Információk, érdekességek

Megérteni a fájdalmat

2007. február 21.

Legyen szó operáció utáni fájdalomról vagy hosszú távú szenvedést okozó betegségekrõl (mint például a rák), a morfin és egyéb opioid gyógyszerek hatásosnak bizonyulnak. A Nature idegtudománnyal foglalkozó számában a Brown Egyetem tudósai megmagyarázzák, miért mûködnek ilyen jól ezek a szerek.


A Brown Egyetem munkatársai 2004-ben felfedezték az N-típusú kalcium csatornák egy egyedülálló formáját a nociceptorokban. A nociceptorok olyan, a fájdalom érzékelésére specializálódott idegsejtek, amelyek érzékelik és továbbítják a fájdalomjeleket a gerincvelõbe. De mitõl olyan különlegesek ezek a kalcium csatornák?


A zsír impotenciát okoz

2007. február 17.

A nagy has, a kedvezõtlen vérzsírszintek jelentõsen fokozzák a merevedési zavar kockázatát.


Török kutatók 393 személynél vizsgálták a metebolikus szindróma és a merevedési zavar lehetséges kapcsolatát. A vizsgálatba olyan 40 és 70 év közötti férfit vontak be, akiket 2005 februárjában és márciusában kezeltek 4 különbözõ urológiai klinikán.


Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok

2007. február 13.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez, a növekedéshez, valamint a sejtek, a szövetek regenerációjához és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megõrzéséhez.

 

A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (nitrogéntartalmú kémiai anyag) szavakból alakult ki, bár késõbb kiderült, hogy nem minden vitamin nitrogéntartalmú vegyület.


Jaj, a derekam!

2006. december 29.

Élete során szinte mindenkinek fáj a dereka néhány napig. Lehet, hogy húzódás, rándulás, huzat, megfázás okozta, és spontán vagy pihenésre, fájdalomcsillapító bevétele után el is múlik. Érdemes lenne minden esetben drága, bonyolult, sokszor nem is veszélytelen vizsgálatokat végeztetnünk? Természetesen nem. 


De ha a beteg fájdalma többször kiújul vagy hetekig fennáll, mélyebbre kell tekintenünk, jobban "át kell ismernünk" a helyzetet. Néhány napig tartó, de néha igen kellemetlen, heves derékfájdalmat többféle dolog okozhat:


Naponta 1 pohár bort igyanak az idõsödõ hölgyek?

2006. december 23.

Naponta 1 pohár bor javíthatja az idõsõdõ hölgyek egészségét és csökkentheti a szív- és érrendszeri halálozást is.


A Journal of the American Geriatrics Society oldalain nemrégiben publikált ausztrál vizsgálatban közel 12.000, a hetvenes éveiben járó nõt figyeltek meg 6 éven keresztül. A hölgyeket alkoholfogyasztásuk szerint 3 csoportba sorolták: absztinensek, ritkán, illetve mérsékelten ivók.


A vizsgálat eredményei szerint az egyáltalán nem, vagy csak ritkán alkoholt fogyasztó hölgyek közül statisztikailag jelentõs mértékben többen haltak meg, mint a rendszeresen, de mértékletesen - a hét 3-6 napján - naponta 1-2 italt fogyasztó nõk közül.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...137138139...149