Információk, érdekességek

Intelligens folyadékfogyasztás - a kiszáradás megelőzése kánikulában

2024. július 07.

A Kék Bolygó, a négy alapelem egyike, Archimédesz törvénye... Sok-sok tudást, ismeretet halmoztunk már fel lételemünkről, a vízről, a mindennapokban mégis gyakran megfeledkezünk róla. Az alapvető higiénia kelléke, nemcsak nélkülözhetetlen számunkra, de szépségünk megőrzéséhez is szükséges.  

A vízKépforrás: Canva Pro adatbázis. az emberi testben

A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme. Az emberi test legnagyobb része vízből áll, amelynek aránya az életkor előrehaladtával egyre csökken. A csecsemő szervezete 80%, a felnőtté már csak 60-70% vizet tartalmaz, míg az idős szervezetben akár 50%-ra is lecsökkenhet. Ennek a vízmennyiségnek kell ellátnia folyadékkal testünk minden részét.

A víz élettani szerepe rendkívül sokrétű az ember szervezetében. Biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását; befolyásolja a vér összetételét; hőszabályozó szerepével biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét.

Az emberi szervezet vízháztartását idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák. A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter szerepel. Ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell. Napi folyadékszükségletünk mintegy felét a szilárd táplálékokkal, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz.

Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet. Az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, majd az egész szervezetben szétáramlik, és a különböző szervekben és szövetekben átmenetileg tárolódik, ahol leadja a benne oldott anyagokat. A szervezeten belüli körforgása során a víz az anyagcsere-termékeket is felveszi, és tovább viszi, méregtelenítve ezzel a szervezetet.

Folyadékfogyasztás napról napra

Aki folyamatos idő-  és teljesítménykényszer alatt dolgozik, él, annak bizony törődnie kell saját szervezetének "karbantartásával", szellemi és fizikai erejének regenerálásával. A tiszta eredetű természetes víz a legalkalmasabb a biológiai vízigény kielégítésére. A tiszta víz nem mellékesen kalóriamentes is, hozzá képest az egyéb italféleségek kalóriatartalma magas. Csak néhány példa:

  • 1 pohár (0,2 l) pezsgő - 166 kcal/694 kJ
  • 1 pohár tej (3,5 %) - 160 kcal/669 kJ
  • 1 pohár (0,2 l) fehérbor - 159 kcal/660 kJ
  • 1 pohár (0,33 l) sör - 142 kcal/593 kJ
  • 1 pohár (0,25 l) narancslé - 123 kcal/512 kJ
  • 1 pohár (3 cl) konyak - 75 kcal/308 kJ
  • 1 pohár paradicsomlé - 42 kcal/177 kJ

Az ivás több mint szomjoltás: kortyonként igyunk, élvezve az elfogyasztott ital minden cseppjét!


Mikor szükséges védőszemüveget használni?

2024. július 06.

Fotó: fleungchopan © 123RF.com

A KSH adatai szerint 2021-ben több mint 21 ezer munkahelyi baleset történt. A szerencsétlenségek elkerülése érdekében az építőiparban és a gyártási munka során kötelező vagy erősen ajánlott a védőfelszerelés, pl. a védőruházat, a fejfedő vagy a védőszemüveg viselete. Ezen óvintézkedések be nem tartása súlyos, akár életveszélyes balesetekhez vezethet.

A balesetek közül is igen gyakori a szem sérülése. A rövidebb-hosszabb ideig tartó látásvesztés vagy a szemkörnyéki bőr égési sérülése is mind olyan balesetek, amelyek biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása miatt következhetnek be. Lássuk tehát, hogy mely munkákhoz javasolt védőszemüveget viselni a szem épségének megóvása érdekében.

Kerti munkák

Nemcsak azoknak érdemes a szemvédelemről gondoskodni a kertben, akik hivatásszerűen gondoznak növényeket, hanem a hobbikertészeknek is. A kertben végzett munka során a legtöbb szemsérülést a sövényvágás, fametszés és hulladékaprítás során elszabaduló repülő részecskék okozzák, de kerülhet a szembe pollen és növényápoló vegyszer is, ami szintén irritációt, sérülést okozhat. Megfelelő védőszemüveggel mindegyik probléma megelőzhető.

