


Információk, érdekességek
A diétás konyha 8 titka
2023. november 11.
Ha valakit diétára "ítélnek", az első gondolata általában az, hogy íztelen vagy akár rossz ízű, kevés mennyiségű étellel kell beérnie. Rosszul sejti. Milyen a finom diéta?
Diétán innen, konyhán túl
A diétás tanácsadás során részletes tájékoztatást kaphatunk nem csak a helyes nyersanyag válogatásról, de a javasolt konyhatechnológiáról is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a dietetikushoz fordulók nem mindig vannak tisztában azzal, amit hallanak. Az egyszerű rántás, sütés, főzés ismerős, de ha azt halljuk például, hogy diétás rántás, dúsítás, talán nem mindig tudjuk, pontosan hogyan is kezdjünk neki a megvalósításnak.
1. A diétára ítélve
Ha valakit diétára „ítélnek”, az első gondolata általában az, hogy íztelen vagy akár rossz ízű, kevés mennyiségű étellel kell beérnie, míg mások jóízűen falatoznak körülötte.
Ha valaki nem kap megfelelő tanácsot, vagy nem mer kísérletezni, új dolgokat kipróbálni, esetleg panaszoktól félve túlságosan megszorítja a diétáját, valóban járhat így.
Legyünk hát nyitottak, kreatívak és hogy a főzés ne csak a rántásból és olajban sütésből álljon, ismerkedjünk meg a következőkben a diétás ételkészítési műveletekkel.
2. Diétás ételkészítési műveletek
A diétás konyhatechológiában az ételek biológia és élvezeti értékének megtartása ép olyan fontos, mint az egészséges emberek esetében. Sőt mivel számos betegség társul étvágytalansággal, ezért még jobban oda kell figyelni, hogy mi kerül a beteg tányérjára.
Olyan ételkészítési eljárásokat kell ezért alkalmaznunk ami megőrzi a tápanyagtartalmat, az ízeket, illatokat, zamatanyagokat és egyben könnyen emészthető.
3. Főzés, párolás, gőzölés
A főzés hatására az élelmianyagok rostjai felpuhulnak, az étel könnyebben emészthető lesz.
A párolás kevés zsiradékban és/vagy folyadékban történik, fedő alatt. A főzés és a sütés tulajdonságait egyesíti. A visszacsapódó párával a kioldódó tápanyagok, ízanyagok nem „vesznek” el.
A párolás különleges változata amikor zöldségekkel párolunk. Ennek előnye, hogy a kevésbé ízletes élelmianyagoknak kellemes ízt adnak a pároláshoz felhasznált aromás zöldségek, pl. gomba, zeller, sárgarépa. A zöldséges pároláskor nem vizet használunk, hanem csontlevet vagy zöldséglevet. A gőzölés során a víz párája átjárja a gőzölendő anyag rostjait így puhítva azokat, miközben kicsi a vitamin és ásványi anyag veszteség.
Fogyókúra idősebb korban
2023. november 11.
Javítsunk étkezési szokásainkon, figyeljünk szervezetünk reakcióira, és próbáljunk többet mozogni!
Amikor a családdal együtt étkezünk, és például testesebb férjünk vagy mindig éhes kamasz gyerekünk van, akik sokkal többet esznek az átlagosnál, mi is hajlamosak vagyunk nagyobb adagokat rakni a tányérunkra, noha energiaszükségletünk jóval alatta marad az övékének. Ilyen esetekben a másik „veszély”, hogy gyakran főzünk a családnak nehéz ételeket. Az eredmény pedig az, hogy ők nem híznak, de mi igen!
• Hallgassunk testünk szavára, és ne „sodródjunk” a többiekkel, hanem csökkentsük az adagunkat étvágyunk és energiaszükségletünk szerint.
• Ne fogyasszunk túl sok desszertet! Ha már jóllaktunk, az összes hizlaló ételt hagyjuk a többi családtagra, mi pedig fejezzük be az étkezést inkább salátával, sajttal.
• Nemcsak a családi étkezésekre érvényes ez az elv, hanem a munkahelyi étkezdében vagy étteremben, társaságban fogyasztott ebédekre, vacsorákra is.
