Információk, érdekességek

Túl aktív vagy szétszórt? A rettegett ADHD

2012. június 18.

A hiperaktivitás a gyermekkorban induló figyelemzavar, melynek másik fő tünete az impulzivitás. A betegséggel együtt lehet élni és a legtöbbet talán az számít, hogy el tudjuk-e fogadni így a gyermeket és legfőképp, hogy ő el tudja-e fogadni önmagát.

A hiperaktivitás a gyermekkorban induló figyelemzavar (angolul: Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, röv. ADHD, magyarul Hiperkinetikus zavar röv. HKZ), melynek másik fő tünete az impulzivitás. Hazai nyelvhasználatban gyakran ezeket a fogalmakat szinonimaként is használják.


Természetes praktikák pajzsmirigybetegség kezelésére

2012. június 18.

Pajzsmirigyproblémák esetén a gyógyszeres kezelés mellett is sokat tehetünk a gyógyulásért, néhány apró változtatással is jelentősen csökkenthetjük a panaszokat. De hogyan segít mindebben a brazil dió és miért együnk, vagy ne együnk brokkolit?


Poszttraumás stressz szindróma (PTSD)

2012. június 15.

PSTDA poszttraumás stressz szindróma olyan embereken alakul ki, akik valamilyen traumát élnek át, például szemtanúja lesz egy súlyos eseménynek, akár balesetnek is, szembetalálkozik a tényleges vagy fenyegető halállal, súlyos testi sértést él át, vagy testi épségét valaki fenyegeti.

Szeretnék kiemelni egy sokkal kézzel foghatóbb példát, miszerint egy autóbaleset is okozhat poszttraumás stresszt, azonban aláhúznám, hogy nem következik automatikusan a zavar kialakulása, nagymértékben függ az egyén személyiségszerkezetétől, stabilitásától.


Az osteoporosis – a statisztika tükrében

2012. június 10.

osteoporosisAz osteoporosis, azaz a csontritkulás olyan kóros elváltozás, melyet a csontok alacsony ásványianyag-tartalma és a csontszövet microarchitektúrájának károsodása jellemez, és ami fokozott törésveszélyt idéz elő. Az osteoporosissal kapcsolatos törések leginkább a csípőtájon, a gerincen és a csuklón következnek be.


Ötvenezer embert érint hazánkban a vastúlterhelődés

2012. június 09.

orvosA vastúlterhelődés alattomos, tünetszegény és éppen ezért nehezen felismerhető betegség, mely évek alatt visszafordíthatatlan szervkárosodáshoz vezet, míg végül az érintettek máj- és szívbetegségben, különböző daganatos betegségekben halnak meg gyakran az aktív éveikben. Ha a bajt időben felfedezik és az érintett gondozása időben megkezdődik, a betegek ugyanolyan hosszú és egészséges életet élhetnek, mint bárki más.

Két év alatt tizenötezer embert szűrt vasterhelésre a Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika. Közülük nyolcvannégyen szenvednek hemokromatózisban, a leggyakoribb örökletes betegségben.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...165166167...239