Információk, érdekességek

Figyeljünk az agydaganatban szenvedõkre

2008. június 04.

A reménytelenség stigmáját az agydaganatok esetében is lassan át kell értékelnünk.

 

Minden daganatos betegség gyógyítási lehetõségét meghatározza a korai felismerés és a klinikai vizsgálatok alapján bizonyított új készítmények alkalmazása. Természetesen az eddigi terápiák kiegészítése, az onkológiai teamek nagyobb tapasztalata, együttmûködése eredményeként. A beteg és az orvos együttmûködése elengedhetetlen, de a beteg és az hozzátartozó „tudása", ismerete is elengedhetetlen része a sikernek. Ennek jegyében tartott a Magyar Rákellenes Liga tájékoztatót a rosszindulatú agydaganatok elõfordulásáról, a terápiás lehetõségekrõl tegnap, amelyen a liga elnöke, Vasváry Artúrné elmondta azt is: a civil szervezet sürgeti és kéri a megfelelõ, egyénre szabott, alkalmazott terápia alkalmazását, a gyógyulást szolgáló megfelelõ készítmények biztosítását.


Európa is veszélyes terep az utazóknak

2008. június 01.

A hepatitis minden eddiginél nagyobb veszélyt jelent az utazókra, akár európai országokban is megfertõzõdhetünk.

 

Az utazók gyakran nem veszik figyelembe, hogy a legtöbb népszerû úti célpont – így Csehország, Egyiptom, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Spanyolország, Tunézia és Törökország – veszélyes lehet, mivel közepes vagy magas a hepatitis A és B fertõzöttek aránya az országban. Például a német hepatitises esetek 73 %-a Európában (beleértve Németországot is) fertõzõdött meg, holott sokan azt gondolják, ez az egzotikus, fejlõdõ országok betegsége – hangsúlyozták az Utazási Medicina Nemzetközi Társasága (ISTM) európai konferenciáján, melynek egyik kiemelt témája az utazók hepatitis-kockázata és védelme volt. A konferencián többek között publikáltak egy nyugat-európai kutatatást is, amelyben az utazók egészségügyi felkészültségét vizsgálták. - számoltak be róla az Egészségtudatos Utazásért Program munkatársai.


Sokan nem ismerik a szívinfarktus tüneteit

2008. május 31.

A szívinfarktust elszenvedõnek jobb az esélye a túlélésre, ha a kezelése egy órán belül megkezdõdik.

 

Sok szívbeteg ember nincs tisztában az infarktus jeleivel, holott kockázatuk ötször-hétszer nagyobb, mint azoké, akiknek nem volt még problémájuk a szívükkel - közölték a héten amerikai kutatók. A tünetek között lehet hányinger, fájdalom az állkapocsban, mellkasban és a bal karban.


Nem lehet megoldás az elhízott gyerekeknél a mûtét

2008. május 30.

Gyerekek számára nem lehet megoldás az a mûtéti beavatkozás, amelyet egyes túlsúlyos felnõtteken alkalmaznak.

 

Ezt Almássy Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezetõ fõorvos-helyettese mondta csütörtökön az MTI-nek.


Szervezetünk harminc felett

2008. május 30.

Hozzuk formába magunkat!

 

Testünk "csúcsformáját" a húszas éveinkben hozza. Azonban szerencsére ismerünk már olyan módszereket, amelyekkel a fiatalság "meghosszabbítható". Ismerkedjünk meg ezekkel, és használjuk ki a bennük rejlõ lehetõségeket! Õrizzük meg jó formánkat és egészségünket harmincon túl is! Ehhez segítségül hívhatjuk a modern orvostudomány eredményeit, de életmódunkkal magunk is sokat tehetünk érte.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...390391392...450