Információk, érdekességek

Segítség a bütykös ujjnak

2013. november 26.

Leginkább a középkorú és idősebb nőket érinti az a gyakran fájdalmas "bütykösödés" az ujjakon, amely nem csak esztétikailag zavaró, de bizonyos mozgásokat is akadályoz. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint a betegség nem gyógyítható, de a tünetek jelentősen enyhíthetők!

Az okok nem igazolhatók
Az ujjakon, különösen a közép- és koromperceken jelentkező kézízületi kopást előrehaladott állapotban meglehetősen könnyű felismerni. Ugyanis az érintetteknek jelentős csomók, bütykök jelentkeznek az ujjaikon. Ezt a jelenséget Heberden-szindrómának nevezik, amelynek oka sajnos nem ismert. Annyi bizonyos, hogy elsősorban lányoknál öröklődik, férfiakat jóval ritkábban érint. A tévhitekkel ellentétben a betegséget nem a túlerőltetés okozza, viszont előrehaladott állapotban megakadályozza bizonyos finommozgások elvégzését, így megnehezítheti többek közt a fodrászok, a zenészek, a cukrászok életét. 


Tinédzserek patológiás függőségben

2013. november 26.

Minden generációnak megvan a maga sajátossága és az sem újdonság, hogy a tinédzser korba lépve elindul egy lázadozó időszak, amit a szülőknek valahogyan - ráadásul nagyon nem mindegy, hogy hogyan, de - kezelniük kell. A XXI. század 14-18 éveseinek viselkedésén azonban a náluk alig 10 évvel idősebbek is mélységesen megdöbbennek. Szex, alkohol, drog, táplálkozászavar, internet- és játékfüggőség. Vajon a szülők tudják, hogy a zárt ajtók mögött mit csinálnak gyermekeik?

Minden generációnak megvan a maga sajátossága és az sem újdonság, hogy a tinédzser korba lépve elindul egy lázadozó időszak, amit a szülőknek valahogyan – ráadásul nagyon nem mindegy, hogy hogyan, de – kezelniük kell. A XXI. század 14-18 éveseinek viselkedésén azonban a náluk alig 10 évvel idősebbek is mélységesen megdöbbennek. Szex, alkohol, drog, táplálkozászavar, internet- és játékfüggőség. Vajon a szülők tudják, hogy a zárt ajtók mögött mit csinálnak gyermekeik?


Fejfájás nélkül is lehet magas vérnyomása

2013. november 25.

Ha valakinek gyakran fáj a feje, előbb-utóbb elkezd utánajárni, hogy mégis mi okozhatja ezt a kellemetlen tünetet. Sokan ekkor magas vérnyomásra gyanakodnak, de vajon tényleg minden esetben fejfájással jár a hipertónia? Dr. Kapocsi Judit tanárnő magas vérnyomás specialista eloszlatja a tévhiteket.

A magas vérnyomást nem hiába nevezik néma gyilkosnak, hiszen sokszor – főleg a kezdetekben, enyhe formában – szinte semmilyen tünetet nem okoz. Éppen ezért fontos az, hogy időközönként az ember – illetve az orvosa – megmérje a vérnyomását, mert lehet, hogy csak a kiugró érték hívja fel a figyelmet a betegségre. Tehát ne vegye biztosra, hogy nincs magas vérnyomása, ha nincs tünete!


Az MR több információt ad, mint a CT

2013. november 24.

mrMagyarország vezető helyen áll a tüdőrák és a szív és érrendszeri betegségek halálozási statisztikájában. A mellkasi szervek – közük a tüdő, szív, nyelő traktus – vizsgálatát gyanú esetén döntően CT-vel (komputertomográf) végzik, ami a röntgennél kevesebb sugárterhelést jelent. Sokan nem tudják azonban, hogy van egy másik módszer is, az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat, mely nem jár sugárterheléssel. Sőt, bizonyos betegségek – például a limfómák – esetében még pontosabb eredményt ad: kimutatja az élő tumorsejteket. Így a beteg állapotáról többet mond az orvosnak, aki ez által hatékonyabban gyógyíthat – állítja dr. Rudas Gábor, a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont vezetője. 


Megduplázódott a cukorbeteg gyermekek száma Magyarországon

2013. november 21.

Magyarországon az egyes típusú diabéteszben szenvedő gyermekek száma megduplázódott az elmúlt két évtizedben. A kutatási eredmények szerint az Egyesült Államokban és Európában is drasztikusan emelkedik a cukorbeteg gyermekek száma. A megfelelő D-vitamin bevitel is segíthet a védekezésben.

Míg húsz éve 100 ezer magyar gyerek közül 9 szenvedett 1-es típusú cukorbetegségben, mára ez az arány megduplázódott.* Tavasszal aDiabetes Care című szakfolyóirat tette közzé az eredményeit annak az Egyesült Államokban készített felmérésnek, amely szerint a tengeren túl is drasztikus mértékben emelkedik az egyes típusú diabétesz előfordulása a kisgyermekek körében. A kutatók szerint Philadelphiában két évtized alatt – 1985 és 2004 között – hetven százalékkal nőtt az érintett 5 éven aluli gyermekek száma. Hasonló trend figyelhető meg az egész országra vetítve, sőt Európában is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...148149150...239