

Információk, érdekességek
Rosttartalom és értékes hatóanyagok: a csíra
2023. január 21.

A csírák a növényeknek azon részei, melyek koncentráltan tartalmaznak számos hatóanyagot: vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, oligo-elemeket, poilfenolokat. A csírák jótékony hatást gyakorolnak szerveztünk működésére, és a méregtelenítést is elősegítik.
Biocsírák
Tiszta vízben csíráztatott magvak, élő ételek. Kiváló forrásai az A-, B-vitamin-komplex, C-, E-, K- és U-vitaminoknak, kalciumnak, magnéziumnak, foszfornak, klórnak, káliumnak, nátriumnak, illetve szilíciumnak. Csírázáskor a magvak enzimjei megszaporodnak, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmuk egyszerű, azonnal hasznosítható elemre bomlik. Ásványianyag-, valamint vitamintartalmuk (antioxidánsok és bioflavinok) 100–200-szorosára nő.
Magas rosttartalmuk révén segítik a salakanyagok eltávolítását. A különböző gabona- és fűszermagvak meghatározott gyógyító hatással is rendelkeznek, csíráztatott állapotban ez az értékük megsokszorozódik. A biocsírák regenerálják a bélflórát, fokozzák az ellenálló képességet, védik az egészséget.
A csírák fogyasztása nagyobb gyermekeknek (3 éves kor fölött), illetve felnőtteknek, úgy ahogy van, nyersen (természetesen átmosva) ajánlott.
Fogyasztható egymagában elrágcsálva (a szójacsíra finom dióízű), de szendvicsekre vagy megkent kenyérre szórva (retek-, mustár-, káposzta-, hagymacsíra), túróba, kefirbe keverve (repce-, lucernacsíra), valamint levesbetétként (lencse-, bab-, napraforgó-, borsócsíra) is egyaránt ízletes vitaminforrás.
Amerikai saláta
2023. január 19.
Gyümölcsök és zöldségek jól megférnek egymással ebben a joghurtöntetes salátában.
Hozzávalók:
1 banán
2 közepes nagyságú piros alma
3 zeller (150 g)
1/2 fej jégsaláta
A salátaöntethez:
150 g joghurt
3 evőkanál vegyes vagdalt zöldfűszer (pl. petrezselyem, metélőhagyma)
1 evőkanál gyümölcsecet vagy citromlé
jódozott só
bors
Elkészítés:
Az öntethez a joghurtot edényben simára keverjük. A zöldfűszert lemossuk, leitatjuk a levélkéket, esetleg lecsipkedjük, és apróra vágjuk. A gyümölcsecettel, vagy citromlével, sóval és borssal a joghurtba keverjük.
A banánt lehámozzuk és felkarikázzuk. Az almát megmossuk és leitatjuk, felnegyedeljük, a magját eltávolítjuk és elszeleteljük. A zellert letisztítjuk, kemény külső rostjait lehúzzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és vékony szeletekre vágjuk, a banánnal és az almával együtt joghurt öntettel elvegyítjük.
Puffadás, gyomorégés helyett: tippek a jobb emésztésért
2023. január 18.
A rohanó életvitel, helytelen étkezés, stressz és kevés mozgás miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével áttekintjük a leggyakoribb problémákat és kezelésükkel kapcsolatban is igyekszünk megoldást kínálni.
Figyeljünk az étkezésre és a tünetekre!
A gyomor- és bélrendszeri panaszok hátterében a banális problémáktól a súlyos elváltozásokig több kiváltó ok is meghúzódhat. Tünetek esetén érdemes megfigyelni mikor, milyen étel fogyasztása után jelentkeztek a panaszok – tanácsolja szakértőnk. Gyakran a túl gyorsan, vagy az egyszerre elfogyasztott túl nagy mennyiségű étel a gond, de a mozgáshiány, vagy a túlsúly is fokozhatja a tünetek erősségét, gyakoriságát. Gyomorégést reflux betegség, haspuffadást, hasmenést laktóz-intolerancia, vagy lisztérzékenység is okozhat. Az alábbi praktikák hasznosak lehetnek enyhébb tünetek esetén, hosszabb ideje fennálló panaszokkal azonban mindenképp forduljon szakorvoshoz!
Gyomorégésre: rágózzon vagy nassoljon?
