Információk, érdekességek

A vashiány élettani hatásaira hívják fel a figyelmet

2021. február 11.

Fotó: 123rf.comA szervezet vashiányából adódó káros élettani hatásaira hívja fel a figyelmet a vashiány napja (november 26.) kezdeményezés.

A 2015-ben életre hívott kezdeményezés célja felhívni a figyelmet, hogy a vashiány bárkit érinthet, az emberek azonban többnyire nem észlelik időben testük jelzéseit, későn tesznek ellene vagy fordulnak orvoshoz, ezért a vashiány jelentősen aluldiagnosztizált állapot.

A vashiány több mint másfél milliárd embert érint a világon, Európában minden harmadik menstruáló nő, négy várandós közül három, illetve a kisgyermekek csaknem fele vashiányos. A kezeletlen vashiányból kialakuló vashiányos vérszegénység a gazdaságilag fejlett országok lakosságának 2-4 százalékát is érinti.

A vasnak központi szerepe van az élettani folyamatokban, elengedhetetlen a vérképzéshez, a szív és az izmok megfelelő működéséhez, a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni ellenálló képesség, valamint a fizikális és mentális energiaszint fenntartásához.

A vashiánynak a tartós fáradtságon kívül számos tünete lehet, ilyen például a sápadtság, a koncentrálóképesség csökkenése, de utalhat vashiányra fejfájás, halláscsökkenés, memóriazavar, hidegérzékenység, vagy a “nyugtalan láb” szindróma is.

A vashiányt pótolni lehet vasban gazdag ételek fogyasztásával, vagy vaspótló készítményekkel, de intravénás terápiával is kezelhető.


A flavonoidok top 4 előnye és hatása

2021. január 19.

Fotó: pixabay.com

Bizonyára sokan hallottak már a flavonoidokról. Ezek olyan növényi vegyületek, amelyek a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók. Voltaképpen növényi pigmentek is, de az egyik remek tulajdonságuk az, hogy antioxidáns hatással rendelkeznek, amelyek nemcsak a szabad gyökök káros hatásaitól védhetnek meg bennünket, hanem nagyon sok egészségügyi előnnyel is bírnak. A cikkből kiderül, hogy melyek azok a flavonoidokban gazdag táplálékok, amiket érdemes rendszeresen fogyasztani.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az egészséges táplálkozás fontosságát. Minél változatosabban étkezünk, annál több egészséges növényi vegyületeteket, például flavonoidokat viszünk be a szervezetünkbe. Leginkább a brokkoli, a kelkáposzta, a vízitorma, a cseresznye, a szeder, a hagyma, a gránátalma, a spenót, a szőlő, az étcsokoládé és a zöld tea tartalmaz nagy mennyiségben flavonoidokat. A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása már csak azért is nagyon egészséges, mivel sok betegségtől óvhat meg bennünket. Lássuk is, hogy miért is olyan egészségesek a flavonoidok.

A szív- és érrendszeri problémák oxidatív stressz és gyulladás következtében jönnek létre, azonban a flavonoidok mint antioxidánsok segítenek kiküszöbölni mind a gyulladást, mind a szabad gyökök sejtkárosító hatásait. Mivel ezek a vegyületek az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is aktívan részt vesznek, így szerepük lehet az érelmeszesedés megelőzésében.

Ilyen flavonoid például a rutin és a heszperidin is, amelyek az erek falát erősítik, így segítenek megelőzni az érproblémákat. A flavonoidokban gazdag gyógynövények, mint például a fekete bors, a fokhagyma, az oregánó, a rozmaring és a gyömbér jelentősen hozzájárulnak az érrendszer egészséges működéséhez. Számos flavonoidról, mint a kvercetinről és a rutinról megállapították, hogy segítenek megakadályozni a vérlemezkék összecsapódását, amelynek köszönhetőn jelentősen javulhat az erek átjárhatósága.


Kronobiológia: figyeljünk „belső óránk” jelzéseire

2021. január 09.

Ahhoz, hogy jó formában legyünk, tanácsos igazodnunk „belső óránk” jelzéseihez.

A fotó illusztráció: pixabay.comA biológiai ritmusok tanulmányozása alapján a kronobiológusok úgy tartják, hogy kognitív képességeink, fizikai teljesítményünk, hangulatunk, alvásunk… majdnem mind egyik biológiai funkciónk alávetett a fiziológiai ciklusoknak. A 24 óráig tartó ciklus a cirkadián ritmus (napi biológiai óra). Az alvás/ébrenlét váltakozása pl. a cirkadián ritmus szerint történik. Vagy a hormonkiválasztás is, mint pl. a mellékvese által kiválasztott kortizol, a stressz és az ébredés hormonja, amely reggel 6–8 óra között a maximális, azután pedig éjfél felé a minimális szintet éri el.

A biológiai óra lehetővé teszi, hogy szervezetünk működése igazodjon a nap eltérő szakaszaihoz. Ha nem veszünk tudomást róla, az nem jár következmények nélkül egészségünkre nézve. Ezt az órát pl. egyeseknél megzavarhatja az éjszakai munka, a váltott műszak vagy kontinensek átrepülésekor az időzónák megváltozása. Ilyen esetekben az összhang megbomlik, álmatlanságot, alvászavart vagy a kognitív képességek romlását okozza, sőt, még bizonyos betegségek kockázatát is növelheti (rák, elhízás, diabétesz, magas vérnyomás stb.). Ezzel szemben a biológiai ritmus figyelembevétele hatékonyabbá teszi életvezetésünket. Íme néhány jó tanács ahhoz, hogy megtaláljuk a helyes ritmust.

