Információk, érdekességek

Havibaj vagy piros betűs ünnepnapok?

2023. február 25.

A nők többségének életét (akár titkolja a társadalmi szokásoknak megfelelően, akár nem) többnyire megkeseríti a menstruáció és a vele járó tünetcsoport, szinte egyöntetűen a pokolba kívánjuk a valójában nőiességünk esszenciáját jelentő néhány napos eseményt, kevesebbnek, tisztátalannak érezzük magunkat, amikor éppen "megvan".  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Vajon a természet, a tökéletes alkotó tényleg ki akart szúrni velünk, amikor havonta néhány nap „szenvedésre” ítélt bennünket? Vagy lehetséges más, pozitívabb módon is viszonyulni a havivérzésünkhöz? 

Betegség, amelyet gyógyszerekkel kell kezelni?
A tampon- és betétreklámok szinte egytől egyig azt sugallják, hogy a nőnek kötelessége ilyenkor is fittnek és energikusnak lennie, és ugyanazt az életet élnie, mint máskor és 100 %-osan teljesítenie otthon és a munkahelyén egyaránt.

Az általános felfogás az, amelyet egyébként egyértelműen támogat a család és a munkahely is, hogy ez egy egészségügyi probléma, szinte betegségszámba menő nyűg, amit maradéktalanul kezelni kell, lehetőleg úgy, hogy a környezet ebből ne vegyen észre semmit.

Így már nekünk, nőknek is természetes, hogy a „nehéz napokon” tömjük magunkba az erősebbnél erősebb fájdalomcsillapítókat és igyekszünk úgy tenni, mintha minden rendben lenne.

Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés?
Ez a természetes élettani folyamat mára illetlenné, mocskossá, takargatnivalóvá vált a szemünkben. Ezért, hogy környezetünket megkíméljük a látványtól és a szagoktól, hajlandóak vagyunk megvenni a „láthatatlanként” reklámozott vagy egyenesen illatosított (!) betéteket is, hiszen az élelmes gyártók természetesen erre is gondoltak.

Mára eljutottunk odáig, hogy csak a vérzést, a fájdalmat és a szokásos napi rutinra való alkalmatlanságot látjuk ebben az összetett testi-lelki folyamatban, és kizárólagosan arra törekszünk, hogy mindezeket a kellemetlenségeket kiiktassuk egy „tisztább, szárazabb, biztonságosabb” érzés érdekében. 

A misztikus női természet
Vajon tényleg ez volt a természet, a tökéletes alkotó célja, hogy a nőket havonta néhány nap „szenvedésre” ítélje? Ideje felülvizsgálni a régi mítoszokat, amelyek szerint a nő büntetésként kapta a havibajt bizonyos ősi tettei megtorlásaként.

Spirituális szemszögből a nő befogadó, elfogadó, passzív, ciklikus lény ellentétben férfi párjával, az aktív, megvalósításra törekvő, lineárisan gondolkodó, szellemi erővel – erről árulkodnak eltérő formájú nemi szerveink és a hozzájuk kapcsolódó szimbólumok is. (Nő – kör, spirál, Férfi - egyenes, bot, pálca stb.) 


Hogyan kezeljük a serdülő előtt az új párkapcsolatot?

2023. február 24.

Válás, szakítás, különélés után a szülőnek gyakran nagy problémát okoz, hogy „szabad-e” új társra lelnie, és ha igen, serdülő gyermeke jó szemmel nézi-e. Pszichológiai szempontból igyekszünk néhány olyan kérdésre választ adni, amely akkor merül fel, ha az anya ismét rátalál az igazira. Hogyan viselkedjék felelősen, hogy a gyereknek ne okozzon sérülést?

Fotó: 123rf.comA serdülőkorban fokozottabban, mint bármely életszakaszban, a szülő újbóli párválasztása számos kérdést vet fel a gyermekek szempontjából. Hiszen abban a korban vannak, amikor általában első, halvány tapasztalataikat élik meg a párkapcsolatnak még nem is nevezhető fiú-lány barátságok, a kialakulóban lévő szerelem terén. Így elképzelésük sincs róla, mi játszódik le egyedül maradt szülőjükben, amikor a válás után új párt talál, intim viszonyt létesít az anya, közben azon aggódva, hogy „mit szól majd hozzá a gyerek”. 

