Információk, érdekességek

A patikai mosdatókrém

2013. január 02.

A patikai fürdetőkenőcs (Unguentum hydrophilicum nonionicum Ph. Hg. VII.) testápolóként, habfürdőként és samponként is funkcionál.

Latinul Unguentum hydrophilicum nonionicum Ph. Hg. VII-nek, magyarul fürdetőkrémnek, mosakodókrémnek vagy fürdetőkenőcsnek, mosdókenőcsnek is nevezik azt a fehér színű kenőcsöt, amit sok szülő elsőként vált ki a patikában újszülött gyermekének.

A fehér színű, kedvező árú kenőcs az újszülöttek és csecsemők, de akár a nagyobb gyermekek testének bekenésére is testápolószerűen alkalmazható. Az Unguentum hydrophilicum nonionicum használatát követően a baba bőre selymesen puhává válik. Újszülöttek és csecsemők esetén akár a hajas fejbőrön is használható a fehér kenőcs. Lényeges azonban, hogy a mosdókenőcs nem popsikenőcs, nem kifejezetten a pelenkázott bőr ápolására ajánlott.


Mennyit híznak az újszülöttek?

2012. november 16.

Mennyit híznak az újszülöttek?Amikor az újdonsült anyukák az újszülött gyermeküket hazaviszik a kórházból, alig van fogalmuk arról, hogy közelítőleg mennyit kell havonta a kicsi súlyának gyarapodni. Attól tartanak, hogy éhen marad a gyermekük, alultáplált lesz, és nem hízik kellőképpen. A bölcs tanácsok közt szereplő, „minden rendben van, ha van elegendő nedves pelenkája”, vagy „ha kiegyensúlyozott a gyerek, akkor nyilvánvalóan nem éhes” megállapítások nem sok támpontot adnak.


Tutti Fitti anyuka

2012. november 06.

Tutti Fitti anyukaVolt egyszer egy anyuka, aki rendszeresen futni járt babakocsival. Erkélyen állva emelgette babáját, tornáztak. Lelkesen vonta be így az aprót a sportolásába. De sportolt pocakkal is. Futott, amíg bírt, aztán amikor már a plusz súlyok miatt váltani kellett, váltott a tai-chira. A teniszpályára is babakocsival érkezett, később tipegő gyermeke társaságában ütötte a labdát. Persze ez nagy kihívást jelentett, de ő kitartó volt. Megtett mindent, hogy a sport anyukaként is része maradhasson az életének. És még többet is…

Miután maga is átélte, milyen nehéz a terhesség és a szülés után újra "formába lendülni", új életszakaszában új célt talált magának és a sportnak. Elindított egy otthon végezhető mozgásra buzdító „mozgalmat”, azzal a céllal, hogy kisgyermekes anyukáknak utat mutasson a fittség visszaszerzésére. Azoknak az anyukáknak, akiknek erre házimunka és gyermekgondozás-nevelés mellett nehezen nyílik alkalmuk. 


A méret a lényeg - a pelenkánál is?

2012. október 17.

Mielőtt megszületik az első gyermek, azt sem tudja a leendő anya, hogy milyen pelenkát vegyen neki. Később bőven lesz alkalma a pelenkák világába beletanulni: addig, amíg szobatisztává nem válik egy gyermek, átlagosan 5000-szer kell bepelenkázni, ami profi kezekben is legalább 200 órát vesz igénybe.

A kórházba szülni induló kismama csomagjában – a kórházak, klinikák igényei szerint – szinte mindig kell lenni egy csomag pelenkának is, amit a kórházban eltöltött napok alatt adnak a gyermekre. Ezért célszerű, ha már a szülés tervezett időpontja előtt pár héttel vesz a kismama egy csomag újszülötteknek való pelenkát, aminek a csomagolásán sokszor csak a „New Born” = újszülött felirat szerepel. Az újszülötteknek szánt pelenkákon általában a kicsiknek passzoló 2-4 kg testtömeg tartomány van megadva.


Anyává válni 35 felett

2012. október 09.

Mindennek megvan a maga ideje”,- tartja a mondás. Nincs azonban az a bölcs, aki minden tényezőt figyelembe véve - beleértve az egészségi állapotot, pszichés faktorokat, anyagi helyzetet és karriert - meg tudja mondani, hogy mikor a legszerencsésebb teherbe esni.

Míg régen ferde szemmel néztek a 35 év fölötti kismamákra, ma már senki sem csodálkozik rajta, ha valaki közel a negyvenhez vállal gyermeket. Egyre gyakoribb, hogy az első gyermeküket is csak 35 év fölött hozzák világra a nők.

Ez a viszonylag késői terhesség az anya és a magzat számára bizonyos egészségi kockázatok növekedésével jár. Más szempontból pedig egy, az anyaszerepre – a saját húszas éveivel összehasonlítva – fizikai és lelki síkon is felkészültebb nő válik anyává, ami előnyös a megszületendő gyermek számára.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...232233234...280