Információk, érdekességek

A fiatalok, középkorúak és idősek is magányosnak érzik magukat

2022. november 15.

A fotók illusztrációk: pixabay.comEgy új kutatás szerint különösen életük három periódusában érzik magukat magányosnak az emberek: húszas éveik végén, ötvenes éveik közepén és nyolcvanas éveik végén.

Az International Psychogeriatrics folyóiratban publikált tanulmány kutatóit is meglepte az eredmény, elsősorban azért, mert a kutatásban részt vevők háromnegyede panaszkodott magányosságra, akadtak, akik mérsékelten érzékelték az egyedüllétet, mások viszont nagyon egyedül érezték magukat. A kutatók a felmérés előtt legfeljebb a résztvevők egyharmadától várták azt a választ, hogy magányosnak érzik magukat – ismertette a CNN a honlapján.

“Tudnunk kell, hogy a magányosság szubjektív élmény. A magányosság nem azt jelenti, hogy valaki egyedül van, és azt sem, hogy nincsenek barátai. A magányosság egy ‘szubjektív nélkülözés’. Eltérés az egyénnek a vágyott társadalmi kapcsolatai és a meglévő társadalmi kapcsolatai között” – magyarázta Dilip Jeste, a tanulmány vezető szerzője, a Kaliforniai Egyetem pszichiátriai és idegtudományi professzora.

Jeste hozzáfűzte, hogy kutatásuk szerint a magány és a bölcsesség között fordított kapcsolat áll fenn: “Más szóval, azok az emberek, aki elég bölcsek, nem érzik magányosnak magukat, és fordítva”.

Jeste a tanulmány bevezetőjében Vivek Murthyt, a korábbi amerikai tisztifőorvost idézte, aki szerint a magányosság annyira csökkenti a várható élettartamot, mintha az ember napi 15 cigarettát szívna el.

A kutatásban 340 San Diegó-i lakos vett részt 27 évestől 101 évesig, és egyiküknek sem volt semmilyen komoly fizikai vagy szellemi betegsége. Jeste és csoportja a kutatás előtt azt feltételezte, hogy az idősebbek mondják majd magányosnak magukat. Meglepetésként érte őket, hogy életkor szerint a nyolcvanas éveik végén járókon kívül további két magányossági csúcspontot is találtak: a húszas éveik végén és az ötvenes éveik közepén járóknál.

Az eredményekből nem derült ki, hogy miért érzik kiugróan magányosnak magukat ezekben az életkorokban a válaszadók, de Jeste megosztotta erről saját elméletét.


A magasvérnyomás-betegség lelki háttere

2022. november 14.

A hypertonia pszichoszomatikus szemléletének elfogadása a mai napig kisebb-nagyobb ellenállást vált ki a szakemberekből, mégis a kutatások egyértelműen azt bizonyítják, hogy a magas vérnyomás hátterében gyakran lelki eredetű problémák állnak.

Fotó: gettyimages.comA szív- és érrendszeri problémák korunk egyik legelterjedtebb betegségei közé tartoznak, szakmai lapok gyakran népbetegségről beszélnek. Talán emiatt is kap egyre nagyobb figyelmet a magas vérnyomás témaköre is. A riasztó adatok azt mutatják, hogy a fiatalok sincsenek biztonságban, a hypertonia nem válogat fiatal és idős között, azaz a betegség nem kortól függ.

Tényként kezelendő, hogy a vérnyomás értéke változik a nap folyamán, a „jó vérnyomás” nem egy állandó, stabil érték. Fizikai aktivitás, szellemi, vagy akár lelki megterhelés képes befolyást gyakorolni az erekben lévő nyomásra. A vérnyomás akkor válik abnormálissá, amikor az ingadozás a normálérték feletti tartományban tartósan megragad. A kezeletlen vérnyomás ezért károsítja az egészséget, ilyenkor szövődmények léphetnek fel: szívelégtelenség, agyvérzés, szívroham. A 65 év felett elhunyt emberek közel 40%-a a hypertonia okozta szövődmények következtében hal meg.

Pszichoszomatikus szemlélet

A magas vérnyomás kialakulásának hátterében számos ok található. A kiváltó tényezők közé sorolandó a genetika, idegrendszeri folyamatok, valamint a vese működésének zavarai. További rizikófaktor az elhízás, alkoholizmus, dohányzás, valamint a stressz. Az orvosok hajlamosak nem nagy hangsúlyt fektetni a lelki eredetű tényezőkre, így annak kezelése sok esetben el is marad.

