Információk, érdekességek

A petefészek elégtelenség nem egyenlő a klimax-szal

2024. február 19.

Fotó: 123rf.com

A petefészek elégtelenség gyakran áll a meddőség hátterében, és egyre több nőt érint napjainkban. Sokan úgy gondolják, egyet jelent a klimax-szal, ám valójában nem ugyanazon állapotról van szó. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a petefészek kimerülés okairól, kezeléséről, valamint az érintettek teherbeesési esélyeiről beszélt.

Mit jelent a petefészek elégtelenség?

A petefészek elégtelenségnek azt az állapotot nevezzük, amikor a petefészkek nem termelnek elegendő ösztrogént, nem működnek megfelelően, már 40 éves kor előtt. Ennek következtében nem keletkeznek jó minőségű petesejtek, nem megy végbe normál tüszőérés-és repedés, így a menstruáció el-elmaradozik, rendszertelenné válik. A női nem hormonok hiányában olyan szövődmények léphetnek fel, mint a korai öregedés, meddőség, csontritkulás. 

Az állapot oka több minden lehet (pl. kromoszóma rendellenesség, kemo/sugárterápia, autoimmun betegségek, toxikus hatások) ám a leggyakrabban nem derül ki, mi is állhat a petefészek elégtelenség mögött.

A petefészek elégtelenség jelei

  • Menstruációs zavarok, anovulációs ciklusok
  • Meddőség
  • Hőhullámok
  • Éjszakai izzadás
  • Hangulatingadozások

Női élet, női lélek: a ciklus viszontagságai és csodái

2024. február 18.

Minden hónapban megjelenik, és hol nagyon örülünk neki, hol fájdalommal tölt el, hol pedig csak a világ legtermészeteseb módján megtörténik. Jön és megy, mégis rendkívül fontos szerepe van. Amolyan központi téma a nő életében. De tudjuk-e pontosan, hogyan zajlik egy ciklusunk? Mi történik ilyenkor a szervezetünkben?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az egész már az anyaméhben elkezdődik. Amikorra a lány magzat fejlődésében eléri a 4. hónapot és méretében a kb. 10 cm-t, addigra kifejlődnek a petefészkei, bennük a kb. 4-500 ezernyi tüszővel, melynek mindegyike egy-egy kis petesejtet tartalmaz. Természetesen ebből élete során csak nagyjából 500 fog megérni, de a szervezet nagyon okos és jól beraktároz belőlük, felkészülve minden eshetőségre.

Akkor most nézzük mi is történik velünk minden hónapban. Egészséges esetben az agyunkban található hipotalamusz a hipofizis segítségével fogja figyelemmel kísérni és irányítani a petefészek hormontermelését, és ezáltal, mint egy jól képzett karmester vezényelni a női ciklus lezajlását.

A normálisnak mondható ciklus hosszúsága 28-36 nap közé tehető.  A ciklus szó jelentése kör, vagyis ebben az értelemben a menstruációs ciklusnak nincs sem eleje sem vége. De mégis most válasszuk ki az első napnak a vérzés megérkezését.

Amikor egy menstruációs vérzés végére értünk, mely átlagban 4-5 napig tart, akkor a hipotalamusz egy un. GnRH (GonadotropinReleasingHormon) termelésébe kezd, melynek az lesz a feladata, hogy a hipofízisünket rávegye FSH (Follikulus Stimáló Hormon) és LH (Lutheinizáló Hormon) kiválasztására. Az FSH hormon fogja a petefészkeket ösztönözni arra, hogy termeljenek ösztrogént (é skis androgént) a tüszők érleléséhez. Az LH hormon pedig majd a beérett tüsző megrepesztését és így az ouláció megtörténtét fogja biztosítani. A termelődő ösztrogénnek további feladata, hogy a méhnyálkahártyát megfelelő vastgságúra építse fel, hogy a majd megtermékenyülő petesejtnek kényelmes kis fészke legyen a beágyazódáshoz.

Ciklusonként mintegy 120 tüsző igyekszik beérni, de amint 1 (esetenként 2) érésnek indul, a többi szunnyadásban marad, és várja a következő lehetőséget egy hónap múlva. Amikor megtörténik az ovuláció, azaz a tüsző fala megreped és az érett petesejt kipattan belőle, ezzel megkezdi egészséges esetben 12-14 napig tartó vándorlását a petevezetőn keresztül a méhnyálkahártya felé, ahová majd, ha a megtermékenyülés megtörtént, be fog ágyazódni.


