Információk, érdekességek

Nassolj egészségesen!

2023. október 21.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ahogy hűvösebbre fordul az idő, és több időt töltünk otthonunkban, szívesebben kényeztetjük magunkat nassolnivalókkal. A hideg hónapokban szervezetünk több tápanyagot is raktároz zsírpárnák formájában. Amíg egészségesek vagyunk, és figyelünk a megfelelő mennyiségű testmozgás és pihenés egyensúlyára, illetve a vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag táplálkozásra, addig nem kell rosszabbul éreznünk magunkat a bőrünkben, ha tavaszra nehezebbek is leszünk egy-két kilóval. Ugyanis mi is követjük az évszakok változásait, tavasszal jóval kevesebb erőfeszítésünkbe fog majd kerülni a felesleget leadni, hiszen akkor testünk is a megújulásra, megtisztulásra fordítja majd energiáinkat.  

Ez persze nem azt jelenti, hogy büntetlenül tömhetjük magunkba tv előtt a csokit és a csipszet egész télen, de ne érezzünk lelkiismeret-furdalást, ha valami finomra támad kedvünk egy hosszú téli napon. Inkább vegyük elő a hagyományos őszi-téli édességek, nassolnivalók receptjeit, és hívjuk meg a barátainkat is.
Az alábbi ételek tápanyagban gazdagok és feltölthetik szervezetünket, egy forró tea vagy forralt bor mellett elfogyasztva pedig igazi zsúrhangulatot teremthetünk.

Sült tök mézzel, fahéjjal

A karotinoidokban, C- és B-vitaminokban igen gazdag sütőtököt már lehet kapni - egész télen óvhatja immunrendszerünket, hiszen változatosan elkészíthető. Tálalhatjuk püré formájában köretként, zsemlekockával és magokkal tartalmas krémlevesként, salátákba tehetjük, levét kicentrifugázva ihatjuk gyümölcslevekkel vagy magában, sőt, sütemények alkotórésze lehet, de páratlan ízéért legtöbben mégis magában megsütve szeretik. Ezt a fogást bármikor beiktathatjuk a sült tök értékes beltartalma és alacsony kalóriaértéke miatt. Ha olyan sütőtököt vettél, ami mégsem bizonyult elég édesnek, nyugodtan bolondítsd meg egy kis mézzel, így finomabb és táplálóbb is lesz a desszert. Arra viszont figyelj, hogy inkább sütés után használd a mézet, mert sütés közben tápanyagtartalmának nagy része elveszik! A hatást fokozhatod fahéjjal is, sőt, ha a tök már félig megsült, almaszeletekkel tovább sütve, fahéjjal megszórva igazi afrodiziákumot tálalhatsz.

Nyers tipp: A reggelit még az őszi-téli időszakban is ki lehet váltani egy vitamindús nyers turmixszal, amelynek egyik legértékesebb összetevője lehet a sütőtök. Egy öklömnyi sütőtökdarabot turmixolj össze egy-két almával, körtével, egy citrommal, naranccsal vagy préseld ki a levét gyümölcspréssel, gyümölcscentrifugával. Igazi vitamin- és ásványianyag-bomba, amitől garantáltan jól indul a napod! A nyers gyömbér vagy fahéj remekül passzol ezeknek a gyümölcsöknek az ízéhez és ráadásul ezek melegítő fűszerek, amelyek a nyers, hideg fogás fogyasztása esetén is segítenek megfelelő szinten tartani a testhőmérsékletet.


Indiai ihletésű egytál

2023. október 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Gyorsan finomat! Ha vonz az indiai konyha, akkor próbáld ki, megéri!  

Hozzávalók:
6 közepes burgonya
1 fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma 
1 kis paradicsompüré
2 ek. olaj

római kömény
kurkuma
korianderzöld
1 piros chilli paprika

Elkészítés:

A hagymákat megpucolom, apróra vágom, és kevés olajon elkezdem párolni. Amikor már kezd puhulni, rádobom a szintén apróra vágott chillit.

