Információk, érdekességek

Vesét károsít az elhanyagolt prosztata

2006. február 15.

Véres vizelet, visszatérő gyulladások, húgyhólyagkő – a kezeletlen jóindulatú prosztata­megnagyobbodás legjellemzőbb szövődményei.
 

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás első tünetei általában 45 éves kor körül jelentkeznek. A betegség előfordulási gyakorisága az életkorral együtt nő, 80 éves kor körül a férfiak 80–90%-ánál kialakul. Mindezek ellenére a panaszok miatt csak az érintettek 10–20%-a fordul orvoshoz.


A láz

2006. február 02.

Lázat okozhatnak a fertõzések, a biológiai anyagok, a szövetkárosodás, rosszindulatú betegségek, a védõoltások, a gyógyszerek, a hormonális és az anyagcsere-betegségek, valamint ismeretlen vagy nem tisztázott állapotok.

A láz akkor lép fel, amikor különbözõ fertõzõ vagy nem fertõzõ folyamatok kölcsönhatásba lépnek a szervezet védekezõrendszerével. A gyermekkori lázat a legtöbb esetben olyan mikroba okozza, amely azonosítható.


Porckorongbajok a derékban

2006. január 17.

A porckorongok általában a két ízesülõ csont között merevebb összeköttetést biztosítanak. A csigolyák közötti porckorong szerkezete különleges. Van egy zselés anyaggal kitöltött belsõ magja, és hogy terhelés hatására ne tudjon oldalra kifolyni, egy rostos gyûrû veszi körbe a magot. A porckorongok sajátossága az is, hogy a magnak nincs idegellátása, így betegségük nem jár fájdalommal. Ezzel szemben a magot körülvevõ rostos gyûrû idegekkel jól el van látva, ezért nagyon tud fájni. Terhelés hatására a porckorong rugalmasan deformálódik, majd a terhelés megszûnésekor visszanyeri eredeti alakját és magasságát.

 

A gerincoszlopban elhelyezkedõ porckorongok közül elsõsorban a nagyon mozgékony nyaki gerinc szakaszon lévõk károsodnak.


Vírusként terjed a munkamánia

2006. január 17.

A munkamánia már orvosilag is körülírható állapot. Sok esetben azonban többnyire az derül ki, hogy kezeletlen depresszió áll a háttérben.

A demenciásokért küzdenek az Alzheimer-világnapján

2005. szeptember 19.

Több-kevesebb mértékben, valamennyiünkben vannak úgynevezett ”kényszeres” gondolatok és ezeknek megfelelõ cselekvések.

 

Ezek akaratunk ellenére mintegy személyiségünk részévé válnak. Napi életünkben szerepet játszanak, magatartásunkat befolyásolják.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...171172...173