A szülő intim élete „titkos kert”, melyet őrizni kell

• Egy anya, aki netán azt gondolja, hogy „modern”, ha részletesen beszámol intim életéről az új párjával 15 év körüli leányának, annak kérdezősködése nyomán, hibát követ el – mondják a szexológusok. 

• Először is problémás, ha úgy beszél vele, mintha a barátnője lenne, pedig szülői magatartást kell tanúsítania. 

• Egyúttal bizonyos fokig akadályozza a leány nővé válásának folyamatát is az ilyen feltárással – figyelmeztetnek a pszichológusok. 

• Még rosszabb, ha az anya kamasz fiával beszél új viszonyáról – rossz légkört teremt, zavarba ejti a fiút. Ezért jobban teszi, ha „titkos kertjeként” kezeli ezt a témát a gyerek előtt, ahová nem enged belépést.

„A lányom meglepett minket az új párommal. Ez mennyire okozhat traumát neki?”

Zavarodottságot mindenképpen, hiszen őbenne az tudatosodott, hogy azelőtt mama és papa voltak együtt a nagy ágyban a hálószobában – és most hirtelen egy másik partnert talál ott a serdülő. Természetesen ez a helyzet kerülendő, de ha mégis megtörténik, a megfelelő hangnemben történő magyarázat döntő fontosságú. Ha katasztrófaként érzi a gyerek, mert a szülő szégyenteljes és bűntudattal teli módon adja elő a történteket, akkor nem megfelelően kezelte a dolgot. Tanácsos semleges hangnemben elnézést kérni a kínos helyzetért, és megígérni, hogy ez többet nem fordul elő. Azután, amennyire lehetséges, át kell siklani rajta – amit könnyebb megtenni, ha előzőleg már bemutattuk az új partnert. Ily módon nagyobb esély van rá, hogy a serdülőben nem okoz traumát a kellemetlen helyzet, és nem tér rá vissza. Utána azonban még jobban kell ügyelni arra, hogy az ilyesmi ne ismétlődjék meg.

Ha arra készül, hogy kedvesénél tölti az éjszakát az anya, beszéljen-e erről a gyermekének?

Ha éjjel nem tartózkodik otthon, a szülőnek természetesen beszélnie kell róla a gyereknek. A reggeli hazatérést viszont helyesebb, ha pl. azzal indokolja már jó előre, hogy a barátnőjével kicsit kikapcsolódnak egy szórakozóhelyen, valószínűleg sokáig maradnak, és nála alszik. Persze ezt a füllenést akkor célszerű mondani, ha nem rendszeres az éjszakai távollét. A valóság elhallgatása, némi csúsztatás ez esetben megnyugtatja a gyermeket, aki ebben a korban mindig szeretné tudni, hol tartózkodnak a szülei, és ha szükség van rá, hogyan léphet kapcsolatba velük. Ezt az új párra lelt szülőnek még inkább biztosítania kell, ami azt jelenti, hogy nem távolodik el a serdülőtől hosszabb időre. 


Mivel foglalkozik a nőgyógyászati endokrinológia?

2023. február 23.

A nőgyógyászat és az endokrinológia két különálló területe az orvostudománynak, ám vannak olyan állapotok, amikor e két szakterület összefonódik, így ma már léteznek olyan orvosok is, akik a nőgyógyászati endokrinológia területében mélyedtek el. Erről bővebben dr. Lőrinc Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász endokrinológus szakembere beszélt.

Fotó: 123rf.comVan, hogy mindkettőre egyszerre szükség van 

A hormonális folyamatok átszövik szinte az egész szervezet működését, így igen gyakran beleszólnak a női nemi funkciókba is.  A terhesség, a klimax, a menstruáció mind olyan folyamatok, melyek a nőgyógyász szakterületét képezik, de bizony ahhoz, hogy teljes egészében megérthessük – és ezáltal orvosolhassuk is – őket, az endokrinológus orvos véleményére is szükségünk lesz.

