Információk, érdekességek

Meghaladta a 30-on túl gyereket várók száma a huszonévesekét

2019. június 28.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A feljegyzések kezdete óta először haladta meg a 30-as éveikben gyereket várók száma a náluk fiatalabbakét Angliában és Walesben – írta a The Guardian online kiadása.

Emellett a 40 felett gyereket várók száma több mint kétszeresére nőtt 1990 óta a brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb adatai alapján. A kismamák életkorának emelkedését az oktatásban és a munkában töltött több idővel, valamint a gyereknevelés költségeinek emelkedésével magyarázza az ONS.

A friss adatok a 2017-es év angliai és walesi várandósságaira vonatkoznak. Az anya életkorát 1990 óta rögzítik.

Az ONS szerint 2017-ben a húszas éveikben járó nők közül 395 856-an, a harmincévesek vagy annál idősebbek közül 398 284-en vártak gyereket.

Az idősebb kismamák számának emelkedésével párhuzamosan az eddig mért legalacsonyabbra esett vissza a 25 éves vagy annál fiatalabb korban babát várók száma.

Az egyetlen korcsoport, amelynek terhességi rátája második éve növekszik, a negyvenéves vagy annál idősebb kismamáké. “A megélhetés magasabb költségei, a fiatalon nehezen vállalható jelzáloghitel, a családalapítás csökkenő kényszere vagy vágya lehetnek az okok, melyek miatt a nők tovább várnak gyerekre” – mutatott rá Natika H. Halil, az FPA szexuális egészséggel foglalkozó jótékonysági szervezet vezetője.


Édesanyák szülés és menopauza után: inkontinencia

2019. június 20.

Fotó: 123rf.com

Magyarországon az 1920-as évek óta ünneplik az Anyák Napját, amit hazánkban minden évben május első vasárnapján tartanak.  Egy friss felmérés szerint a vizelettartási probléma a nőket nagyobb számban érinti, sokszor a terhesség alatt, ezért fontos felhívni azon édesanyák, nők figyelmét, akik inkontinenciában érintettek vagy érintettek lehetnek: problémájukkal fontos orvoshoz fordulni, hogy továbbra is teljes életet élhessenek.

A Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program a Magyar Kontinencia Társaság kezdeményezésére jött létre az inkontinencia magyarországi epidemiológiájának megismerése, valamint a problémával szembeni tabu oldása, a betegség stigmatizáló voltának csökkentése érdekében.

Az inkontinencia – mely hazánkban több százezer rászorulót és családtagot érint – gyakoriságát és súlyosan kirekesztő voltát tekintve népegészségügyi mértékű probléma. A vizelettartási zavar az érintettekben erős szégyenérzetet kelt, akik félve környezetük megbélyegzésétől, nem mernek beszélni róla még a szakembernek sem. Ennek következtében közülük sokan évekig kezeletlenek, és valójában a TABU az, ami akár súlyos betegségeket is elfedve, a háttérokok késői felismerését eredményezi.

2018 márciusa és decembere között mintegy 24 000 beteg bevonásával, ezúttal a nőgyógyász és urológiai praxisok körében készült felmérés. A 24 ezres válaszadó szám miatt ez a legnagyobb létszámú hazai inkontinencia felmérés, amely bár nem reprezentatív, de a levont következtetések hűen tükrözik a magyarországi inkontinencia helyzetet.

Míg a férfiaknál nagyon gyakori a prosztata gondokra visszavezethető ok, addig a nőknél leginkább a menopauza vált ki ilyen tüneteket és a diabetes szerepe sem elhanyagolható.


A kincset érő anyatej

2019. június 17.

Előfordulhat az az örömteli helyzet, hogy a babád igényeinél több tejed termelődik, de sajnos az is megtörténhet, hogy valami miatt nem tudsz szoptatni, pl. koraszülött, aluszékony a kisbabád. Ilyenkor fejéssel tudod kiüríteni a tejet.

 

Fotó: 123rf.comAz anyatej fejése történhet kézzel vagy mellszívóval. A kézi fejés elsajátítása gyakorlatot igényel. Már kapható ideális mellszívó, amely képes a mellet kiüríteni és a tejtermelést fenntartani, sőt esetenként fokozni. Könnyű a használata, egyszerű a tisztítása, sterilizálása, nem drága, és ami nagyon fontos, nem okoz a mellbimbón sérülést.

Fontos!
• Minden fejésre, anyatejtárolásra használt eszközt, ha lefagyasztod, a fagyasztásra szánt tárolóedényt is ki kell főzni, vagy más módon kell sterilizálni.
• Fejés előtt a kezed mosd meg alaposan meleg vízzel és szappannal.
• A melledet nem kell fertőtlenítened! Ha szükséges, langyos vízzel öblítsd le, majd vasalt, tiszta pamuttörlővel itasd le.
Törekedj arra, hogy ha lehet, frissen add a lefejt tejet a babádnak!

Az anyatej rendkívül érzékeny, de a legideálisabb tápláléka a babának, ezért figyelj arra, hogy tárolása és felolvasztása szakszerűen történjen.

