Információk, érdekességek

Mikor kell pótolni a vasat?- Teszttel

2019. november 11.

Tartósan fennálló, általános fáradtság, energiavesztés, az izomerő csökkenése – ezek a tünetek többek közt vashiányra utalnak. Minthogy emiatt egész szervezetünk működésében zavar állhat be, vaspótlásra van szükség.  Különösen télen kell ügyelnünk rá, hiszen ebben az időszakban rendszerint kevesebb vasat juttatunk a szervezetünkbe természetes úton.

Fotó: 1233rf.comA vas szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag. Segíti a vörösvérsejtek képződését, és hozzájárul a vér oxigénszállító molekulája, a hemoglobin felépítéséhez. Egy egészséges felnőtt férfi szervezetének napi 10-15 mg vas bevitelére van szükség. A nőknek, míg el nem érik a menopauzát,ennél több vasra is lehet szükségük (20 mg), főként a menstruációs vérveszteséggel együtt fellépő vashiány miatt, továbbá a terhesség és szoptatás alatt (az adag akár 30 mg-ig is felmehet). De a növőfélben lévő gyerekek és serdülők, vagy a gyakran betegeskedő személyek, az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, vagy az élsportolók is gyakran szorulnak kisebb-nagyobb mértékű vaspótlásra.

A fáradtság az egyik fő figyelmeztető jel

Az elégtelen tartalékok (ha a ferritin-szint – a szervezet vastartalmának jelzője – alacsony, 20ng/ml alatti) a vérszegénység (anémia) kockázatát vetik fel. Ekkor a hemoglobin szint is csökkent mértékű a vérben – a nagyfokú fáradtság, kimerültség ezekre a tényezőkre vezethető vissza. De egyéb tünetek is felhívhatják a figyelmet a vashiányos állapotra: hajhullás, sápadtság, koncentrációs nehézségek, ingerlékenység, lépcsőn való felmenetel közben szokatlan kifulladás, energiahiány, izomgyengeség, sebek nehéz behegedése stb.

Ne hagyjuk, hogy a vérszegénység tartósan fennálljon!

A hosszan tartó vérszegénység oka lehet, hogy rendszeresen nem jut elég vas a szervezetbe, mivel pld. nem fogyasztunk elég állati vagy növény proteint – és nem is pótoljuk. Emellett az anémia visszavezethető a szervezetben rendszeresen fellépő vérzésekre is. A nőknél a menses a fő ok, különösen, ha erős szokott lenni, de folyamatos, kisebb vérzések is okozhatnak vérszegénységet (pld. bélpolip, gyomorfekély esetén). A tartós anémia az immunvédelem csökkenését vonhatja maga után, és további veszélyekkel is járhat: pld. terhes nőknél az újszülött kisebb súlyát, vagy a koraszülés nagyobb esélyét eredményezheti, míg idős személyeknél szívproblémákat okozhat. A vashiányos állapot tehát olyan, sokakat érintő probléma, mellyel törődni kell, és nem hagyhatjuk, hogy tartóssá váljon. Az alábbi kis teszt segít felmérni, szükségünk van-e vaspótlásra:


Tippek a talpfájdalom enyhítésére

2019. november 04.

A talpunk mindennap elviseli a testsúlyt, amely ránehezedik, amikor járunk, gyalogolunk, futunk, ugrunk… A lépések okozta ütődést a talp csillapítja. Íme a jó tanácsok a folyamatos igénybevétel miatt jelentkező talpfájdalmak, talpmerevség és melegedésérzés enyhítéséhez. Egy-egy hosszú nap után feltétlenül ismételjük ezeket az egyszerű gyakorlatokat, alkalmazzuk a hasznos fortélyokat.

LFotó: 123rf.comazító mozgatás teniszlabdával

• Reggel és este görgessünk a talpunkkal egy teniszlabdát, erősen rányomva a talpat, egészen a lábujjakig haladva. Többször végezzük el a görgetést, a talp teljes felszínén (előre-hátra haladva a láb oldalain is). 

• Ezután helyezzük a labdát a talp első része, közepe, majd a sarok alá, és nyomjuk erősen a talpunkkal kb. 10 másodpercig. Ismételjük a gyakorlatot mindkét lábon kétszer-háromszor.

Tegyük rugalmasabbá a talpataz Achilles-ín nyújtóztatásával!

• Egy lépcsőfokon (kis emelkedőn) állva, a talp első felére támaszkodva nyújtsuk a sarkunkat lefelé mozgatva, nyújtóztatva. Közben tartsuk a pozíciót 20-30 másodpercig. Fokozzuk, amennyire lehet, a nyújtó mozgást, ami a lábikrára is jótékonyan hat. 

Masszírozzuk!

• Először ragadjuk meg a jobb lábfejet a jobb kezünkkel. Utána a bal hüvelykujjal nyomjuk jól (masszírozzuk) a talpat, végig, egy képzeletbeli vonal mentén, a lábboltozat alól kiindulva és a lábujjak felé haladva. Kezdjük elölről a vonal megrajzolását a saroktól minden egyes lábujj felé haladva.

