Információk, érdekességek

Ugye nincs keserenyhiányod?

2018. június 25.

Ha valaki arra figyelmeztet, hogy a szervezetednek nagyon fontos, hogy egyél elég keserenyt (ami egyébként egy, a természetben gyakori fém) mert a hiánya súlyos gondokhoz (szívritmuszavar, magas vérnyomás, szívmegnagyobbodáshoz, vagy akár cukorbetegséghez) is vezethet, akkor az első meglepetésből felocsúdva, nyilván azt googlizod, mi az a kesereny: merthogy Te eddig biztosan nem ettél soha ilyet, emlékeznél rá. És, ha azt mondjuk: egyél elég magnéziumot?  

A magnézium
Ha kizárólag kémiai, és fizikai szempontok szerint vizsgálnánk a magnéziumot, nem lenne benne semmi különös. Egyrészt a világ 8 leggyakoribb eleme: úton, útfélen belebotlunk. Másrészt egy éghető fém, aminek az a legnagyobb érdekessége, hogy erős, fehér lánggal ég el. Nem készítünk belőle ékszert, nem munkáljuk meg, akkor mi az olyan érdekes a magnéziumban? Mitől értékes? Miért fontos? Legfőképpen azért, mert több mint 300 enzimed működéséhez kell.

A magnézium és te
Képzeljük el egy pillanatra azt, hogy mi történne veled, ha egyáltalán nem lenne magnézium a szervezetedben: illetve inkább ne képzeljük el, mert hamarabb halnánk meg a magnézium teljes hiánya miatt, mint amíg ezt a mondatot elolvasod. Elsősorban azért, mert ha egyáltalán nem lenne magnézium a szervezetedben, azt erősen megsínylenék a csontjaid, a fogaid. De nem ez lenne a legnagyobb gondod, hanem az, hogy szívritmus-zavarod lenne, szívmegnagyobbodásod, és nem élnél túl sokáig. Éppen ezért hatalmas szükséged van rá. De mi történik, ha nincs elég?


Mindenmentes ételeink: karfiolpörkölt

2018. június 14.

Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb un. civilizációs betegségtől megkíméljük magunkat, lassan ott tartunk, hogy már csak a mindenmentes ételeket fogyasztjuk. De szerencsére vannak még egészséges, sok mindentől igaz mentes, de nagyon ízletes ételek. Ilyen a húsmentes pörkölt karfiolból.  

Azt eddig is tudtuk, hogy a karfiol tökéletes diétás zöldség, gyakorlatilag nincs benne szénhidrát, rosttartalma viszont magas. Nem hizlal, könnyű étel, gyomorkímélő. De hogy a húst is pótolja? Igen! 
 

Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol
1 fej hagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma
1 ek. fűszerpaprika
1 dl olíva olaj
só, bors. kis csípős paprika


Fogyj házimunka közben!

2018. május 28.

Most azt hiszed megőrültünk, de valójában tökéletesen komolyan gondoljuk. Mondhatnánk, hogy kipróbáltuk, de te magad is kipróbáltad már, csak nem tudod! Itt a tavasz, gyere, súrolj velünk!  

Az edzés elengedhetetlen a csinos, fitt külső és az egészség megőrzése érdekében. Nincs időd rá? Segítünk!

Te mire vágysz?
Jó alakra, kellemes munkahelyre vagy egy tiszta otthonra? Mi mindegyikre vágyunk. Turbózd fel magad és üss két legyet egy csapásra, sportolj velünk a ház körül!


Hatástalanítsd a fagyikelyheket! - Fogyókúra helyett több mozgás!

2018. május 17.

Máris itt a nyár! Miért kéne megvonnod magadtól a finom és hűsítő fagylaltot? Egy kis plusz mozgással hatástalaníthatod mind a kalóriákat, mind pedig a bűntudatot! Nem is gondolnád, hogy egy kicsivel hosszabb séta mennyi hasznos mellékhatással járhat egészségedre nézve!  

Súlyok és séta - kiváló csonterősítő

Ahogy idősödik az ember, egyre törékenyebb lesz, és kalciumot veszít.
Ezt a jelenséget nevezik csontritkulásnak (osteoporosis), ami hetvenéves kor felett a világ népességének nagy részét sújtja. Ebben nem számít, mennyi kalciumot és D-vitamint esznek hozzá, ha nem edzik a testüket hozzá, ami terheli a csontokat, a tápanyagbevitel önmagában hatástalan.

Ezt a súlytalansági állapotban tartózkodó űrhajósok példáján tanultuk meg. A gravitáció rendszeres terhelése nélkül sokkal gyorsabban puhultak el a csontjaik, mint a földi körülmények közepette. Ez nem azt jelenti, hogy súlyemelőnek kell állnunk. Az egyszerű terheléses gyakorlatok, például a gyaloglás tökéletesen elég a csontok kalciumtartalmának megtartásához.
 

Az aerobik a dolgok szívébe hatol

Akárki mondta is, hogy az öregedés nem a nyúlszívűeknek való, igaza volt! A szíved egy öklömnyi izomcsomó, ami a vér tápanyagait és oxigénjét pumpálja szét a testben, miközben a hulladékot továbbítja az ürítésre. Az erősebb szív jobban bírja a stresszt és a megterhelést. A szívizom erősítésének legjobb módja, ha testedzés közben a pulzusodat megemeled a maximális pulzus (MHR) 60-80 százalékára. A maximális pulzust úgy számolhatod ki, ha kivonod az éveid számát 220-ból. Egy ötvenéves embernek például 170 az MHR-e. Tehát az optimális pulzus számára 102 és 136 között van. Ha hetente háromszor, fél óráig fenntartja ezt a pulzust, akkor segíti a szívét, hogy életben tartsa őt.


A 9 legjobb kifogás, hogy miért nem élünk egészséges életet

2018. május 14.

Azok a kifogások, melyek az egészséges életmóddal kapcsolatosak, remekül tartják magukat, még ha sokszor épp az ellenkezőjük fedi is a valóságot. A TE fejedben is van olyan tévhit ("túl drága", "nekem erre nincs időm"), amely megakadályozza számodra a jó közérzetet? Érdemes utánanézni mi az igazság!  

1. Túl körülményes beszerezni az egészséges hozzávalókat!
Ma már a legtöbb nagyáruházban és bevásárlóközpontban lehet kapni friss zöldséget, gyümölcsöt és reform termékeket – semmivel sem bonyolultabb megtalálni az egészséges alternatívákat, mint azokat, amelyeket eddig vettünk. A helyi piacokon pedig akár házi termékeket is vásárolhatunk őstermelőktől, és egyre-másra nyílnak a bioboltok és egészséges ételeket kínáló éttermek, büfék is.
Tipp: Ma már az interneten is megtalálhatod a lakóhelyedhez legközelebb eső ökoboltokat, egészséges éttermeket, piacokat. Magyarország zöld térképe >>>


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...98