Információk, érdekességek

Kedves apuka: így közelíts a pocaklakóhoz!

2017. december 08.

A várandósság alatt az édesapák gyakran háttérbe szorulnak, ez pedig a kicsi érkezését követően egyre csak fokozódik. Sokan még ma is úgy gondolják, apaként nincs lehetőségük kötődést kialakítani leendő gyermekükkel, az ezzel kapcsolatos kétségeket és érzéseket pedig gyakran söprik a szőnyeg alá.  Összegyűjtöttük, hogyan élhetik át az apukák is a gyermekvárás csodáit és kötődhetnek csemetéikhez már születésük előtt.

A kismamák szervezetében a hormonok hatására számos testi és lelki változás megy végbe, aminek hatására különleges kapcsolatot ápolnak gyermekükkel már világrajövetelük előtt. Az apukák ezzel szemben nincsenek ilyen „könnyű” helyzetben, hiszen nem úgy élik át a várandósság velejáróit, mint az édesanyák. Emiatt az események sodrában gyakran kívülállóként érzik magukat, gyermekükkel pedig csak születésük után tudnak kapcsolatot építeni. Az apai kötődés kellő odafigyeléssel azonban már a terhesség időszaka alatt is erősíthető. Íme, néhány hasznos tipp, hogyan válhatunk tudatos apákká, már a kicsi megérkezése előtt is.

Beszéljünk hozzá!

Furcsának hat egy még nem is kerekedő pocakhoz beszélni, ám előnyös lehet, ha a születendő utód nem csak az édesanyát hallja, hanem az apuka hangjával is korán megbarátkozik. A magzat ugyan csak a terhesség 14. hetétől hall és a 22. héten képes elkülöníteni a kusza zajokat egymástól, mégis érdemes már a várandósság korai szakaszaiban kommunikálni vele. Ha a hangokat nem is képes még felfogni, a rezgések mindenképp eljutnak hozzá, ráadásul az apa így tudatosíthatja a kicsi jelenlétét önmaga számára és erősítheti kötődését is hozzá.

Vegyünk részt az orvosi vizsgálatokon

A babavárás tele van izgalommal, hiszen ki ne szeretné, hogy először pillanthassa meg születendő gyermekét az ultrahang képernyőjén. Az apák számára sem érdemes kihagyni az első ilyen könnyfakasztó élményt, ráadásul egy aggódó kismama is sokkal nyugodtabb, ha a vizsgálatokra nem egyedül kell elmennie. A közös élmény megerősíti a párkapcsolatot és a babával való érzelmi kötelék kialakításában is nagy szerepet játszik.


Nem szeret rajzolni a gyermekünk

2017. december 07.

Gyakran számolnak be erről nekem főleg fiús anyukák, és megoldást keresnek arra, hogyan tudnának kedvet csinálni gyermeküknek ahhoz, hogy zsírkrétát, ceruzát ragadjanak. Fontos, hogy megértsük, mi állhat annak hátterében, ha gyermekünk nem érdeklődik a rajzolás iránt, vagy ösztönzésre sem hajlandó ceruzát fogni.  

 

Ahány gyermek, annyiféle ok lehet a háttérben, sokszor több dolog is együttesen fennáll.

Tudjuk, hogy a gyerekek mintákat másolnak, úgyhogy először is figyeljük meg magunkat, hogy lát-e bennünket gyermekünk otthon hagyományos módon írni, rajzolni, vagy már a digitális eszközeinken végzünk minden ilyesmit? 

Egyáltalán van-e mindig elérhető helyen jó minőségű, szépen fogó rajzeszköz, ami szép nyomot hagy a papíron?

Egyszer egy látogatásom során egy óvodában figyeltem fel arra, hogy a gyerekek nem rajzoltak. Nagyon meglepődtem ezen, hiszen a szabad játék alatt mindig szokott lenni pár gyerek, akik a rajzasztalnál csendben rajzolgatni szoktak.
Messziről itt is azt láttam, hogy vannak a polcon ceruzák, papírok. Amikor közelebb mentem, akkor láttam, hogy csupa olcsó, rossz minőségű, papíron karcoló ceruzák voltak ott, azok nagy része pedig kitört heggyel ágaskodott a tartóban.
Így nem is csoda, ha nincs kedve senkinek rajzolni.


Lázcsillapítás – Már ezt is másként kell?

2017. december 04.

„Ha lázas az unokám, a lányom sok dolgot másképpen csinál, mint ahogy én tettem annak idején. Nem sieti el, hogy gyógyszert adjon a gyereknek. Nem ad neki pl. a védőoltás után azonnal lázcsillapító kúpot megelőzésként, nehogy felszökjön a láza. Ellenben ha magas a láza, képes nyakig vizes ruhába bugyolálni a kicsit. Bezzeg én csak a homlokára tettem langyos vizes zsebkendőt annak idején! Változnak az idők, csak kapkodom a fejem…” – meséli az egyik nagymama.

