Információk, érdekességek

Miért is nem eszünk ezekből?

2013. november 20.

Számos fórumon olvashatunk arról, milyen élelmiszereket érdemes kerülnünk, melyek azok, amelyeknek nincs helye az étrendünkben. Pedig tudjuk: nincs egészségtelen étel, csak egészségtelen étrend. Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke segít bennünket a tévhitek eloszlatásában. 

1.Főzzünk olajjal?

Az elmúlt években szinte kitiltottuk az állati zsírokat a konyhánkból, pedig napraforgó-olaj, pálmazsír és más növényi olajak sem tartalmaznak kevesebb energiát, mint a sertészsír vagy a libazsír. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy koleszterin szempontjából nem mindegy, hogy mit használunk a főzéshez. Míg a növényi olajok egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint, addig az állati eredetű zsírok bővelkednek abban. Felmerül a kérdés: le kell-e mondanunk az ízes, zsírban sütött finomságokról? A szakértő válasza megnyugtató: egy kiegyensúlyozott étrendbe időnként belefér a libazsír is, legjobb, ha a főzésnél-sütésnél használt olajokat, zsiradékokat váltogatjuk. Így étrendünk is színesebb lesz.


A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek

2013. november 16.

A Hogyan fogyjak gyorsan? kérdést írják be a legtöbben egy bizonyos internetes keresőbe. Az viszont már jóval ritkább, hogy az "egészséges fogyás" keresőszavakkal próbálkozzon valaki. Holott dr. Katona Evelin endokrinológus szerint a tartós fogyás titka az egészséges életmód.

Miért nem eredményesek a gyors fogyókúrák?
Az emberek többsége szeretne fogyni, minél gyorsabban, annál jobb! Vajon tudják, hogy a villámdiéták döntő része elhízáshoz és kövérséghez vezet? Ugyanis a gyors súlyvesztés nem csak egészségtelen, de szinte biztosan beindít egy ördögi kört és jojó-effektushoz vezet. De hogyan is működik ez a folyamat? 


Fekete csokoládé hatására a szívelégtelenség is javul

2013. november 14.

Fekete csokoládéA fekete csokoládé újabb gyógyhatását mutatta ki egy nemzetközi tanulmány: a szívelégtelenség kezelését is segíti a kedvelt édesség.

Az étcsokoládé a legősibb gyógyszerek közé tartozik, és az utóbbi években kiterjedt vizsgálatok megerősítették vérnyomáscsökkentő hatását idősebb felnőtteken és köhögés elleni tulajdonságát gyermekeken is.

Fekete csokoládé a a keringéses betegségekre

Andreas J. Flammer svájci kutató vezette azt a 15-tagú nemzetközi munkacsoportot, amelyik a keringési elégtelenségben szenvedő betegek gyógyítására használta a fekete csokoládét. A tanulmányt az European Heart Journal közölte.

A kardiológiai rendkívüli fejlődése miatt mind több a szívelégtelenség esetek száma. A régebbi gyógyítási módszerek mellett sok heveny szívinfarktus miatt ellátásra szoruló beteg a szívroham korai szakában meghalt. Ma ezeket általában sikerül megmenteni, de a szívizom ereje, teljesítménye csökken és gyakran keringési elégtelenség alakul ki.


Őszi lepény - sütőtökkel és dióval

2013. november 03.

Illatos, ízes, igazi őszi finomság! Próbáld ki, nem fogod megbánni!

Őszi lepény - sütőtökkel és dióval

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj (olvasztva), 3 ek. cukor, 4 dkg élesztő, 2,5 dl tej, fél rúd vanília
A tetejére: 40 dkg sütőtök, 2 marék darabos dió, ízlés szerint fahéj és barnacukor


Inzulinrezisztenciával is lehet nassolni?

2013. október 27.

Inzulinrezisztenciával is lehet nassolni?Nassolni mindenki szeret, ezt nem is nagyon kell firtatnunk. Ám az már nagyon nem mindegy, hogy milyen nyalánkságokkal kényeztetjük magunkat, különösen abban az esetben nem, ha az inzulinrezisztenciával is meg kell küzdenünk. Dr. Koppány Viktóriától, a Trombózisközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától megtudhatjuk, hogy milyen nassokat érdemes magunk elé készíteni egy jó filmhez anélkül, hogy veszélybe sodornánk magunkat.

Csokit? Inkább ne!
Mindenhol olvashatjuk, hogy bizony a csoki és a cukor nem a legjobb döntés, ha nassolni szeretnénk valamit. Ez pedig különösen igaz abban az esetben, ha inzulinrezisztenciával is küzdünk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...188189190...277