Hegesztés

A hegesztés egy másik olyan munka, amely során elengedhetetlen a védőszemüveg viselete. A hegesztőpisztoly által termelt hő, a szikrák fényereje, a repkedő, éles fémtörmelékek jelentős károkat képesek okozni a látószervünkben. Súlyos szemproblémák és fotokémiai égési sérülések szintén előfordulhatnak az intenzív kék fény, az UV-sugárzás és az infravörös sugárzás hatására is. Éppen ezért a teljes arcot eltakaró védőfelszerelést célszerű használni munka közben. A hegesztősisak szűrőbetéttel ellátott, így védi a szemet a hegesztés során keletkező fény káros hatásától is.

Építkezés

A szembe kerülő betonpor vagy faforgács gyakran okoz apró bosszúságot azoknak, akik építkezésen dolgoznak. Ezek elkerülése miatt is érdemes védőszemüveget viselni a munka során. Bár egy kis por semmiségnek tűnhet, de súlyos maródást, szemfelszíni gyulladást okozhat a szemben. A látásra a legnagyobb veszélyt leginkább a szembe pattanó fémszilánkok, forgácsok, üvegdarabok, savas és lúgos folyadékok jelenthetik. A komolyabb sérülés elkerülésére ütésvédelemmel ellátott lencséjű szemüveget érdemes választani.

Gyártási munka

Legyen szó bármilyen termelő munkáról, a gyártási munkák során erősen ajánlott a védőszemüveg használata, még azokban a munkakörökben is, ahol ez nem törvényi előírás. A munkahelyi szemsérülések 26%-a ugyanis ebben az iparágban fordul elő. A védőszemüveg használata különösen fontos azokban az esetekben, amikor a dolgozó szikrának, erős fénynek, korrozív anyagoknak, lúgos, savas folyadékok kifröccsenésének vagy egyéb veszélyeknek lehet kitéve. Nem csak az ad hoc balesetektől véd a szemüveg. Nagy porral járó gyári munkák esetében a por tartós jelenléte szemfelszíni és szemhéjszéli gyulladást okozhat. Olyan kötőhártya-elváltozások kialakulását is elősegítheti, amik hosszú távon asztigmiát (cylinderdioptriát) okozhatnak, így a látást is veszélyeztethetik.


„Szelíd” módszerekkel a törékeny csontok ellen

2024. június 29.

Fotó: veresproduction © 123RF.com

A kor előrehaladtával a csontok fokozatosan elvesztik sűrűségüket, így csökken a csonttömeg. Emiatt a csontozat egyre törékenyebbé válik, ami számos, súlyos következményekkel járó baleset, elesés eredője lehet. Ahhoz, hogy megelőzzük a csontritkulást és megőrizzük csontjaink egészségét, többek közt igénybe vehetjük az allopátia, az alternatív orvoslás, a homeopátia, a fitoterápia eszközeit. Emellett természetesen ügyeljünk a megfelelő étrend kialakítására, és ne hanyagoljuk el a rendszeres testmozgást.

A csontritkulás (oszteoporózis) elsősorban a csontok törékenységében nyilvánul meg, amit időben tanácsos megelőzni. A nőknél a leggyakrabban a menopauza után kezd kialakulni (az ösztrogénszint csökkenése miatt), de jóval kisebb arányban, idősebb korban a férfiakat is érinti. A csonttömeg csökkenésének mértéke és gyorsasága egyénenként változó. Családi halmozódás és hormonális tényezők szerepelnek a fő okok között. A csontritkulást elősegítheti a kalcium-, foszfor- vagy D-vitamin-hiány, de kialakulásában közrejátszhatnak emésztőrendszeri problémák, hosszabb távú szteroidkezelés vagy pajzsmirigy-túlműködés, dohányzás A csonttömeg kialakulása a huszonéves korra tehető, így alapvető fontosságú a későbbiekben ennek a fenntartása, ill. a csontvesztés és az ebből eredő csontritkulás megelőzése.

Hasznos a gemmoterápia (rügyterápia)

E terápia lényege az értékes növényi hatóanyagokban gazdag rügyek, bimbók kivonataiból készült tinktúrák alkalmazása. A rügykivonatok közül pl. az áfonyarügy megkönnyíti a szervezetben a kalcium felszívódását, azután a feketeribizli-rügy erősíti a csontokat, hatásos a porckopás ellen, és gyulladásgátló hatású is. Egy javaslat: 21 napos kúra keretében 7 naponként váltogassuk az áfonya- és a feketeribiszke-rügy kivonatából előállított készítményeket.