Az égető, maró, kellemetlen érzést a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza. A rágózás hatására beinduló intenzív nyáltermelés segíthet enyhíteni a panaszokat, a nyál ugyanis semlegesíti a savas kémhatású gyomornedvet. A mentol azonban fokozhatja a panaszokat, érdemes ez okból más ízt választani a termékek közül. A nassok korántsem az egészséges étrend alapkövei, ha azonban gyomorégésre hajlamos, érdemes mindig magánál tartania egy zacskó ropit, pattogatott kukoricát, vagy kekszet, ami szintén gyors segítséget jelenthet a panaszok ellen.
Hasmenésre probiotikumok
A hasznos baktériumok a bélrendszerben találhatóak, a normál bélflóra részei. Fontos szerepük van egészségünk megőrzésében, ezen belül a normál bélműködés fenntartásában is. Antibiotikum kúrák után gyakori, hogy hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik, mivel a készítmények a betegséget kiváltó kórokozók mellett a hasznos baktériumokat is eltávolítják a szervezetből. Ilyen esetekben – a megfelelő diéta mellett – a probiotikumoknak is nagy jelentősége van. Hasmenéses panaszok esetén emellett javasolt pár napra a tej kihagyása, de száraz sajtot ehet az illető. A beteg diétája ne szorítkozzon kizárólag főtt krumplira és teára, kekszre. A menü kiegészíthető rizs, banán, alma, sárgarépa és zöldségleves fogyasztásával is.
Expressz csokitorta - ünnepivé varázsló tippekkel!
2023. január 17.
Akár ünnepi desszertként is funkcionálhat ez a finom, ízes csokis torta.
Hozzávalók: 1 tojás, 15 dkg cukor, 2 dl kefír, 1 dl olaj, 20 dkg liszt, 3 ek. kakaópor, 1 ek. szódabikarbóna
A mázhoz: 10 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 3 ek. kakaópor, 3-4 cl víz
A tojást kikeverem a cukorral, majd a kefírrel és az olajjal. Ezután jön bele a liszt, a kakaópor és a szódabikarbóna. Ezeket öszekeverem, sütőpapírral bélelt közepes tortaformába öntöm. 180 fokon tűpróbáig sütöm.
Közben megfőzöm a mázat, a vajat felolvasztom teljesen, majd beleszórom a cukrot, amikor már az is nagyjából felolvadt, jöhet hozzá a kakaópor és a víz. Ezzel kis lángon főzöm, míg szép, krémes állagú nem lesz. Félreteszem, és megvárom, míg kisül a tészta. Ezután még melegen ráöntöm a mázat, szétkenem, és mehet hűlni a hidegre.
Ez már így is nagyon finom, nem száraz, igazi boldogsághormon-bomba!
Hogyan varázsolj belőle ünnepi süteményt?
A tésztájába tehet fűszereket (mézeskalács-keverék, fahéj, gyömbér), löttyinthetsz bele likőrt vagy ízesítőket (rum, vanília), dúsíthatod darabos dióval, mandulával, mogyoróval, kandírozott és aszalt gyümölcsökkel (nagyon jó hozzá az aszalt meggy, áfonya, szilva). A tetejét megszórhatod darabos dióval – akár pekándióval vagy pisztáciával is – vagy marcipánmasszából csillagokkal, egyebekkel. Csak a képzeleted szab határt!
Főzz takarékosan és finoman!
2023. január 12.
Kevés alapanyagból is készíthető finom és tartalmas étel. Próbáld ki!
Mustáros tepsis burgonya
Hozzávalók:
8 szem közepes burgonya
1 fej hagyma
2 kanál mustár
olaj
só
bors
piros arany
1 pár virsli (vagy darabka kolbász, debreceni, stb.)
A burgonyát meghámozom, kockákra vágom és megmosom. A hagymát apróra vágom, kevés olajon megpárolom. Amikor puha, beleteszem a mustárt, a piros aranyat, a sót és a borsot. 1 dl vizet teszek rá és összeforralom.
Egy tűzálló tálba teszem a burgonyát, és ráöntöm a mustáros-hagymás keveréket. Összekeverem, és fóliával letakarva 180 fokon 45 percig sütöm. Ezután leszedem a fóliát, hozzáteszem a karikára vágott virslit, és visszateszem még kicsit pirulni.
Káposztasalátát kínálok mellé.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...484950...304

