Információk, érdekességek

Sült paprika krémleves

2014. május 04.

Sült paprika krémlevesTejszínes krémleves a sült paprika csodás ízével. A paprika sütésekor valami megváltozik az ízében, kiteljesedik. Aki szereti az Ajvart vagy a Zakuszka ízét, annak mindenképpen ajánlom. Kápia paprikát egész évben tudunk venni, ha szépet találunk, érdemes nagyobb mennyiséget megvenni, lesütni, és meghámozva lefagyasztani, így csak elő kell venni, és bármikor készíthetünk egy adag krémlevest.

Elkészítési idő: 70-75 perc

1-1,2 kg piros paprika (kápia)
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 kisebb sárgarépa
3-4 evőkanál sűrített paradicsom
2 dl tejszín
2-3 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál cukor
só 
bors 


Mi a különbség a bacon és a szalonna között?

2014. április 30.

röfiA bacon szó magyarul szalonnát jelent, ám számos alkalommal használjuk a bacon szalonna kifejezést. A fogyasztása és különböző ételekben való felhasználása hazánkban is mindennapossá vált, ám mégsem olyan egyszerű pontosan meghatározni, hogy mi is az eltérés a hagyományos szalonna és a bacon között. Bár ízben és küllemben nem sok különbséget tapasztalhatunk, vásárlás során mégis érdemes odafigyelnünk arra, hogy melyik fajta is kerüljön a kosarunkba. 

A legfontosabb különbségek

Katona Gergő, szakértő Hús Mester, elmondása szerint a szalonna lehet bőrös, bőrnélküli, illetve jellegzetes alakúra formázott is. A sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet hívjuk hivatalosan szalonnának, mely önmagában vagy húsréteggel együtt különböző élelmiszertechnológiai folyamatok eredményeként válik étkezésre alkalmassá.


Kokainfüggőként válogatunk az élelmiszerboltban? A cukor és az ízfokozók bűvöletében

2014. április 27.

Mértékkel és egészségesen táplálkozol, mégis folyamatosan hízol és beteg vagy? Rejtett cukrok a legegészségesebb termékekben is megtalálhatók, a növényi zsiradékoktól viszont nem kell félnünk. A cukorról és az adalékanyagok káros hatásairól kérdeztük Huszár Zsuzsa táplálkozási szakértőt. Megtudtuk, hogy ha választani kell az egészség és az íz meg az eladhatóság között, hogyan dönt az élelmiszeripar szemrebbenés nélkül az utóbbi mellett, Tisztáztuk a húsfogyasztás egészségügyi kérdéseit is, aztán sokkolódtunk azon, hogy az édesség utáni sóvárgás bizony nem nagyon különbözik az alkoholos vagy drogos függőségtől… A nyugalom megzavarására alkalmas sorok.

R: Nemrégiben olvastam egy cikkedet a cukormentes étkezésről, amiben elhangzott egy számomra rémisztő információ: hogy még a palackos ásványvízben is van cukor. Ez tényleg így van? Mi mindenben fogyasztunk cukrot? Fel tudnál sorolni olyan élelmiszereket, amiket mindennap fogyasztunk, és nem gondolnánk, hogy cukros?


Virágparádé a tányéromon - ehető vadnövényeink

2014. április 25.

Árokpartokon, mezőkön, útszéleken, erdők alján, vagy éppen a kertünkben nőnek vadon - pl. a mályvafélék, a bársonyvirág, a libatop, a csalánfélék - amelyeket sokszor "gaznak" vélünk, és nem is gondolnánk, hogy emberi fogyasztásra alkalmasak, esetleg még gyógyhatásuk is van.

Sokuk ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, nem beszélve az értékes rostokról, melyek könnyítik az emésztést. Speciális hatóanyagaiknak köszönhetően többféle betegség - idegrendszeri, emésztőrendszeri, nőgyógyászati problémák, bőrbetegségek stb. - esetén hasznos segítőink lehetnek, de saját magunk örömére, étkezéseink változatosabbá tételére is érdemes kipróbálni a vadon élő füveket, virágokat, salátákat. 

Kezdjük el magunk gyűjteni!
Mezőkön, réteken, vízpartokon járva, kirándulások alkalmával könnyedén beszerezhetjük a számunkra kedves virágokat, bogyókat, salátaféléket. A növények gyűjtésére általában igaz, hogy csakis városoktól, kipufogógáztól, ipartelepektől távol lévő helyről szedjük a teljesen ép, nem sérült növényeket.


Diétázzon!

2014. április 05.

DiétázzonEz a felszólítás minden egyes alkalommal tanácstalanságot, kétségbeesést vagy akár dühöt is kiválthat a páciensben, aki még ennek ellenére is meg akar felelni az elvárásoknak. 

Hogyan tudna megnyugodni, kielégítő válaszokat kapni megszámlálhatatlan kérdéseire, amelyekre általában minden laikusnak van egy ötlete, hiszen az evéshez mindenki ért.Az evéshez lehet, de a dietetikához, csak a képzett dietetikusok.Az egészségügyben elhangzó evésre-diétára vonatkozó utasítások helyett, az intézményekben található dietetikusokhoz lehet-kell irányítani a pácienseket, hogy azonnal kapja meg az étrendi ajánlásokat. Ez is a gyógyulás része, ugyanúgy, mint a felírt gyógyszer, vagy a fizikoterápia.

Sovány hús, teljes kiőrlésű pékáru - nem egyenlő a diétával
Diétázzon! „Jó akkor párolok, sovány húst veszek, teljes kiőrlésűt eszem…” Ez nem egyenlő a diétával. Ahogy két egyforma ember nincs, kimondhatjuk, két egyforma diéta sincs, még ugyanabban a megbetegedésben sem. Mint ahogy  nincs szénhidrátszegény, és fehérjeszegény diéta sem.Mert a diéta: mennyiségi és minőségi étrendi ajánlások megvalósítása a különböző megbetegedésekben. Ha ezekkel nincs tisztában a páciens, könnyű azt is kijelenteni: „ A beteg nem tartja be a diétát!”


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...179180181...277