Információk, érdekességek

Visszér – a lábunk ellensége

2012. október 15.

Azt hihetnénk, hogy a visszér csak az idősek és főként a nők betegsége, holott sajnos már igen fiatal korban jelentkezhetnek a tünetei. Mindamellett, hogy esztétikai problémát okoz, még az egészségünket is veszélyeztetheti, ezért nagyon fontos a betegség kialakulásának megelőzése, illetve a már meglévő probléma esetén a kezelés.
 

A visszér már igen fiatalkorban kialakulhat, és a nőket és a férfiakat egyaránt veszélyezteti. Mindamellett, hogy ez egy örökletes betegség, vannak olyan tényezők, melyek növelik a kialakulásának esélyét, mint például a túlsúly, a dohányzás a túl sok állás vagy ülés vagy a mozgásszegény életmód. A helytelen táplálkozás vagy a túl szoros ruházat szintén kiváltható ok lehet, a nőknél pedig magas cipősarok vagy a fogamzásgátló szedése fokozhatja a visszér kialakulásának kockázatát – mondta dr. Laczkó Ágnes a Budai Egészségközpont érsebész szakorvosa.


A stressz szerepe a pajzsmirigy-túlműködésben

2012. október 11.

pajzsmirigyA pajzsmirigy-túlműködést már régóta az ún. pszichoszomatikus betegségek közé szokás sorolni, mindazonáltal még ma sem teljesen tisztázott, hogy a betegséget előidéző autoimmun folyamat hogyan áll összefüggésben a fokozott stresszterheléssel.

Kísérletek adatai – pl. horrorfilmek nézése után, illetve vizsgahelyzetben jelentősen emelkedik a pajzsmirigyhormonok szintje a vérben – arra utalnak, hogy a stressz és a betegség között szoros összefüggés áll fenn. Ezt a betegek élettörténete is alátámasztja. A betegek mintegy 80%-a számolt be a betegséget megelőzően valamilyen lelki, környezeti ártalomról, mint pl. gyász, bánat, veszély, személyes fenyegetettség élménye, közlekedési baleset, sérülés, kisebb műtét stb.   

A betegség leggyakrabban olyan személynél lép fel, aki rengeteg feladatot vállal, és azokat rendszeresen túlteljesíti. Élettörténetében gyakran fellelhető közös vonás, hogy gyermekkorában korán önállóságra kényszerült. Ilyen helyzetet jelenthet az anya korai elvesztése, a fiatalabb testvérek nevelésének, gondozásának kötelezettsége. A koraérett, korai felelősségvállalásra kényszerített gyermek megpróbálja leküzdeni félelmét, bizonytalanságát, és maga azonosul az anyaszereppel. Az anyaszerep túlzott kívánalmakat támasztó feladatához azután mindvégig, az önfeláldozásig hű marad.


A D-vitamin hiánya növeli a szív- és érbetegségek veszélyét

2012. október 10.

D-vitaminA halálozási statisztika első helyén álló szívinfarktus és szélütés bekövetkezését sokféle vitamin nem megfelelő bevitelével is magyarázták, de most egy nagyszabású dán vizsgálat kimutatta, hogy az erek épségéhez megfelelő D-vitamin szint feltétlenül szükséges.

Kutatás a "szíves" betegségek kockázati tényezőire

A Koppenhágai Egyetemen Peter Brondum-Jacobsen és munkatársai tízezernél több panaszmentes dán nő és férfi átlagosan 29 éves megfigyelését végezte. Ennek a hatalmas tanulmánynak az volt a célja, hogy fölmérjék a különböző kockázati tényezők szerepét a szívinfarktus és a "szíveredetű" halálozás bekövetkeztében.


Keveset tudnak a gyermekek a rákról

2012. szeptember 30.

Egy brit kutatás szerint kevés és zavaros ismereteik vannak a gyerekeknek a rákos megbetegedésekről. A kutatást megrendelő cég szerint fontos lenne, hogy fiatalok jobban megértsék, mit jelent a betegség és jobban megismerjék a rizikófaktorokat.

Fiatalok a rákról − nagy a tájékozatlanság

A Macmillan Cancer Support felmérése szerint a 9-16 éves fiatalok 91 százaléka tudja, hogy a dohányzás rákot okozhat, 97 százaléka viszont nem tudja, hogy a súlyos napégés szintén rákos elváltozást eredményezhet, ráadásul 4 százalék úgy hiszi, a betegség másoktól is elkapható. A mintegy ötszáz fiatal bevonásával készült kutatás rámutat, sokan nem értik a betegség miben létét. Ötből egy gyermek úgy tudja, a rák mindig halálos, minden második pedig nem tudja megmondani, mit jelent rákosnak lenni.


Hangulatzavar - bipoláris zavar

2012. szeptember 24.

Hangulatzavar Amikor hangulatzavarról beszélünk, az emberek többségének a depresszió ugrik be, azonban sokszor kihagyják az osztályozásból a mánia fogalmát. Ha e két tünetcsoport együttesen jelenik meg, kevert epizódról beszélünk: vagyis más néven ez a bipoláris zavar.

Alapvetően a hangulatzavarok klinikai megjelenésekor két mintáról beszélhetünk, az egyik a depresszió, a másik a mánia tünetegyüttese. Ha általánosságban akarjuk megfogalmazni a különbséget a két kategória között, akkor elmondható, hogy a depresszióra a mindenre kiterjedő gátoltság, míg a mániára a gátlások felszabadulása jellemző.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...161162163...239