A láz megítélése az elmúlt évtizedekben sokat változott. Ma már nem kizárólag úgy tekintünk a lázra, mint a gyermek egészségét direkt módon veszélyeztető, kötelező jelleggel csillapítandó bajra.Tudjuk azt, hogy a láz a szervezet természetes védekezőreakciója, és egyfajta jelzésként fogjuk fel az emelkedett testhőmérsékletet.

Nem a láz a jellemző

A láz mértéke vagy tartóssága önmagában általában nem alkalmas egy gyermek egészségi állapota súlyosságának megítéléséhez. Másként fogalmazva: előfordulhat, hogy a mérsékelt láz hátterében súlyosabb betegség áll, mint az ijesztően magas lázéban. Különösen igaz ez egészen fiatal csecsemőknél!

A legújabb hazai és nemzetközi szakmai irányelvek is hangsúlyozzák azt, hogy „általánosságban a láz magassága nem használható a betegség súlyosságának megítélésére”.

A szülőknek, akik a gyermekük egészségét óvva számokhoz szeretnék kötni a gyógyszeres (paracetamol-, ibuprofén- vagy aminofenazon-, metamizol-hatóanyagú gyógyszerekkel) lázcsillapítás indokoltságát és szükségességét, a következő javasolható: lázcsillapításra akkor van szükség, ha a végbélben mért hőmérséklet meghaladja a 38,5 °C-ot vagy a hónaljban mért hőmérséklet magasabb, mint 38 °C.


Gyógyító Mesék - Meseterápia a gyakorlatban

2017. december 01.

Minden másodpercben változunk. A minket érő külső hatásokat belső mechanizmusaink segítségével átalakítjuk, szűrjük, és megéljük. Mindannyian keresünk valamit, ami végső soron visszavezet bennünket Önmagunkhoz. Csak akkor találhatjuk meg igazán Önmagunkat, ha megértjük, hogy azok a szituációk, melyekkel újra és újra szembetalálkozunk, azok a feladatok, melyek megoldhatatlannak tűnnek, mind - mind a lelkünk mélyéről hozzánk szóló, belső gyermek üzenetei számunkra.  

Minden felnőtt lelkében hordozza gyermekkori énjének lenyomatait, és minden gyermek tükrözi a szülei személyiségének legmélyebb burkaiban rejtőző, az évek alatt a feledés homályába merülő önmagát.

Napjaink nagyobb részét - akár felnőttekről, akár gyermekekről van szó - folyamatos aktív cselekvésekkel töltjük. A szüntelen kifelé fókuszálás, a hétköznapi élet mókuskerekébe szorult felnőtteknél kimerültséghez, betegségekhez, depresszióhoz vezethet, míg gyermekeknél a folyamatos pörgés – forgás, rohangálás egy idő után áthalad az un. holtponton, és onnantól kezdve a gyermek energiái már nem töltődnek, hanem percről percre megmutatkoznak a fáradtság jelei, amik átcsaphatnak feszültségbe, alvászavarba, hiszti rohamokba egyaránt.


5 jel, amiből a kicsi fülgyulladására gyanakodhatunk

2017. november 30.

Kisgyermekek és óvodások már könnyen elpanaszolják, de hogyan deríthetjük ki, ha csecsemőnknek fáj a füle? Az ebben az életkorban előforduló fülgyulladás okairól és tüneteiről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Megfázásból fülgyulladás

A csecsemők gyengébb immunrendszere miatt egy megfázásból is nagyon könnyen kialakulhat fülgyulladás. Ennek kedvez az életkorból adódó anatómiai adottság is, náluk ugyanis még rövidebb és relatíve tágabb az orr-garatüreget a füllel összekötő fülkürt, vagy Eustach-kürt, így a kórokozók is könnyen felvándorolnak. A betegség első tünete az erősödő fülfájás, amit a kicsi viselkedésének megváltozása jelez.

A fülgyulladás tünetei

Féléves kor alatt általában az éjszakai nyugtalanság, sírás, láz és táplálási nehézség utalhat rá. Nagyobb csecsemő már kapkodhat a füléhez is. Kisgyermekkorban ehhez még a középfül-gyulladással együtt járó nagyothallás is figyelmeztető jel.

A lecsengő nátha szövődménye

Gyakori eset, hogy a szülők megkönnyebbülnek, hogy lecsengőben a nátha, ám a szövődmények épp ebben az időszakban jelentkeznek – figyelmeztet dr. Holpert Valéria. Abban az esetben, ha már egyre kevésbé folyik a kicsi orra, de egyre rosszabbul kap az orrán keresztül levegőt, ismét nyűgösebbé válik, mindig gondoljunk egy fülgyulladás lehetőségére is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...145