Információk, érdekességek

Délutáni szunyókálás -nem csak gyermekeknek

2018. szeptember 09.

A délutáni szieszta jól bevált szokás a mediterrán országokban: az ebédet követő időszakban elcsendesül a város, az emberek elvonulnak, pihennek. E szokás kialakulásában természetesen szerepe van ezen országok éghajlati viszonyinak, a déli hőségnek. Nem véletlen, hogy elsősorban a nyári kánikula idején vágyunk mi is egy kis sziesztára.  

Ha túl rövid az éjszaka
Gyakori probléma, hogy rosszul és keveset alszunk. Habár az egyéni alvásigények eltérőek lehetnek, azért általánosságban elmondhatjuk, hogy huzamosabb időn keresztül, napi 5-6 óra alvás nem elég ahhoz, hogy napközben jól teljesítsünk. Ha nem orvosi kezelést igénylő alvászavarok állnak a kialvatlanság hátterében, hanem folyamatos időhiányban szenvedünk, és emiatt rövidül meg az éjszakai alvásidő, akkor a napközbeni szunyókálás hasznos lehet – tanácsolja dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus-főorvos.


Hőstressz, szédülés, ájulás - az őrjítő meleg kezelése

2018. szeptember 08.

Alapjában véve tudjuk, hogy a hőség, ez a maihoz hasonló nagy meleg káros az emberi szervezetre, és igen megterhelő ekkor bárminemű tevékenység. Melyek a hőstressz tünetei és miként kezelhetjük?  

Frontok, káosz, szerelem

Gyakran már a frontok hatására is igen gyakran türelmetlenné válunk kedvesünkkel vagy gyermekünkkel. A melegfront tompít, lassít, elaltat és idegessé, tunyává, ezáltal magunkkal szemben is türelmetlenné tesz. A hidegfront emeli a vérnyomást, ezáltal migrénessé és ingerlékennyé tehet. A hidegfront emeli a görcskészséget is, így valóban időjárási stresszforrás.

A hőstressz azonban ennél fokozottabb dolog, elsősorban 30 fok feletti hőmérsékleten jöhet létre, és a páratartalom, illetve az UV sugárzás is befolyásolja, vagyis minden, ami terhelésnek teszi ki a szervezetünket.

A hőstressz főként a nyári hónapokra, és meleg, forró időszakokra jellemző májustól szeptemberig, hazánkban kiemelten júliusban és augusztusban, ami a legszárazabb és legmelegebb hónap egyben az év fényes felében. Ilyenkor az ember lehet lomha, tohonya, fáradékony, ájuldozós, alacsony vérnyomásos. Az ájulás, eszméletvesztés a melegben könnyen jön.


Testmozgás trombózis után

2018. szeptember 04.

A sport elősegíti a trombózisból való felgyógyulást, és csökkenti az újabb trombózis kialakulásának rizikóját is. Azonban hogy milyen testmozgást választunk, egyáltalán nem mindegy.

A rendszeres testmozgás kortól függetlenül elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, azonban betegségekből való felgyógyulás idején, illetve ezt követően alkalmazkodni kell a szervezet megváltozott teherbíró képességéhez, illetve a betegségből adódó esetleges elváltozásokhoz. Nincs ez másképp trombózis után sem: a trombózist követően nem mindegy, hogy milyen sportot választ az ember, és az sem, hogy milyen intenzitással űzi azt. Cikkünkben Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász, klinikai farmakológus, a Trombózisközpont orvosa segíti tanácsokkal olvasóinkat.

A sportolás és a trombózis kapcsolata sokrétű probléma. Jelenleg a trombózis molekuláris okainak az orvostudomány közel 60 százalékát tudja leírni pontosan, a többi felderítése a kutatás feladata. Annak ellenére azonban, hogy pontosan, molekuláris szinten nem ismerjük a trombózis hátterét, kezelnünk kell – mondta Prof. Dr. Blaskó György.