Pszichológusként úgy gondolom, hogy a magas vérnyomás önmagában egy igen komplex, sok rizikófaktor által meghatározott betegség, ezért érdemi kezelésében szükségszerű és jogos több diszciplína megjelenése. A közös cél a betegség megértése és annak szakszerű korrigálása. A pszichológia, mint tudományág, azt képviseli, miszerint a magas vérnyomás pszichoszomatikus megalapozottsága vitathatatlan. A pszichoszomatika kifejezés elsősorban a test és a lélek elválaszthatatlanságát helyezi előtérbe, vagyis a lélek és a test egységére utal.

A merev, csak organikus okokra visszavezető orvoslás mellett nagy teret kap napjainkban a pszichoszomatikus orvoslás. A gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely megbetegedések keletkezésében, lefolyásában, valamint kezelésében figyelembe veszi a lelki, testi és társadalmi kölcsönhatásokat.

Cél, hogy a betegséget ne különálló folyamatként szemlélje az orvos, hanem képes legyen a gyógyítás középpontjába a beteget állítani és nem a betegséget. A magas vérnyomás mint betegség, ennek tükrében úgy értelmezhető, miszerint elfogadható az organikus, genetikai háttér, azonban a pszichés stresszt mint rizikótényezőt hiba nem elfogadni, ezáltal a gyógyítás folyamatát negatív módon határozná meg.

A pszichés stressz bizonyítottan rontja a szervezet védekezőképességét. Mindebből az következik, hogy közvetve, vagy közvetlenül lelki eredetű problémák testi megbetegedéshez vezethetnek. A transzperszonális pszichológia álláspontja szerint a betegség, a szervezet egyensúlyának felbomlását jelzi, vagyis az ember nem tud megküzdeni az őt érő behatásokkal, így a coping mechanizmusok gyengülnek. Szeretném jelezni, hogy nagy egyéni különbségek vannak abban, hogy ki mennyire szomatizál, vagyis milyen mértékben fordít pszichés konfliktusokat testi tünetekké.


A prosztatamegnagyobbodás tünetei

2022. november 13.

Fotó: gettyimages.com

A prosztata megnagyobbodása az életkorral együtt jár, és az azzal járó esetleges panaszok megelőzésére, kezelésére már 45 éves kortól gondolni kell.

50 éves korban minden második férfinél, míg 80 éves korban a férfiak háromnegyedénél kimutatható a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (idegen szóval benignus prosztata-hiperplázia) esetén a prosztata mirigyállományának a felszaporodása a húgycső szűkítéséhez és a húgyhólyag irritációjához vezet. Emiatt a vizelés, főként reggelente, nehezen indul meg.

A vizeletürítés során a vizeletsugár gyenge, a vizelet ürítése akadozik, a húgyhólyag nem ürül ki teljesen, utócsepegés tapasztalható. Nem ritka a sürgető vizelési kényszer sem, ami az éjszakai alvás nyugalmát is megzavarhatja. A húgyhólyagban visszamaradt vizelet húgyúti fertőzéseket okozó baktériumoknak szolgálhat táptalajul, és akár súlyos húgy – úti fertőzésekhez vezethet.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodásra általában a vizeletürítéssel kapcsolatos panaszok hívják fel a figyelmet. Ezek jelentkezésekor lényeges orvoshoz (urológushoz) fordulni, mert ritka esetekben a panaszok hátterében egyéb, súlyos kórképek (pl. hólyagrák) is állhatnak. Fájdalmas vizelés, láz, az elmúlt időszakban észlelt véres vagy zavaros vizelet, valamint vizeletinkontinencia fellépésekor azonnali orvosi ellátás szükséges.

Hatásosak a növényi alapú készítmények
A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás enyhe és közepesen súlyos eseteiben a gyógynövényalapú szerek alkalmazása javasolható; súlyos esetekben pedig a szintetikus hatóanyagok mellett alkalmazhatók a növényi eredetű patikaszerek. A szabalpálma (más néven törpepálma vagy fűrészpálma), a nagy csalán, a kisvirágú füzike, a közönséges tök és az afrikai szilvafa ezen a téren mutatott hatásosságát klinikai vizsgálatok is igazolják.

