Információk, érdekességek

A hepatitis elleni oltások

2007. szeptember 02.

A hepatitis elleni oltásokAz Egészségtudatos Utazásért Program keretében tájékoztatás jelent meg a Magyarországon elérhetõ hepatitis oltásokról.

 

A közelmúltban ugyanis a bicskei tûzoltók hepatitis elleni oltásairól szóló hírekben számos téves információ jelent meg az oltások árával kapcsolatban. Ezen információk beszerzésére irányadó, hiteles forrás az Országos Egészségügyi Pénztár hivatalos weboldala!


A hepatitis A és B elleni védõoltásokat általában utazóknak javasolják, hiszen ezen betegségek elõfordulása Magyarországon alacsony. A hazai megbetegedések valószínûsíthetõen külföldi utazások során történt vírusfertõzésekbõl erednek, így a védõoltásokat elsõsorban az utazóknak ajánlják.


Szemünk fénye

2007. augusztus 20.

Szemünk fényeMit jelent az idõskori makula degeneráció (ARMD/AMD)?

 

A macula luteat (sárgafolt) érintõ betegség, amely egyik vagy mindkét szemet érinti. Az AMD a látómezõ közepét károsítja, ahonnan a pontos látást nyerjük.


Teszteljük magunkat!


Az idõskori makula degeneráció (AMD) az idõskori vakság leggyakoribb oka. Az AMD a retina központi részét támadja meg és a beteg fokozatosan elveszíti központi éleslátását. A látómezõ központi részén jelentkezõ homályos folt vagy eltorzult kép, elgörbülõ vonalak a makula degeneráció elsõ tünetei lehetnek. Az Amsler rács segítségével elvégezhet egy gyors tesztet, hogy megtudja Önt is érinti-e az AMD.


Szûrõprogramok nõknek és férfiaknak

2007. augusztus 18.

Kormányzati szinten már többször programot hirdettek a szûrõvizsgálatokon résztvevõk arányának növelésére, ezek eddig mérsékelt eredménnyel növelték azok számát, akik igénybe is vették a rák megelõzését célzó diagnosztikát.


A kabinet ismét tenne a daganatos megbetegedések kiszûréséért, de szemben a tavaly februárban elindított Nemzeti Rákellenes Programmal, amelyben még szerették volna, hogy az érintett nõk 80 százaléka részt vegyen mammográfián, ma már megelégednének a 70-nel is. Évek óta húzódó probléma, hogy azt nem is tudni pontosan, hány nõ vesz részt méhnyakrákszûrésen.


Legyen úrrá haragján!

2007. július 25.

Legyen úrrá haragján!Hogyan? Ehhez adunk hasznos ötleteket! 

 

Ugye, elõfordult már, hogy a mamája addig nem engedte el otthonról, amíg rendet nem tett a szobájában? Erre kezdetben csak enyhe bosszúsággal reagált, majd amint szedegette fel a szétszórt ruhákat és magazinokat a padlóról, egyre dühösebb lett.

 

"Hogy merészeli? Hiszen nem vagyok már gyerek!" - gondolta magában, de nem szólt, csak dúlt-fúlt. Ennek az lett az eredménye, hogy csapkodta az ajtókat és csúnyán rákiabált a kistestvérére.


Testi mesék

2007. július 05.

A nõiség tiszta szimbóluma az illatozó virág. Az intim zóna – ha meg tudjuk óvni tisztaságának belsõ egyensúlyát – méltó marad az üde jelképhez. Nyáron különösen fontos a gondos ápolás, hiszen a nagy kiruccanások alatt többször is kerülhetünk olyan helyzetbe, amely felboríthatja az intim testtájak természetes védelmét – mondta szakértõnk, dr. Cseh Erika szülész-nõgyógyász.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...138139140...153