Információk, érdekességek

Fogyni akar? Akkor ne koplajon! - 3. rész

2014. március 17.

Fogyni akar? Aránylag vékony a felsőtestünk, de annál terjedelmesebb a csípőnk, combunk, fenekünk, és egyes helyeken a narancsbőr is megjelent? Törekedjünk a mind kevesebb zsírbevitelre, valamint a sófogyasztás mérséklésére a vízvisszatartás (retenció) és a puffadás elkerülésére.

Mi legyen a tányérunkon, ha deréktól lefelé szeretnénk fogyni?
A diagnózis Aki deréktól lefelé akar fogyni, annak csökkentenie kell a só és a zyír fogyasztását! Étrendünkben túl sok a zsír, a cukor, beleértve a keményítő tartalmú élelmiszereket, valamint a só sem kevés - ez utóbbi fokozza a szervezetben a vízvisszatartást, és növeli a narancsbőr kialakulásának esélyét.  Amellett nem elégséges a protein-, különösen a növényi fehérje-bevitel. Egyes esetekben azonban, ha fogyni akarunk, túl nagy adagokban fogyasztunk zöldségféléket, és ellenkező hatást válthatunk ki vele. Különösen a combunk erősödhet meg – ennek biokémiai okai vannak -, kellemetlen puffadás érzés kíséretében. Ezért fontos a retenció elleni küzdelem és a szervezet méregtelenítése.


Vásárlási veszélyek a transzzsírsav miatt

2014. március 15.

transzzsírsavA növényi zsiradékok, sós kekszek, gabonapelyhek, cukorkák, pékáruk, sütemények, chipsek, salátaöntetek, sültek és más készételek transzzsírsav felhasználásával készülnek, mert ezzel növelik az adott termék eltarthatósági idejét és segítik aromájának megőrzését… Ha a „rendes” zsírsavakhoz képest pici szerkezeti eltérés jön létre a molekulában, akkor transzzsírsav keletkezik. Számos kutatás bebizonyította, hogy az ilyen zsírsavak a szervezetben kedvezőtlenül befolyásolnak egyes biológiai folyamatokat, köztük a szív-ér rendszeri betegségeket.

A Magyar Közlöny 192. számában (2013. november 20.) jelent meg az emberi erőforrások miniszterének 71/2013. (XI. 20.) az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről, a transzzsírsavtartalmú élelmiszerek forgalmazásának feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transzzsírsavbevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokról szóló rendelete.

A margarinok gyártása során már nem használnak hidrogénezett növényi olajokat, így a transzzsírsav-tartalmuk 1% alá csökkent (azaz szívbaráttá váltak).


Gofri - rizsliszttel és kókusztejjel

2014. március 14.

Glutén- és tejallergiások is fogyaszthatják de akár azok is akik szeretnének valami újat kipróbálni!

Glutén- és tejmentes gofri

Hozzávalók:4 tojás, 2 ek. vaníliás nyírfacukor, 6 dkg olvasztott margarin(vagy vaj), 2,5 dl víz+2 ek. kókusztejpor, 25 dkg riszliszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna


Így vásároljunk transzzsírmentesen

2014. március 13.

transzzsírBár tudjuk, hogy a transzzsír rendkívül káros, mégsem olyan könnyű eldönteni, hogy mit tegyünk a bevásárlókosarunkba. Most megmutatjuk, hogyan helyettesítsük kedvenc ételeinket transzzsírmentesen. 

A mesterséges transzzsírsavak bizonyítottan károsak az egészségre: túlzott fogyasztásuk szívinfarktust, agyvérzést, hasi elhízást, meddőséget vagy akár daganatokat is okozhat.

Íme, néhány tipp, hogyan minimalizálhatjuk transzzsír-fogyasztásunkat a leghatékonyabban!

1. Készítsünk bevásárlólistát!

Már a bevásárlólistánk összeállításakor érdemes átgondolni, hogy a felírt élelmiszer tartalmazhat-e transzzsírt. A „gyanús” tételekre fokozottan figyeljünk a bevásárlás során. A szóba jövő élelmiszerek a következők lehetnek:

  • Kakaós masszát vagy bevonót tartalmazó ételek
  • Bolti édességek
  • Péksütemények
  • Mélyhűtött pékáru, fagyasztott pizza
  • Instant termékek
  • Egyes margarinok

Tavaszi vegán menü

2014. március 11.

Ezt a menüt ugyan vegánoknak - tehát tojás és tejterméket sem fogyasztó vegetáriánusoknak - állítottam össze én szívből ajánlok húsevőknek is! Tele van ízzel, színnel, illattal! Jó étvágyat kívánok hozzá!

Tavaszi zöldségleves 

Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, 1 csokor új répa, két marék új zöldborsó, 1 zsenge karalábé, só, bio ételízesítő, egy nagy csokor petrezselyemzöld, kevés pirospaprika, 1-2 ek. olivaolaj

A zöldségeket megtisztítom, karikáka ill. kockára vágom, a karfiolt kis rózsákra szedem. Az olivaolajon átforgatom a zöldségeket, kicsit megpárolom. Ezután rászórom az ételízesítőt és a paprikát, kicsit átkeverem és felöntöm annyi vízzel, ami bőségesen ellepi. Sózom és beleszórom az apróra vágott petrezselyemzöldet!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...182183184...277