Ezután hozzáöntöm a paradicsompürét, ízesítem sóval, római köménnyel és kurkumával. Összekeverem, pici vizet öntök hozzá.

A meghámozott, kockákra vágott burgonyát is hozzáteszem, és lassű tűzön főzöm, amíg meg nem puhul. Időnként pici vizet öntök alá, de nem kell, hogy sok lé legyen alatta. Végül megszórom elcsipkedett korianderzölddel.

Rizzsel vagy magában is tálalható!


Táplálkozási toplista nőknek

2023. október 08.

A 10 „csúcs-táplálék” nőknek készített toplistája kiváló kiindulópontként szolgál a meglévő étrend átértékeléséhez, és annak biztosításához, hogy ezek a tápanyagok, az abban gazdag ételek szerepeljenek a heti étrendben.

Fotó: 123rf.comHa ön most átlagosnak tartja magát, de szeretne felfelé haladni a csinosság és az egészséges életmód skáláján, akkor feltétlenül vegye figyelembe étrendje összeállításakor az alábbi 10-es listát.

A táplálkozási igények nemek és életszakaszok szerint különbözők. A fogyasztott ételek hasznos tápanyagok szerinti kiegyensúlyozottságának betartása napjaink stresszes életében fontosabb, mint valaha. Különösen a nők számára, hiszen ők azok, akik reggeltől estig lótnak-futnak, munkahelyről a gyerek iskolájába, a szupermarketből a parkba a kutyával – és végül ők teszik az asztalra az ételt a család és a maguk számára is. Ahhoz, hogy jó kondícióban tartsák magukat, de egyúttal vigyázzanak a vonalaikra is, helyesen kell táplálkozniuk. Az alábbi 10 legfontosabb táplálék, tápanyag ismertetése biztosan segíteni fog ebben.

10. A bab 

A babnak minden korosztály étrendjében szerepelnie kell, mert tápláló, zsírszegény és olcsón elkészíthető. Kevesen tudják, hogy mennyire rostos növény is a bab. Több mint 5 gramm rost található már egy félcsészényi mennyiségben. Ez bő egynegyede a napi szükségletnek. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy a rostdús étrend alkalmazása a vastagbélrák egyik elsődleges megelőzési módja. És a nők körében a mellrák mellett ez a másik leggyakrabban előforduló halálozási ok minden évben – megéri hát a különféle babételek gyakori elkészítése!

9. A takarmánykáposzta

Ez a káposztafajta rendkívül gazdag a folsav egyik összetevőjében, és a nők számára fontos B-vitaminban is. A folsav hiánya a terhesség alatt a babánál az idegvezetékek bizonyos problémáit okozhatja. Ezért a terhes anyáknak tanácsos folsavat szedniük, vagy az ilyen szempontból hasznos ételeket fogyasztaniuk. Ennek mennyiségét beszéljék meg kezelőorvosukkal. Beleértve persze azt is, hogy a káposztás ételeket sűrűn szerepeltetik az étrendjükben – ami még a C-vitamin- és a kalciumforrást is növeli számukra.

8. A béta-karotin

A facsart narancslevek, a tök, a sárgarépa, az édesburgonya s más zöldségek ivólevei útján béta-karotin jut a szervezetbe. Ez az A-vitamin „előfutára”, és szinte kiált azért, hogy bejusson az emberi testbe, és kifejtse mágikus antioxidáns hatását. Ha már bent van, csökkenti a mellrák kialakulásának valószínűségét és segíti a szép bőr megtartását.


5 zsírégető fűszer és gyógynövény - Ezeket használd főzéshez, teának!

