Információk, érdekességek

A terhességi magasvérnyomás nem játék!

2020. november 08.

A terhességi magasvérnyomást, vagy más néven preeclampsia betegséget a mai napig is sokan nem veszik komolyan, aminek hátterében valószínűleg a kevés ismeretanyag, illetve a rossz beidegződés áll. A tények tisztázásában a ratkotunde.hu dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segítségét kérte.

Fotó: pixabay.comMiért gond?

A magasvérnyomás az egyik legalattomosabb veszélyes betegség, amit ismerünk. Igazi veszélye abban áll, hogy sokszor tünetmentes, illetve sokan legyintenek rá, hiszen majd elmúlik. Nos, sok esetben sajnos ez nem igaz.

Terhesség esetében ha a magasvérnyomás betegség a 20. hét után jelentkezik, és a vizeletben megjelenő fehérjével párosul, akkor preeclampsiáról beszélünk. A szó két részből áll. Az eclampsia egy súlyos, epilepsziához hasonló görcsroham, mely ennek a betegségnek az egyik következménye lehet. A pre szócska a megelőző időszakot jelöli.

A terhességi magasvérnyomást értékeket tekintve akkor áll fenn, ha két eltérő mérésből is 140/90, vagy a feletti értéket kapunk. A betegség ijesztő tünete a már említett eclampsia, de nem ez a legveszélyesebb. A magasvérnyomás ugyanis kezeletlen esetben vetéléshez, koraszüléshez, illetve a HELLP szindróma kialakulásához is vezethet, mely az egyik leginkább életveszélyes szövődménye a terhességnek. A betűszó a vörösvérsejt felbomlás, a májenzimek emelkedett szintjének és az alacsony vérlemezkeszámnak az angol kifejezéseiből tevődik össze. Ez a jelenség sajnos nagyon könnyen vezethet az édesanya és a baba halálhoz is, mivel igen gyorsan jelentkezik.

Miért alakul ki?

A preeclampsia kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de a leginkább elfogadott elmélet szerint a placenta kisere nem megfelelően alakulnak ki, így a megnövekedett nyomás biztosítja a megfelelő véráramlást, ami azonban súlyos szövődményekhez vezethet.


Terhességi cukorbetegség- mindig kell inzulin?

2020. november 05.

Fotó: gettyimages.comA terhességi cukorbetegség veszélyes állapot, mely kezelés nélkül igen negatív hatást gyakorol a babára és az kismamára is. Éppen ezért fontos komolyan venni és szigorúan betartani az orvos, dietetikus utasításait. A cukorbetegség fennállása sokaknál egyet jelent az inzulin adásával, ám dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elárulta, nem minden várandós nőnek van rá szüksége. 

A terhességi cukorbetegség veszélyei

Terhességi cukorbetegségnek – gestacios diabetesnek- azt az állapotot nevezzük, amikor a diabetesre várandósság során derül fény. Fontos, hogy a beteg mielőbb szakszerű terápiában részesüljön, mivel komoly gondokat okozhat mind a kismamánál, mind a magzatnál, ráadásul a baba későbbi életére is hatással van.

A terhességi cukorbetegség megnöveli a terhességi toxémia, a HELLP syndroma (vörösvértestek szétesése, az emelkedett májenzimek, alacsony vérlemezkeszám) kialakulásának esélyét, ráadásul a magasabb vércukorszint miatt a kismama hajlamosabbá válik különböző fertőzésekre is.

A betegség továbbá vetélést, koraszülést is eredményezhet, vagy a baba nagyobb súllyal születhet, ami szülési komplikációkat vonhat maga után, ráadásul a születés után könnyen hipoglikémiás állapotba is kerülhet, és nagyobb eséllyel lép fel sárgaság is.

Gyógyszer, inzulin vagy életmódterápia?

A cukorbetegség általános terápiája történhet gyógyszerrel és/vagy inzulinnal, illetve életmód terápiával (mozgás, diéta). Terhesség során gyógyszert nem szabad alkalmazni, mivel átjut a placentán, így a kismama számára csakis az inzulin adása nyújthat megoldást. De vajon erre mindenképp szükség van?


Tudjon meg mindent a tüszőéréstől a menstruációig!

2020. november 03.

Fotó: gettyimages.com

A nők immáron évtizedek óta használják a fogamzásgátló tablettákat a nem kívánt terhesség megelőzésére.

