Információk, érdekességek

Súlyos betegségnek tartjuk az influenzát, mégsem teszünk ellene

2013. november 09.

Miközben növekszik világszerte a veszélyes vírusmutációk okozta járványok kockázata, a magyar lakosság mégis egyre kevésbé figyel az influenza megelőzésére. A Kutatópont átfogó felmérése szerint százból csak 13 ember kér védőoltást. Az oltottsági arány még a legveszélyeztetettebb, 60 év feletti korcsoportban sem haladja meg a 30 százalékot, pedig a százezreket sújtó megbetegedés könnyen megelőzhető lenne védőoltással. A kulcsszereplő aktív felnőttek számára a védőoltás beadásának egyszerűsítése segíthet a védekezésben.

 Kutatópont által az idei első negyedévben készített átfogó, reprezentatív kutatás szerint a magyarok mindössze 13 százaléka oltatta be magát influenza ellen. Korcsoportokra lebontva a 60 év felettiek körében legnagyobb az oltással védettek aránya, ám még itt sem haladja meg a 30 százalékot. Figyelemre méltó adat, hogy a dolgozó felnőtteknek már csupán 5,9 százaléka döntött a védőoltás mellett, az arány pedig még tovább csökken a 3 és 18 év közötti korosztály esetében.


Mitől nem szelel az orra?

2013. november 08.

A gyermekek különösen nehezen viselik a rendszeres orrfújást, orrcseppeket és az orrdugulással járó egyéb kellemetlenségeket. A sokszor banális eredet mellett, dr. Hidvégi Edit, gyermekgyógyász segítségével sorra vesszük az orrdugulás súlyosabb kiváltó okait is.

Ősztől-tavaszig nátha szezon
Az orrdugulás leggyakoribb oka kétség kívül a nátha, mely a közösségbe kerülő bölcsődés, óvodás korú gyermekeknél még gyakrabban jelentkezhet. A beszoktatás időszakában és az azt követő hónapokban a betegeskedések száma megemelkedhet, de a későbbiekben is egy szezonban 6-7 nátha még normálisnak tekinthető. A nátha kezelésének legfontosabb része a rendszeres orrtisztítás. Erre csecsemőknél különösen fontos ügyelni, mivel kizárólag orron át lélegeznek, ezért az eldugult orr az alvásban és evésben is akadályozza őket – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit. Orvosi segítséget az elszíneződő, sárgás-zöldes orrváladék igényel, ez esetben bakteriális felülfertőződés, arcüreggyulladás állhat a háttérben.


Magas vérnyomás - lehet kis és a nagy vérköri is

2013. október 23.

A magas vérnyomás egy komoly betegség, ráadásul nem is csak egy vérkört érinthet. Hiszen előfordulhat az is, hogy nem a test, hanem a tüdő vérkörének nyomása tolódik el, ez azonban – ahogyan dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, magas vérnyomás specialistától megtudhattuk - más tüneteket, és más kezelést is igényel. 

A kicsi és a nagy
Biztosan sokan emlékeznek az iskolából arra, hogy a testünkben nem csak egy vérkör van, hanem kettő, amiknek funkciója is más.
„Amikor vérnyomást mérünk, akkor a nagy vérkör nyomásáról kapunk adatokat. A testben két vérkört különítünk el, a kicsit és a nagyot. A nagy a testet látja el friss, oxigéndús vérrel, a szív bal kamrájából kiindulva, majd összegyűjti a széndioxidban gazdag vért, és eljuttatja a jobb pitvarba. Ennek folyamata az, hogy a szív bal kamrájából induló fő ütőér (aorta) kis erekre- végül hajszálerekre elágazva szétosztja, majd kis hajszál-vékony vénákkal kezdődve, egyre nagyobb gyűjtőerekbe formálódva összegyűjti a testből a vért. A széndioxidban dús vér átpumpálódik a jobb kamrába, vagyis a kis vérkör kezdeti állomására. Az itteni erek a tüdőbe viszik a vért, ahol az leadja a széndioxidot, és felveszi az oxigént, majd visszaindul a bal pitvarba. Innen a bal kamrába pumpálódik, és a folyamat kezdődik előröl.”


Pikkelysömörgyógyszer segíthet az 1-es típusú cukorbetegeken

2013. október 13.

1-es típusú cukorbetegekBíztató eredményeket mutatott amerikai kutatók szerint az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében egy olyan hatóanyag, amelyet eredetileg a pikkelysömör gyógyítására fejlesztettek ki. 

Amerikai betegek egy kis csoportjával végzett vizsgálat arra utal, hogy az alefaceptnevű hatóanyag segíti a szervezet inzulintermelését, amely az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára létkérdés.

A kutatók szerint ez a szer jobb, mint más kezelések, mivel óvja a szervezet immunrendszerét, ám további kutatások szükségesek - tudósított a BBC hírszolgálata a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban megjelent tanulmányról.


Az immunrendszer betegségei

2013. október 06.

Az immunrendszer normálistól eltérő működésének következménye immunhiányos állapot gyakoribbá váló fertőzések, allergia, vagy autoimmun betegség is lehet. Dr. Kádár János immunológus-főorvos segítségével összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló rendellenességeket.

Ha túlpörög
Az immunrendszer fokozott működésének egyik leggyakoribb és hazánkban is egyre többeket érintő megjelenési formája az allergia. Az allergiás beteg immunrendszere a környezetben található ártalmatlan anyagokat is veszélyesként értelmezi, ezért védekező immunreakciót, „támadást” indít ellene – magyarázza dr. Kádár János, immunológus. Az immunrendszer érintettsége kapcsán az asztmát is fontos megemlíteni, melynek kezelésében szintén fontos szerepet játszanak az immunrendszer túlműködését csökkentő készítmények.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...149150151...239