Információk, érdekességek

Bőrelváltozások a száj körül

2006. április 24.

A száj, az ajkak és a száj körüli bőrfelület gyakran árulkodik a szervezet működési zavaráról.
 

A túlérzékenység hirtelen kialakuló jele lehet az ajkak és a szájnyálkahártyák hirtelen beduzzadása, ödémája. Olykor a vírus keltette lázas állapot kísérő tünete a felső ajkon kialakuló sömör vagy herpesz, melyet az étkezés során egy kellemetlen íz vagy látvány is előidézhet. Fényérzékeny személyek ajkain a vízparton vagy magaslatokon lévő fényviszonyok hatására súlyos hólyagos elváltozások jelenhetnek meg.


Védelem a vírus ellen - bárányhimlő

2006. április 24.

A bárányhimlő vírusfertőzés következménye, kórokozója a varicella-zoster vírus. A köztudatban ártalmatlan gyermekbetegségnek tartják.

 

Nem ismert ugyanis eléggé, hogy a szervezet ép védekezőképessége mellett is előfordulhatnak súlyos szövődmények. Károsodott immunrendszerű betegekben pedig a kórkép veszélyes lefolyású, halálos kimenetelű is lehet.


Felnőttkori combfejelhalás

2006. április 20.

E nem is olyan ritka betegség minden korosztályt, a gyerekeket is érinti. A különbség: a kisebbeknél 2-3 héttel korábban, majdnem mindig felső légúti hurut zajlott. Felnőtteknél a betegek döntő többsége férfi, aki negyvenes éveiben jár. Ma a világon talán leggyakoribb oka (Magyarországon mindenképpen) az alkoholizálás, de szteroidok (mellékvesehormonok) tartós szedése is okozhatja.

Van még egy speciális ok: búvároknál és metróépítőknél a rosszul elvégzett dekompresszión (túlnyomásról normális légnyomásra való átállási folyamat), amikor a vérben kiváló nitrogéngáz okoz érelzáródást és következményes combfejelhalást.


A székrekedés és kezelése

2006. április 19.

A székrekedés gyakori panasz. Főleg idősek körében, de minden életkorban, gyerekeknél is előfordul. Az utóbbi években növekedett a székrekedésben szenvedők száma. Fontos a kiváltó ok felderítése és megszüntetése. Az életmód és étrend változtatásán túl olykor gyógyszerek adására is szükség lehet.

Herpesz

2006. április 10.

A herpeszvírus egyike a legelterjedtebbeknek, az emberek nyolcvan százaléka élete során megfertőződik vele, legtöbbször már iskoláskorban. Ennek ellenére a felnőttek csak körülbelül húsz százalékánál alakul ki a betegség, és egyelőre nincs magyarázat arra, hogy egyes vírushordozók miért betegednek meg, mások pedig miért nem. Ennek ellenére a felnőttek csak körülbelül húsz százalékánál alakul ki herpesz, és egyelőre nincs magyarázat arra, hogy egyes vírushordozók miért betegednek meg, mások pedig miért nem. Az ugyanis biztos, hogy aki egyszer megfertőződik a vírussal, az egész életén át hordozza. A betegség változó időközönként újul ki, ezekben az aktív szakaszokban áll fenn a továbbfertőzés veszélye.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...161162163...166