Mozgással a térdfájdalom ellen

2024. június 27.

Fotó: kamolrat © 123RF.com

Elengedhetetlen az izmok erősítésére és lazítására irányuló, rendszeres fizikai aktivitás.

Városi vagy szobabicikli tekerése, északi gyaloglás, úszás… A fizikai aktivitás gyakorlása elengedhetetlen a térdízületi fájdalmak csökkentéséhez és a térdízületi mobilitás javításához. Egyes szakemberek szerint pl. az álló kerékpáros edzés a legegyszerűbb módja annak, hogy elkezdjük erősíteni a test alsó végtagjait. Ezzel az eszközzel különösen a térd és a csípő mobilitásán dolgozhatunk. Kombinálhatjuk ezt a tevékenységet erősítő és hajlékonyságot fokozó gyakorlatokkal, amelyek célja több izomcsoport egyidejű erősítése, valamint segíthet a térd stimulálásában és az állandó térdfájdalmak megelőzésében. Ügyeljünk azonban arra, hogy a térdünk állapotához igazodó gyakorlatokat válasszunk, és mielőtt elkezdenénk, vagy kétségeink lennének, forduljunk orvoshoz. Hetente legalább 3 alkalommal tanácsos ily módon edzeni, de ha naponta módunkban áll, ne mulasszuk el.

JÓ TUDNI!

Osteoarthritis esetén a térd duzzanata annak a jele, hogy túl sok terhelés (séta, gyaloglás, állás stb.) érte. Ilyenkor pihenjünk: polcoljuk fel a lábat kb. 10 percre, és lassan folytassuk az addigi tevékenységet, ha a fájdalom elviselhetővé vált.


A laptop komoly kárt tehet a férfiak koronaékszerében

2024. június 23.

A férfiak terméketlenségével ma már egyre többet foglalkoznak az emberek, ami azt is elősegíti, hogy az erősebbik nem képviselői mernek, és akarnak kérdezni. Erre szükség is van, hiszen ha nem tudják, hogy mik ronthatják jelentősen a spermaképződést, akkor nem is tehetnek ellene. A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

A laptop komoly kárt tehet a férfiak koronaékszerében post thumbnail imageVezető okok

Azt ugyan szinte minden férfi tudja, hogy a dohányzás, az alkohol vagy éppen a szteroidok erősen rontják a sperma minőségét. Érdekes azonban, hogy nem ezek a dolgok azok, melyek a listát vezetik.

A Loyola Egyetem kutatásai alapján a legnagyobb veszélyt a laptopok jelentik. A kutatás rámutatott, hogy a fejlődő technika, és az elektronikai eszközökhöz alapvetően jobban vonzódó fiatal férfiak együttesen okozzák azt, hogy a laptophasználat hatása ennyire egyértelműen kimutatható romboló hatást fejt ki. A gond nem a sugárzás, vagy a wifi, ahogyan azt sokan gondolnák, hiszen ezek hatásai a szervezetre egyelőre nem bizonyítottak minden kétséget kizáróan.

A baj egyszerűen a meleg. A laptopokkal sok esetben szabadabban lehet dolgozni, hiszen hordozható, az ember bárhol felcsaphatja őket. Ilyenkor az ölünkbe vesszük, és már mehet is a munka. A készülék azonban melegszik, és a hő bizony nem tesz jót a spermaképződésnek. Ahogyan azt már az iskolában is megtanultuk, a herék azért helyezkednek el a testen kívül, mert működésükhöz alacsonyabb hőmérséklet kell. Ezt teszi tönkre a melegedő laptop, éppen ezért nagyon figyelni kell rá!

A másik vezető ok sem banálisabb az elsőnél, ez pedig az étkezés. A nem megfelelő étekés ugyanis hosszabb távon olyan tápanyaghiányokat okoz, melyek eltolják a szervezet egyensúlyát, legyen szó a kiválasztásról, vagy éppen az endokrin rendszerről. Ilyenkor elcsúszik a hormontermelés, ami bizony a meddőségek hatalmas százalékában jelenti a dolgok gyökerét.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...158