Információk, érdekességek

Melyik terhességi teszt a legérzékenyebb?

2020. február 24.

Aki nagyon vágyik egy gyermekre, az minél hamarabb kézzel fogható jelét szeretné látni a várandósságának. Tulajdonképpen erre szolgálnak a terhességi tesztek, amelyeknek egész sora lelhető fel a gyógyszertárakban, drogériákban. 

Fotó: 123rf.comGyártó, forgalmazó és – nem mellesleg – ár tekintetében is jelentősen eltérnek egymástól a termékek. És különbözik az érzékenységük is: míg egyesek azt ígérik, hogy már az esedékes menstruáció időpontját megelőzően négy nappal képesek a terhesség kimutatására, addig a termékek másik része „csak” a – kimaradt – menstruáció napján használható elsőként kellő pontossággal.

Valamennyi terhességi teszt a vizeletben megtalálható humán koriogonadotropin hormon, röviden HCG, biokémiai alapon történő kimutatásán alapul.

A HCG hormon akkor mutatható ki a vizeletből, ha a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe. A beágyazódás a megtermékenyítést követően körülbelül a 8–11. napon következik be, és ez a menstruáció esedékes időpontját mintegy 4-5 nappal előzi meg.

Hogyan alakul a HCG-szint?

A terhesség korai szakaszában a HCG-szint rohamosan emelkedik a vizeletben, szinte naponta megduplázódik, és a legmagasabb HCG-szint a 8–10. terhességi hetekben mérhető. A vizelet egy milliliterében (ml) mérhető HCG mennyiségét úgynevezett milli nemzetközi egységben (milli international unit; mIU) adják meg, azaz mIU/ml formájában szerepel a szakirodalomban.

A következőkben megadott, vizeletben mérhető HCG-koncentrációk pusztán tájékoztató jellegű átlagértékek; természetesen az egyes kismamáknál mért értékek között jelentősebb eltérések is lehetnek:

• a menstruáció kimaradása előtti 5. napon 5 mIU/ml
• a menstruáció kimaradása előtti 4. napon 15 mIU/ml
• a menstruáció kimaradása előtti 3. napon 40 mIU/ml
• a menstruáció kimaradása előtti 2. napon 50 mIU/ml
• a menstruáció kimaradása előtti napon 90 mIU/ml
• a menstruáció kimaradása napján 150 mIU/ml


Terhességi cukorbetegség – mindig kell inzulin?

2020. február 23.

Fotó: gettyimages.com

A terhességi cukorbetegség veszélyes állapot, mely kezelés nélkül igen negatív hatást gyakorol a babára és az kismamára is. Éppen ezért fontos komolyan venni és szigorúan betartani az orvos, dietetikus utasításait. A cukorbetegség fennállása sokaknál egyet jelent az inzulin adásával, ám dr. Porochnavecz Marietta , a Cukorbetegközpont diabetológusa elárulta, nem minden várandós nőnek van rá szüksége.

A terhességi cukorbetegség veszélyei

Terhességi cukorbetegségnek – gestacios diabetesnek- azt az állapotot nevezzük, amikor a diabetesre várandósság során derül fény. Fontos, hogy a beteg mielőbb szakszerű terápiában részesüljön, mivel komoly gondokat okozhat mind a kismamánál, mind a magzatnál, ráadásul a baba későbbi életére is hatással van.

A terhességi cukorbetegség megnöveli a terhességi toxémia, a HELLP syndroma (vörösvértestek szétesése, az emelkedett májenzimek, alacsony vérlemezkeszám) kialakulásának esélyét, ráadásul a magasabb vércukorszint miatt a kismama hajlamosabbá válik különböző fertőzésekre is.

A betegség továbbá vetélést, koraszülést is eredményezhet, vagy a baba nagyobb súllyal születhet, ami szülési komplikációkat vonhat maga után, ráadásul a születés után könnyen hipoglikémiás állapotba is kerülhet, és nagyobb eséllyel lép fel sárgaság is.

Gyógyszer, inzulin vagy életmódterápia?

A cukorbetegség általános terápiája történhet gyógyszerrel és/vagy inzulinnal, illetve életmód terápiával (mozgás, diéta). Terhesség során gyógyszert nem szabad alkalmazni, mivel átjut a placentán, így a kismama számára csakis az inzulin adása nyújthat megoldást. De vajon erre mindenképp szükség van?


Ön hogyan jutalmaz? – Legyen bőkezű és spontán

2020. február 21.

A jutalom, a jutalmazás hiánya vagy nem megfelelő alkalmazása komoly zavart tud okozni a gyermek személyiségfejlődésében.

 

Fotó: gettyimages.comSzakmai értelemben egy kívánatos viselkedés megszilárdulása tanulás (kondicionálás) útján jön létre. A büntetés és jutalmazás ebben az értelemben egy nevelésben alkalmazott módszer, ami szabályozza az ember működését. Mindez az operáns kondicionálás témakörébe tartozik, ezen elv magyarázza akár azt a jelenséget is, hogy mikor és hogyan tanulja meg a gyerek, mit szabad vagy mit tilos tenni. Ha egy kisgyermek a konnektorban nyúlkál, az egyértelműen tilos.

A kérdés persze az, hogy a gyermek intellektuálisan tudja-e, hogy mivel járhat ez a tevékenység. A szülő feladata tehát a tanítás, hiszen fel kell ismerni azt, hogy a gyermek számára maga a konnektor egy játék, amiben nem lát veszélyt. Gondoljunk bele, hogy egy gyermek, aki elkezd kúszni, mászni vagyis felfedezni a világot, annak minden új és ismeretlen.

