Információk, érdekességek

Szenvedés nélkül: cukrot, de kevesebbet!

2023. április 27.

A cukor számos tekintetben egészségünk „ellensége”, de teljes törlése étrendünkből mégsem ajánlott, mert többek közt frusztrációt okozhat.

„Szokjunk le” a sok cukorról

Miért?

A cukor cukrot vonz… Minél több édeset eszünk, annál jobban hozzászoknak az ízlelőbimbóink a magas cukortartalomhoz, és egyre inkább elveszítjük az ételek igazi ízét. Az eredmény: csak az édes íz dominál és elégít ki. Ennek az a következménye, hogy nem nélkülözhetjük a cukrot, és függővé válhatunk tőle, éppúgy, mint az alkoholtól vagy a cigarettától. A cukorfüggőség ugyanolyan (kényszeres) tüneteket mutat, mint bármely más függőség, de csalárdabb, mert nem látjuk a veszélyt, különösen, mivel az édes íz gyermekkorunk óta vigaszt, örömöt, élvezetet nyújt.

Bizonyos fokig úgy vagyunk „programozva”, hogy szeressük a cukrot, bár azért kívánjuk a sósat is. Az első íz, amelyet a csecsemő megkóstol és értékel, a tej édessége. A cukor kezdettől fogva biztonságérzetet nyújt és megnyugtat. Rosszabb esetben kiválthatja az „agyi jutalmazó kört”, mivel fokozza a dopamin, az öröm és a függőség érzésében részt vevő neurotranszmitter (idegi ingerületátvivő anyag) kiválasztását.

Hogyan?

A táplálkozás révén szabályozhatjuk a dopamin szintjét (ha túl alacsony, reakcióként kiváltja a kényszeres cukorfogyasztást), de a szerotonin szintjét is, egy másik neurotranszmitterét, amely szerepet játszik hangulatunk alakulásában (az alacsony szerotoninszint növeli a cukor utáni vágyat).

Az optimális dopaminszint fenntartása érdekében forduljunk a tirozinban (egy nem esszenciális aminosav) gazdag ételek felé (marhahús, joghurt, zöld teák stb.). A szerotoninkiválasztás elősegítésére pedig részesítsük előnyben a triptofánban (egy fehérjealkotó aminosav) bővelkedő élelmiszereket (pl. hüvelyesek, vadhalak, élesztő). A mandula, a 70%-os étcsokoládé, a banán és a tojás szabályozza a dopamin- és a szerotoninkiválasztást egyaránt. Ha azonban állandósul a cukorfüggőség, érdemesebb „elvonókúrát” tartani, mint a dohányzás vagy az alkoholizálás esetében. Dietetikus és addiktológus segíthet, de akár a hipnózis vagy az önhipnózis is hatékony lehet addiktív magatartás esetén.

Óvakodjunk a cukros italoktól

Miért?

Mivel a cukor károsabb, ha megisszuk, mint ha megrágjuk. Amint megittuk, könnyen el is felejtjük, így nagyon sok cukros ital fogyhat el napközben anélkül, hogy számon tartanánk a mennyiséget. Az édes italok fogyasztása felkelti az étvágyat, továbbá hozzájárulhat egyes rákfajták vagy szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatához. A cukros üdítők, szörpök, dzsúszok vagy energiaitalok a cukor fő forrásai napjaink táplálkozásában. Az iparilag előállított gyümölcslevek (még ha „hozzáadott cukor nélküli” jelzésűek is) általában ugyanannyi cukrot tartalmaznak, mint az egyéb, cukorral édesített üdítőitalok.


Nem tévhit: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása!

2023. április 25.

Friss, átfogó konszenzusajánlás részletezi a D-vitamin-pótlás jelentőségét, előnyeit és előírásait, Az optimális D-vitamin-ellátottsághoz októbertől márciusig Magyarországon mindenki számára szükséges a D-vitamin-pótlás, de sokak számára nyáron is indokolt.

A D-vitamin-hiány igazoltan szerepet játszik az immunológiai betegségekben, a fertőzések leküzdésének képességében, endokrinológiai zavarokban, termékenységi problémákban és egyes daganatos betegségek kockázatainak növekedésében is.