Alvás – érezteti hatását, amikor szükségünk van rá

Az alvási ciklust a tobozmirigyben termelődő melatonin hormon szabályozza. Este, amikor csökken a fényhatás, e hormon termelődése sötétben fokozódik. A melatonin termelődése tehát attól függ, mennyi fény jut el a tobozmirigyig, amely a fényre nagyon érzékeny.

Kronobiológusok egy közelmúltbeli tanulmánya kimutatta, hogy pl. működését leállíthatja egy 1,5 lux erősségű, gyenge fény (a napsütés délben, nyáron kb. 100 000 luxra tehető). Ez az agyban elhelyezkedő, apró mirigy ily módon elősegíti az elalvást, enyhe testhőmérsékletcsökkenést előidézve. Testünk hőmérséklete átlagosan 37 °C fölött van 23 óra körül, de hajnali 4 órakor 36,5 °C-ra esik vissza.

Jó tanácsok
Lehúzott redőnyű szobában aludjunk, és lefekvés előtt legalább 30 perccel ne nézzünk tévét, de kerüljük a laptopok, tabletek, mobiltelefonok használatát is. Ha teljesen nem tudjuk őket kikapcsolni, redukáljuk az általuk kibocsátott kék fényt, amely megzavarja a biológiai óránkat.


Immunerősítés egy kis csavarral, avagy mire jó még a vitaminital?

2020. december 01.

Nyakunkon a hideg évszakok, amikor is nagy hangsúlyt kell fektetni az immunrendszerünk védelmére – pláne 2020-ban. A sportolók és az aktív életmód hívei sem gondolnák, hogy mennyi lehetőség van egy palack vitamintalban.

Testsúlytól függően akár 2-3 liter folyadékot is meg kell innunk naponta, de valljuk be, ezt sokan nem igazán teljesítik. Elmegy az idő, nem vagyunk szomjasak, nem kívánjuk a vizet. A pandémia árnyékában az is kiemelten fontos, hogy erős maradjon az immunrendszerünk, s még több fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttassuk szervezetünket. Jó megoldásnak tűnik egy vitaminital, amelyet ha kreatívan újragondolunk, akár változatos ételek, italok kerülhetnek az asztalunkra – az élet különböző területein megtámogatva szervezetünket.

Íme 3 recept, ami vitaminnal turbózza fel a napodat:

Vörösáfonya gumivitamin

Sokunk étkezésében kritikus pont a nassolás: egészséges reggeli, kiegyensúlyozott ebéd, aztán becsúszik egy délutáni csoki vagy csipsz. Pontosan ilyen helyzetekre találtuk ki a Power Fruit Vörösáfonya gumivitamint, amivel garantáltan bűntudatmentes lesz a nassolás!

  • 200 ml Power Fruit Vörösáfonya C- és D-vitaminnal
  • 100 g friss bogyós gyümölcs (áfonya, ribizli, szeder, málna)
  • 10 g expressz zselatin
  • 2 evőkanál lime vagy citromlé
  • 1 evőkanál méz
  • csipet só

Elkészítés

  1. A gyümölcsüket pürésítsük össze!
  2. Egy szűrőkanál segítségével passzírozzuk át, hogy eltávolítsuk a kis magokat.
  3. Öntsük egy tálba, adjunk hozzá a mézet, a sót, a citrom vagy lime levét, a Power Fruit Vörösáfonya italt és az expressz zselatint!
  4. Keverjük el, és adagoljuk tetszés szerint jégkocka formába vagy egy kisebb téglalap formájú tálba!
  5. Minimum 2 órára tegyük hűtőbe, hogy gumicukorrá dermedjen.

Tényleg el vagyunk savasodva?

2020. november 26.

Fotó: unsplash.com

Már-már mindenki számára evidenssé vált, hogy a szervezet „elsavanyodása” káros, ezért az egészség fenntartásáért ez ellen küzdeni kell. De valóban igaz-e, amit a lúgosítás fontosságáról hallani?

Többek között a napjainkban is aktív, orvosi végzettséggel nem rendelkező Robert Young neves természetgyógyász a lúgosítás mellett kampányol. Állítása szerint a betegségek oka a vér elsavasodása, amely ellen a szervezet minden lehetséges módon küzd. Az elsavasodás elleni harcban a szervezet kimerül, és különböző tünetek, kórképek (a megfázástól az elhízáson át egészen a rákig) alakulhatnak ki. Szerinte a megelőzés egyszerű: minden lehetséges módszerrel lúgosítani kell.

Ennek eszközei a megfelelő táplálkozás: sok zöldség, gyümölcs, friss hal, magvak, és lehetőleg tartózkodni kell a savasító élelmiszerek, így a cukor, hús, tojás, tejtermékek, gomba, finomított gabonatermékek, alkohol, kávé, csokoládé fogyasztásától. Ha utóbbiak fogyasztása túlsúlyba kerül, a keletkező savak eltávolításáért folytatott erőfeszítés megbetegedéshez vezet.

Csakhogy Young egyetlen tudományos cikkel sem támasztja alá, hogy az általa propagált diéta valóban hasznos és egészséges lenne az emberek számára. Sőt, Young ellen több eljárás indult kuruzslás miatt.

A módszer hívei gyakran hivatkoznak azokra a kísérleti bizonyítékokra, amelyek szerint a daganatos sejtek savas közegben gyorsabban szaporodnak, a daganatellenes szerek viszont lúgos környezetben hatásosabbnak mutatkoznak. Ezek az állítások sejttenyészeteken végzett vizsgálatokon alapulnak, és semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy mindez az élő szervezetben is érvényes.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...118