A szülő egyik eszköze lehet a büntetés és a jutalmazás, ami által elhatárolódnak a kívánt és a kevésbé kívánt viselkedésmódok. Így a gyerek kiválogatja a véletlenszerű viselkedései közül azokat, amelyek számára pozitív következménnyel járnak

A jutalmazás eszköztára

A jutalmazási formáknak három nagy csoportját különböztethetjük meg: nagyon fontos, hogy mind a verbális, mind pedig a külső jutalmazás együtt járjon a nonverbális jutalmazási formával. A nonverbális jutalmazás önmagában is igen kedvező hatást tud gyakorolni a gyermek motivációjára. Azonban ügyelni kell arra, hogy hiteles legyen a verbális és a jutalmazás különböző formája, különben a gyermeket könnyen összezavarjuk.

Leegyszerűsítve a jutalmazás nem más, mint pozitív megerősítés. Szakmai egyetértés van abban, hogy közvetlenül a kívánatos, megerősítendő viselkedés után kell jutalmazni. Egy kisgyermek nem tud még úgy késleltetni, mint egy felnőtt, tehát minél hosszabb idő telik el a viselkedés és a megerősítés között, annál inkább kerül veszélybe a tanulás mechanizmusa.


Bartholin ciszta – csomó a női nemi szerven

2020. február 19.

Fotó: 123rf.com

Sokan, amikor valamilyen csomót fedeznek fel bárhol a testükön, egyből a legrosszabbra gondolnak. Bár való igaz, rosszindulatú daganatra is felhívhatja a figyelmet, ám ezen kívül még sok más is okozhatja. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától megtudhatjuk, vajon mi az egyik leggyakoribb oka a kisajaknál lévő csomóknak.

Mik azok a Bartholin mirigyek?

A Bartholin mirigyek a kisajaknál, a hüvelybemenet két oldalán helyezkednek el és a hüvely síkosságáért felelnek. Maguk a mirigyek kb. 1 cm-esek, és normál esetben nem kitapinthatók.

Bartholin ciszta

Olykor előfordulhat, hogy a Bartholin mirigyből a váladék nem képes kiürülni, így az felgyülemlik benne. Ennek tünete egy kitapintható csomó, ám amíg nem fertőződik el és gyullad be, addig ezen kívül különösebb panaszt nem okoz. Legtöbbször csak az egyik mirigy záródik el és alakul ki a ciszta, és maga a csomó mérete egészen apró borsószemnyitől tojásnagyságúig is terjedhet. Mivel gyakran igen kicsi elváltozást okoz, van, hogy csupán egy rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezik fel.

Sajnos előfordulhat, hogy a ciszta elfertőződik, tályog alakul ki – ez igen fájdalmas, lüktető érzést okoz, gyakran hőemelkedéssel, lázzal jár. Ekkor szinte kivétel nélkül orvoshoz fordulnak az érintettek, hiszen a fájdalom komoly hatással van a mindennapi tevékenységekre.

Műteni vagy nem műteni?

A probléma kezelése attól függ, hogy cisztáról vagy már fájdalmas, elfertőződött tályogról beszéltünk.  Amennyiben cisztával áll szemben, úgy a nyomon követés is elegendő lehet, sőt, előfordulhat, hogy felszívódik, esetleg magától kiürül (panasz esetén természetesen sebészi beavatkozás szükséges). Ha viszont nő, fájdalmat okoz, tályog keletkezik, akkor a megoldás minden esetben műtéti.


Rugalmas munkát szeretnének a munkába visszatérő szülők

2020. február 16.

Rugalmas munkát szeretnének a munkába visszatérő szülők, és a cégek is úgy látják, hogy ezzel lehet biztosítani a sikeres visszatérést – közölte kutatása alapján a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az MTI-vel.

 

Fotó: gettyimages.comA mozgalom a közleményben a British Telecommunications, az ingatlan.com, a K&H Bank és a MetLife együttműködésével végzett országos online kutatásának adatait ismertetve azt írta: a szülők 46 százaléka ugyanannál a munkáltatónál folytatta munkáját, ahonnan szülési szabadságra ment. Közülük 68 százalék ugyanabban, 17 százalék más, 10 százalék viszont alacsonyabb pozícióban folytatta munkáját.

A válaszadók 43 százaléka biztosra veszi, 23 százaléka viszont nem biztos abban, hogy visszaveszik. A munkavállalók legnagyobb része úgy gondolja, hogy a gyermek kétéves kora utáni visszatérés lehet sikeres. Szerintük a sikeres visszatérés záloga továbbá a fokozatos visszatérés, a rugalmas munkavégzési formák lehetősége és a bölcsődei kapacitások növelése – ismertették.

A kutatás megerősíti, hogy érdemes kereteket szabni a két-három év távollét alatti kapcsolattartásnak, témává emelni, közösen megtervezni a munkába való visszatérést.

A kutatásból kiderült az is, hogy az apák 38 százaléka vállalná, hogy huzamosabb ideig ő maradjon otthon a gyermekkel.

A cégek 69-75 százaléka tartja nyilván a gyedről, gyesről visszatérő szülőket, 47 százalékuk szerint a visszatérők elkötelezettek, jól gazdálkodnak idejükkel, 44 százalékuk szerint pedig hatékonyan dolgoznak.

A vállalatok 60 százaléka szerint a munkaerőhiány enyhíthető, ha több, gyerekgondozásból visszatérő embert tudnak foglalkoztatni. A sikeres visszatérést ők is a fokozatos visszatérés és a részmunkaidő lehetőségében látják, de a többműszakos munkarend alóli felmentés is elől szerepel a felajánlott opciók között – olvasható a közleményben.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...200