Információk, érdekességek

Homloküreg-gyulladás

2011. december 12.

A homloküreg-gyulladás gyakori szövődménye a felső légúti betegségeknek, 3-5% körül fordul elő.

Influenza, nátha, torokfájás - 100-ból 5-ször homloküreggyulladás a vége

A homloküreg-gyulladás gyakori szövődménye a felső légúti betegségeknek, 3-5% körül fordul elő.

Születéskor csak a rostasejtek (a szem- és orrüreg közötti keskeny szivacsszerű képlet) és az arccsontban egy-egy parányi, borsónyi arcüreg alakult csak ki. A homloküreg csak a harmadik év után fejlődik ki.


AIDS - szerzett immunhiányos szindróma

2011. december 07.

A rettegett AIDS betegség kórokozója a retrovírusok csoportjába tartozó Human Immunodeficiencia Vírus /HIV/, melynek két típusa ismert: a HIV-1 világszerte elterjedt, a HIV-2 elsősorban Nyugat-Afrikában fordul elő, és kevésbé pathogén.

A vírus fizikai és kémiai hatásokra igen érzékeny, száraz levegőn hamar elpusztul. Magas spontán mutációja miatt eddig a vakcina elállítás nem járt sikerrel. A fertőzés forrása a vírussal fertőzött ember (a beteg és a tünetmentes hordozó is).


Afrikai bevándorlók között is tabu az AIDS kérdése

2011. december 04.

aidsAfrikai bevándorlók körében készült amerikai felmérés szerint az Egyesült Államokba érkezők régi otthonukhoz hasonlóan új hazájukban is inkább tabuként kezelik a HIV/AIDS kérdését.


Fáradtság – tünet vagy betegség?

2011. december 03.

fáradtságA fáradékonyság az orvoshoz forduló beteg egyik leggyakoribb panasza. Egyes felmérések szerint a családorvoshoz forduló betegek mintegy 20%-a panaszkodik rendszeres vagy visszatérő fáradtságról. A tünet serdülőknél még gyakoribb: szinte minden harmadik tinédzsert érinti.

Hátterét tekintve beszélhetünk fiziológiás, szekunder, vagy krónikus fáradtságról.


Új remény az emlőrákos betegeknek

2011. december 02.

emlőNoha az elmúlt évek során a korai felismerésnek és korszerű terápiáknak köszönhetően az emlőrákban elhunyt betegek száma folyamatosan csökkent, addig sajnos az áttétes emlőrák kórjóslata továbbra is rossz. Ezen betegek számára nyújthat megoldást egy forradalmian új molekula, amely a jövőben az áttétes HER2-pozitív emlőrák új terápiás alternatívája lehet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...172173174...239