Információk, érdekességek

Diétás tanácsok cukorbetegeknek - 3. rész

2014. március 02.

Röviden a tápanyagokról

  • Szénhidrátok

A legfőbb energiát szolgáltató tápanyagaink közé tartoznak, melyekről az előző részben részletesen olvashattak.

  • Fehérjék

Míg a növényi eredetű élelmiszereink a legfőbb szénhidráthordozók, addig a fehérjék esetében általában állati eredetű élelmiszerekre gondolunk. Ez a nézet annyiban kiigazításra szorul, hogy elsősorban a gabonából és a hüvelyesekből származó élelmiszereink jelentős mennyiségben tartalmaznak fehérjét. Ez azért lényeges, mert bár nem minden növényi fehérjét képes az emberi szervezet százszázalékosan hasznosítani, a legújabb kutatások szerint kívánatos, hogy ezek aránya főként a cukorbeteg étrendjében elérje az össz-fehérje bevitel 50%-át.


Szervezetünk vegykonyhája: a májunk

2014. február 22.

7 kérdés és 7 válasz a májbetegségekről.

Szervezetünkben a májnak számos feladata van

Először is az anyagcsere központi szerve. Az egész anyagcsere-folyamat, beleértve a zsírok, a fehérjék, a szénhidrátok, a vitaminok és az ásványi anyagok lebontását és átalakítását, a máj közvetítésével történik. A vese és a tüdő mellett a máj szerepet játszik a sav-bázis háztartás és a testhőmérséklet szabályozásában is. Részt vesz továbbá a fertőzések leküzdésében úgy, hogy ellenanyagokat termel, és azokat a vérbe juttatja. Fontos tárolószerv is, itt raktározódnak el például a vitaminok, a vas és más anyagok.

A máj második legfontosabb feladata a szervezetben lévő mérgező hatású anyagok lebontása, közömbösítése. Mérgek különböző módon, egyrészt az anyagcsere során, másrészt kívülről kerülhetnek a szervezetbe. A káros zsíroldékony anyagokat a májsejtek alakítják át vízoldékonnyá, s ez teszi lehetővé, hogy a vizelettel együtt kiürüljenek a szervezetből. A legtöbb gyógyszer is a májban bomlik le.


A propoliszt a méhek 60 millió éve használják

2014. február 20.

Hogy az elmúlt években hány tanulmány és vizsgálat vette górcső alá a propoliszt, felsorolni is nehéz lenne. Világszerte egyre többeket foglalkoztat, hogy ez a méhészeti termék, melynek egyébként a hagyományos gyógyászatban több évezredes múltja van, minek köszönheti figyelemreméltó gyógyhatásait. A sötét színű, ragacsos anyag kétségkívül a méhkaptár egyik legcsodásabb ajándéka, melyről érdemes minél többet megtudni.

A méhek 60 millió éve élnek a Földön, ennyi ideje használják a propoliszt a méhek lakhelyük, a kaptár fertőtlenítésére. Mindezekre már az ókorban is felfigyeltek. Kiderült, hogy a kórokozókat nemcsak a méhtársadalomtól tartja távol, de az emberektől is. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy hatóanyagai megakadályozzák a kórokozók elszaporodását, ezenfelül immunerősítő hatásukkal is védik a szervezetet a betegségektől. Mivel a propolisz belsőleg és a bőr felszínén is hat, felhasználási területeinek száma szinte végtelen. 


Egye magát nyugodtra!

2014. február 07.

A mai rohanó világunkban a stressz már szinte a mindennapok részévé vált. Bár teljes mértékben kiiktatni sajnos nem lehet, azonban vannak olyan praktikák, melyekkel közelebb kerülhet a nyugodtabb élethez. Dr. Bérczy Judit, holisztikus szemléletű endokrinológus elárulja, táplálkozással hogyan lehet ebben segíteni.

Olajos magvak
Az olajos magvak nem csak finomak és egészségesek, de még a stresszt is csökkentik magas B-és E-vitamin tartalmuknak köszönhetően. Ezért ha idegesíti önt a főnöke, vagy a kollégái, kapjon elő egy kis pisztáciát, vagy diót, hiszen ezek pluszban még a vérnyomását is csökkentik! És plusz még egy jó hatásuk: a bennük található nagy mennyiségű cink a szexuális étvágyat is visszahozza!


Másnapos pogácsa - nem csak másnaposoknak!

2014. január 30.

Miért másnapos? Mert másnap is nagyon finom, puha de természetesen egy átmulatott éjszaka másnapján is nagyon jól tud esni!

Sajtos pogácsa

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 kocka élesztő, 2 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg margarin vagy vaj (lehet vegyesen is), 1 ek. só, kb. 3 dl tejföl, tetejére egy tojás, reszelt sajt


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...183184185...277