Az anyatej szakszerű tárolása

• Az anyatejet steril anyatejtároló zacskóban vagy jól záródó steril üvegben tárolhatod hűtőszekrényben vagy fagyasztóban. A zacskó választásánál figyelj, hogy vastag anyagú és biztonságos záródású legyen, nehogy a kincset érő anyatej kifolyjon.
• Soha ne tárold a lefejt tejet a hűtőszekrény ajtajában, a gyakran változó hőmérséklet miatt.
• Mélyhűtőbe helyezés előtt ne gyűjtsd 24 óránál tovább a hűtőszekrényben.
• Meleg tejet soha ne önts a már lehűtöttre!
• Címkézd fel az edényt, vagy írd rá a fejés idejét az anyatejes zacskóra.
• A lefejt tejet olyan adagokban fagyaszd, melyet egyszerre etetsz meg a babáddal.
• A lefagyasztott tejhez soha ne önts frissen lefejt tejet!


Gyógytorna babáknak? Igen vagy nem?

2019. június 16.

Friss szülőként mindannyian sokat idegeskedünk, és felmerülhet bennünk rengeteg kérdés: jól fejlődik a gyermekünk? Mikor kezd el hasra fordulni? Mikor áll fel? Ekkor elkezdjük összehasonlítani babánk képességeit más, vele egykorú gyermekekkel, és elkezdünk aggódni, ha a kis Dorottya még nem ül, de a vele egyidős unokatestvére már igen.

 

A fotó illusztráció: pixabay.comA csecsemők különböző lépésekben és mértékben fejlődnek. Ezeket a fejlődési folyamatokat sok-sok tényező befolyásolhatja. Csak az, hogy egy gyermek már 10 hónap alatt megtanul járni, a másik pedig csak 13 hónapos korára jut el idáig, még önmagában nem jelent semmilyen orvosi problémát, és nem azt jósolja meg, melyik gyerek lesz akrobata, és melyik nem.

Az orvosok gyakran javasolják a gyógytornát különböző korú gyermekeknek (csecsemőknek, kisgyermekeknek vagy tinédzsereknek), akik valamilyen sérülést szenvedtek, vagy egy alapbetegségből adódón mozgássérültek, vagy megkésett fejlődésűek. Egy sérülés után gyógytornával csökkenthető a fájdalom, javítható a mozgás, és a gyerkőc hamarabb visszatérhet a mindennapi játékos tevékenységeihez.

A különböző gyakorlatok által erősödnek a gyerekek, nő a mozgásterük. Nagyon fontos: a gyógytornászok bevonják a szülőket is, és felkészítik őket, hogyan lehet egy-egy sérülést megelőzni, megtanítják őket azon gyakorlatokra, amelyeket ők is végezhetnek a gyermekekkel a fejlődés érdekében.

A következőkben összefoglaljuk, melyik az a 6 figyelmeztető jel, amelyre szülőként jó, ha figyelünk.


Babavárás illóolajokkal

2019. június 14.

Fotó: 123rf.com

Egyre több ember gondolatába fészkeli be magát az egészséges életmódra való igény, legyen az a táplálkozás, tisztálkodás, egészségmegőrzés vagy gyógyulás. Különös hangsúlyt kap ez az elvárás a várandósság időszakában. A legtudatosabb szülők esetében a várandósságra való felkészülés is védett, asszertív időszak.

Az a nő, aki áldott állapota előtt is kiaknázta az illóolajok csodás hatását az egészségmegőrzés területén, felülvizsgálja azok alkalmazási módjait a megváltozott körülményeire fókuszálva. Az az asszonyka, aki addig nem tulajdonított jelentőséget életmódjának, születendő gyermekére való tekintettel előtérbe fogja helyezni a természetes lehetőségeket.

Sajnos a várandósság alatt is előfordulnak megbetegedések. Mégis törekedni kell a megelőzésre! A kismamák többnyire előnyben részesítik a természetből származó kezelési módokat – szerint az orvosok is. Egyszerűbb és gazdaságosabb a egészségmegőrzés, az immunerősítés, mint a betegség legyőzése anyagi és mentális szinten egyaránt. S ugye, amint megfogan a piciny élet, már nem csak a saját létéért felelős a kismama.

Miről ismerhető fel a minőségi illóolaj?
Az illóolaj-használat alappillére a minőség, ugyanis hiánya a hatás és pénztárcánk rovására mehet. Sajnos rendkívüli kihívás megfelelő kvalitású, természetből eredő, 100%-os terápiás hatású illóolajat találni a piacon. Igazán kevés a megbízható forgalmazó. Legpraktikusabb választani egy szakembert, akiben megbízunk, s azzal elkerülhető a címkék bogarászása.

Illóolajok a várandósság idején
A másállapot első trimeszterében – elővigyázatosságból – kerülendő az illóolajok használata. Azt követően is körültekintést kíván alkalmazásuk. Az illóolajok a gyógynövényekből nyert tömény koncentrátumok, kémiai vegyületekből tevődnek össze, pontosan úgy, mint a gyógyszerek. Természetben termett gyógyszerek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...184