zsírpárnákkal a legtöbb nő állandó küzdelmet folytat, ám sokszor megesik, hogy a nagyobb pocak nem (csak) a sok zsíros és cukros étel eredménye, hanem a puffadásé, melyet valamilyen hormonális probléma okoz. Dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kóros állapotok vezethetnek fokozott gázképződéshez. 

Reggeli kicsi, este nagy pocakkal

A puffadás egyik legszembetűnőbb jele a gyorsan változó haskörfogat, így az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a reggel még normális nagyságú pocak estére jelentősen megnő. Ezt természetesen nem a hirtelen felszedett plusz kilók okozzák, hanem a puffadás, mely gyakran jár együtt székrekedéssel, gázképződéssel, bélgörccsel, teltségérzéssel. 

Hátterében számtalan tényező állhat, ám gyakran a helytelen életmód okolható érte, viszont nem ritka, amikor IBS, ételintolerancia, illetve különböző hormonális zavarok okozzák. Első körben ezért érdemes a rendszeres testmozgáson túl odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, valamint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra. Fontos, hogy ekkor kerüljük finomított szénhidrátokat, a kelt tésztákat, a cukrot, a zsíros és fűszeres fogásokat, valamint fogyasszunk minél több rostban gazdag ételt– természetesen nem kapkodva, hanem lassan, hogy minél kevesebb levegőt nyeljünk evés közben. 

Hormonzavar is okozhatja

Amennyiben az életmódváltás nem vezet eredményre, úgy meglehet, hogy hormonális rendszerünk a felelős a problémáért

Terhesség: várandósság során számtalan hormonális változás meg végbe a szervezetünkben, melyek mind a magzat fejlődést támogatják. Ekkor az ösztrogén és a progeszteronszint is megemelkedik, melynek hatására lassul a bélműködés, hogy a baba megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson hozzá. Ez viszont székrekedéssel, puffadással járhat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...220