2023. október 06.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Fogyni, fogyni, fogyni szeretnénk. De nem mindegy hogyan. A koplalás idejétmúlt, badarság, talán csak színésznőknek való, akiknek két szerep között több tíz kilónyi ingadozásokhoz kell alkalmazkodni. Ezúttal öt kevésbé ismert, de gyógynövénykönyvek által erősen javallott gyógy- és fűszernövényt mutatunk be, melyeket ételekbe, salátákba keverve vagy teaként fogyaszthatsz, ill. nyugodtan használhatod gyermek elhízása ellen is.  

Bodzavirág: Egyértelműen a legjobb. Persze sokan szörpként ismerjük, üdítőitalnak. Ki kell ábrándítsalak, ez így sajnos nem fog működni. Viszont a bodzáról tudni kell, tele van C vitaminnal és antioxidánsokkal, talán ennek köszönhető, hogy borzasztó könnyen fogyaszt. Készíts üdítőt bodzából cukor nélkül, vagy ízesíthetsz vele süteményt is. Teljes kiőrlésű lisztet és mézet használj mellé. A bodza nem okoz mellékhatásokat, hónapokig fogyasztható szünet nélkül, ha nem vagy rá érzékeny, és mellesleg nagyon finom! Mivel íze kellemes, ezért fogyasztása gyermekek számára is kifejezetten ajánlott!

Zsurló: A zsurló csodás hatása elsősorban vízhajtó hatásában rejlik, de nem utolsó sorban fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő is. Ha elhízásod a felvizenyősödéssel áll főként kapcsolatban, akkor neked találták ki. Ha belső gyulladástól szenvedsz, műtéten estél át, segíti a gyógyulást, roborálódást, így a szervezetnek már nem kell védekeznie, és eszeveszett módon tartalékolnia. Az ízületeket is segíti, külsőleg borogatásként, belsőleg napi 1-3 csésze tea fogyasztható. Ez annyira rendbe hozza az ízületeket kb. egy 60 napos program során, hogy újra sportolni kezdhetnek azok is, akik egészségügyi okokból abbahagyták azt.


Zero waste chef: zöld receptek a házi kenyértől a mártogatósig

2023. október 04.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A fenntartható és egészséges életmód kialakítása egyre inkább előtérbe kerül a mindennapok során. Ha a konyha falai közé szeretnél egy kis tudatosságot csempészni, érdemes elmerülni a hulladékmentességet hirdető zero waste mozgalom alapjaiban, amely egyszerre ösztönöz az élelmiszer-alapanyagok gondos kiválasztására, a megmaradt ételek újrahasznosítására, valamint a zöld receptek kipróbálására. Cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen ínycsiklandó finomságokat készíthetsz költséghatékony, környezetbarát és egészséges módon, anélkül, hogy újabb műanyag-csomagolás landolna a kukában.

Egészséges házi kenyér a mindennapokra

Friss, ropogós héj, puha kenyérbél, egyedi összetétel: a házi kenyérsütést egyszer mindenkinek ki kell próbálnia, aki kerülni szeretné a bolti péksüteményeket, és egy fenntarthatóbb, hulladékmentesebb életvitel kiépítésére törekszik. Amellett, hogy így biztosan egy felesleges termékcsomagolással kevesebb kerül a szemetesbe, még az alapanyagokat is úgy lehet összeválogatni, ahogy az a legjobb.

Ki lehet próbálni adalékmentes verziókat, teljes kiőrlésű fitness recepteket, de az is letesztelhető, hogy milyen a saját kovásszal történő kenyérsütés. Az ételérzékenyeknek és ételallergiásoknak sem kell attól rettegni evés közben, hogy vajon mit nem tüntettek fel a csomagoláson.

Még mindig nem győztünk meg? Akkor csak vess egy pillantást a boltok kínálatára, ahol már fél kg-os kiszerelésben is arany áron mérik a kenyeret – amiről valójában nem tudjuk, hogy mit tartalmaz, ami egy nappal később már nem lesz friss és amit extra csomagolás véd.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...272829...297