A kezelésben jelentős szerepe van a mozgásnak, a fizikai aktivitásnak, kezdetben mindenképpen szakember közreműködésével, annak tanácsaival A betegség után az alsó végtag izmainak mozgatása, az úgynevezett izompumpa nagyon fontos, és minden ezzel kapcsolatos mozgástevékenység – futás, gyaloglás, úszás, tenisz, squash, pingpong stb. – hasznos lehet


5 szokás, amivel akár 10 évvel tovább élhetünk

2018. augusztus 29.

Az életmódunk olyan jelentős hatással van az egészségünkre, hogy bizonyos szokások bevezetésével, megváltoztatásával hosszú évekkel tovább élhetünk. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa összegezte a legfontosabb tudnivalókat.

Jó ideje gyűlnek már a bizonyítékok az életmód egészségre gyakorolt hatásáról, amelyet nemrégiben az American Heart Association szaklapjában, a Circulationban megjelent tanulmány is hangsúlyozott. A kutatók arra a tényre építették a tanulmányukat, hogy bár Amerika a világ egyik leggazdagabb országa, a várható életkilátásokat tekintve csak az 53. helyen áll a WHO 2015-ös adatai szerint. A Harvard Egyetem tudósai ezért több mint 123.000 személy egészségi adatait tekintették át, két nagy, átlagosan 30 évig tartó vizsgálatsorozatot tanulmányozva.
Az öt alábbi életmódfaktor jelenlétét vették górcső alá:

  • dohányzás,
  • fizikai aktivitás,
  • testtömeg-index (BMI),
  • étrend,
  • alkoholfogyasztás.

Az eredményekből kiderült, hogy azok a nők, akik nem dohányoztak, naponta legalább 30 percig közepes intenzitással mozogtak, normál BMI-jük volt, kiegyensúlyozottan táplálkoztak, és nem fogyasztottak többet naponta egy italnál, átlagosan 14 évvel éltek tovább, mint azok a hölgyek, akik egyetlen fenti elemet sem építettek be az életükbe. A férfiaknák 12.2 év volt ilyen összehasonlításban a nyereség.


A hőségben is legyen veled az erő!

2018. augusztus 26.

Nem szabad megfeledkezned arról, hogy nyáron is szükséged van az erőre, az energiáidra, hiszen nem csak a mindennapi feladatok nehezítik a napodat, hanem a hőség is könnyedén elszívja az erődet. Gondolom Te is érzed időnként, hogy a nagy melegben nehezebben veszed a levegőt, ólmosabbak a lépteid, nem megy könnyedén a koncentrálás és az erőteljesebb fizikai tevékenységhez is kisebb kedvvel látsz neki. Úgy érzed, jobban esne egy hűsítő csobbanás? Vagy egy gyöngyöző hűtött sör? Mit szólnál inkább, ha javasolnék egy alternatív megoldást ahhoz, hogy veled legyen az erő a nyári hőségben is?  

Nem csalás, nem ámítás, nem kell hozzá más, mint egy jól működő meridiánrendszer. Ez nem egy galaktikus csillagrendszer, hanem az energiapályáink összessége. Az ősi kínai gyógyászat több ezer évvel ezelőtt feltérképezte az emberi testben futó energiapályákat, s mivel nagyon hasonlítanak a földet behálózó meridiánokra (hosszúsági körökre), így azokat meridiánoknak nevezték el. Ezek a meridiánok futnak a testünkben az idegpályák mentén. S hogy mi a jelentőségük? A kínai tanítások szerint, a meridiánokban kering a chi (csi), az életenergia.

Ha a chi, azaz az életenergia bőségesen és akadálytalanul áramlik a testedben, akkor vagy igazán egészséges. Ha megbomlik valamelyik meridiánban az egyensúly, kialakulhat valamilyen tünet, betegség. Ez az egyensúlybomlás létrejöhet akár az időjárásváltozástól, stressztől, a hőségtől vagy egy rossz hangulattól is. Ezért mindig fontos odafigyelned arra, hogy egyensúlyban maradj, illetve folyamatosan figyeld tested jelzéseit, hogy mielőbb visszaállíthasd azt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...100