Információk, érdekességek

Kényszerbetegség (obsessiv-kompulzív zavar)

2012. szeptember 12.

KényszerbetegségA kényszerbetegség egyike a szorongásos zavaroknak. A betegség egy személyt végigkísérhet az egész életén, ha nem fordul szakemberhez. Alapvetően pszichoterápiás beavatkozás szükséges, hogy a szorongás tudattalan hátterét feltárja a pszichológus. A kényszer okozta tünetegyüttes uralhatja a pácienst, mely negatív módon befolyásolhatja az élet szinte összes területén történő funkcionálást.

Személyes példa jut az eszembe: amikor egyetemre jártam, vizsgák által generált félelmemet úgy próbáltam enyhíteni, hogy mindig ugyanazt a tollat vittem magammal. Jól látható, miszerint ez nem egy egész életre kiterjedő, szövevényes viselkedésmód, hanem egyszerűen minden ember keres kapaszkodót az életében, melynek célja leginkább a szorongás csökkentése. Zárójelben jegyzem meg, hogy nincs olyan ember, aki ne szorongana, ebben a pszichológus sem kivétel.


Aromaterápia a mozgásszervi betegségekben

2012. szeptember 08.

Aromaterápia Hogyan hatnak az illóolajok, és miként lehet felhasználni gyulladások csökkentésére, sérülések kezelésére?

Egyes illóolajaknak gyógyító hatása van


Az illóolajokat- és illóolajösszetevőket tartalmazó készítményeket az akadémikus orvoslás keretein belül a fizioterápiás kezelések részeként (pl. gyógyszeres kezelések kiegészítése, műtétek és sportsérülések rehabilitációja), az (orvosi) wellness-szolgáltatásokban, a különféle masszázskezelésekben és a fitobalneológiában használják.

Az illóolajok hatásaival és terápiás alkalmazhatóságával foglalkozó cikkekben, tanulmányokban elsősorban az illóolajok bőrvörösítő (a bőr hőmérsékletét emelő), gyulladás- és fájdalomcsillapító hatását emelik ki.


Sztómaviselőknek sztómaexpó

2012. szeptember 03.

sztomaItthon sajnos a sztóma még ma is tabunak számít, amiről senki nem szeret beszélni, ezért akiknek így kell élniük, ezzel a megváltozott testtel, sokszor szégyenlik állapotukat, a rengeteg téves információ pedig nem segít ebben. Sok sztómaviselő nehezen éli meg a változást, bezárkózik, nehezen, vagy egyáltalán nem talál vissza a megszokott mindennapokhoz, pedig a sztómások is élhetnek teljes életet, csak meg kell találniuk új önmagukat.


A rosaceás bőr ápolása

2012. szeptember 01.

A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség. A panaszok napfény hatására rendszerint rosszabbodnak, így a tavaszi-nyári időszakban még nagyobb gondot kell fordítanunk a tünetek kezelésére.


Magas pulzusszám okai

2012. augusztus 27.

Sportolás vagy lépcsőzés után természetes, ha a pulzusszám kicsit emelkedik. Azonban mi a teendő, ha ez a tünet nyugalmi állapotban is fennáll? Szakorvos válaszol a kérdésre!

Sportolás közben mindannyian tapasztalhatjuk, hogy szívverésünk és pulzusszámunk fokozódik, és a nyugalmi állapothoz képest szinte majd kiugrik a helyéről. Ezzel főként azok szembesülhetnek, akik rendszertelenül sportolnak és ezért kevésbé edzettek. Vannak olyanok is, akiknek elég néhány emeletnyi lépcsőzés, és már ekkor is légszomjjal együtt jelentkező szapora szívverés lép fel. Ez az állapot azonban általában enyhül, amint megpihenünk. De mi a teendő akkor, ha ez a tünet teljesen nyugalmi állapotban jelentkezik?


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...162163164...239