Figyeljünk oda, mit, mikor, hogyan eszünk!
Étkezés után gyakran kényelmetlen teltgyomor- vagy nehézgyomor-érzést tapasztalunk? Sokszor csak azért ülünk asztalhoz, mert itt az ideje, és nem is vagyunk igazán éhesek? Ha így van, ezentúl figyeljük meg jobban testünk jelzéseit, ez segít a frusztráció nélküli, kiegyensúlyozott táplálkozásban. Egyéb rossz szokásainkon is változtatnunk kell: például ne együnk tévénézés közben, mert elvonja a figyelmünket az evésről, és felmérések szerint 20%-kal növeli „alattomosan” az elfogyasztott étel mennyiségét. Tanácsos minden figyelmünket az étkezésre fordítanunk.
További jó tanács: ízlelgessük az ételt apró falatonként, elegendő időt hagyva a rágásra, egészen addig, amíg szinte pépessé válik. Az alapos rágásnak számos előnye van, például jobb lesz tőle az emésztés, tovább élvezzük az ízeket, és lassítjuk az evés ritmusát. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy kevesebbet együnk addig a pillanatig, amikor agyunk közvetíti számunkra a telítettség érzését egy ingerületátvivő anyagon keresztül, kb. 20 perccel azután, hogy az első falatok a gyomorba jutnak. Ez az egyik egyszerű módja az elfogyasztott ételadagok csökkentésének, a fogyás elősegítésének.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a rágással még több energiát hasznosítunk, és fokozzuk a zsíranyagcserét is.
Egészséges összetevőkből álló, kiegyensúlyozott étrendet kövessünk!
Egyszerű menüket állítsunk össze, amelyekben legyen sok rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldség (egy étkezés felét tegye ki a friss vagy a fagyasztott zöldség), állati protein (sovány fehér húsok, halak), friss gyümölcs, módjával natúr tejtermék, keményítőtartalmú élelmiszer.
A cukormentes édességek vagy a nehéz ételek (pl. szószos húsok, pörköltek, sültek) nem kifejezetten tiltottak, de fogyasztásuk legyen alkalomszerű. Az ételeket fűszerezzük ízlésünk szerint, és a főzéshez „jó olajokat” (pl. repce, olíva) használjunk. Uzsonnára fogyasszunk bőven olajos magvakat (pl. lenmag, mustármag, quinoa, tökmag), dióféléket (pl. mandula, dió, kesudió, törökmogyoró), mert ezek támogatják a zsírégetést és javítják a változókorban gyakran előforduló rossz hangulatot. Próbáljunk ki főzéskor eddig nem ismert, változatos összetételű recepteket!
Áfonya, a legjobb antioxidáns
2023. november 01.
A fekete áfonya Észak-Európából származik, ahol vadon él. A vörös áfonya hegyvidéki faj. Ritkább, mint a fekete áfonya, ezért védett növény.
Az amerikai vörös áfonya, más néven tőzegáfonya (Cranberry) Észak-Amerika őshonos gyümölcse. Vitaminjai: C- és A-vitamin, ásványianyag-tartalma: kalcium, kálium, magnézium, vas, cink és foszfor.
A vörös áfonya
Elsősorban antocianidineket (96 mg), flavánokat (katechinek) és flavonolokat (kvercetin) tartalmaz. Flavonoidtartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét. A húgyúti fertőzések megelőzésére kiváló, mivel megakadályozza az Escherichia coli baktérium megtelepedését.
Amerikai kutatók megállapították, hogy a vörös áfonya leve gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok megtapadását a fogakon, és a fogínygyulladás ellen is védelmet nyújt. A szervezet ellenálló képességét növeli, s – egyes kutatási eredmények szerint – gátolja az agy öregedésével járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulását. Látásjavító gyümölcsnek is nevezik, mert az időskori retinaleválások ellen hat, emellett az ízületek rugalmasságának megőrzésében is segít. A 2. világháború alatt a pilóták rendszeresen fogyasztottak fekete áfonyát az éjszakai látásuk javítása érdekében.