Befolyásolható? A hüvelyben élő baktériumok összetétele változhat

2024. január 28.

Fotó: gettyimages.com

Az elmúlt évtized kutatási eredményei bebizonyították, hogy a hüvelyben – ideális esetben – baktériumok és gombák tömkelege él. Amennyiben a hüvelyben élő baktériumok és gombák számában jelentős változás következik be, vagy az arányok eltolódnak kedvezőtlen irányba, annak intim fertőzés lehet a következménye. Bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés alakulhat ki, kellemetlen tünetekkel, köztük viszketéssel, kipirosodással, folyással.

A táplálkozás, a dohányzás, ill. a stressz is hatással van arra, hogy milyen mikroorganizmusok népesítik be a vaginát.

Számít a táplálkozás

Kimutatták, hogy a hüvelyben élő Candida élesztőgombák igen érzékenyek a gazdaszervezet táplálkozására. Úgy tűnik, hogy a cukrokban dús ételek a gombák elszaporodásának kedveznek, így a túlzott fogyasztásuk előnytelenül hathat a hüvelyflórára, és egyfajta táptalaja lehet a hüvelygomba kialakulásának. Ezzel szemben a vitaminokban és az ásványi anyagokban dús táplálkozás kedvező lehet a hüvelyflóra egyensúlya szempontjából, és még akár a bakteriális hüvelyfertőzések kivédéséhez is hozzájárulhat.

A stressz a hüvelyflórát is károsítja

Talán nehezen elképzelhető, de a stressz is roncsolhatja a hüvelyflórát. A stressz során felszabaduló hormonok, így pl. a kortizol, csökkentik a hüvelyben élő jótékony baktériumok, a Lactobacillusok számát, a gyulladásos folyamatokat serkentik, ill. meglévő hüvelyfertőzés esetén állapotromlást okozhatnak. Érdemes tehát stresszkezelő technikákat elsajátítani és alkalmazni, legyen szó meditációról, jógáról vagy sporttevékenységről.

A dohányzás nem csak a tüdőnek árt

Megfigyelték, hogy a dohányzó és a nem dohányzó nők hüvelyflórája eltér egymástól. A dohányzó nők hüvelyében kevesebb Lactobacillus él, miközben a kórokozó baktériumok száma emelkedett lehet náluk. Plusz egy érv szól tehát a füstölgésről való leszokás mellett.


Női test, női bölcsesség

2024. január 26.

Az emberiség életének első 200 000 évében a spiritualitás és vallás középpontjában a női lét nagy misztériumai álltak.  

A legelső embereket ábrázoló szobrok a őskőkorból (i. e. 35 000 - 10 000) származó Vénuszok, amelyek ugyan a római mitológia szerelem istennőjéről kapják nevüket, de ennek ellenére nem szexuális fantáziát kielégítő szobrocskák. A Vénuszok a Nagy Anyaistennőnek, mint a születés, élet és halál Úrnőjének ábrázolásai, elhelyezésük a barlangok mélyén és a sírokban egyértelműen utal arra, hogy rituális célokra használták őket. A Kárpát-medence a szíve annak az Ősi Európának nevezett területnek, ahol a kőkorban virágzott a Nagy Istennő gyermekeinek békés kultúrája. Elődeink a Nagy Istennő megtestesülését látták a földben, a természetben és a föld minden teremtményében.

Számukra az anyaföld és a természet szent volt, mellyel együtt lehetett élni és együtt lehetett lélegezni, de semmiképpen sem lehetett azt kizsákmányolni és leigázni. Minden élet az Ősanyától született és hozzá tér vissza. Szent volt a nő is, hiszen az Istennő leányának született és képes méhéből életet adni. A nő, aki saját testében követni tudja a Hold ciklusait a legnagyobb misztérium őrzője volt őseink életében.

