Információk, érdekességek

Isteni narancsos-csokis muffin

2023. február 03.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Narancs és csoki, varázslatos együtt! Aki kedveli a különleges ízeket, feltétlenül próbálja ki.  

Hozzávalók:
2 tojás
15 dkg cukor
1 narancs leve
1 natúr joghurt
fél dl olaj
20 dkg liszt
2 tk. szódabikarbóna
3 kanál sötét kakaópor
10 dkg kandírozott narancshéj

Tetejére:
1 tábla étcsoki
1 marék kandírozott narancshéj

Elkészítése:
A tojást kikeverem a cukorral, a narancs levével, az olajjal és a joghurttal. Egy másik tálban összevegyítem a narancshéjat a liszttel, a kakaóporral és a kandírozott narancshéjjal. A kettőt összekeverem, a formában elosztom 12 részre, megsütöm.

Amikor kihűlt, a csokit megolvasztom, és belemártogatom a muffinok tetejét. Ezután megszórom kandírozott narancshéjjal.


Kedvenc salátánk: a rukkola

2023. február 01.

A kesernyés ízével, csipkés szélű, sötétzöld leveleivel a káposztafélékkel rokon, tápanyagokban gazdag rukkola (borsmustár) nem is olyan régen vált népszerűvé hazánkban.

Ez a salátaféle számos jótéteménnyel rendelkezik egészségünkre nézve, ami gyógyhatásainak, az egészséges táplálkozás elősegítésében és egyes betegségek megelőzésében játszott szerepének köszönhető.

Már az ókorban felismerték jelentőségét a fitoterápiában, és például hajnövesztő szerként vagy afrodiziákumként (nemi vágyat fokozó szerként) is latba vetették. Akár használt az ilyen téren történő alkalmazása annak idején, akár nem, a rukkola napjainkra az egészséges étrendhez tartozó, fontos növény lett. Könnyű, kalóriaszegény salátaféle (kb. 30 kalóriát rejt 100 g-ja), ugyanakkor bővelkedik alapvető tápanyagokban is. Kiváló K-vitamin-forrás (ez a vitamin szerepet játszik a véralvadásban), és nem kevés B9-vitamint (folsavat) tartalmaz, amely az idegrendszer számára fontos.

Kalciumban is gazdag, ami elengedhetetlen a csontok szilárdságának megőrzése szempontjából.

Antioxidánsok tárháza

Az antioxidánsok felveszik a harcot a szervezet számára káros szabad gyökökkel. Feladatuk az ún. „oxidatív stressz” elleni védelem, továbbá az ebből származó betegségek megelőzése. Így részt vesznek többek közt a rák, a degeneratív, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint az öregedéssel összefüggő folyamatok lassításában.

A rukkola fő erénye, hogy koncentráltan tartalmaz antioxidánsokat. Egyike azon salátaféléknek, amelyek bővelkednek luteinben és béta-karotinban (2-3-szor olyan mértékben, mint pl. a fejes saláta). Ezek a vegyületek a szabad gyökökkel szemben álló karotinoidok csoportjába tartoznak. A rukkola gazdag még flavonoidokban (növényi eredetű antioxidánsokban), nevezetesen kvercetinben, mely többek közt erősíti a véredények ellenállását.

A glükozinolátvegyületek szintén megtalálhatók e növényben, melyek antioxidáns, antibakteriális és immunerősítő hatása szintén jelentős. A rukkola gazdag még klorofillban, mely a növény szép sötétzöld színét adja, és szintén erős antioxidáns.


Ínyenc zöldségtál gazdagon

2023. január 30.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ebben a rakott ételben annyiféle zöldség van, mint egy jobbfajta piacon. És pontosan ez adja a pikantériáját.  

Hozzávalók:
szeletelt sajt 20 dkg
vöröshagyma 10 dkg
fokhagyma 3 gerezd
padlizsán 20 dkg
cukkini 15 dkg
zöldpaprika 2 db
gomba 20 dkg
paradicsom 10 dkg
zöldbab 20 dkg
zöldborsó 20 dkg
tejföl 2 dl
petrezselyem, bazsalikom, őrölt bors, só

Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felcsíkozott zöldpaprikát, a zöldborsót és a zöldbabot. Fedő alatt pároljuk, majd a felkarikázott padlizsánt és cukkinit, a szeletekre vágott gombát és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ha félig puha, beletesszük a felszeletelt paradi-csomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel meghintjük és bazsalikomot adunk hozzá.

Egy jénai tálat kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük. Beleteszünk egy réteg zöldséget, beborítjuk sajtszeletekkel, s így rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére ismét sajtszeleteket teszünk, vékonyan megkenjük tejföllel, és előmelegített sütőben a sajt olvadásáig sütjük.


Jön a baba! Mit egyek?

2023. január 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Megtudtad, hogy gyermeket vársz? Életed legszebb feladatára vállalkoztál, ami azonban felelősséggel is jár. Ez pedig már most elkezdődött. Az ételeidből nyeri a gyermeked a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Ha hiányt szenved, akkor tőled veszi el a szükséges dolgokat. A magad és magzatod egészsége érdekében egyáltalán nem mindegy, mi kerül a tányérodra.  

A várandósok étrendje nem a mennyiségi, hanem a minőségi étkezésről szól. Nem kettő helyett kell enni, csupán a tápanyagok mennyiségét kell növelnünk, és formálnunk úgy, hogy a babánk minél egészségesebbé váljon.

A várandósság alatt az „ideális” súlygyarapodás mértéke 10-12 kg. Ha a terhesség kezdetén a kismama túlsúllyal rendelkezett, akkor ez a súlygyarapodás csak 9-10 kg legyen.  A súlygyarapodás mértéke kezdetben lassú, 1-10 hétig heti kb. 115 g, majd ezt követően 30 héten át heti 300 g.

Mi teszi ki ezt a súlygyarapodást?

  • A méhben fejlődő magzat súlya
  • Méhlepény
  • Magzatburok, magzatvíz
  • A méh és az emlő mirigyállományának megnövekedése
  • Vérmennyiség megszaporodása
  • Zsírlerakódás

A várandósság idején kb. 300 kcal-val kell többet fogyasztania naponta a kismamának. Ez kb. 2 zsemle energiatartalma. Ebből is látszik, hogy nem kétszer annyi mennyiségre van szükség, inkább bizonyos tápanyagok megnövelt bevitele szükséges.


Forrón az igazi: a fokhagyma-krémleves

2023. január 23.

Melengető, mégis egyszerű, percek alatt összedobható, garantáltan vámpírűző levest ajánlunk mindenkinek. Ha szereted a fokhagymát, ez kötelező!  

Hozzávalók:
6-8 gerezd fokhagyma
1 ek. vaj
1 ek. liszt
5 dl tej
5 dl víz

bio ételízesítő

Elkészítése:
A fokhagymát apróra vágom, a vajat egy lábasban megolvasztom, beledobom a fokhagymát, és kicsit párolom. Ezután mehet bele a liszt, elkavarom, és már öntöm is fel egy pici vízzel. Igyekszem csomómentesre elkeverni, majd mehet bele a többi tej és víz valamint a fűszerek.

Összeforralom, és ezek után két verzió lehetséges:
- ha rögtön asztalra adod, akkor azon nyomban besűríted 1 ek. étkezési keményítővel elkevert kevés vízzel,
- vagy félreteszed, akár másnapra is, fogyasztás előtt felforralod, és csak akkor alkalmazod az előző keményítős trükköt.

Levesbetétként pirított kenyér- vagy zsemlekockát, ill. levesgyöngyöt ajánlok!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...474849...304