A fekete áfonya
Erős antioxidáns hatást mutat: elősegíti a kollagén bioszintézisét, csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét és törékenységét, gyulladáscsökkentő, valamint megakadályozza a vérlemezkék öszszetapadását, javítja a mikrokeringést. Antibakteriális, antiallergén hatása is van.
Áfonyás fogások
A vörös áfonya nyersen önmagában kevéssé élvezhető, de almával, naranccsal, körtével vagy sárgarépával párosítva tompíthatjuk a savait. Készíthetünk belőle turmixot és smoothie-t, lekvárt, áfonyalevet, szörpöt is. Legtöbbször müzlibe, joghurtba, tejberizsbe, zabkásába keverjük az aszalt vörös áfonyát, de paszszol az édesburgonya- és a kelbimbóköret mellé is.
Zöldségek a wokban
2023. október 28.
A wok a kínai konyha alapvető eszköze. A zöldséges ételek és húsok sokasága készül a speciális edényben, mely ma már egyre több európai háztartásban is megtalálható.
A wokban készült ételek alapanyagai között a Távol-Keleten sok hagyma és káposzta, főleg a kínai kel található. Jó ízesítőszer a szójaszósz, és előszeretetel használják a szárított gombát is.
A zöldségeket – tulajdonképpen bármilyet, bár választhatunk speciálisan kínai zöldségkeveréket! – hirtelen, nagyon forró zsiradékban, rövid ideig forgatjuk. Nem kell megfőzni vagy megsütni, tulajdonképpen félnyersre, roppanósra hagyva az igazi.
Nézzünk egy konkrét receptet:
Hosszúra vágott vöröshagymát elődinsztelünk a wokban, ehhez adjuk a szintén hosszúra vágott (julienne) vagy reszelt zöldségeket. Ez lehet répa, kínai kel, káposzta, zeller, karalábé, cukkini, paprika, stb.
Jól átforgatjuk, és a fent leírt módon roppanósra sütjük. Kiszedve a wokból, a maradék zsiradékra dobjuk a kiáztatott gombát (elhagyható), az összetört fokhagymát, gyömbért, egy kanál lisztet. Átfuttatjuk, vízzel felöntjük, besűrűsítjük. Szójaszósszal, borssal és sóval ízesítjük. Ebbe beleforgathatjuk a zöldségeket, majd rizssel vagy tésztával kínáljuk.
Ugyanezt elkészíthetjük csirkehússal is.
Táplálkozási tanácsok savas reflux, gyomorégés ellen
2023. október 26.
Égő érzés, amely a nyelőcsőben a gyomorból történő savas visszafolyás hatására keletkezik. A reflux időszakosan jelentkezik, és ha nem túl súlyosak a tünetek, a legtöbb esetben megfelelő táplálkozási szokásokkal segíthetünk rajta.
A gyomor savat termel a táplálék megemésztésére, és ha mennyisége emelkedik, kellemetlen, égő érzést okoz, ami hosszú távon károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját is. Az egyik gyakori emésztési probléma, a savas reflux akkor jelentkezik, amikor a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, és emiatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Amennyiben a reflux csak időszakos jelenség, a savhatás és égő érzés megszűnését követően a nyelőcső nyálkahártyája képes regenerálódni.
Mik lehetnek az okok?
Egyes dietetikusok 4 fő okot különböztetnek meg.
– A mechanikai okok közé tartozik a rekeszsérv (a gyomor egy részének áthaladása a rekeszizmon). A túlzott hasi nyomás a túlsúllyal, székrekedéssel, túlevéssel vagy rossz (pl. görnyedt) testtartással hozható összefüggésbe.
– A kémiai okok között szerepelnek az ún. antikolinerg anyagokat tartalmazó gyógyszerek (bizonyos antidepresszánsok, szorongásoldók, antihisztaminok stb.), a növényvédőszer-maradványok, valamint a dohány és az alkohol, amelyek hozzájárulnak a nyelőcső alsó záróizmának ellazulásához.
– Idegi ok lehet a fizikai és/vagy pszichés stressz.
– Táplálkozási jellegű, amikor bizonyos élelmiszerek lassítják a gyomor kiürülését és/vagy elősegítik a nyelőcső záróizmának ellazulását.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...262728...297