Az említett növényi kivonatok alkalmazása általában jól tolerálható, a mellékhatások fellépése ritka. A prosztatamegnagyobbodás kezelésében alkalmazott növények – a szintetikus hatóanyagokkal ellentétben – mellékhatásként nem okoznak szexuális zavarokat, így pl. libidócsökkenést. Tudni kell azonban, hogy a gyógynövényalapú kezelések nem rövid időre tervezettek. A maximális hatás eléréséhez több esetben hónapokon keresztüli adagolás szükséges.


Babráló kezek - mit jelentenek?

2022. november 08.

Te is a "babrálósok" népes családjához tartozol? Nem bírod ki, hogy ne legyen valami folyton folyvást az ujjaid között, a kezed ügyében? Ha nincs más kéznél, akkor a szoknyád korcát, zakód zsebét, vagy saját hajadat, körmödet, füledet, jegygyűrűdet piszkálgatod? Már a suliban is ezért kaptad a legtöbb beírást? Érdekel mit mond erről a pszichológus?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A különféle babráló szerkezeteket neked gyártották? imádod a kulcstartót, amit nyomkondi, piszkálni lehet? Szerinted miért gyártják ezeket milliószám? Mert nem vagy egyedül a szokásaiddal! 

A pop it most divat is, de évek óta jelen vannak a piacon a hozzá hasonló, babrálóknak szóló játékeszközök. A stressz kocka, ami néha nem is csak kocka, hanem bonyolultabb mértani forma, és mindenféle bizgentyű van az oldalain. 

Korábban a hívő ember az olvasóját babrálta egész nap, és arra fogta, hogy imádkozik. Volt, aki a kulcstartójával játszott. A jelenség nem újkeletű.

Ösztönös és tudatos mozdulatok

A mozgásfajták vagy a külvilág ingereire adott közvetlen válaszok, mint például a tanár kérdez, a diák jelentkezik, vagy a lélek egyéni világából származó önkéntes, ösztönös hatások alatt keletkezik, mint amikor a tanár kérdésére a diák önkéntelenül összehúzza magát. Attól függ, melyik viselkedés van túlsúlyban, mekkora hányada mozgásainknak tudatos és mekkora a tudattalan, hogy mennyire tudjuk uralni magatartásunkat cselekedeteinket.

Érzelmek és mozgások

A mozgásaink, cselekedeteink kifejezhetnek hangulatot, érzelmeket, érzéseket, vágyakat és indulatokat, sőt gondolati és tudattartalmakat is. Kifejező mozgásaink megmutatják, milyen a személyiség alapvető mozgásjellege, lelki alap szerkezete. Ilyen kifejező mozgás a különféle tárgyakkal, vagy saját magunk testrészeivel való játszadozás, köznyelven szólva a babrálás is.

A babráló mozgás mindig olyankor keletkezik, amikor az egyén bizonytalan helyzetben van, válaszúton, „krízisben” érzi magát, valamilyen indulatot kell elfojtania, vagy ellentétes indulatok viszonyában egyik sem tud fölénybe kerekedni. A babrálás arra való, hogy átsegítse az egyént a nehéz helyzeteken, könnyebbé tegye a megoldás sikertelenségeinek elviselését.

A nyunyóka van mindennek a mélyén! 

A babrálás kicsi gyerekkorban alakulhat ki, amikor a kisgyerek bizonytalan, és a különféle külső eszközökhöz; plédhez,  mama finom illatú hálóingéhez, az alvós pelenkához, nyálkendőhöz, alvótárshoz, vagy más tárgyhoz fordul bizalmat keresve, és azt a tárgyat babrálja. Gyűrögeti, ujjacskái közt morzsolgatja, egyszóval a stressz levezetésére a tárgyhoz kötődik. Ez egy teljesen normális gyermeki viselkedés - ám néha tovább megy felnőtt korra is. 

A babráló nehezen dönt!

A babrálás egy olyan kifejező mozgás, mely azt a lelkiállapotot fejezi ki, amelyben az illető halogatja a döntést képtelen a döntés meghozatalára, egyszóval nem hajtja végre azokat a tevékenységeket, melyek megoldást jelentenének a helyzetében. Az egyén mozgásának alapjellege megmutatkozik abban, milyen módon is babrál? Szakítgat? Gyűröget? Tördel, esetleg gyúrkál, vagy éppen a jegygyűrűjével játszik?


