Információk, érdekességek

Dohányzás és fogamzásgátló tabletta

2007. december 18.

DohányzásMagyarországon a 15-18 év közötti fiatal lányok 1/4-e, a 18 év feletti n õk 1/3-a dohányzik. Ezen felül a dohányzó nõk majdnem fele egyúttal hormontartalmú fogamzásgátló tablettát is szed. A fogamzásgátló tabletta szedése sok nõnél ugyanúgy a mindennapokhoz tartozik, mint a reggeli kávé, nem is foglalkoznak vele többet, úgy kezelik, mint egy egyszerû gyógyszert. A fiatal lányok még annyira sem törõdnek a fogamzásgátló tabletta szedésével, mint az idõsebbek. Kortól függetlenül a nõk nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy a fogamzásgátló és az egyidejû nikotinbevitel megnöveli a szívinfarktus, az agyvérzés vagy más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, nem is beszélve a kóros májfunkciókról.

Veszélyes bélvérzések

2007. december 17.

vastagbéldaganatot igen gyakran polip (jóindulatú daganat) elõzi meg, és 5-10 év múlva alakul át egy részük tumorrá.

 
50 év felett a figyelmeztetõ tünet: véres székürítés, hasi puffadással, székelési zavarokkal (hasmenéssel vagy székrekedéssel váltakozó hasmenéssel). Fontos lenne tehát a rendszeres szurõvizsgálat, amelynek kidolgozott rendszere van világszerte. Ugyanakkor ennek költségeit nem tudja egy ország egészségügye sem magára vállalni. Pedig a szûrés igen egyszerû. A helytelen magyar táplálkozási szokások és az alkoholfogyasztás (fõként a sör) szintén közrejátszanak a vastagbéldaganat kockázatának növekedésében.


A méhnyakrák megelõzhetõ!

2007. december 11.

A méhnyakrák megelõzhetõ!Iványi Marcell cannes-i Aranypálma-díjas rendezõ "Egy nõ igaz története" címû tv-játékának célja felhívni a figyelmet arra a betegségre, melynek veszélye minden nõt érint, és mely ellen sajnálatos módon még mindig nem teszünk eleget: a méhnyakrákra.


Az "Egy nõ igaz története" alapját valódi események adják. Fõszereplõje egy fiatal pár, amelyik a nõ, Anna ötletére kamerával rögzíti mindennapjait. Arra azonban õk sem gondoltak, hogy "filmjükbe"egy váratlan, tragikus esemény szól bele. Annáról kiderül, hogy méhnyakrákos, ennek ellenére úgy dönt, nem kapcsolja ki a kamerát, hogy történetét másoknak is megmutathassa, így felhívva a figyelmet az évente nõk millióit érintõ problémára. A megható és olykor megrázó képsorokon keresztül mi is betekintést nyerhetünk Anna történetébe, és kicsit elgondolkozhatunk, vajon eleget teszünk-e az egészségünkért.


Hormonpótlás nõknek a menopauza után

2007. december 02.

A nõk életében - általában 45-55 éves kor között - bekövetkezik a menopauza, azaz a menstruáció elmaradása. Ilyenkor megszûnik a nõi hormonok, azaz az ösztrogén és progeszteron termelõdése.


Immáron több évtizede van lehetõség ezeknek a hormonoknak a pótlására, tabletta vagy bõrtapasz formájában. A hormonpótlásnak - mint minden komoly terápiának - vannak elõnyös és hátrányos hatásai.


Zajhatások

2007. november 11.

ZajhatásokKörnyezetünkbõl egyre több olyan zaj éri szervezetünket, amely átmeneti panaszokat vagy maradandó károsodást okozhat. Ennek hatása generációról generációra erõsödik, így gyermekeink hallása fokozottan veszélyeztetett. Érdemes tehát odafigyelnünk arra, milyen zajhatások érik a család legkisebb tagjait.


A zaj milyensége


Nehéz egyértelmûen meghatározni, milyen zaj, illetve hang befolyásolhatja káros módon az egészségünket, hiszen hatásuk számos tényezõtõl függ. Egyik legfontosabb a hangerõ (hangosság), de emellett a hang frekvenciájának (hangmagasság), a hang összetételének (színkép), torzításoknak, a hanghatás idõtartamának, irányának, a hang folyamatosságának is jelentõs szerepe van. Számít az is, hogy a hozzánk érkezõ hangokra felkészültünk-e, vagy váratlanul és milyen körülmények között (napi munka, szórakozás kapcsán, vagy éppen a pihenésünk ideje alatt) ért bennünket a hanghatás. Az egyéni érzékenység is befolyásolja a hangok megítélését és az általuk okozott károsodást.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...137138139...155