Információk, érdekességek

Túl sokan prüszkölnek

2006. június 27.

Békés megyében a tisztiorvosi szolgálat 24 településen részese az allergiát kiváltó gyom irtásának.


A tisztiorvosi szolgálat intézetei és kirendeltségei részvételével huszonnégy település összesen huszonnyolc helyszínén végeznek parlagfű-mentesítést Békés megyében – tájékoztatta a Weborvost Klembucz Erzsébet, az ÁNTSZ megyei intézetének osztályvezető főorvosa. Az augusztus 30-ig tartó program keretében rajz- és fotópályázatokat írnak ki, valamint minél több helyen igyekeznek felderíteni azokat a parcellákat, amelyeken elburjánzott a parlagfű. Ismeretterjesztő előadásokat, a diákok számára vetélkedőket szerveznek, mindemellett működtetik a pollenfigyelő szolgálatot is.


A "túlvédett" szervezet

2006. június 16.

Az egészségesen működő immunrendszer egy pontosan összehangolt "hadsereg", mely megvédi a szervezetet a támadásoktól. Az allergia azt jelenti, hogy az immunrendszer túl erősen reagál egy - voltaképpen ártalmatlan - külső hatásra. Mit mond az orvos és a dietetikus az allergiáról, valamint milyen rejtett okok húzódhatnak meg a betegség mögött? 

Allergiás kórképek

2006. június 13.

Gyermekemnek állandóan folyik az orra, tüsszög. Lehet, hogy allergiás? - kérdezik a szülők, amikor terápiára nem reagáló, hurutos panaszokkal gyermeküket orvoshoz viszik. A feltételezés jogos, hiszen a népesség legalább 20%-a szenved valamilyen allergiás megbetegedésben, és a kór gyakran már gyermekkorban elkezdődik.

Hipoallergén macska

2006. június 11.

Nagyszerű hírrel szolgálhatnak amerikai kutatók azon állatbarátoknak, akik allergiásak az állatszőrre: sikerült hipoallergén macskákat "kifejleszteniük".

 

Új távlatok nyílhatnak meg azok előtt az emberek előtt, akik ugyan rajonganak a macskákért, de maguk eddig nem tarthattak kis kedvencet, sőt, még a közelükbe sem mehettek, mert allergiásak a macskaszőrre.


Helyes táplálkozással az allergia ellen

2006. június 06.

Ha beköszönt a tavasz, a természet éledezik - de vele együtt sajnos az allergia is... Sokan ismerik a kellemetlen tüneteket, az eldugult orrot, a vörös és könnyező szemeket, a sípoló lélegzést és társaikat.

Így nem kevesen vannak, akik sorscsapásként, sőt valóságos kálváriaként élik meg ezt a civilizációs betegséget. Hogy ez ne így legyen, most igyekszünk néhány adalékkal bővíteni az allergiával, annak megelőzésével kapcsolatos ismereteinket.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...6667...68