Információk, érdekességek

Az izzadás jó, de csak egy bizonyos pontig, egyébként gondokat okozhat!

2024. január 27.

Napjainkban szerencsére a férfiak körében is egyre fontosabb szerepet tölt be a sport, az egészséges életmód, ennek megfelelően pedig egyre többen választanak intenzív mozgásformákat, illetve természetesen az azokhoz tartozó lazítást is. Ez pedig izzadással jár, ami alapvetően nagyon jó dolog, de csak egy bizonyos pontig és csak egy bizonyos formában. A kereteken kívül az izzadás sajnos gondokat is okozhat, amiket orvosolni azonban nem olyan nehéz.

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

Izzadni jó, vagy rossz?

A kérdést megválaszolni nem ennyire egyszerű, hiszen az izzadás, vagy annak hiánya akár kóros is lehet, mely esetben a fenti kérdés értelmezhetetlen. Ha azonban a szervezet működésében olyan hiba nem áll fenn, mely hatással lenne az izzadásra, akkor izzadni jó dolog. Az iskolában is tanultuk, hogy az izzadás méregtelenít és hűt, vagyis a szervezet számára hasznos dolog. Azonban azt is tudjuk, hogy az izzadság sós…

Ez pedig azt jelenti, hogy izzadás során nem csak vizet, hanem ásványi anyagokat is veszít a szervezet. Alapesetben ez nem jelent gondot, egy átlagos edzés esetében, mely 90 percig tart, egyszerűen pótolhatjuk a veszteségeket vízivással. Más a helyzet azonban az intenzív vagy állóképességi edzések esetében, és nagyon megváltozik a felállás a szaunázás hatására is – mondja Ratkó Tünde.

Tápanyagok és intenzív edzés

Az intenzív és állóképességi edzések már jelentékenyebb tápanyagveszteséggel is járnak, a profi sportolók pedig ezt minden alkalommal figyelembe is veszik. Az átlagember, aki szeretne egészséges maradni, esetleg még az esztétikus izomzatot is elérni, erre nem mindig gondol. Ilyen esetekben már a szakemberek is javasolják a tápanyagpótlást, amihez az izotóniás italok megfelelőek, legalábbis így gondoljuk.

Tápanyagokat azonban nem csak az izzadással vesztünk, a mindennapokban a szervezet fokozott működése is extra felhasználást eredményez, melyet sok esetben nem tudunk pótolni még az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás kombinációjával sem. Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tehet egy jó férfivitamin, mely nem csak azzal segíthet, hogy visszatölti a tápanyagraktárakat, hanem ezáltal az állóképességet is képes javítani.

A kulcskérdés a “jó” vitaminkészítmény, mert ez sajnos nem egyértelmű. A tápanyagokat nem csak bevinni kell, azok hasznosulási aránya is nagyon fontos, mely a piacon lévő készítmények többsége esetében siralmasan alacsony. A hasznosulás javításához válasszunk komplex készítményt, mely a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában tartalmazza. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, ezeken keresztül pedig a hasznosulás akár 80%-kal is javul!


Szemjóga: próbáljuk ki!

2024. január 25.

A hagyományos indiai jóga kevéssé ismert ága, a szemjóga túlmutat az egyszerű szemtornán. Segíthet nyugtatni, erősíteni a szemet és megvédeni a modern világ vagy az életkor káros hatásaitól.

Napjaink egyik gyakori problémája pl. a digitális eszközök hosszas használata okozta szemfáradtság, mely ellen is hatékonyak lehetnek a rendszeres szemjógagyakorlatok.

Miért próbáljuk ki?

Főképpen a szemfáradtság enyhítésére, a szem védelmére, izmainak erősítésére… Hiszen a szemünk „szenved” pl. a rendszeres képernyőhasználattól, vagy egyéb okokból is lehet túlerőltetett. Felmérések során nem kevesen számoltak be arról, hogy naponta a képernyők előtt eltöltött, hosszú idő miatt szemszárazságot, olykor látászavarokat észlelnek. Ebben nincs semmi meglepő, mert a képernyőre szegezve tekintetünket, kevesebbet pislogunk, és akár 60%-kal csökkenhet a pislogások száma, ami mérsékli a szem hidratáltságát. De a szemhéjak becsukása által előidézett sötétség pihentető hatása is rövidül. Azáltal, hogy a szemet másképp működtetjük, és pihenőidőket kínálunk neki, a szemjóga csökkenti a fáradtságot és a különféle kényelmetlenségeket (száraz vagy könnyező szem, viszkető, vörös szem stb.).

Kényeztessük a szemet

A szemünknek oxigénre, természetes fényre és stimulálásra van szüksége. Bebizonyosodott, pl. a gyermekek gyakori rövidlátása azzal is összefügg, hogy kevesebbet tartózkodnak a szabadban (nem eleget profitálnak a nappali fényből), nagyon közelről olvasnak, és túl sokáig nézik a képernyőket. A korrekciós szemüveg enyhíthet a bajon, és segíthet a mindennapi életben, de a szem hajlamos lustává válni. Eredmény: egyre kevésbé tudjuk a szemüveget nélkülözni. A szemjóga lehetővé teszi, hogy gyengéden törődjünk a szemünkkel (a gyakorlatokat soha nem szabad túl gyorsan végezni, vagy úgy, hogy fájjanak). De akárcsak a tradicionális jóga, ez sem egyszerű szemtorna. És hozzáadódnak hasznos tanácsok az életmódról, a természetes szemápolásról, az étkezésről, a légzésről is, amelyek hasznosak lehetnek a szemjóga szempontjából is.

