Információk, érdekességek

Gyógyszerészek a környezet­védelemben

2008. április 23.

Nem csak a Föld napján fontos, hogy a gyógyszerhulladékot a patikába vigyük vissza!

Sajnos hazánkban a környezettudatosság, a szelektív hulladékgyûjtés és az újrahasznosítás gyerekcipõben jár. A kérdés hazánk 2004-es csatlakozása óta pedig igencsak kiélezetté vált, hiszen ezen a téren jelentõsek a lemaradások.

Svájcban a szemetelõket bíróság elé állítják, Svédországban is környezetvédelmi törvénybe ütközik, így akár egy év börtönbüntetés is kiszabható. Amerikai példát is találhatunk: Alabamában aki életében elõször szemetel, 250 dollárra büntethetõ, míg a visszaesõket 500 dolláros bírsággal sújtják.


Az éhség hangjai

2008. április 22.

Aki hallgat az éhség szavára, nem hízik el


Az éhség a legjobb barát. Mégis, a krónikus diétázók a legnagyobb ellenségüknek tartják. Senki sem szereti, ha éhes. Rémületet okoz, ha éhség esetén nincs étel a közelben. Ugyanakkor az emberek többsége nem akar hízni. Az is igaz viszont, hogy mindahányszor egy falatot a szájába vesz valaki, és közben fizikailag nem éhes, az a csípõn, combon, hason és más, nemkívánatos helyen hízást eredményez. Meg kell tanulni tehát hallgatni az éhség szavára, és tiszteletben tartani a jelzéseit - ez az elsõ lépés azon az úton, melynek a végén ön barátságban lesz a testével.


A mindennapi rizs

2008. április 22.

Miért olyan egészséges a rizs?


A rizs az egyik legfontosabb táplálékunk, hiszen az emberiség kétharmad részének ez a gabonaféle jelenti az elsõ számú élelmiszert. A világon mintegy 80 ezer (!) rizsfajta létezik, így a lehetséges elkészítési módok száma szinte végtelen, nem véletlen tehát, hogy a legtöbb nép konyhájának szerves részévé vált az elmúlt évszázadok alatt.


Kipufogógázok miatt halálos tüdõgyulladás?

2008. április 21.

A kutatók becslése szerint a kipufogógázok számlájára Angliában évente 4000 haláleset írható.

A Birminghami Egyetem kutatói szoros összefüggést találtak a levegõ szennyezettségi szintje és az adott területen elõforduló halálos kimenetelû tüdõgyulladásos esetek között. 1996 és 2004 között 352 mérõállomás által gyûjtött levegõkémiai adat áttekintése kapcsán a munkacsoport azt találta, hogy a legszennyezettebb területen élõk körében a tüdõgyulladás miatt bekövetkezett halálesetek lényegesen gyakrabban fordulnak elõ.


A brit orvosok rövid ujjúban csinálják

2008. április 20.

Az új ruházati rendelet szerint az orvosok nem viselhetnek hosszú ujjú köpenyt a kórházakban.

 

A brit kórházi orvosok 2008. januárja óta nem viselhetnek hosszú ujjú inget. Ezt írja elõ Alan Johnson egészségügyi miniszter ruharendelete a National Health Service (NHS) orvosai számára. Az egészségügyi miniszter a változástól a fertõzéses megbetegedések számának csökkenését várja. Ezévtõl kezdve az NHS kórházi orvosai kötelesek rövid ujjú inget viselni, ha betegekkel érintkeznek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...399400401...450