Információk, érdekességek

Feledékenység betegség 2.

2012. november 27.

Az Alzheimer beteg óriási pszichés terhet jelent a családja számára, hiszen a 24 órás folyamatos felügyelet rendkívül kimerítő. Ám fel lehet és fel is kell készülni a feledékenység betegségben szenvedők otthoni ápolására. Az első és legfontosabb lépés azonban a betegség minél korábbi felismerése és kezelése. Ehhez ad tanácsokat dr. Kovács Tibor, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának docense, az Alzheimer betegség neves hazai szakértője.


Feledékenység betegség 1.

2012. november 26.

Feledékenység Az Alzheimer beteg nagyon gyakran feledékeny és megmagyarázhatatlan zavartságban él a saját otthonában vagy a munkahelyén. Félelmetes és alattomos kór, bárkivel előfordulhat és a tudomány mai szintjén gyógyíthatatlan. Az időskori betegségről beszélgetünk dr. Kovács Tiborral, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának docensével, az Alzheimer betegség egyik hazai szakértőjével.


Segítség a gyulladásos bélbetegségek legyőzésében

2012. november 18.

gyulladásos bélbetegségFrancia kutatók laktobacilusokat módosítottak úgy, hogy azok termeljenek egy gyulladásos bélbetegségektől védő fehérjét: a felfedezés a krónikus gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség legyőzésében segíthet.

A Science Translational Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban a tejtermékekben található Lactococcus lacti és Lactobacillus casei baktériumokba vitték be az elafin nevű fehérjét kódoló gént.

A gyulladásos bélbetegségek hátterét még nem ismerik pontosan

Vélhetően genetikai és környezeti hatások egyaránt közrejátszanak kialakulásában. Az emésztőrendszer saját flórája, baktériumösszetétele vélhetően fontos szerepet játszik a gyulladás fellobbanásában, bár arról még keveset tudnak a szakemberek, hogy miként zajlik ez a folyamat.


A hajhullás lehetséges okai

2012. november 10.

hajhullás A hajhullásnak számtalan oka lehet és nem kell máris komoly bajra gondolni. Hajunk folyamatosan megújul, naponta átlagosa 50-60 szál hajszálunk hullik ki normálisan.

Azonban ha azt vesszük észre, hogy hajunk a szokásosnál fokozottabban kezd hullani, esetleg a haj sűrűsége észrevehetően csökkenfoltokban kezd el ritkulni, akkor ez már nem tekinthető normál hajvesztésnek.

Miért hullik a hajam? 

A fokozott hajhullásnak mindig van valamilyen oka , melyet gyakran nem egyszerű kideríteni, de néha a józan észre támaszkodva mi is rájövünk az okára és nem szükséges máris orvoshoz fordulni.

 


A fogkő veszélyesebb a fogszuvasodásnál?

2012. november 09.

fogkő Számtalan tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a fogkő és az ínygyulladás jelenlétének egészség- és fogkárosító hatása is van: szívbetegséget, gócbetegségeket (hajhullást, bőrgyulladásokat, nőgyógyászati gyulladásokat, szembetegségeket, stb.) és koraszülést is okozhat. Érdemes tehát odafigyelni fogaink ápolására!

Használjunk-e szájvizet?

Minden fogorvos egyetért abban, hogy a szájhigiénia szempontjából a fogkefe és a fogak tisztításának megfelelő technikája a legfontosabb. Ám még a legjobb fogkefe és a legalaposabb tisztítás is csak a lepedék mintegy felét távolítja el. Pedig a foglepedék a legveszélyesebb tényező a fogszuvasodás és a parodontózis kialakulásában. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...159160161...239