Információk, érdekességek

Műtéttel kezelnek magas vérnyomásos betegeket

2012. május 30.

Előfordulhat, hogy a vérnyomás annyira makacs, hogy semmilyen gyógyszer, életmódváltozás nem hat rá. Ilyenkor jöhet szóba a vese beidegzésének roncsolása. Az új, katéteres műtéti eljárás kevesebb fájdalommal, kisebb sebbel jár.

Elvégezték az első, sikeres beavatkozást a hagyományos kombinált gyógyszeres kezeléssel nem gyógyítható magas vérnyomással küzdő betegnél a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Kardiológiai Intézetében - közölte az intézet igazgatója.


Csókbetegség - mononukleózis a tiniket érinti leginkább

2012. május 25.

Egy csók, és még sok más, többek közt egy heveny vírusos fertőzés. Ezt nevezik köznyelven "csókbetegségnek", de becézik egyszerűen "monónak", és emlegetik mirigylázként is. Orvosi neve: mononukleózis.

Többnyire tinédzsereket érint ez a fertőző betegség, amelyet még a 19. század végén Filatov és Pfeiffer írt le, majd 1968-ban véletlenül derült ki - miután egy kutató munka közben megfertőződött a vírussal -, hogy az Epstein-Barr vírus (EBV) tehető felelőssé érte.


Felfázás, húgyúti fertőzés

2012. május 18.

A húgyúti rendszer a vesékből, a vesevezetékekből, a húgyhólyagból és a húgycsőből áll, és bármely részében előfordulhat gyulladás. Ezek baktériumok, ritkábban vírusok, paraziták, gombák által okozott megbetegedését nevezzük húgyúti fertőzésnek.

Az orvosi nyelvben szeretjük megkülönböztetni az egyes részek megbetegedését, így a húgycső gyulladását (urethritis), a húgyhólyag gyulladását, másképp a hólyaghurutot (cystitis), vagy a vesék, vesemedencék gyulladását (nephritis). A köznyelv az alsó húgyutak, vagyis a húgycső és húgyhólyag gyulladását sokszor – tévesen – felfázásnak nevezi, de ennek a megbetegedésnek a felfázáshoz kevés köze van. A húgyutak gyulladása együtt járhat a közeli nemi szervek, a hüvely vagy a prosztata gyulladásával, de ezek nem tartoznak a húgyúti rendszerhez, és nem is keverendők össze velük.

Az alsó húgyutak gyulladása nagyon gyakori – különösen nőknél –, míg a sokkal veszélyesebb vesegyulladás szerencsére sokkal ritkább.


Hasznos tippek reflux esetén

2012. május 17.

A reflux időnként szinte minden embernél jelentkezhet, egy bizonyos mértéket, illetve gyakoriságot meghaladóan azonban kórosnak tekintjük.
A betegség oka, hogy a nyelőcső és a gyomor határán elhelyezkedő záróizom nem képes megakadályozni a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlását.

A refluxbetegség kezelése életmódbeli, étrendi változtatásokból, gyógyszeres kezelésből, valamint sebészeti beavatkozásból állhat. A betegség diagnosztizálása orvosi feladat! Az életmódbeli változtatások önmagukban nem mindig elég hatásosak, de alkalmazásukkal a gyógyszeres terápia hatékonysága is sikeresen növelhető.


Ritka, súlyos izombetegségek - Gyógyíthatatlan kórok

2012. május 04.

Gyakorinak ritka, ritkának gyakori - így lehetne összefoglalni azt a tünetegyüttest, amelybe különféle izombetegségek, az izomsorvadás is beletartozik. Nem üres szójáték a megállapítás, hiszen több mint kétmillió embert érint a világon különféle visszafordíthatatlan, gyógyíthatatlan izombetegség. Hivatalosan az számít ritka betegségnek, amely 10 ezer emberből 6-nál kevesebbet sújt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...164165166...236