Információk, érdekességek

Váljunk el! - Mit szól ehhez a gyermek?

2019. augusztus 26.

A válás mindig a gyermek lelki világában okozza a legnagyobb traumát. Fontos tehát, hogy a gyermeket megfelelően támogassuk ebben az időszakban. Ehhez nyújtunk most segítséget válófélben lévő pároknak.  

A válás esetében mi tekinthető a legjobb megoldásnak a gyermek szemszögéből?

 •  A gyermek megérti, és elfogadja, hogy a válás a szülei döntése, ebben ő vétlen.
 •  A gyermek fel akarja, és fel tudja dolgozni a probléma őt érintő részét. Nem akarja átvállalni a szülői pozíciókat.
 • Szeretheti mindkét szülőjét feltétlenül és egyformán, és ez biztosítva is van számára.
 • A gyermek biztonságban érzi magát lelkileg is, és megkapja azt a szeretetet és odafigyelést, amire szüksége van.

 

Mit tehetünk ilyenkor, mint szülők?

El kell jutnom addig a szintig, hogy a gyermekünk érdekében a másik féllel leüljek és megtárgyaljam a tennivalókat.

1. Hogyan közöljük a gyermekünkkel, hogy a válás mellett döntöttünk?

 • Tudassuk vele, hogy ez a probléma a két szülő döntése és ebben ő vétlen.
 • Biztosítsuk a feltétlen szülő-gyermeki szeretetről, mindkettőnk által.
 • Hagyjuk, hogy a gyermekünknek is legyen véleménye, kérdése, fogalmazza meg az elvárásait.
 • Az elvárásait amennyire lehetséges, vegyük figyelembe.

2. Melyek legyenek a közös nevelési, láthatási, pénzügyi kérdések, irányelvek?

 • Hogyan kezeljük a felmerülő problémákat?
 • Hogyan kísérhetjük nyomon a gyermekünk fejlődését?
 • Családi ünnepek, hétvégék, szabadidő, iskolaválasztás, feladatok kérdése.
 • Nagyszülőkkel való kapcsolattartás stb.

A koraszülés növeli az asztma kialakulásának esélyét

2019. augusztus 23.

A 37. hét előtt született gyermekeknél nagyobb eséllyel alakul ki a későbbi életkorban asztma, nehézlégzés. A PLoS Medicine folyóiratban közölt kutatás az asztma kezdeti tüneteinek felismerésére is felhívja az érintett szülök figyelmét.

A hetek számával csökken a kockázat

Fotó: 123rf.comA kutatók mintegy 1,5 millió gyermek kórtörténetét tartalmazó tanulmányok összevetésével fedezték fel a kapcsolatot a szülés időpontja és az asztma kialakulásának esélye közt. Vizsgálódásaik során azt is megállapították, hogy minél korábbra esik a szülés időpontja, a kockázat annál nagyobb: a 37. hét előtt 46 százalékkal magasabb, a 32. hét előtt született gyermekek esetében háromszoros, időre született társaikhoz képest. Az eredmények alapján a kutatást végző szakemberek úgy vélik, hogy a koraszülés élethosszig kihat a tüdő működésére, ezért különösen fontosnak tartják, hogy a szülők felismerjék a betegség tüneteit.

Az asztma tünetei

Az asztma a légutak gyulladásával járó, krónikus betegség. Nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel jól kontrollálható, a betegek életminősége, a betegség lefolyása jelentősen javítható. Lényeges azonban, hogy már a kezdeti jelekre is figyeljünk, így a súlyosabb rohamokat is nagy eséllyel megelőzhetjük – hangsúlyozza a betegség idejében történő felismerésének fontosságát dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. Gyermekkorban az asztma megjelenésének időpontja óvodás- kisiskolás kor környékén jellemző, a betegség kezdetben nem okoz súlyos panaszokat.

Asztmára utalhat: ha a gyermek légúti fertőzések kapcsán nehézlégzésre, zihálásra panaszkodik, a szokásosnál lassabb a gyógyulás; ha sírása, vagy nevetése rendszeresen köhögési rohamot vált ki. Ha futás, vagy egyéb testmozgás során könnyen kifárad, nehezen kap levegőt, köhög.


Mit tehet a kismama, ha tetves?

2019. augusztus 22.

Előfordulhat, hogy miközben az anyukák az egyik gyermeküktől „elkapják” a tetvességet, éppen a másik gyermekükkel várandósak. Felmerül a kérdés, hogy milyen gyógyszereket és módszereket vethet be a kismama, amivel a tetveket hatékonyan elpusztíthatja, ugyanakkor a megszületendő gyermeke egészségét nem veszélyezteti.

Fotó: 123rf.comMit tehetsz, ha tetves vagy?

