


Információk, érdekességek
Savanyú káposzta – ne csak télen fogyasszuk!
2015. április 13.

Noha a tejsavas erjesztéssel készült zöldségek (pl. uborka, káposzta, cékla, répa, bab, tökfélék, zöld paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma, gomba, cukkini) már régóta szerepelnek étrendünkben, a savanyú káposztát még mindig viszonylag ritkán fogyasztjuk. Kár lenne megfeledkezni róla, mert bővelkedik tápanyagokban és vitaminokban.
A savanyú káposzta C-vitamin tartalma kiemelkedően magas (20 mg/100 g), melyet erjesztés után nem veszít el, ahogy tápanyagait sem nélkülözi. A C-vitaminon kívül B1-vitamint (0,03 mg/100 g), niacint (0,1 mg/100 g) és karotint (0,02 mg/100 g) is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot és nátriumot is magában foglal. Víztartalma magas (92,5 g/100 g), így napi folyadékszükségletünk kielégítéséhez is hozzájárulhat. Védi az érrendszert, továbbá immunerősítő hatású. Kiváló forrása a probiotikumoknak, melyek segítenek helyreállítani bélflóránk megfelelő állapotát, és jótékony hatással vannak immunrendszerünkre. A savanyú káposzta tehát jó alternatívája a probiotikus hatású tablettáknak, vagy az erjesztett tejtermékeknek. Enzimekben gazdag, jól emészthető. Könnyű étel készíthető belőle (30 Cal/100g), laktató, mert ha ropogósan fogyasztjuk, kénytelenek vagyunk jól megrágni, és lassabban enni...
Szívinfarktust okozhat a húsvéti csokinyuszi?
2015. április 04.
Gondolta volna, hogy a húsvéti csokinyuszi nem is mindig olyan ártalmatlan? Ha ugyanis a jó szívvel megvásárolt édességünk transzzsírt tartalmaz, az rögtön hadjáratot indít a szervezet ellen. A transzzsírok fogyasztása hosszabb távon szívinfarktust, érelmeszesedést, daganatot vagy akár meddőséget is okozhat.
Bár a februárban hatályba lépett rendelet felvette a kesztyűt a transzzsírok ellen, a jövő februárig tartó türelmi időszakban még ott lapulhatnak kedvenc csemegéinkben a szívgyilkos vegyületek. Érdemes tehát körültekintőbbnek lennünk, ha kekszet, nápolyit vagy éppen a húsvéti meglepetésnek szánt csokinyuszit és csokitojást akarjuk megvásárolni az ünnepekre. Ha címkén azt látjuk ugyanis, hogy az adott termék részlegesen hidrogénezett növényi zsírt, zsiradékot vagy olajat tartalmaz, az azt jelenti, hogy valójában transzzsír van benne.
Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy könnyebben elkerülhessük a transzzsírokat a húsvéti ünnepek időszakában is:
1. Ha biztosra menne, készítse el otthon a húsvétra szánt édességeket! Ha a bevásárlás során minőségi alapanyagokat választ, garantáltan elkerülheti, hogy transzzsír-tartalmú csokikat hozzon otthon a húsvéti nyúl. S ez még nem minden: a kézzel készített édességeknek a kicsit és minden bizonnyal a nagyok is jobban örülnek majd.
Túlsúlyos és alultáplált gyerekek
2015. március 24.
Magyarországon Dunaharasztiban indult el a 3 évig tartó GYERE – Gyermekek Egészsége Program, amely a gyermekkori elhízás megelőzését tűzte ki célul. Első hivatalos mérései szerint a 10-12 évesek a legveszélyeztetettebbek a túlsúly szempontjából.
A kapott eredmények szerint a vizsgálatba bevont 1424 fő 6-12 éves korcsoportba tartozó gyermek adatai szerint 64,5% a normál tápláltságúak csoportjába tartozik, 26,5% túlsúlyos, illetve elhízott, valamint 9% alultáplált – derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felkérésére készített friss felmérésből , amelyet az Országos Gyermekegészségügyi Intézet végzett a helyi védőnők bevonásával.
Sajnos, mi is hozzuk az európai átlagot
„A GYERE program indulásakor arra voltunk kíváncsiak, hogy Dunaharasztiban a testtömeg és a testmagasság ismeretében milyen mértékű túlsúly, illetve elhízás jellemző a gyermekek bizonyos korcsoportjára. A 6-12 éves korosztályba tartozók közül a 10-12 évesek adatai a legkritikusabbak, amely közelíti az európai uniós átlagot” – emeli ki a GYERE Programot vezető Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. „A 10 éves lányok adatai a legkritikusabbak, hiszen 30,6 %-uk túlsúlyos, illetve elhízott, valamint a 12 éves fiúk 26,8 %-a valamilyen mértékű többlettesttömeggel bír.”
Tavaszi fáradttság ellen - Grillezett kacsamáj bazsalikomos lencsével
2015. március 17.

Óriási divat mostanában a tévés szakácsok körében a félórás vacsora. Amikor ezt ígérik, hitetlenül ülünk a tévé előtt, ezt nem lehet ennyi idő alatt megcsinálni! És sokszor igazunk is van, mert az ilyen műsoroknál már előkészített alapanyagokkal dolgoznak, ráadásul a mosogatós rész is kimarad. Ezt a receptet viszont előkészítéssel, mosogatással együtt is megúszhatjuk 30 percen belül.
Ráadásul csupa olyan egészséges hozzávalót tartalmaz, melyek remekül pótolják a szervezet tavaszra kimerült tartalékait. A májjal kapcsolatosan két jó hírem is van. Az első, hogy irgalmatlanul finom. A második, hogy a benne lévő B-vitaminok felturbózzák az enzimműködést, és segítik a szervezet feltöltődését. A lencse sajnálatos módon nélkülözött alapanyag a magyar konyhából, csak szilveszterkor esszük. Pedig ásványi anyagokban gazdag, a benne lévő vas különösen jó fáradtság ellen, a növényi protein pedig energetizál. A salátához vörös lencsét használtam, ezt nem kell beáztatni, és tíz perc alatt megfő
.
Időskori táplálkozás – tanácsok 65 év felettieknek
2015. március 04.
A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása. A kor előrehaladtával ráadásul a gyengülő ízérzékelés miatt sokan nem érzik elég sósnak, édesnek az ételt, így utólag túlízesítik, ami komoly egészségkárosodáshoz vezethet – hívja fel a figyelmet Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.
- A dietetikus az idősebbeknek három, változatosan összeállított főétkezést javasol, külön odafigyelve arra, hogy mindegyik tartalmazzon állati eredetű fehérjét, ez ugyanis kulcsfontosságú az izomtömeg megőrzéséhez.
- A tej és tejtermékek fogyasztása pedig a magas kalcium tartalmuk, így a csontritkulás megelőzése, vagy előrehaladásának lassítása miatt elengedhetetlen.
- Alapvető lenne a kevés zsír, sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, illetve a hidegen sajtolt olajak fogyasztása is, hiszen ezzel lassítható az érelmeszesedés.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...180181182...293