A természetben tavasszal növekedni kezdenek a magok, kirügyeznek a fák, majd virágot és gyümölcsöt hoznak, termést, amely táplál minket. Majd jön az ősz és elkezd minden visszatérni a földbe, a kozmikus anyaméh sötétjébe, ahogyan elbújik a nap is, hogy aztán újjászülessen a téli napfordulón. A kisleány nővé szentelődik saját vére által, az első menstruációval, majd megfogan méhében az új élet magja, amely egyre növekszik, a nő hasa és emlője duzzadni kezd az élettől, csakúgy mint a kőkori Vénuszok és, mint a FöldAnya domborulatai. Majd, ha eljön az idő megszületik a gyermek, és újabb gyermekek, egészen addig, amíg abba nem marad a vérzés. A bölcs öregasszony teste sötétjében, méhe barlangjában tartja immár életet adó vérét és az élete alatt összegyűjtött bölcsességet. Belőle lesz a legöregebb és legbölcsebb nagymama, aki ismeri sötét és világos, halál és születés titkait, ő lesz a beavató, aki útjára bocsátja a nővé érő kislányt.

A női test olyan erőt és bölcsességet rejt magában, amivel több, mint 3000 éve hiába próbálnak leszámolni a patriarchális társadalmak. Pedig megpróbáltak mindent. Átírták a legendákat és a mítoszokat, így a beavatást végző Istennő bukott Évává változik, aki miatt "elveszítettük a paradicsomot". A női erőt annyira rettegte és félte az egyház, hogy elindította a boszorkányüldözést, azt a nők elleni gyalázatos háborút, amelyben kilenc millió európai nő vesztette életét a papok által felszentelt kínzókamrákban és a máglyák tüzében. 3000 éve mások - leginkább férfiak - mondják meg nekünk hogyan és hogy ne szeretkezzünk, hogyan és hogy ne védekezzünk a nemkívánt terhesség ellen, hogyan szüljünk, hogyan neveljük a gyermekeinket és hogyan éljük az életünket.


Fontos, hogy anya fejben is jól legyen!

2024. január 24.

Január 27-e a Szülői Mentális Egészség Világnapja. Ezzel a témával érdemes és fontos foglalkozni, mivel a szülők lelki egészsége az egész család jólléte és teljesítménye szempontjából meghatározó.   

A szülők számára komoly kihívást jelent az egyensúly megtalálása a családi és munkahelyi kötelezettségeik között, különösen a pandémia utáni időszakban. Az édesanyák esetében külön figyelmet kell fordítani az egészségükre, beleértve az agyi egészséget is. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az egyensúly fenntartásának fontosságára, valamint arra ösztönöz, hogy lépéseket tegyünk a családunk mentális egészségéről való gondoskodás terén, és a munka és pihenés egyensúlyának megteremtése érdekében. 

Pandémia utáni megélhetési krízis

A világjárvány során megváltozott körülmények sok esetben súlyos terheket róttak a szülőkre, a szülői feladatok még nagyobb erőfeszítéseket követeltek. A pandémia súlyos gazdasági következményekkel járt, ami sok családot érintett a megélhetés szempontjából. A gazdasági válság, amely szorosan követte a világjárványt, valamint a digitális ártalmakkal kapcsolatos növekvő aggodalmak, a mentális betegségek növekvő aránya és az egészségügyi szolgáltatások szűkülésének hatása tovább növelte a szülők és a gondozók szorongását, és egyes esetekben a tehetetlenséget és a reménytelenséget.

Feszített munkatempó és hosszú munkaidő

A legtöbb szülő mindennapjait feszített munkatempó és hosszú munkaidő jellemzi. Az édesanyák esetében ez különösen igaz, mivel a munkahelyi elvárásokat nem könnyű a családi kötelezettségeikkel egyeztetni. Ez a folyamatos stressz és túlterheltség kimerítheti az agyat, hozzájárulva a mentális kimerültséghez és a szorongáshoz. Az időmenedzsment és a határok meghúzása, beleértve a pihenési időt is, kulcsfontosságú lehet a mentális egészség megőrzése érdekében.

Digitális túlterheltség

A folyamatos digitális kapcsolattartás, a munka és a személyes élet határának elmosódása, valamint az állandó online jelenlét mind hozzájárulhatnak a digitális túlterheltséghez. Fontos, hogy az édesanyák tudatosan szabjanak időt a digitális eszközök nélküli pihenésre és a családi időre. Az online platformok korlátozása segíthet a valós kapcsolatok erősítésében és a mentális egészség megőrzésében. 

Sosem volt tehát indokoltabb a gyermekeik igényeinek kielégítésén, munkahelyi és családi kötelezettségeik elvégzésén túl az édesanyáknak saját mentális egészségünkre koncentrálni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...278