Információk, érdekességek

Diétázzon!

2014. április 05.

DiétázzonEz a felszólítás minden egyes alkalommal tanácstalanságot, kétségbeesést vagy akár dühöt is kiválthat a páciensben, aki még ennek ellenére is meg akar felelni az elvárásoknak. 

Hogyan tudna megnyugodni, kielégítő válaszokat kapni megszámlálhatatlan kérdéseire, amelyekre általában minden laikusnak van egy ötlete, hiszen az evéshez mindenki ért.Az evéshez lehet, de a dietetikához, csak a képzett dietetikusok.Az egészségügyben elhangzó evésre-diétára vonatkozó utasítások helyett, az intézményekben található dietetikusokhoz lehet-kell irányítani a pácienseket, hogy azonnal kapja meg az étrendi ajánlásokat. Ez is a gyógyulás része, ugyanúgy, mint a felírt gyógyszer, vagy a fizikoterápia.

Sovány hús, teljes kiőrlésű pékáru - nem egyenlő a diétával
Diétázzon! „Jó akkor párolok, sovány húst veszek, teljes kiőrlésűt eszem…” Ez nem egyenlő a diétával. Ahogy két egyforma ember nincs, kimondhatjuk, két egyforma diéta sincs, még ugyanabban a megbetegedésben sem. Mint ahogy  nincs szénhidrátszegény, és fehérjeszegény diéta sem.Mert a diéta: mennyiségi és minőségi étrendi ajánlások megvalósítása a különböző megbetegedésekben. Ha ezekkel nincs tisztában a páciens, könnyű azt is kijelenteni: „ A beteg nem tartja be a diétát!”


Kínai tojásos kukorica leves

2014. március 30.

Unod a magyaros tojáslevest? Akkor itt a gyors és laktató keleties ízesítéssel készülő kínai tojásleves. Dúsíthatjuk rizs vagy üvegtésztával. Húsevőknek javaslom pár kocka császárszalonnával kiegészíteni.

Elkészítési idő: 25-30 perc

1 l csirke húsleves
1 doboz konzerv kukorica (285 g) leszűrve
4 tojás
4-5 evőkanál wok tészta
2 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanálnyi szójaszósz
1-2 evőkanál fehérbor ecet
só, bors
A tálaláshoz apróra vágott petrezselyem zöldje.


Csirkefonat, mézes sárgarépával

2014. március 30.

CsirkefonatKönnyű ebéd-vacsora, gyorsan elkészül és nagyon szép. Kiadós ételt készíthetünk, több csirkemell felhasználásával. Ha a répát kevésnek találnánk köretnek, akkor adjunk hozzá zöldsalátát.

Elkészítési idő: 45-50 perc

2 csirkemell filé
6-7 sárgarépa
2 evőkanál szójaszósz
2-3 evőkanál méz
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
1 teáskanál wok/ázsiai fűszerkeverék


Édes-savanyú csirkeleves

2014. március 29.

Ez a leves mentes minden olyan fűszertől és alapanyagtól, ami tönkre tehetné az estédet, mint például fokhagyma, csili, puffasztó anyagok, mák. A péntek esti parti vagy csajos buli előtt tökéletes, amiken tudjuk, hogy bármi megtörténhet. A csirkehús energiát ad, a finom lé pedig dehidratál. De a párodat is meglepheted vele romantikus vacsora keretében, hiszen az illatos gyömbér közismerten vágykeltő hatású.

Elkészítési idő: 35-40 perc

4 csirke felső comb
2 kisebb sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
1-2 szál újhagyma
½ piros kaliforniai/kápia paprika
2 evőkanál barnacukor
2 evőkanál vörösbor ecet
2 evőkanál citromlé
2 evőkanálnyi, aprított petrezselyem zöldje
1 evőkanál halszósz, 
1 evőkanál szójaszósz
1-2 teáskanál ázsiai fűszerkeverék
1-2 teáskanálnyi hétfűszer keverék
1-2 teáskanálnyi pácolt gyömbér


A tavasz első zöldségei – zöld levelű saláták

2014. március 28.

Fejes salátaTavaszi fáradság ellen, formába lendüléshez, és a fogyókúrához is kitűnő választás a spenót, a sóska, a saláta a zsázsa és a retek. A tavasz első zöldségei nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. 

Fejes saláta

Bár egész évben kapható, mégis inkább a tavaszi nyári hónapokra jellemző zöldség. Zsenge, lédús és nem hiányozhat az asztalunkról, amikor frissítő kevert salátát akarunk készíteni. Kiváló C-vitamin, vas- és kálciumforrás, és mindez rendkívül kevés kalóriában. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, de ne áztassuk, nehogy veszítsen a tápértékéből. A hűtőszekrényben több napig is eláll.

TIPP - Méregtelenít és szépíti a bőrt is

Rendszeres fogyasztásuk nélkülözhetetlen a szervezetben felhalmozódott salakanyagok kiürítésének elősegítéséhez és a szervezet frissen tartásához. Jótékony hatásúak lehetnek a reumatikus és a bőrbetegségek megelőzésében és kezelésében is.

Dr. Babulka Péter


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...180181182...277