Információk, érdekességek

Sokkolással gyógyított a rendõr

2008. június 10.

A profi bûnözõk és a rendõrök által használt, elektromos sokkoló fegyver már okozott haláleseteket is, de most egy rendõrt veszélyeztetõ, fiatal férfinak szûnt meg a szívritmuszavara, mikor a rend õre sokkolta támadóját. A furcsa esetrõl egy amerikai tudományos folyóirat, az Annals of Emergency Medicine számolt be.


Az elektromos sokkoló kézifegyver nemzetközi elnevezése tézer, (angolul taser.) A tézert az Egyesült Államokban azért vezették be, mert támadó állatot vagy embert egyaránt megbénít az áramütés, de néhány perc után a sokkolt személy magához tér és nincs a beavatkozásnak olyan következménye, ami lõfegyver használatakor elkerülhetetlen.


Egy kanadai repülõtéren egy lengyel férfi percek alatt meghalt, mert agresszív viselkedése miatt a rendõrök tézer használatával igyekeztek megfékezni. Az Amnesty International statisztikái szerint évek alatt több száz haláleset fordult elõ az ilyen beavatkozások következtében.


Szénanátha, légúti allergiák, gyulladások ellen

2008. június 08.

A légút érzékeny nyálkahártyáját folyamatosan érik támadások a beszippantott különféle porok (pl. virágpor), cigaretta és városi füstök, valamint a szinte mindenütt jelen lévõ vírusok és baktériumok által. Immunrendszerünk nyújt védelmet a káros hatásokkal szemben, ha azonban a szervezet legyengült, az immunrendszer nem képes megfelelõen ellensúlyozni a légutat ért káros hatásokat.

Villamos hegesztéssel mûtenek az ukrán sebészek

2008. június 08.

Elektromos hegesztési eljárást dolgoztak ki élõ szövetek összeforrasztására.

 

A módszert egymással együttmûködve a kijevi Paton Elektromos Hegesztési Intézet és a Salimov Sebészeti és Transzplantációs Intézet kutatói dolgozták ki.


Felkészülés az olimpiára: szurkolóként

2008. június 07.

Kínába utazni, önmagába véve is nagy kaland, de hatalmas tömeg parányi tagjának lenni, jár némi veszéllyel.

 

Az olimpia elõtt, a sportolóink edzenek, a TV rajongók klubokat szerveznek, kertmozik nyílnak, a TV kereskedõk gazdagodnak és néhányszázan pedig életük egyik nagy élményére készülnek: élõben megtekinteni a játékokat.


Tabletta, drazsé, pezsgõtabletta - melyiket válasszam?

2008. június 06.

Napról napra nõ a gyógyszerválaszték, gyarapszik a gyógyszerkincs. Íme egy kis segítség a tájékozódásban!

 

Tabletták, kapszulák

 

Napról napra nõ a gyógyszerválaszték, gyarapszik a gyógyszerkincs, sokasodnak a különbözõ hatóanyagokat tartalmazó készítmények, illetve az azonos hatóanyagot tartalmazó különbözõ nevû gyógyszercsaládok.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...389390391...451