A nőgyógyászati endokrinológia fő területei

Vetélés, meddőség: ahogyan a terhesség, úgy a vetélés is erőteljes hormonális háttérrel rendelkezik. Nem csak az elégtelen tápanyagellátottság, hanem az ösztrogén szint eltolódása, de ugyanígy, a progeszteron nem megfelelő koncentrációja is vezethet ide. Meddőséget, vetélést okozhatnak még a többek között a kezeletlen pajzsmirigyzavarok, a prolaktin magas szintje, valamint a PCOS és az inzulinrezisztencia is. Természetesen a kóros állapotokat nem csupán a pozitív tesztig, hanem a terhesség során is kezelni kell (akár gyógyszeresen, akár életmódterápiával).

Klimax: a menstruációs ciklus megszűnése, a klimax bekövetkezése is hormonális eredetű, és komoly változásokkal jár. Ennek köszönhető, hogy tüneteinek enyhítésében nem csak a nőgyógyász lehet segítségünkre, hanem a hormonháztartással is behatóbban foglalkozó endokrinológus is, aki hormonterápiával csökkentheti a menopauza okozta kellemetlen tüneteket (hőhullámok, izzadás, hangulatingadozások), valamint véd annak szövődményei ellen (pl. csontritkulás).

Ösztrogéndominancia: az állapot során az ösztrogén kerül túlsúlyba a progeszteronéval szemben (normál esetben egyensúlyban vannak). Az ösztrogéndominancia nem csak kellemetlen tüneteket (libidóhiány, hajhullás, migrén, ödéma, vetélés), hanem komolyabb betegségeket is okozhat (pl. mióma), ezért fontos mielőbbi kezelése- figyelmeztet dr. Lőrinc Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász endokrinológusa.

Hormonális elhízás: abban az esetben, ha normál étkezés mellett is folyamatos hízást tapasztal, esetleg számos diéta és mozgás árán sem tud lefogyni, akkor nagy valószínűséggel olyan hormonális betegség áll a háttérben, mely testsúlybeli változásokat is okoz – ez sajnos még jobban rontja a meglévő hormonális zavarokat és újabbakat indukál, így egy ördögi kör veheti kezdetét. 


Laktációs tanácsadó: a hozzátáplálás és elválasztás szakértője

2023. február 22.

Hasfájás kínozza a csecsemőt, kakigondjai vannak, vagy épp nem gyarapodik a súlya? A gyerekorvos és védőnő mellett a fiatal anyukák egyik legnagyobb támasza a laktációs tanácsadó lehet, akinek a szakértelme ezekben az esetekben aranyat érA Czeizel Intézet munkatársától, Bocskainé Irci IBCLC-től kérdeztük meg, miben kérhetünk még tőle segítséget.

„A kisbaba megszületése után az első hat hét az összeszokásról szól” – árulta el Bocskainé Irci IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant), a Czeizel Intézet laktációs tanácsadója és szoptatási szakértője. „Fontos, hogy az anyuka bizalmi kapcsolatot alakítson ki a baba védőnőjével is, hiszen ő már a hazaérkezés után ellátja tanáccsal az újdonsült szülőket. A baba az első időszakban nyolc-tízszer étkezik, de akkor sem kell megijedni, ha ez a szám magasabb. A szoptatás egyfajta válasz, gondoskodás is a kisbaba számára, bármikor mellre kerülhet igénye szerint, amikor csak jelzi.”

A szakember elmondta, mire kell nagyon odafigyelni az első két hétben. „A legfontosabb, hogy a baba a második hét végére visszanyerje születési súlyát. Születés után ebből 7-10%-ot veszít, kicsit stagnál, majd újra elkezdődik a súlynövekedés. Ha minden rendben zajlik, a baba féléves korára megduplázza, míg hároméves korára megtriplázza a születési súlyát” – folytatta a Czeizel Intézet munkatársa, hozzátéve, ha ebben a rendszerben nem hozza a baba fejlődése a kívánt számokat, érdemes felkeresni a szakembert. „Nem csak akkor kell segítséget kérnünk, ha két hét után nem éri el a csecsemő a születési súlyt, hanem akkor is, ha például nehezen ébreszthető.”