Egészséges felnőtteknél a napi 2000 NE mennyiségű D3-vitamin elegendő a normális tartomány fenntartásához.

Kivétel nélkül mindenkinek javasolt a téli D-vitamin-pótlás, mert a magyar lakosság nagy többségét érintő és mérhető egészségkockázatot jelentő D-vitamin-hiányról szóló hírek nem túloznak – hívták fel a figyelmet a D-vitamin-konszenzusajánlás elkészítésében közreműködő orvosok az IBSA Pharma Kft. által szervezett sajtókonferencián.

A széles körű orvosszakmai konszenzuson alapuló hazai ajánlás nem csupán azt részletezi, hogy milyen szerteágazók a D-vitamin-hiánnyal összefüggő kóros állapotok és betegségek, ill. milyen előnyei vannak a vitamin folyamatos pótlásának, de számos tévhitet is eloszlat, és a legfrissebb tudományos eredmények alapján a korosztályonként eltérő javasolt adagolást is pontosítja.


Nem csak vírusok és baktériumok okozhatnak orrdugulást

2023. április 17.

Fotó: 123rf.com

Télen leggyakrabban vírusos és bakteriális fertőzések, míg a tavaszi és nyári szezonban az allergének a leggyakoribb okai az orrdugulásnak. A vírusokon, baktériumokon és allergizáló anyagokon kívül azonban egyéb okai is lehetnek az orrdugulásnak.

Veleszületett okok, tumor és hormonhatás is kiválthat orrdugulást

Gondolni kell arra, hogy az orrüreg anatómiai rendellenességei (pl. orrsövényferdülés, megnagyobbodott orrmandula) is okozhatnak orrdugulást. Lehetséges, hogy az orrüregbe „nem illő” kóros képletek (pl. orrpolip vagy orrüregi daganatos elváltozások) megjelenése vezet – akár tartósan fennálló – orrduguláshoz.

Hormonális és anyagcserével összefüggő okai is lehetnek annak, hogy nehezen átjárható az orrüreg. Ezzel magyarázható, hogy terhességük alatt a kismamák közül többen szembesülnek orrdugulással, de az orrdugulásos panasz megjelenhet akár a pubertáskori
ingadozó hormonszintek hatására is. Előfordulhat, hogy pajzsmirigy-alulműködés okozza a kellemetlen orrpanaszokat.

Gyógyszermellékhatás is lehet az orrdugulás

Tudni kell, hogy több gyógyszer alkalmazása is vezethet dugult orrhoz. A betegek nagy része tisztában van
azzal, hogy az érösszehúzó hatóanyagú orrcseppeket és orrsprayket (fenilefrin, oximetazolin, tramazolin, tuaminoheptán, xilometazolin hatóanyagokkal) jellemzően maximum 7 napon át szabad egyhuzamban használni, különben mellékhatásként orrdugulás alakulhat ki.

Azonban nem csak közvetlenül az orrban alkalmazott patikaszerek (orrcseppekre és orrspraykre gondolva) mellékhatása lehet orrdugulás

A szájon át szedett gyógyszerek közül említhetők a fogamzásgátlók vagy a vérnyomás csökkentésére használt béta-blokkolók, amik mellékhatásként orrdugulást válthatnak ki. Figyelmet érdemelnek továbbá a merevedési zavarok kezelésében használt foszfodiészterázgátlók (azaz a szildenafil és rokonvegyületei: avanafil, tadalafil, vardenafil), amelyek orrdugulás és szipogás révén okozhatnak kellemetlenséget a férfiaknak. A vény nélkül kapható készítmények között is vannak olyanok, amik „az orra mehetnek”; így pl. egyes, a fájdalom csillapításában alkalmazott nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID).


Évekig élnek együtt az idősek az ágyi poloskával

2023. április 10.

