Információk, érdekességek

Hamar kimerül sportolás közben? A sportdietetikus tanácsai segíthetnek

2020. október 04.

Ha valaki aktívan sportol, akkor nagyon fontos odafigyelnie a megfelelő étrendre. Varga Dórát, a Sportorvosi Központ sportdietetikusát kérdeztük arról, hogy melyek a jó teljesítmény fenntartásának alapszabályai, hogyan tudjuk spotolásunkat megfelelő táplálkozással támogatni.

Fotó: pixabay.com1.    Töltsük fel a szénhidrátraktárakat!

Ha több órás igénybevételt jelentő állóképességi sportot végzünk, a szénhidrát raktárak, a kiürült glikogén készletek visszatöltésére fokozott figyelmet kell fordítani, a megfelelő teljesítmény elérése érdekében. Szénhidrátot ugyan raktározunk az izmokban, illetve a májban, de ha egy órát meghaladó intenzív sporttevékenység során fontos, hogy pótoljuk a szénhidrátot, óránként 30-60 gramm mennyiségben.

Mivel ebben a helyzetben, a gyors visszatöltés a cél, így – az az egészséges táplálkozás irányelveitől eltérően – gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, mint például a banán, a cukros ételek, a fehér lisztből készült pékáruk, izotóniás sportitalok, sport gélek. Az összetett szénhidrátok, mint a barna rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű lisztből készülő termékek fogyasztása ebben az esetben nem javasolt.

2.    A fehérjefogyasztás elengedhetetlen

Mivel az edzés/verseny alatt fehérje lebontó folyamatok zajlanak, ennek a tápanyagnak a pótlása szükségszerű, hiszen az izmoknak szükségük van fehérjére a regenerálódáshoz és az izomnövekedéshez. Edzés/verseny során főleg az elágazó láncú aminosavak felhasználása fokozódik, ami különösen akkor jelentős, ha kevés szénhidrát áll rendelkezésre. 

Edzés után tehát javasolt a szénhidrát mellett, a fehérje pótlása is, ebben az esetben, kb. 25 gramm fehérje bevitel tekinthető ideálisnak. Erre a célra ideális lehet az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek, illetve az egyéb állati eredetű fehérjék fogyasztása, melyekben megtalálható az összes esszenciális aminosav, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani. Szükség szerint fehérjében gazdag étrend-kiegészítők is szóba jöhetnek, turmix, illetve fehérje szelet formájában.


Éltető elem: a víz

2020. szeptember 27.

A víz az élet elengedhetetlen feltétele. Víz nélkül az élőlények, beleértve a növényeket, állatokat és az emberi szervezetet is, nagyon korlátozott ideig képesek életben maradni.

A fotó illusztráció: pixabay.comA víz a mindennapjaink része. Isszuk, használjuk főzéshez, tisztálkodáshoz, edényeink, ruháink mosásához, növényeink táplálásához, a szobák, zárt terek párásításához, esztétikai élményként (szökőkutak, vízjátékok stb.). A természetben található „természetes vizek” különböző minőségűek. Alapvető minőségi különbség a vizek között, hogy valamely víz iható-e vagy sem.

A folyók, tavak, patakok vize nem iható, nem elegendő tisztaságú, sok egészségre ártalmas, potenciálisan betegséget okozó összetevőt tartalmazhatnak. Jogszabály rendelkezik az ivóvíz minősítéséről, illetve az ivóvíznek való minősíthetőség paramétereiről (201/2001. [X. 25.] korm. rendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről). Az ivóvíz minősítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban NÉBIH) vagy a NÉBIH hatáskörében eljáró hivatal végzi a jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelően.

Az ivóvíz-minősítés és az ivóvízminőség jelenti az emberi fogyasztáskor az emberi szervezetre nem veszélyes összetevők jelenlétét a vízben és az emberi fogyasztásra megfelelő tisztasági fokot, a megfelelő tisztítottságot.

