Információk, érdekességek

Bográcsban főtt finomságok

2006. június 19.

A szabadtűzön főtt ételek nemcsak attól különlegesek, hogy ízükben megőrzik a ropogó fák közül felszálló füst bukéját, hanem attól is, hogy hangulatuk van. Mert a bográcsozáshoz társaság kell, hangos, vidám, hasukat kedvelő emberek, akik szívesen készítenek vörösbortól illatozó pörköltöt, gulyást vagy akár egy jó csípős halászlevet.

Csontritkulás ellen: tej

2006. június 18.

A csontritkulás újabban már népbetegségnek mondható. Pedig a panaszok okos életvitellel könnyen megelőzhetők.


Több százezer honfitársunk szenved oszteoporózisban, azaz csontritkulásban. A betegség észrevétlenül alakul ki. A páciens gyakran már csak akkor értesül a problémáról, amikor eltörik a csigolyája, a combnyaka vagy az alkarja.


Zsíros tej, sovány tej

2006. június 16.

Már csak néhány évig kapható hazánkban a 2,8 százalék zsírtartalmú tej, ez a tejfajta ugyanis az Európai Unióban nem létezik.

 

A csatlakozási tárgyalásokon Magyarország 5 évre kért és kapott átmeneti mentességet, hivatkozva ennek a tejfajtának az itthoni népszerűségére.


Tea-kvíz

2006. június 16.

Avagy KIMITTUD a teáról. Kipróbálod magad?

 
1. A teában is van koffein.
IGAZ

Amikor teáról beszélünk, gyakrabban említjük a teint. Csakhogy a tein és a koffein ugyanaz a molekula, amely izgatóan, élénkítően hat a szervezetre. Ha ugyanannyi kávét és teát vizsgálunk, a teában fele annyi tein/koffein van, mint a kávéban.


Kínai szerzetesek ajándéka

2006. június 13.

A szecsuáni szerzetesek kertjeiben már 2200 esztendővel ezelőtt is voltak teacserjék. A zöld tea világszerte ebben az évszázadban veszítette el népszerűségét a fekete színűvel szemben: immár minden ötödik csészében ázik csupán zöld tealevél.


A zöld és a fekete tea a feldolgozás módja miatt különbözik. A fekete esetében a leveleket összesajtolják, erjesztik és oxidálják. Az eljárás folyamán a tea csersavtartalma körülbelül 10 százalékkal csökken. A zöld tea leveleit viszont éppen hogy csak gőzölik. A folyamatból kimarad az erjesztés, a fermentáció, amelynek során a tea egyébként elveszíti számos jótékony alkotóelemét.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...172173174...179