Enyhe kezdés javasolt.

Szemellazító, relaxációs gyakorlat

A „tenyerezés” (palming, szemtakarás) technika lényege, hogy néhány percre pihentetjük a szemünket, majd ellazítjuk.

A gyakorlat: dörzsöljük össze a két tenyerünket, hogy felmelegedjenek, majd összezárt ujjakkal tegyük a bal kéz tenyerét a bal szemünk fölé (anélkül, hogy hozzáérnénk a szemgolyóhoz vagy az orrunkhoz), és a jobb kézzel tegyük ugyanezt a jobb oldalon. Teljes sötétségben kell lennünk, zárjuk ki a legtöbb fényt (nyitott szemmel ellenőrizzük). Azután csukjuk be a szemünket, és maradjunk így 30-45 másodpercig. Nem tovább! Ha fárasztó munkát végzünk, ismételjük a gyakorlatot 45 percenként vagy óránként.


9 kínai egészségvédő tipp januárra

2024. január 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A kínai öt elem tana szerint a tél a Víz elem uralma alatt áll. Nézzünk, mik a teendőink egészségünkért januárban a hagyományos kínai orvoslási rendszer szerint!  

Ne tévesszen meg bennünket a tetszhalott természet: csak úgy tűnik, mintha odakint meghalt volna minden, belül azonban komoly munka folyik. A természet, Földanya erőt gyűjt a következő ciklushoz, már a közelgő tavaszra készül titokban. Jól tesszük, ha mi is erőt gyűjtünk, megerősítjük a Víz elemhez tartozó szerveinket, a vesét és a húgyhólyagot.

A vese és a hólyag nemcsak a kiválasztásért és a vízháztartásért felelős szervek, a kínai orvoslásban ugyanis minden egyes szervünkhöz a klasszikus nyugati medicinából ismert feladatok mellett más egyéb funkciókat is társítanak. Az egyes szervek a kínai szemlélet szerint komplex funkciókörök, amelynek csak egy részét képezi az adott szerv "hagyományos" feladata.

A vese a kínai hagyomány szerint a születésünkkor kapott életenergiát is tárolja, így valójában az összes többi szerv és a teljes test megfelelő működése a vesék állapotától függ. Nem meglepő tehát, hogy a vesék energetizálása, karbantartása alapvető fontosságú. A vesék kormányozzák továbbá a nemi szervek működését, szétoszlatják a szervezetben a tüdőből érkező csit (életenergiát), de a vese uralja a hajat, a fogakat, fület (hallást) és a csontokat is.

Gondoljunk csak az idősödő emberek romló életfunkcióira, akikből az öregedéssel együtt fogy a vese által tárolt életenergia: a reprodukciós készség fokozatosan megszűnik, a haj őszül vagy hullik, a hallás romlik, a fogakat is elvesztik és a csontok is törékenyebbé válnak. Sajnos ez az életesszencia csak véges mennyiségben áll rendelkezésünkre, ezért különösen fontos, hogy a helyes életmóddal lassítsuk a fogyását. A kínai orvoslás e tekintetben komplex életmódtanácsokkal szolgál.

Az alacsony hőmérséklet és a nyirkos időjárás kifejezetten árt ezeknek a szerveknek, ezért ilyenkor különösen fontos gondoskodni a vesénkről és a hólyagról: kívül és belül is állandóan melegen kell tartanunk, hogy elkerüljük a felfázást, vagy a komolyabb problémákat, illetve, hogy megőrizzük értékes életenergiánkat, elkerülve ezáltal az idő előtti öregedést.


A tej élet, erő, egészség

2024. január 23.

A tejtermelésben világszerte a tehéntej áll az első helyen, ezt követi az egyéb állatok teje, mint például a juh-, kecske-, bivaly-, teve-, lótej. Hazánkban a tehén-, ill. kisebb részben a juh- és kecsketej-termelés jellemző. A tehéntejek összetételét nagyban befolyásolja a szarvasmarha fajtája.

Forrás: 123rf.comAz emberi táplálkozásban felhasznált tej összetétele és alkotórészei alapvetően a tejet adó állat fajtájától függően alakulnak. Amikor a tejről beszélünk, jellemzően a tehéntejről esik szó. Eddig ilyenkor nem említettük meg a szarvasmarha fajtáját. Vélhetően ez a jövőben változni fog, mivel a tej megnevezésekor a tejelő állat fajtája is fontos információnak számít(hat). Addig is tekintsük át a tehéntej, röviden tej főbb és általánosabb összetevőit!

