Információk, érdekességek

Mit egyek, ha sztómát viselek?

2011. december 02.

Sztómáról az emberek többsége akkor hall először, amikor saját maga vagy valamelyik hozzátartozója sztómaképző műtéten esik át. A világon napjainkban körülbelül 6 millió ember él és dolgozik sztómával, Magyarországon mintegy tizenegyezer beteg visel sztómát. Más adatok szerint 14 000–15 000-re tehető hazánkban a sztómával élők száma.


Kevésbé hizlal az étel nyersen, mint főve

2011. november 21.

nyers zöldségA Harvard kutatói alátámasztották a nyers növényi konyha létjogosultságát kísérletükkel. Többet gyarapodott a kísérleti egerek testsúlya akkor, amikor főve kapták az ételt, mint amikor ugyanazt az élelmiszert nyersen kellett elfogyasztaniuk - idézte az egyetem kutatóinak megállapítását a Scientific American elnevezésű ismeretterjesztő folyóirat (www.scientificamerican.com).


Gének határozzák meg, ki az édesszájú

2011. november 17.

süteménySokan éreznek lelkiismeret furdalást nassoláskor, pedig van, akinek nehezebb az önmegtartóztatás. Amerikai kutatók ugyanis megállapították, főként az öröklött génjeinken múlik, hogy mennyire vagyunk édesszájúak. A természetes cukorpótlás híveinek jó hír, hogy hamarosan az EU-ban is engedélyezhetik a sztevia nevű növény kivonatát. Az ezzel készített ételeket és italokat a cukorbetegek is fogyaszthatják majd.


Túró Rudik túró és csoki nélkül?

2011. október 27.

Számos termék van már a boltok polcain, amik csak látszatra olyanok, mint a névadó termék, azonban ennek a kritériumnak nem felelnek meg. A címkéket alaposan elolvasva a fogyasztó számára is kiderül, hogy nem Túró Rudiról van szó.

A Túró Rudi kifejezetten magyar édesség, Európában csak néhány országban fordul elő, s ott is az itthoni mintára gyártják, nyugati szomszédunk, Ausztria még a nevét is átvette. A Túró Rudi név védjegy is egyben, ezért csak a meghatározott kritériumoknak megfelelően előállított termék viselheti ezt a nevet. A termék sikeressége 1968-as megjelenése óta töretlen, jelenleg az egyik legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott édesség.


Közétkeztetés jelenleg egészségügyi kockázatot hordoz

2011. október 27.

eszikAz iskolai és az óvodai közétkeztetés nem felel meg a táplálkozási ajánlásoknak: túl sok sót és zsírt tartalmaznak, ugyanakkor kevés a kálciumot. Az augusztusban kiadott OÉTI ajánlás tapasztalatait vitatták meg az érintettek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...220221222...277