A nyugdíjasok az ágyi poloska legnagyobb áldozatai 

Az idősek szenvednek a legtöbbet az ágyi poloska okozta kellemetlenségektől a rovarírtók tapasztalatai szerint. A fővárosi panelházakban történő poloskaírtások közel ötven százaléka a nyugdíjasoknál történik. Ennek oka, hogy az idősek nehezebben veszik észre, így nagyon elfertőződhetnek, ráadásul a házilagos irtás nagyon megterhelő a számukra. A szakértők szerint jobban oda kell figyelniük mind a hozzátartozóknak, mind a társasházaknak, mert az érintettek akár több hónapon, vagy akár éven át is együtt élhetnek az ágyi poloskákkal. 

Évekig élhetnek együtt az idősek az ágyi poloskákkal, a legsúlyosabb fertőzöttség az elöregedett lakótelepekre jellemző. A probléma egyik fő forrása, hogy a legtöbb nyugdíjas egyedül, segítség nélkül él, így az irtással kapcsolatos óv- és utóintézkedések komoly megterhelést jelentenek a számukra. Egy poloska irtás közel 30.000 – 40.000 Ft-os költsége ráadásul váratlan kiadást is jelent a nyugdíjasok számára, amit sokan nem tudnak azonnal fedezni. Ha poloskairtásra spórolni kell, az további időhúzással, hosszú távon még több munkával és pénzzel jár. Ráadásul átterjed a környező lakásokra, és elkezdődik egy ping-pong effektus, amikor a poloskák az egyéni irtások során egyik lakásból a másikba menekülnek.

Az panellakásokban történő írtások megközelítőleg ötven százalékát nyugdíjasoknál végezzük. Mivel kevésbé érzékenyek a csípésekre, van, hogy csak akkor veszik észre, ha a poloska nagyon elfertőződött. Sajnos előfordul, hogy 6-12 hónapig is együtt élnek a rovarokkal, mire irtásra kerül a sor. Fontos azonban, hogy a legtöbb esetben nem ők a fertőzés elsődleges forrásai, gyakran a környező lakásokból vándorol át hozzájuk az ágyipoloska, a problémát viszont nem tudják csírájában elfojtani. ” –mondta el Szigeti Zsolt, az Abatox szakértője.


Jön a kullancsszezon! Mire figyeljünk, hogyan védekezzünk?

2023. március 22.

A kullancsok a természetes környezet részeként, mindig is itt voltak körülöttünk, így mára tévhitek egész sora kapcsolódik hozzájuk. Nem árt, ha tudjuk, mivel állunk szemben, mik ezek az élősködők, melyek az általuk terjesztett leggyakoribb betegségek, és mit tehetünk ellenük.  

Itt a tavasz, egyre több időt töltünk a szabadban. De mielőtt felkapjuk a túracipőt, és kisebb-nagyobb kirándulásokat teszünk a természetben, jó, ha tájékozottak vagyunk a kullancsokat illetően is.

Először is nem beszélhetünk általánosságban kullancsokról, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján a kullancsfélék családjába világszerte mintegy 700 ismert fajt sorolnak. Hazánkban közel kéttucat fajuk honos, amelyek közül humán szempontból legfontosabb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus).

Azt a tévhitet is eloszlathatjuk, hogy a kullancsok a fákról potyognak. Fűszálakon, a bokrok levelein, legfeljebb 1,5 méter magasságban, a lábaikon levő karmok és tapadókorongok segítségével megkapaszkodnak, és várakoznak. A kiválasztott egyedre a lábukon lévő karmok segítségével másznak fel.

Ha megtalálják a számukra megfelelő felületet, táplálkozni kezdenek, mert fejlődésükhöz elengedhetetlen a vérszívás. Ami a kullancsot veszélyessé teheti, hogy a fertőzéseket vektorként – vérszívás közben – az emberbe juttathatják.

Közép-Európában az egyik leggyakoribb kullancsok által terjesztett vírusos betegség az FSME-vírus okozta agyvelőgyulladás.

A fertőzés az esetek jelentős részében tünetmentes. Az esetek kisebb részében 7-14 napos lappangási időt követően, enyhe betegségtünetek (láz, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás stb.) jelentkeznek, majd néhány nap múlva a panaszok megszűnnek. Minden ötödik betegnél azonban egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 3-4. héten. A betegség ilyenkor kórházi ellátást és esetenként intenzív kezelést igényel. Specifikus terápia nincs, de a fertőzés védőoltásokkal megelőzhető.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...143