A laktációs tanácsadáson a szoptatással kapcsolatos problémák, kakigondok vagy éppen a hasfájás is terítékre kerülhet, de akkor is kérhetünk tanácsot, ha minden rendben zajlik a baba fejlődésében. „Sokan akkor fordulnak hozzánk, amikor elkezdik a hozzátáplálást, és van, aki az elválasztásban kér segítséget, például, ha szeretne visszamenni dolgozni” – fűzte hozzá a szakember, akihez akkor is bizalommal fordulhatunk, ha túl sűrűn bukik a baba, vagy, ha ez a jelenség nem múlik el egyéves koráig. Komolyabb esetekben a laktációs szakértő gasztroenterológushoz irányítja a családot.


Mi lehet az oka a pelenkás baba bőrgyulladásainak?

2023. február 21.

Manapság szinte minden anyuka jó minőségű, eldobható pelenkát vásárol gyermekének, ezeket időben cseréli, illetve természetes hatóanyagú krémeket, tisztítókendőket használ. Mégis előfordul, hogy a baba popsija kivörösödik.

Fotó: 123rf.comNem csoda, hiszen ez a terület még különlegesebb ápolást igényel, mint a csecsemő más testrészén lévő bőr. Előfordulhat, hogy a babának gyakrabban van széklete, vagy hogy mégis csak később sikerül tisztába tenni, mint ahogy kellene, és ez okozza a panaszokat.

A bőrproblémák nagy része a hiedelmekkel ellentétben nem valamilyen fertőzés – bár ez sem kizárt –, hanem irritatív dermatitisz, azaz bőrgyulladás.

Miből gondolhatjuk, hogy irritáció miatt kialakult pelenkakiütésről van szó? 

Természetesen ott fordul elő, ahol a bőr a pelenkával érintkezik. Ez leggyakrabban a popsi elődomborodó része, a has alsó része, a comb belső felületei, a szeméremdomb, a nagyajkak, illetve a herezacskó; irritatív dermatitisz esetén a bőr hajlatai általában szabadon maradnak. A bőr vöröses, gyakran duzzadt, és felszínén élénkebb színű csomócskák láthatók. Gyakori a hámlás, ez azonban nem mindig nyilvánvaló a pelenkába zárt terület nedvessége miatt. 

Súlyosabb formájában a felszínből előemelkedő szélű, hámfosztott, sérülésnek tűnő, ijesztő elváltozásokat láthatunk. A nedves, hámfosztott területek könnyen felülfertőződhetnek, ennek következtében az érintett területeken akár fekélyek is kialakulhatnak.

A bőrtünetek oka a széklet és a vizelet együttes hatása. A vizelet fokozza a bőr víztartalmát, növeli pH-értékét. Az ily módon fellazult bőr hajlamosabb arra, hogy ledörzsölődjön. A székletben található enzimek hatására tovább nő a bőr áteresztőképessége.

A gombával – általában Candida albicanssal – történő másodlagos fertőzés a leggyakoribb szövődmény. Ilyenkor az ép bőrtől élesen elhatárolt, tűzpiros foltok jelentkeznek a felszínen, a széli részen hámlással és csomócskákkal. Ellentétben az irritáció miatt kialakuló bőrgyulladással, a hajlatok is érintettek. Ha a fertőzés okát kutatjuk, gyakran kiderül, hogy előzetesen hasmenéssel járó betegség zajlott le, vagy hogy a baba antibiotikumot kapott valamilyen egyéb betegség miatt. Ha gyakran visszatérő panaszról van szó, érdemes a fertőzés forrását keresni a csecsemő környezetében – ilyen lehet az anya mellének, mellbimbójának gyulladása, hüvelygyulladás, vagy a nem megfelelően tisztított cumi. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...268