Információk, érdekességek

Mit mondhat a betegnek az ápoló?

2006. május 05.

Negyven órás pontszerző továbbképzést szervezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Jog és kommunikáció – a hatályos egészségügyi és adatvédelmi törvény és alkalmazása a mindennapok gyakorlatában címmel. Az április végétől négy napon át tartó továbbképzés, melyen 25 kórházi szakdolgozó vett részt, ma ér véget.

Készül a férfi fogamzásgátló

2006. május 05.

A férfi fogamzásgátlók hatása teljes egészében visszafordítható.
Hamarosan már nem csak a nők szedhetnek fogamzásgátlót. Rövid időn belül piacra kerülhetnek az első férfi fogamzásgátló tabletták is: egy új kutatás kimutatta, hogy szedése nem okoz maradandó károsodást.

Hamis várakozás

2006. május 05.

Az EU néhány országában bevezetett liberalizáció a gyógyszerészet területén nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
Az EU munkacsoportjai kíváncsiak voltak a valós helyzetre az eltérő gyógyszerellátási rendszerű országokban.


Vajon mikor tesznek jót a betegnek? Ha szigorú ellenőrzési keretek között marad a gyógyszerforgalmazás, s így a szabályozás mintegy kiegészítő garancia a beteg részére a magas szintű ellátásban, vagy ha a gyógyszerhez való hozzáférés szabadabb. S ez a "kényelmi szempont" arányban van-e azzal a veszéllyel, amit az jelenthet a gyógyszerszedő egészségére?


Regionális onkológiai centrum Nyíregyházán

2006. május 04.

Nagyobb kapacitás, több szakorvos és korszerűsített műszerpark is kellene a megnövekedett feladatokhoz.


Már hivatalosan is regionális centrumként működik az onkoradiológia a Jósa András kórházban, bár az osztály, megszervezése óta, ezt a szellemiséget követi, ennek a kívánalomnak felel meg munkájában - tájékoztatott dr. Erfán József a regionális centrum vezetője.


Ösztrogén: a női vonzerő titka

2006. április 23.

A skóciai St.Andrews Egyetemen végzett felmérés szerint a vonzóbb nők vizeletének ösztrogénszintje magasabb, mint a kevésbé vonzónak tartott nőké.


A vizsgálatok nyomán valószínűsíthető, hogy a vonzónak tartott női jegyek – mint pl. a nagy szemek és a telt ajkak – összefüggést mutatnak a női hormonszinttel és a termékenységgel.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...447448449...453