A tej a kiegyensúlyozott, vegyes étrend részeként a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokkal látja el a szervezetet. A fehérjék, szénhidrátok, zsírok mellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Fél l (500 ml) tej fedezi a felnőttek napi javasolt energiafelvételének 12-15%-át, a fehérje- 20-25%-át, a zsír- 15-20%-át, a szén-hidrát- 7-10%-át, a kalciumszükségletének pedig 70%-át. Az ásványi anyagok közül többek között káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban gazdag. A tej minden ismert vitamint tartalmaz különböző koncentráció-ban. Jelentős aretinol-, kalciferol-, folsav-, riboflavin-, továbbá B12-vitamin-tartalma.

Miért igyunk tejet?

A tej kedvező élettani hatásai révén mind az egészségmegőrzésben, mind az egyes, táplálkozásfüggő betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik. A rendszeres tejfogyasztás támogatja az immunrendszert és szerepet játszhat a szív- és érrendszeri, a vastagbél daganatos betegségei, a magasvér-nyomás-betegség, az elhízás, a csontritkulás és a fogszuvasodás megelőzésében. Minden korosztály, de különösen a gyermekek és az idősek esetén fontos odafigyelni az étrend megfelelő kalcium-, valamint fehérjetartalmára.
A tej laktóztartalma hatására a tejből származó kalcium felszívódása is jobban érvényesül, ami kedvez a csontok, fogak fejlődésének, épségének biztosításában. A tejcukor egyik összetevője, a galaktóz fehérjével vagy zsírral kapcsolódva épül be a porcba, és gyermekkorban szerepe van az idegrendszer felépítésében is.

Mennyi tejet igyunk?

A magyar táplálkozási ajánlás, az Okostányér® szerint naponta fél l tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket javasolt fogyasztani. Felnőtteknek tejből a 2 dl számít egy adagnak. Azoknak, akik bármely okból nem fogyasztanak tejet, fontos információ, hogy a (nem dúsított) növényi italok tápanyagtartalma jelentősen különbözik (jellemzően elmarad) a tejétől, ezért ezek az italok nem helyettesítik teljes egészében a tejet, különösen a fehérje- és kalciumtartalom eltérései miatt. Kivételt képezhetnek a kalciummal dúsított növényi italok, bár ezek fehérjetartalma nem egyezik meg a tehéntejével.


Idegrendszer, immunrendszer, hormonok és bélflóra – a bélrendszer különleges alakulata

2024. január 17.

Bélrendszerünknek az emésztésen túl rendkívül összetett feladata van. Biztosítania kell az ételek és italok révén a szervezetbe kerülő idegen, káros anyagokkal és kórokozókkal szembeni védelmet, de hatással van az anyagcsere-folyamatokra és az agyműködésre is. Minderről a bél saját idegi, hormonális, immunrendszere és a bélflóra gondoskodik – tudtuk meg Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvostól, az Allergiaközpont orvosától, akivel erről a különleges védelmi rendszerről beszélgettünk. 

Leg…leg…leg

Ezt a négyszereplős rendszert nevezhetjük a legek rendszerének is. Nézzük csak, miért!

  • A bélben található a szervezet idegsejtekben második leggazdagabb hálózata
  • Hormontermelő sejtjei összességében a szervezet legnagyobb endokrin szervét alkotják
  • A bélben található az immun-apparátus 80 százaléka 
  • A bélflórát alkotó sejtek száma legalább annyi, mint az emberi testé.  
  • Ismerkedjünk meg velük közelebbről!

A bélidegrendszer

A bél falában levő idegsejtek hálózata irányítja a bélmozgásokat, az emésztőnedv-termelést, és érzékeli a bél állapotát. Önállóan végzi feladatát, működését az agy irányából érkező impulzusok legfeljebb módosítják. Az agy és a bél között testünk leghosszabb idege, a bolygóideg révén folyamatos párbeszéd zajlik, ezért a bélidegrendszert gyakran nevezik második agynak is – mondta el dr. Pászthory Erzsébet.

Tudta? A bél és agy kölcsönösen befolyásolja egymás állapotát. Ezt tapasztaljuk például akkor, mikor feszült lelkiállapotban „nem megy le egy falat sem a torkunkon”. Depressziós betegek állapotára ugyanakkor a mediterrán diéta tartós alkalmazása jótékony hatású lehet.   

A bél hormon-apparátusa

A bélcsatorna teljes hosszában elszórtan elhelyezkedő hormontermelő sejtek alkotják. Az itt termelődő hírvivő anyagok nem csak az emésztést irányítják, de a véráram útján hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra, az immunrendszer és az agy működésére is. 

Tudta? Jelenleg, mintegy 30-féle bélhormont ismerünk, intenzív kutatások zajlanak gyógyszerként történő alkalmazásuk kifejlesztésére:

Az inkretin-hatású készítmények serkentik az inzulin-elválasztást és csökkentik az étvágyat, így új lehetőséget jelentenek a cukorbetegség és talán az elhízás kezelésében. 

Az elhízás, mint népbetegség esetében ígéretes az éhség-érzetet szabályozó ghrelin (éhség-érzet) és leptin (jóllakottság) hormonok kutatása. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...150