 • Legkézenfekvőbbnek az tűnik, hogy kémiai anyagok, irtószerek alkalmazása nélkül próbál meg a kismama a tetvektől és a hajszálakra ragasztott tetű-petéktől, az ún. serkéktől megszabadulni. Ehhez speciális, sűrű fogazatú tetűfésűk állnak a rendelkezésükre. Hogy a kifésülhetőség könnyebb legyen, célszerű a fésülés előtt hajat mosni. Bár a tetűfésű önmagában – rendszeresen alkalmazva – eredményre vezető lehet, a tetveket valamilyen módon elpusztító hatóanyagot tartalmazó szerekkel szemben alul marad a versenyben.
 • A klasszikus tetűirtó szerek úgy élnek az emberek gondolatában, hogy erős, penetráns vegyszerszagúak. A tetvekre idegméregként ható szintetikus d-fenotrint vagy permetrint tartalmazó alkoholos oldatok hajszeszként kerülnek forgalomba. Ezek néhány tized százalékban (általában 0,2 % – 1,0 %) tartalmaznak hatóanyagot és viszonylag sok alkohol található bennük. Nemcsak tetű- és serkeirtásra, de megelőzésre is alkalmasak, előírásszerű használatukat követően a következő hajmosásig (akár 2-3 hétig is) megakadályozzák, hogy újabb tetvek telepedjenek meg a hajon. Meg kell azonban jegyezni, hogy a szerekkel szembeni rezisztencia Európa-szerte terjedőben van, azaz a tetvek „megtanultak védekezni” az irtószerrel szemben. Emiatt az említett szerek sajnos nem minden esetben pusztítják el 100 % biztonsággal a tetveket.

Kismamáknál és szoptató anyáknál lehetőleg kerülni kell a vegyi anyagokkal (d-fenotrin, permetrin hatóanyagok) való tetűirtást. Egyrészt, mert nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű adat azokról a kismamákról, akik a szintetikus hatóanyagú tetűirtókat használták, így azok biztonságossága nem bizonyított; másrészt, mert szerencsére léteznek olyan egyéb megoldások, amik a várandós nőknél is biztonságos alternatívát jelentenek a tetűirtásban.


Vigyázzunk a rosszcsontokra!

2019. augusztus 21.

Fotó: 123rf.com

A gyerekek kópék. Ki kisebb, ki nagyobb mértékben, de korukból adódóan mindannyiukat felfedezésre készteti az egyre inkább kitáruló világ. Mindent megnéznek közelebbről, hogy kipróbálják,  megmásszák, meghuzigálják, vagy, hogy bekapják. Nekünk, őket körülvevő felnőtteknek ezért mindenre fel kell készülnünk az utazások és a fürdőzések alkalmával is.

1. Bébiszék, bébihordozó

Ezek az eszközök már a csecsemő két hónapos korától kezdve használhatóak, de alkalmanként legfeljebb 15-20 percig. Leginkább etetések után érdemes beletenni a gyermeket, de fontos, hogy mindig a földre helyezzük le. Ha asztalra, székre, padra tesszük, könnyen megbillenhet a baba hirtelen mozdulatára, és a bébiszék gyerekestől, mindenestül a földre eshet.

2. Babakocsi

A babakocsi kiválasztásánál a legfontosabb szempont a stabilitás kell, hogy legyen.  A nagyobb kerekű példányok azért praktikusabbak, mivel megkönnyítik a manőverezést a járdaszegélyeknél. Tegyünk fényvisszaverőket a kocsira, így szürkületben és sötétben is jól látható a járművek számára. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy a felső levehető részt jól rögzítettük-e az alsó vázhoz. A babakocsiban mindenképpen legyen kengyel, vagy biztonsági öv, ami megvédi a benne ülő csöppséget a kicsúszástól.

Ne akasszunk túlságosan nehéz terheket a kocsi fogantyújára, mert felborulhat. A csomagot tegyünk inkább a babakocsi alsó rakodójára. Ha tiszta levegőre szeretnénk vinni a kicsit, ne felejtsük el, hogy a babakocsi magassága pont a kibocsátott kipufogógáz szintjére esik. Kerüljük el tehát a forgalmas utakat!


Füllentő: Az okos gyerek hazudós, de hogyan kezeld?

2019. augusztus 19.

Ha bepisil, ha válogatós, ha rosszul alszik, ha beteg, kezelhető. De ha ő maga hazudik, azt nehezen viseljük. Sok szülő ettől kiakad, vagy fél, mások mérgesek, haragosak lesznek. Hogyan kezelhetjük, és főleg, miért hazudik nekünk a gyermek? Ismerd meg a füllentés fejlődését gyermekkorban!  

"- Tessék? Mikor? - kérdeztem döbbenten.
- Mikor aludtál - válaszolta, majd elárulta, hogy az apja szombatonként, kora reggel melltartót húzott a pólója fölé és ugrált a mini trambulinunkon. Olyan kitartóan ragaszkodott a történetéhez, hogy aznap félénken megkérdeztem tanár férjemet, hogy viccből nem öltötte-e már magára valamikor a fehérneműmet. (Természetesen nem tette)"
- írja Juliette Guilbert a CNN újságírója nemrég megjelent publicisztikájában.

"Nevettünk rajta, de én alaposan összezavarodtam. Ha azért hazudik valaki, hogy elkerülje a büntetést, vagy előnyhöz jusson általa, azt még értem. Lilian azonban csak úgy hazudozott, elég gyakran, és sosem ismerte el, hogy a kitalált története nem igaz. Azon tűnődtem, hogy ragaszkodjam-e minden áron az őszinteséghez, nehogy beteges hazudozó váljék belőle? Vagy hagyjam annyiban, nehogy korlátok közé szorítsam a fantáziáját? Az utóbbi mellett döntöttem." - áll az újságírónő cikkében.

Az eseteket követően kis nyomozásba kezdett Ms. Guilbert. A szakértők, akiket Lilian meséivel kapcsolatban faggatott, nyugodtak maradtak. "Semmi rossz nincs abban, ha így viselkedik." - mondta Michael Brody, potomaci pszichiáter. "A nagyon kicsi gyerekek még nem tudják megkülönböztetni a valóságot a képzelettől."


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...188