A rejtélyes Hold – Avagy milyen hatása van a Holdnak? (2. rész)

2022. november 06.

Fotó: gettyimages.com

A Hold misztikus hatásának tanulmányozása ősidók óta a figyelem központjában van. Vitathatatlan a Hold befolyása a tengerek ár-apály mozgásának ciklusára, és végső soron a teljes Földi létre. Az asztrológiai képletben a Hold  jegy- és házhelyzete ad információt a lelkünk minőségéről.

A magazin előző számában bemutattuk a Hold egyes ciklusainak jellemzőit, hatásait. Megismerhettük, hogy a születési képletünkben milyen fontos szerepe van annak, hogy a Hold milyen jegyben járt a világra jöttünk pillanatában. Most folytatjuk a további állatövi jegyek bemutatását.

Milyen  jellemzőik vannak az egyes Hold jegyeknek?

MÉRLEG Hold

Tárgyilagos, diplomatikus, udvarias, együttműködő. Mindenáron harmóniára törekszik, mindenkinek meg akar felelni, lehet döntésképtelen. Feladata az akaraterő fejlesztése, feltétel nélküli szeretet kifejlesztése, felelősségvállalás. Nőként szép, harmonikus megjelenésű. Anyaként gyengéd, megértő, de lehet következetlen is. Biztonságban akkor érzi magát, ha harmónia van körülötte és a kapcsolataiban. 

SKORPIÓ Hold

Belelát mások lelkébe, lehet fanatikus és bosszúálló is. Nehezen tudja elengedni az Őt ért sérelmeket. Feladata a múltbeli sérelmek, érzelmek elengedése, a megbocsátás. Szereti, ha birtokolhatja kapcsolatait és ellenőrizheti környezetét. Nőként titokzatos, feleségként ragaszkodó, szenvedélyes, féltékeny. Anyaként gyermekével lehet hideg, vagy lelkileg nagyon is ráhangolódhat.

NYILAS Hold

Lelkes, szókimondó, szabad lélek. Erős igazságérzete van, örökké a tudást kutatja. Optimista, de nem mindig kitartó. Hosszú pórázon kell tartani, nem tűri a féltékenységet. Tehetsége van a tanításhoz, mások lelkesítéséhez. Meg kell tanulnia udvariasan viselkedni, diplomatikusan kommunikálni. Nőként jó szerető, feleségként probléma esetén könnyen elválhat, vagy férjhez sem megy. Anyaként nem következetes, engedékeny. Nyugalmat adhat számára, ha nincs rajta felelősség, változó környezetet igényel.

BAK Hold

Szorgalmas, felelősségteljes, hűséges, de az érzelmeket nehezen tudja kifejezni. Pesszimista, vágyik az elismerésre, külső hatástól várja az önbizalmat. Feladata megtanulni saját magát szeretni, mert csak akkor fogják őt is viszontszeretni. Békéjét a külvilág átláthatósága adja meg. Nőként határozott, általában nem szereti a társát simogatni. Anyaként szigorú, feleségként uralja a kapcsolatot, hűséges.

VÍZÖNTŐ Hold

Eredeti, különc, szabad lélek. Élére kell állnia valami olyan tevékenységnek, ami a közösséget szolgálja. Képes tárgyilagosan szemlélni az érzelmeket, érezheti magát elszigeteltnek. Jellemezheti belső feszültség is. Feladata az emberiség fejlődését segíteni, megtalálni az intimitást a kapcsolatokban, az emberiséget szolgálni. Feleségként önálló, lehet külföldi férje is. Anyának közvetlen, önállóságra nevelő, független anyaként is világra hozza gyerekét.

HALAK Hold

Átérzi az emberek fájdalmát, gondolatait, érzelmeit. Gondoskodó és hiszékeny. Fontos számára, hogy másoknak szüksége legyen rá. Hajlamos mártírrá válni. Oda kell figyelnie határaira, ne akarjon mindenkivel egybeolvadni. Jót tehet, ha időnként elzárkózik a külvilágtól, hogy letisztuljanak az érzelmei. Feleségként áldozatént viselkedik. Anyaként nem tud nemet mondani, túlgondoskodással elveheti a gyerekei önállóságát. Jó érzéke lehet a művészetekhez, spiritualitáshoz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...200