• Ezután, továbbra is a jobb lábnál maradva, helyezzük a jobb hüvelykujjat a második lábujj és a bal hüvelykujjat a harmadik lábujj alá. A többi ujjunkat (a jobb kézen) tartsuk a lábfej fölött. Masszírozzuk többször mindkét hüvelykujjunkkal kifelé mutató irányban az egész talpat, míg elérjük a sarkunkat.

Ismételjük a masszázst a bal lábon.


Miért vagyok már megint náthás?

2019. november 02.

Ősztől tavaszig mintha állandóan náthás tünetei lennének, úgy érzi, ki sem gyógyult az egyik megfázásból, máris itt a másik? Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondott néhány lehetséges kiváltó okot, amely meghúzódhat a gyakori megbetegedések hátterében.

Fotó: 123rf.comKeveset alszom?

Egy korábbi, a Sleep tudományos folyóiratban közölt kutatás is alátámasztotta, hogy a kevés alvásnak egészségünk látja kárát. A 164 felnőtt bevonásával zajlott vizsgálatból kiderült, hogy napi hat óra alvás mellett a 18 és 55 év közötti résztvevők gyakrabban lettek náthásak, mint azok, akik napi hét órát töltöttek pihenéssel. A kockázat az alvásidő csökkenésével egyenes arányban nő. A hat órát alvók 4.2-szer, az öt órát alvók 4.5-szer gyakrabban betegedtek meg. 

„Az elegendő alvásidő mellett az alvás minőségére is fontos ügyelni. Hiába alszik valaki hét órát, ha közben többször felébred, nem lesz kipihent. Ha rendszeresen fáradtan, fejfájással, kiszáradt torokkal ébred reggel, előfordulhat, hogy horkol vagy alvási apnoéban szenved. Ezt fontos kivizsgáltatni és kezeltetni, mert szövődményként a gyakoribb megfázások mellett más, krónikus betegségek is jelentkezhetnek.”

Nem figyelek a hidratálásra?

Ha kevés folyadékot fogyasztunk napközben, az az egész szervezetünkre hatással van. A kontaktlencsét viselőknek például a szemük is könnyebben kiszárad, de a bőr rugalmassága is tükrözi, hogy ittunk eleget a nap folyamán. Az orrnyálkahártya is jelzi, ha kevés folyadékot fogyasztunk: könnyebben kiszárad. Ha emellett még a lakás levegője is száraz, akkor a helyzet tovább romlik. Megfelelő nedvesség hiányában az orrnyálkahártya nem tudja ellátni védő funkcióját, sérülékenyebbé válik, mi pedig gyakrabban leszünk emiatt betegek. Ezt elkerülendő igyunk eleget és párásítsunk, ha száraz a belső levegő.


Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

2019. október 30.

Fotó: pixabay.com

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel, csöpögő orral és rossz közérzettel. Ha egész évben egészségesen és változatosan étkezünk, akkor a szervezetünk időben felkészül a változó időjárásra és az ilyenkor elszaporodó vírusokra és bacilusokra. A nyári bőséges zöldség- és gyümölcskínálat elmúlásával sem kell azonban aggódni, az ősz patikája is számtalan lehetőséget biztosít az egészséges táplálkozásra.

„Az egészséges és változatos táplálkozás évszaktól függetlenül hozzájárul egészségi állapotunk megőrzéséhez, illetve helyreállításához. Minél változatosabb a nyersanyagellátottságunk és ezáltal a táplálkozásunk, annál nagyobb eséllyel fedezzük a fő táplálékalkotók mellett a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és a kifejezetten betegségmegelőző hatású biológiailag aktív anyagokat – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.

Miért fontos az egészséges, változatos étrend követése egész évben?

  • A változatos, egészséges étrenddel, valamint a megfelelő folyadékbevitellel olyan alapbetegségek előfordulása is csökkenthető, mint például a székrekedés, és az ebből adódó egyéb betegségek kialakulása, mint az aranyér, a vastag- és végbél kiboltosulások, a végbélberepedések, a vastag-, illetve végbéldaganatok.
  • Hiányában különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki, amik legtöbbször a vitaminok és ásványi anyagok nem megfelelő mennyiségű beviteléből eredeztethetők.
  • Ha huzamosabb ideig kizárunk valamit a táplálkozásunkból, vagy túl egysíkúan táplálkozunk, akkor a hiánybetegségek mellett többek között emésztőszervrendszeri problémák is kialakulhatnak.

Megterhelik a szervezetet az egyre rövidebb nappalok

2019. október 09.

Fotó: istock

Az egyre rövidebb és hűvösebb nappalok megterhelik a szervezetet, mert gyengül az immunrendszer és kevesebb vitamin jut a szervezetbe – közölte Pintér Ferenc, a Meteoklinika igazgatója.

Emiatt fáradtság, fejfájás, betegségek, görcsös és keringési panaszok jelentkezhetnek. A helyes életmód segít a változáshoz való igazodásban. Az immunrendszert friss gyümölcsökkel és zöldségekkel lehet karbantartani, és fontos odafigyelni, hogy az egyre rövidebb nappalok ellenére ne csökkenjen az aktív órák száma.

A meteogyógyász kitért arra is: az őszi, téli időszakra való átállás az idősek mellett a gyerekeket érinti a leginkább.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...108