Információk, érdekességek

Mire jó az ananász, a banán és a narancs?

2012. december 14.

bananA téli időszakban nem csak vitaminpótlás céljából érdemes déligyümölcsöket fogyasztanunk. Segítségükkel kipihentebbek lehetünk, hosszú távon pedig az idegrendszeri elváltozások, szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkenthetjük.

Melatonin - az alvásért is

A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon, mely a napszakokhoz alkalmazkodótermészetes alvási ciklus fenntartásáért felelős – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Termelődése a sötétedés beköszöntével fokozódik, fény hatására pedig csökken. Ha a szervezet sok fényt kap – tehát élettani körülmények között  „nappal” van - a melatonin termelés, s így annak szintje a vérben lényegesen alacsonyabb, mint „sötétben”, azaz éjszaka.


Immunerősítés télen

2012. december 13.

Télen még fontosabb, hogy körültekintően állítsuk össze az étrendünket és ügyeljünk a megfelelő vitamin- és ásványianyag-tartalomra a menük megtervezésekor. Nagy élelmiszer-körkép a természetgyógyásztól.


Műanyag vagy üveg lencse?

2012. december 05.

Műanyag vagy üveg lencse?A statisztikák szerint Magyarország lakosságának megközelítőleg fele hord állandóan vagy időszakosan szemüveget, illetve kontaktlencsét. Minden második magyar ember életében legalább egyszer eljön a nap, amikor szemüveget készíttet...

Van, aki csak akkor csináltat új szemüveget, ha az előző tönkremegy. Van, aki akkor, ha változik a szem dioptriája. (40–60 éves kor között ez általában kétévente fordul elő.) Vannak olyanok, akik divatkiegészítőként tekintenek a szemüvegekre, ezért kettőt vagy akár többet is használnak és legalább évente újat vásárolnak.

A szemész szakorvos megállapítja a megfelelő dioptriát, viszont a szemüveglencsék szakértői a látszerészek. Ezért amennyiben „csupán” a látásélességgel van a betegnek problémája, nem feltétlenül szükséges szemész szakorvoshoz fordulnia, elegendő egy optikai üzletbe bejelentkeznie, ahol szakképzett optometrista is elvégezheti a látásvizsgálatot.


Fényággyal töltődik Détár Enikő és Rékasi Károly

2012. december 04.

A mai rohanó világban élők számára egyre fontosabb, hogy hatékonyan megőrizzék egészségüket, és minél gyorsabban felgyógyuljanak sérülések, betegségek esetén. Egy magyar találmány, a Sensolite fényágy, amely polarizáltfény-terápiával regenerálja sejtjeinket, invazív beavatkozás, fájdalom és gyógyszerhasználat nélkül nyújthat segítséget az egészségmegőrzéshez.


Tükröm, tükröm, mondd meg nékem: mi a szépség?

2012. november 29.

Megmutatja-e a tükör a valódi szépséget, vagy előfordul, hogy becsap, amit a tükörben látunk? A belső világunk szépsége vagy éppen diszharmóniája hogyan tükröződik másokban? Hozzásegít-e a tükör ahhoz, hogy meg is éljük a valódi szépségünket, a női-férfi egyensúlyt?

A tükör és a tükröződés különös jelenségek az életben, amit minden kor és kultúra nagy becsben tartott. S nem véletlenül. A tükröződés megmutathatja a szépséget, amely körülvesz minket, s abban is segít, hogy önmagunk szépségére is ráébredjünk. Azonban néha be is csaphat, ha csak azt akarjuk látni, amit mi szépnek gondolunk, és nem akarjuk észrevenni a szépség ellentétét. Különösen igaz ez akkor, ha ráébredünk, hogy nem csak a külső, hanem a belső világunk tükröződését is megpillanthatjuk a „környezetünk” tükrében….  Ami nem mindig kellemes, azonban a lelki fejlődésünket nagyban segítheti.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...979899...151