Információk, érdekességek

Visszafordíthatatlan károkat okoz a hamburger

2006. március 27.

A gyorséttermek által forgalmazott hamburgerek sokkal károsabbak, mint azt eddig hittük - derítette ki egy svéd vizsgálat.

 

A rendszeres hamburgerezés visszafordíthatatlan károkat okoz az emberi szervezetnek - állapították meg a svéd Fogyasztóvédelmi Hivatal vizsgálatai. A Hivatal rutinszerű ellenőrzésnek vetette alá a skandináv ország legnagyobb, amerikai típusú gyorsétterem-hálózatait, ám az első eredmények után úgy döntöttek: alaposan kianalizálják az itt árusított ételeket.


Egyre több magyar fogyaszt egyre gyakrabban barna kenyeret

2006. március 22.

 A friss pékáruk piacán is teret nyertek a hipermarketek, bár a magyar lakosság legnagyobb része változatlanul a kisebb önkiszolgáló üzletekben vásárol kenyeret és péksüteményt. Étkezési szokásaink folyamatos változásával újra egyre nagyobb népszerűségnek örvend a barna kenyér.


A hal és a halolajak szívvédő hatása

2006. március 18.

Általánosan elfogadott tény, hogy heti két alkalommal halat eszik, csökken a szívbetegség kockázata. De vajon az ennél több hal fogyasztása tovább csökkentené a kockázatot? Ezt a kérdést vizsgálta a japán Cukuba-egyetem kutatócsoportja, abban az országban, ahol a felnőtt lakosság 95 százaléka legalább heti egy alkalommal fogyaszt halat, és az átlagos halfogyasztás mintegy napi 100 g.

Ásványi anyagok a táplálkozásban

2006. március 15.

50 g mandula elfogyasztása fedezi a napi magnéziumszükséglet több mint 50 %-át!
Egy szelet (30 g) étcsokoládé a rézszükséglet közel 20 %-át, a férfiak magnéziumszükségletének 10 %-át, a nők esetében 13 %-át tartalmazza!
Egy adag lencsefőzelék elfogyasztásával a napi káliumszükséglet 30 %-a fedezhető!
Egy adag (10 dkg) sertésmáj a férfiak napi vasszükségletét fedezi!
Egy adag natúr halfilé (120 g tőkehal) a magnéziumszükséglet 13 %-át, és a rézszükséglet 25 %-át tartalmazza!
50 g sajt (fajtától függően) a napi kalciumszükséglet 25-45 %-át tartalmazza!


A tojás nem koleszterinbomba

2006. március 05.

A 70-es évektől folyó kutatások alatt kiderült, hogy nincs különbség a heti egy tojást fogyasztók és a napi több tojást fogyasztók kardiovaszkuláris megbetegedéseinek rizikója tekintetében. A populáció 70%-ának nem változik a koleszterinszintje nagy mennyiségű koleszterin (tojás) elfogyasztásakor sem. 
Az NCEP (National Cholesterol Education Program) 1970-ben évtizedekre megbélyegezte a tojást mint sok koleszterint tartalmazó élelmiszert. Szerencsére azóta már megváltozott a tudomány, és ezzel a közvélemény megítélése is a tojásról, mint az egyik funkcionális élelmiszerről. Funkcionális élelmiszereknek nevezzük az olyan élelmiszereket, amelyek az egyszerű tápláláson túlmenően valamely specifikus, döntően egészségvédő funkcióval is rendelkeznek. Alkalmasak az emberi szervezet meghatározott fizikai funkcióinak befolyásolására, különböző betegségek kockázatának csökkentésére.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...201202...203