Információk, érdekességek

Zsírjaink - a vaj és a margarin

2012. november 01.

Margarin vagy vaj? Ez az a kérdés, ami mindig vitát kavar, s mindannyiunkat érdekel. Nem is csoda, hiszen nap, mint nap esszük egyiket vagy másikat. A zsírjainkkal foglalkozó cikksorozatunk utolsó darabjában ennek a kérdésnek járunk utána.

Kiemelten fontos a margarinokkal való foglalkozás, mert az ezekhez kötődő hitek, és tévhitek, valamint a margarinok gyártásában bekövetkezett változások szükségessé teszik a jelen helyzet hiteles áttekintését.


Chillis kenyér - dagasztás nélkül

2012. október 31.

Te is süthetsz kenyeret - nem kell hozzá különösebb tudás! Próbáld ki, meg fogsz lepődni,hogy kevés munkával ilyen finomságot tudsz készíteni! 

Hozzávalók: 2,5 dl-es bögrével mérve- 2 bögre finomliszt, 1 bögre rétesliszt, 1,5 bögre langyos víz, 1 tk. só, 1 tk. cukor, 2 dkg élesztő, 2 ek. olivaolaj, 1-2 aprított chilli ízlés szerint

A lisztet a sóval a tálban összekeverem, a közepébe morzsolom az élesztőt, pici cukrot szórok rá és beleöntöm a langyos vizet. Ezután ha felfuttott az egészet összekeverem, hozzáadom a chillit és az olajat is. Fakanállal keverem, galuskaszerű tésztát kell kapni. A tetejét egy kis liszttel megszórom és letakarva félreteszem legalább 1,5 órára de lehet akár egy éjszakára is.


Visszafordíthatatlan lehet egy idő után az elhízás

2012. október 30.

Állandósulhat a régóta elhízott emberek kövérsége a diéta és a mozgás ellenére, mert szervezetük átprogramozza magát "túlsúlyos" üzemmódba - vélik amerikai kutatók állatkísérletek alapján. 

Malcolm Low, a Michigani Egyetem munkatársa és kutatócsoportja elhízott egereken tanulmányozta, hogy a túlsúly időtartama befolyásolja-e a kövérség visszafordíthatóságát. Úgy találták, hogy egy bizonyos ponton túl az egerek szervezetében egy meghatározott genetikai kapcsoló "átkattant", és az elhízás visszafordíthatatlan lett a szigorúan megtartott diéta és a mozgás ellenére.


Úgy szeretlek, mint az emberek a sót

2012. október 27.

sóSzeretett népmesénk mondata:"Úgy szeretlek édesapám, mint emberek a só!", nem véletlenül került mesekincsünkbe. Az emberek alapvető ételízesítője a só. Ez így volt sok száz évvel ezelőtt is, s így van ma is. Azonban az egyáltalán nem elhanyagolható különbség a régi időkhöz képest, hogy a ma használt ételízesítő sók, minőségben és mennyiségben is igen eltérnek hagyományainktól. Nézzük, miért kell óvakodnunk a túlzott sózástól!

Tudta-e

- hogy hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések felelősek az összhalálozás feléért?
- hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomást, szívinfarktust és agyvérzést okozhat?
- hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sóbeviteli ajánlásához képest, mely 5 g/nap, mi    magyarok ennek több mint háromszorosát fogyasztjuk naponta


Zsírjaink - telített vagy telítetlen?

2012. október 23.

Zsírjaink - telített vagy telítetlen?Közeledik a hideg idő, s ezzel együtt lassan "elnehezül" a táplálkozásunk is - azaz egyre több zsíros, nehéz étel kerül a tányérunkra. Ám a zsírok sajnos a XXI. századi ember ételeinek komoly hányadát teszik ki általában is, évszaktól függetlenül. Éppen ezért nem árt tisztában lennünk a különböző zsírokkal, s azok élettani hatásaival. Ehhez szeretnénk hozzájárulni cikksorozatunkkal, amely első darabjában a zsírok telített és telítetlen összetételével, s az esszenciális zsírsavakkal foglalkozunk.

A zsírok a szervezet alapvető építőkövei és az élet nélkülözhetetlen vegyületei. Ugyanakkor elfogyasztott mennyiségük és összetételük szerint komoly kockázati tényezőt jelenthetnek a különböző kórfolyamatok kialakulásában. Ezért rendkívül fontos a tudatos vásárlói és fogyasztói magatartás, a zsírfélék fajtáinak ismerete, és a vásárolt termékek zsír- és szénhidrát tartalmának, azok energiatartalmának, és sajátos összetételének figyelemmel kísérése, nemkülönben a zsírbevitel mérséklése.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...208209210...277