Megfelelő tisztaság
Biztosítja a pirogén (lázkeltő) anyagoktól való mentességet és a patogén (betegséget okozó) csíráktól való mentességet. A gyógyszertárban készített gyógyszerkészítmények esetében is ennek kell teljesülnie.

Gyógyszerkészítéshez használt víz
A gyógyszerek előállításához az ivóvízminőségnél nagyobb tisztaságú vízre van szükség. A vizek tisztítása történhet szűréssel, amikor a nagyobb méretű, akár szemmel látható szennyeződések eltávolítása történik, történhet hőközléssel, desztillálással, amikor a vízben oldott egyéb anyagok eltávolítása is megtörténik, valamint ioncserélő gyantákon történő áteresztéssel, amikor a vízben előforduló egyéb szennyező anyagok ionjainak cseréje megy végbe.

A különböző tisztítási eljárásokkal gyógyszerkészítéshez alkalmas vizeket állítanak elő.
• Desztillálással: desztillált vizet (Aqua destillata)
• Ioncserével: tisztított vizet (Aqua purificata)

A két gyógyszertári minőségű víz egymással egyenértékű, ugyanolyan felhasználási céllal alkalmazhatók. Mind az Aqua destillata, mind az Aqua purificata a tisztaságát a felbontástól számított 7 napig képes megőrizni. A vizek – általában 1 literes – palackjaira a gyógyszertárban jól láthatóan fel kell tüntetni, ráírni a felbontás dátumát.
Az aszeptikus (csíraszegény) gyógyszerek készítéséhez még nagyobb tisztaságú vízre van szükségünk, abszolút csíramentes, azaz steril vízkészítményre. Ez a sterilizált desztillált víz (Aqua destillata pro injectionem). A steril, aszeptikus, szemészeti készítményekhez alkalmazott vizek kisebb kiszerelésben vannak, 500 ml-es palackokban, és a felhasználhatóságuk 3 nap a felbontástól számítva. A gyógyszerkészítéshez alkalmazott vizek előállításakor mindig jó minőségű ivóvíz a kiindulási anyag.


Felkészülés a Nordic Walkingra

2020. szeptember 22.

Fotó: gettyimages.com

A kirándulás előtt megfelelően készülnünk kell rá, hogy élmény legyen, és hasznosan teljen ez a szabad levegőn töltött idő. Jobban tesszük, ha már gyakorlott személyekkel vagy oktatókkal együtt vágunk neki az útnak, különösen a Nordic Walking-botok használatának elsajátítása érdekében.

Tanuljuk meg a helyes lépéseket!
A lábak és a karok összehangolása nem bonyolult feladat, de egyesíteni kell a helyes technikával, hogy a mozdulat természetes legyen. Számos szervezett program áll rendelkezésre a Nordic Walking technikájának elsajátításához és kis csoportokban történő gyakorlásához.

Emellett speciális klubok szerveznek kirándulásokat az északi gyaloglást kedvelőknek – érdemes csatlakozni hozzájuk, ideális motivációt adnak. Ha azonban jobban szeretünk egyedül gyalogolni, alapozzuk tudásunkat magyarázóvideókra.

Jó tanács: kíméletesen kezdjük ezt a fajta gyaloglást, rövid távon, kb. 45 percig, 2-3-szor hetente. Utána fokozatosan növelhetjük az időt másfél-két órára vagy még többre, ha kedvünk és erőnk van hozzá.

Készüljünk fel a gyaloglásra!
Mindig bemelegítéssel kezdjük a gyakorlást annak érdekében, hogy „beindítsuk” a testünket, és ne tegyünk erőfeszítéseket felkészületlenül. Amikor pedig befejezzük a Nordic Walkingot, végezzünk enyhe nyújtó gyakorlatokat.


Hogyan javítsunk napi hangulatunkon?

2020. szeptember 20.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A stresszes mindennapokban alapvető fontosságú, hogy megtartsuk jó kedélyállapotunkat, és sötét gondolataink ne uralkodjanak el rajtunk. Így törekednünk kell olyan lelkiállapot elérésére, amely pozitív gondolkodásmódot és nyugodt, derűs hangulatot eredményez, bármilyen zsúfoltak is a napjaink.

