Információk, érdekességek

Hatalmas üzlet az allergia

2006. június 03.

Ami nagyon sok embernek szenvedés, az a gyógyszergyártóknak hatalmas üzlet. Az allergia (ezen belül is a legelterjedtebb szénanátha), amely tavasztól őszig rengeteg ember életét megkeseríti, egyre nagyobb nyereséget hoz az ellenszerek gyártóinak. Nagy-Britanniában évente közel 20 százalékkal nőnek az eladások, ami idén elérheti a 80 millió fontot (30 milliárd 720 millió forintot).

A rovarcsípés-allergia

2006. május 12.

A rovarcsípés-allergia viszonylag ritka, mégis nagy figyelmet keltő allergiaforma, mely a kiemelt figyelmet annak köszönheti, hogy az allergia ezen formájában szinte csak súlyos (anafilaxiás) lefolyás fordul elő. A lakosság közel 2%-a érintett rovarcsípés-allergiától. Gyakorisági szempontból nem állapítható meg, hogy a felnőtteknél vagy a gyerekeknél fordul-e elő sűrűbben rovarcsípés és az ezt követő túlérzékenységi reakció. Ezen a téren leginkább azt kell szem előtt tartanunk, hogy a gyermekek a megfelelő ismeretek hiánya miatt sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve a rovarokkal való találkozás alkalmával.

Nyakunkon az allergiaszezon

2006. május 09.

Azaz már itt is van. A hosszú és csapadékos tél után, mely kedvezett a háziporatkák elszaporodásának, itt van a tavasz, és jönnek a sokak által rettegett virágporok: nyakunkon a pollenszezon.

 

Magyarországon februártól a barkás növények – mint a mogyoró és a nyír – bocsátanak polleneket a levegőbe, ezek jelentősége azonban csekély, allergiát okozó hatásuk hazánkban nem számottevő.


Márciusi allergének: szil, éger, fűz

2006. március 15.

A tavasz sokaknak az allergiától való szenvedés kezdetét jelenti. Az allergiaszezon februárban kezdődik, ekkor még csak a mogyoró szórja pollenjeit. A március azoknak rossz hónap, akik a szilre, az égerre vagy a fűzre érzékenyek.

 

Az allergia a negyedik leggyakoribb nem fertőző betegség világszerte: az érintettek aránya az iparosodott fogyasztói társadalmakban eléri a harminc százalékot. Számos felmérés igazolja, hogy Magyarországon – más országokhoz hasonlóan – évről évre többen szenvednek valamilyen allergiától.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...67...68