Információk, érdekességek

A herpesz

2013. január 03.

A legtöbben először csecsemő- vagy kisgyermekkorban kerülnek kapcsolatba a vírussal. Az első fertőzést követően a vírus az idegek közt bújik meg, ahol a szervezet immunrendszere nem érheti el. Az esetek többségében a vírus megelégszik a szervezetben elfoglalt helyével, azonban előfordulhat (körülbelül minden negyedik fertőzöttnél), hogy a herpesz kiújul.

Amikor a vírus aktivizálódik, általában ugyanazon az idegpályán kerül a felszínre, ezért a herpesz általában ugyanazon vagy közeli felületen jelenik meg.
Nincs még magyarázat arra, hogy a herpesz miért alakul ki egyes egészséges vírushordozóknál és miért vannak olyanok, akik esetében nem alakul ki annak ellenére, hogy a vírussal ők is fertőzöttek. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek a herpesszel fertőzötteknél kiváltják a herpesz kiújulását. 


Vegyük komolyan a cukorbetegséget!

2012. december 23.

cukorbetegség1 500 000 cukorbeteg, 100 000 cukorbeteg lábszárfekély, évi 4000 amputáció – hozzávetőlegesen ezek a számok jellemzik jelenleg hazánkat. A cukorbetegség korunk egyik leggyorsabban és legszélesebb körben terjedő betegsége, amelynek szövődményei rendkívül súlyosak, akár halálosak is lehetnek.

Hazánkban jelenleg körülbelül 800.000 regisztrált diabéteszes él, de a fel nem ismert betegek száma is legalább ennyi, tehát összesen másfél millió magyar szenved a betegségben.
Az elmúlt 3 évben 23 százalékkal nőtt az egyes típusú, míg 21 százalékkal a kettes típusú cukorbetegek száma világszerte.  2025-re a betegség már 333 millió főt érinthet, miközben egyre gyakrabban fordul elő fiatalok körében is.


A gyomorégés, reflux gyógyszerei – recept nélkül

2012. december 10.

reflux gyógyszereiSokan ismerik azt az égető, maró érzést, amit a fokozott gyomorsavtermelés, és a felesleges gyomorsav nyelőcsőbe való visszafolyása (azaz a refluxbetegség) okoz. Nem ritkán a fájdalom a hátba, mellkasba, hasba is kisugárzik. Ki ne szeretne gyors megoldást a problémájára?

Különféle hatásmechanizmusú és gyógyszerformájú patikaszerek széles választéka sorakozik a gyógyszertárak polcain. Tudni kell azonban, hogy ezek a recept nélkül megszerezhető termékek is gyógyszerek, alkalmazásuknál több dologra is figyelmet kell fordítani.


Amikor az operáció elkerülhető

2012. december 08.

A húgyvezetékben megakadt kő is eltávolítható természetes módszerekkel - operáció nélkül. Érdemes kipróbálni a reflexzóna-masszázst, mielőtt sebészi beavatkozásra kerülne sor. Balázs István természetgyógyász rovata. 

Klári családjával új lakásba költözött, s ebben az időszakban lágyéktáji fájdalmakat kezdett észlelni magán. Mindezt az erős léghuzatnak és a gerincoszlop túlterhelésének tulajdonította, így nem is foglalkozott vele igazán. Sajnos a fájdalom nem akart elmúlni. Arra gondolt, talán reuma lehet, ezért kipróbált egy reuma elleni kenőcsöt.  Javulást ezután sem tapasztalt, így mégis orvoshoz ment. Elmondta a tüneteket, mire az orvos röntgenfelvételt és vizeletvizsgálatot javasolt. A röntgenkép vesekövet mutatott ki, s az előírt kezelések hatására a tünetek elmúltak.


Lélegezzen könnyebben!

2012. november 30.

COPD A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) progresszív, azonban mégis kezelhető kórkép, mely korlátozza a betegek életét, továbbá világszerte a halálozás és a rokkantság jelentős oka.Tünetei többek között:köhögés, nyákos köpettermelés, fizikai megterheléskor jelentkező légszomj. A COPD legfőbb tüneteként jelentkező, jellegzetesen makacs és egyre súlyosbodó nehézlégzés (légszomj) nagymértékben kihat a betegek életminőségére. Legsúlyosabb formájában még az egyszerű teendők elvégzésében (pl. a mosakodásban és öltözködésben) is korlátozza a beteget.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...158159160...239