Tennünk kell annak érdekében, hogy kedvező színben lássuk a világot, minden baj, probléma ellenére, és azt kisugározzuk környezetünkre is.  Íme 3 egyszerű, naponta végezhető gyakorlat a szofrológia eszköztárából, hogy visszatérjen az életöröm, és kellemesen, stresszmentesen teljenek napjaink.

1. Reggeli szertartás: „Tárjuk ki az ablakot”!

Reggelente alapozzuk meg jó hangulatunkat azzal, hogy időt szakítunk egy sajátos, mellkasi légzésből álló gyakorlatra. Annak érdekében, hogy a tüdőnket átjárja a reggeli, pozitív energia, és így jó formában kezdjük a napot.

Álljunk egyenesen a talajon, felemelt fejjel. Húzzuk hátra a vállunkat, hogy a mellkas teljesen szabadon maradjon. 
– Emeljük fel előre, vízszintes magasságig a karunkat, majd hajlítsuk be derékszögben mindkét alkart. Térdünk is legyen behajlítva.
Lélegezzünk lassan, az orron át, oldalra szétnyitva a karokat, miközben a tenyér előre fordul, mintha kitárnánk egy ablakot. Telítődjünk a bizakodás és a jó közérzet pozitív energiájával.


Gyógyító mosoly – Boldogító nevetés

2020. szeptember 17.

Ez nem a mosoly országa – elsőként ez az egyszerű, rövid megállapítás jut eszébe az idegennek, aki Magyarországra látogat, és lépten-nyomon szomorú, elcsigázott, lehangolt emberekkel találkozik. Az első impresszió után sokan el is könyvelik a magyarokat pesszimista, szomorú, kedveszegett népnek. Pedig a mosoly ingyen van, és mindenkinek jól áll, főként ha nemcsak mimika, nem csupán a szánk húzódik mosolyra, hanem a szívünk és lelkünk is megtelik jó érzéssel.

Fotó: pixabay.comPszichológusok, pszichiáterek régóta sikerrel alkalmazzák gyógyító eszközként a tudatos mosolyt a testi-lelki jóllét, az általános közérzet javítása céljából. Azt vallják ugyanis, hogy a mosoly bevált terápiás eszköz, a nevetés pedig kimondottan gyógyszer, amihez ingyen bárki hozzájuthat.

Biokémiailag igazolt

Nem csupán megfigyelésre és saját tapasztalatra támaszkodhatunk, hiszen ennek a témának irodalma is van: gyakorlati példái és a nevetés biokémiája a modern tudománynak köszönhetően nyomon követhető a szervezetben.

Egyszerű, mindenki számára ismert példa, amikor a bohócdoktorok vidám programjaikkal mosolyt visznek a gyermekkórházakba és időotthonokba, hogy önfeledt perceket szerezzenek a súlyos betegeknek, az orvosokkal együttműködve oldják a szorongásukat, enyhítsék fájdalmukat és elősegítsék gyógyulásukat. Az elmúlt évek során több mint 150 ezer esetben tették meg ezt, és mindenütt vidámság, nevetés töltötte be a termeket.

Domján László, ismert orvos, az agykontroll magyarországi ”atyja” mélyen hisz a nevetés gyógyító erejében, főként mióta találkozott az Egyesült Államokban egy asszonnyal, aki elmondta, hogy súlyos betegségből gyógyult fel, és ebben nagy része volt a nevetésterápiának is, mint öngyógyító technikának.

Az intenzív légzésre alapozott jóganevetést – amelyet ma már csoportokban, egyre többen gyakorolnak a szabad ég alatt Indiától Európáig, Ausztráliától Amerikáig – Madan Kataria indiai orvos fejlesztette ki ősi jógaelemek felhasználásával. Domján László építészmérnök testvérének említette, hogy érdemes lenne megtanulni ezt a gyógyító módszert.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...116