Információk, érdekességek

Fogamzásgátló miatt aggódnak a férfiak

2006. április 07.

A férfiak több mint fele aggódik, hogy partnere elfelejti bevenni fogamzásgátló tablettáját. Hasonló arányban jegyzik meg, hogy ők emlékeztetik partnerüket a fogamzásgátló tabletta bevételére - derül ki egy több mint 4000 férfival folytatott új nemzetközi felmérésből. A kutatás szerint a spanyol férfiak aggódnak a leginkább (80%), őket követik a franciák, a németek és a svájciak; a megkérdezett magyar férfiak 48%-a fogalmazott meg aggodalmat az elfelejtett tablettával kapcsolatban, míg a svédek és a dánok aggódnak a legkevésbé (36%).


Sírás

2006. április 05.

Az ember számára a gyermeksírás az egyik legelviselhetetlenebb "zaj". Kutatók megállapították, hogy a sírás hangszíne, magassága, szaggatottsága, erőssége rendkívüli mértékben zavarja az embert.
A sírásnak éppen az a feladata, hogy riassza a baba környezetét, az édesanyát: valami baj van, fáj a hasam, éhes vagyok! Egy riasztónak pedig kellemetlen, nehezen elviselhető hangúnak kell lennie. Gondoljunk csak bele, milyen tolakodó hangúak a gépkocsiriasztók! Ha andalító zenét játszanának, senki sem venné észre őket, amikor szükség van rájuk...

A nőiség csodája

2006. március 28.

A nők két dologért tesznek meg mindent: azért, hogy ne legyen gyerekük, és azért, hogy legyen. Aránylag gyakran kell azzal számolni, hogy a kívánt terhesség nem akar létrejönni.

 

Ez akár a párok 30 százalékát is érintheti.


Napfogyatkozás 2006. március 29-én

2006. március 28.

Aligha létezik lenyűgözőbb természeti jelenség a teljes napfogyatkozásnál. Március 29-én ismét teljes napfogyatkozás lesz megfigyelhető a közeli Törökországból, ahová számos magyar expedíció fog indulni.

 

Hazánkból a jelenség csak részleges lesz, azonban az 56-64%-ban megfogyatkozott Nap látványa is rendkívül érdekes. Hírportálunkon mind a hazai, mind a törökországi, mind pedig az egyiptomi megfigyelésekről be fogunk számolni.


A gesztikulálás segít a matektanulásnál

2006. március 26.

A szóbeli közlést kiegészítő, nem csak illusztráló kézmozdulatok hatására a gyerekek könnyebben megértik az összetett matematikai problémákat - jöttek rá amerikai tudósok.


Susan Goldin-Meadow (University of Chicago, US) azt figyelte meg, hogy a gyerekek ösztönösen utánozzák tanáraik kézmozdulatát, és a legjobban utánzók tanulnak a legjobban. A kutató javasolja, hogy hagyják gesztikulálni a gyerekeket. Goldin-Meadow munkatársaival 160 nyolc-tíz éves gyereknek adott matematikai feladatokat. Egyeseknek csak szóban magyarázták el a példát, másoknak közben mutogattak is. Ez utóbbiaknál a gesztikuláció hol csak lemásolta az elmondottakat, hol kiegészítette a szóbeli útmutatást.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...448449450...452