Információk, érdekességek

Egy kis kávétörténelem

2014. október 07.

kávétörténelemMinden másodpercben 16 ezer csésze kávét hörpintünk fel. 

Bár sokak szerint a legjobb kávét az olaszok főzik, a legnagyobb kávétermelő országok pedig a dél-amerikai kontinensen találhatók, a kávé kultúrája Afrikából, egészen pontosan Jemenből indult, ami azért sem meglepő, mivel a kávécserje a Vörös-tenger túlpartján, a közeli Etiópiában őshonos. Ám amióta az első őrölt, pörkölt kávébab felhasználásával készített italt jóízűen elfogyasztották Jemenben, évszázadok teltek el, mára pedig a kávé a víz után a világ második legnépszerűbb itala lett.

Arábika és robuszta kávé

Bár a kávé növénynemzetség számos fajt számlál, két faj terméséből készítenek kávét. Az egyik az arábika kávé, amely lágyabb ízű, és kevesebb koffeint tartalmaz, a másik pedig az úgy nevezett robuszta kávé, amely markánsabb ízvilágú, és magasabb a koffeintartalma. A különböző kávéfélék a termőhely adottságai, a kávébab minősége, a pörkölés, a főzés és az elkészítés módjának kombinációiból származnak.


10 étel, ami a legjobban sárgítja a fogakat

2014. szeptember 28.

Irreális elvárás, hogy fogaink vakító fehéren ragyogjanak, hisz fogazatunk természetes állapotában világos csontszínű, nem pedig hófehér. Azt, hogy kinek milyen minőségű a fogazata, számos tényező befolyásolja. Nagyrészt az örökletes tulajdonságok a meghatározóak, de fogazatunk eredeti állapotának megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk.

Szájápolási szokásainkkal és táplálkozásunkkal jelentősen befolyásolhatjuk fogunk felépítését, erősségét és színét egyaránt. A sárgás-barnás, néha feketés árnyalatokért a felszínen lerakódott lepedék, fogkő, az elfogyasztott ételek és italok festékanyagai, valamint a dohányzás a felelősek. Fogunk ellensége mindennemű szénhidrát is, melyek könnyen savvá alakulnak és hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához. A savak gyengítik a fogfelszínt, így segítve elő, hogy a vele együtt fogyasztott ételek, italok elszínezzék a fogsort.

Ha meg szeretnéd őrizni fogaid természetes fehérségét, javasoljuk, hogy az alábbiakban felsorolandó lepedék- és színképző ételek, italok listáját alaposan tanulmányozd át! 


A túlsúly a daganatos betegségek kockázatát is drámaian emeli

2014. szeptember 13.

túlsúlyA tíz leggyakoribb rosszindulatú daganatféleség kockázatát növeli a túlsúly és az elhízás - vélik az eddigi legátfogóbb követéses vizsgálat alapján brit kutatók, akik eredményeiket a The Lancet orvostudományi folyóirat legújabb számában tették közzé. 

A Londoni Közegészségügyi és Trópusi Orvostani Intézet kutatói irányításával végzett vizsgálat során ötmillió 16 éven felüli brit lakos adatait gyűjtötték össze, akiknek az egészségi állapotát, betegségeiket hét éven át követték nyomon. A szakemberek számítása szerint a túlsúly és az elhízás évente 12 ezer friss rákos megbetegedés kialakulásához járulhat hozzá. Amennyiben folytatódik a rohamos súlygyarapodás trendje, ez további 3700 daganatos betegség kialakulásához vezet majd évente - olvasható a BBC honlapjának hírei között, valamint az EurekAlert hírportálon.

Egyre több túlsúlyos, egyre több rákos beteg

"Világszerte növekszik a túlsúlyos és elhízott emberek száma. Immár egyértelműen bebizonyosodott a túlsúlyosság szerepe a diabétesz, valamint a szív-  és érrendszeri betegségek kialakulásában. Vizsgálataink azonban azt mutatták ki, hogy amennyiben a testsúlynövekedés jelenlegi trendje folytatódik, lényegesen nagyobb számú rákos megbetegedésre is számíthatunk" - hangsúlyozta a kutatásokat kirányító Krishnan Bhashkaran.


Ha unja már a banánt – 2. rész

2014. szeptember 07.

AnanászManapság a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök jó néhány fajtája már teljesen szokványos, a boltok polcain szinte mindig megtalálható. A banán és a citrusfélék mellett egyre többen ismerik és kedvelik az ananászt, a mangót, de számos igazán egzotikus, szemet gyönyörködtető ismeretlen termés is felbukkan a piacon. Vegyünk most górcső alá néhányat, a legnépszerűbb – nálunk is kapható – egzotikus gyümölcsök közül.

Ananász

100 g tápanyagtartalma: 50 kcal, 0,54 g fehérje, 0,12 g zsír, 13,12 g szénhidrát, 1,4 g rost, 47,8 mg C-vitamin.

Egy átlagos ananász 1,1-1,5 kg.

A banán után a legkeresettebb trópusi gyümölcs. Egyre több helyen kapható a világon a kakaó, a kávé és a tea mellett a méltányos kereskedelem jegyében forgalmazott, vagyis Fair Trade banán és ananász is.

A termés tetején elhelyezkedő levélkorona egy kis ananásznövény, mely továbbszaporításra is alkalmas. Akkor érett az ananász, ha a zöld korona belső részéből egy határozott mozdulattal könnyen eltávolítható egy kard alakú levél. A lédús, érett gyümölcs sárga színét a karotin és a xanthofill adja.


Ha unja már a banánt – 1.rész

2014. szeptember 06.

Csillaggyümölcs vagy karambolaManapság a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök jó néhány fajtája már teljesen szokványos, a boltok polcain szinte mindig megtalálható. A banán és a citrusfélék mellett egyre többen ismerik és kedvelik az ananászt, a mangót, de számos igazán egzotikus, szemet gyönyörködtető ismeretlen termés is felbukkan a piacon. Vegyünk most górcső alá néhányat, a legnépszerűbb – nálunk is kapható – egzotikus gyümölcsök közül.

Nem is gondolná az ember, de a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök fogyasztása – némi éves ingadozással – nagyjából a hazai gyümölcsfogyasztás egyötödét teszi ki. A KSH legutolsó, 2011-es adatai alapján az egy főre jutó déligyümölcs-fogyasztás 11,7 kilogramm. Néhány évtizeddel ezelőtt még ritkaságszámba ment, amikor a zöldségesnél hosszas sorban állást követően az ember bevásárlószatyrába banán került.

Az általunk összeállított gyümölcskosárba az alábbi hét ismert és még kevésbé ismert egzotikus gyümölcs került: az avokádóról és a csillaggyümölcsről cikkünk 1. részében; az ananászról, a licsirő, a grépfrútról, a mangóról és a kakiszilváról írásunk 2. részében olvahatnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...172173174...277