Információk, érdekességek

Tartsuk szem elõtt

2008. május 14.

Amit a kontaktlencsérõl tudni érdemes

 

Jön a tavasz, süt a nap, és egyre többet tartózkodunk a szabadban. Elõkerülnek a kerékpárok, túrabakancsok és labdák. A mozgás formája és célja sokféle lehet, de sajnos a szemüveg egyformán korlátoz, hiszen a mozgás során leeshet vagy eltörhet, rosszabb esetben akár sérülést is okozhat viselõjének. Az egyik megoldást a "láthatatlan szemüveg", azaz a kontaktlencse jelenti, azonban a lencseviselõknek szigorú szabályokat kell betartaniuk.


Nem biztonságos a vérátömlesztés Ukrajnában

2008. május 13.

A véradók szûrésének hiányosságai következtében az ukrán betegek a vérátömlesztés során nem ritkán májgyulladással, herpesszel és HIV-vírussal fertõzõdnek.

 

Az ukrán kórházakban kezelt betegek az átömlesztett vérrel vagy vérkészítménnyel az alapbetegségük mellé sokszor nehezen kezelhetõ vírusos fertõzést is kapnak, amelynek az okát a hematológus szakemberek a véradók nem tökéletes szûrésében és a tesztanyagok megbízhatatlanságában látják - közölte egészségügyi riportjában az UT-1 ukrán nemzeti tévécsatorna


Mobil kõzúzó az urológián

2008. május 13.

Elõször alkalmaztak lökéshullámokkal végzett kõzúzást a Szent Pantaleon Kórház urológiai osztályán.
 

Az ESWL egy mobil géppel történt, amelyet idõrõl idõre Dunaújvárosba fognak telepíteni.


Feltalálták az automata aneszteziológust

2008. május 12.

Nem csak beadja a szereket, hanem monitorozza is azok betegre gyakorolt hatásait.

 

Kanadai tudósok egy olyan automata aneszteziológiai berendezést fejlesztettek ki, amely az operációk során gyógyszereket adagol a betegbe.


Lépésszámlálással a kilók ellen

2008. május 12.

Az elhízás kezelése a 21. században már nem esztétikai vagy kozmetikai kérdés, hanem társadalmi elvárás.


Az elhízás robbanásszerûen terjed egész Európában, így Magyarországon is. Hazánkban óránként mintegy 7 ember hal meg elhízással összefüggõ kórképekben, az elhízás által okozott társadalmi többletkiadások pedig évi 30-40 milliárd forintot meghaladó összeget tesznek ki.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...395396397...450