A női menstruációs ciklust két hormon szabályozza. Egyikük az ösztrogén, melyet a petefészek termel, a másik a progeszteron, mely a tüszőrepedést követően kialakuló sárgatestben képződik. A ciklusos működést azonban nem a petefészek, hanem az agyalapi mirigy vezérli. Ennek megértéséhez meg kell ismerkednünk további két – az agyalapi mirigy által termelt – hormonnal. Az egyik az FSH (folliculusstimuláló hormon), a másik az LH (luteinizáló hormon). Az FSH hatására fokozódik a petefészek ösztrogéntermelése és egy tüsző érésnek indul, az LH hatására pedig bekövetkezik a tüszőrepedés.

A menstruációs ciklus alakulása

Mindezen ismeretek birtokában nézzük meg, hogyan is alakul a menstruációs ciklus. (A ciklus napjait a vérzés jelentkezésétől – ez az első nap – számoljuk.) A menses befejeződése után az agyalapi mirigy fokozza az FSH termelését, ennek hatására fokozódik az ösztrogéntermelődés, és érésnek indul egy petesejt. Körülbelül a 10. naptól emelkedik az LH-termelés és ennek hatására a 14. napon bekövetkezik a tüszőrepedés.

A kialakuló sárgatest progeszteront termel. Körülbelül a 20. naptól a magas ösztrogén- és progeszteronszint miatt az agyalapi mirigy csökkenti hormonjainak termelését. Ennek következtében kevesebb lesz az ösztrogéntermelés; a sárgatest elöregedésével és sorvadásával párhuzamosan a progeszteronszint is csökken. A hormonszintek csökkenése következtében a 28. napon a méhnyálkahártya menstruációs vérzés keretében lelökődik.


Gyereket a konyhába!

2020. október 30.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A háromévesekre nyugodtan rábízhatjuk az ételek kevergetését, az óvodások kiválóan boldogulnak az avokádó püré elkészítésével, a hétéveseket pedig egyáltalán nem kell félteni egy apró hámozó késtől – írja egy gyermekeknek szánt új szakácskönyv, amely igyekszik leszámolni az apró séfek konyhai sürgésforgását illető tévhitekkel.

Az iskolakezdéstől hangos szeptemberi forgatag elcsitulásával Amanda Grant brit írónő Cook School (Főzőiskola) című szakácskönyve arra hívja fel a kisgyerekes szülők figyelmét, hogy a legkisebbeket éppúgy meg kell tanítani a főzés-, mint az olvasás tudományára.

A szerző különböző korosztályokra bontva – háromtól öt, öttől hét, és héttől tizenegy éves korig – ismerteti a kicsik által is könnyen elvégezhető konyhai feladatokat. Minden fázis a gyerekek képességeihez és az általuk biztonságosan használható konyhai felszerelésekhez van igazítva.  

Engedjük, hogy segítsen a gyerek

Az óvodások talán még nem boldogulnak a hagymapucolással, de annál inkább jeleskedhetnek az avokádó pürésítésben, az eper tisztításban és a fokhagyma összezúzásban. “A gyerek mindent meg akar csinálni, a szülő azonban nem engedi neki. Ennek pedig sírás lesz a vége” – idézte az írónőt a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.


Baj, ha horkol a kisgyermek?

2020. október 29.

A fotó illusztráció: pixabay.comHorkolni nem csak az elhízott férfiak szoktak; olyannyira nem, hogy az óvodás, kisiskolás gyermekek közül is körülbelül minden tizedik horkol. Ha a horkolás rendszeres, nem szabad az éjjeli zajokat elbagatellizálni, javasolt a gyermekorvos felkeresése.

A horkolás ugyanis légzési apnoe-hoz, azaz az alvás közben tapasztalható légzéskimaradáshoz vezethet. A légzési apnoe veszélyes, mert amellett, hogy az alvási ritmust megzavarja, az agy regenerálódási folyamatait gátolja és oxigénhiányt idézhet elő a szervezetben. Az alvászavarok és az oxigénhiány fejlődésbeli zavarokat okozhat, a koncentrálóképességet csökkentheti, ami pl. az iskolai teljesítmény romlásában nyilvánulhat meg. Felmérések szerint a rendszeresen horkoló gyermekek az iskolában átlagosan fél jeggyel gyengébb eredményeket érnek el, mint a nem horkoló kortársaik.

Ha az éjjel horkoló gyermek nappal gyakran fáradt, nehezen tud koncentrálni, kimerült, vagy figyelemhiányos, hiperaktív, netán agresszív viselkedésű, arra is gondolni kell, hogy kapcsolat állhat fenn a horkolásos éjjelek és a nehéz nappalok között.

Mi okozhatja a horkolást?

1. Az anatómiai okok között a levegő orrüregben történő szabad áramlását akadályozó tényezők említhetők:

  • az orrmandula, illetve a torokmandulák megnagyobbodása
  • orrpolip
  • nagyobb nyelv
  •  különféle fejlődési rendellenességek

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...214