Információk, érdekességek

Moho Sapiens - Azok vagyunk, amit felfalunk?

2015. szeptember 15.

A nagy zabálásoknak megvan - bizonyos tekintetben mindig is megvolt - a maga helye a kultúránkban. A lucullusi lakomák hozzátartoznak a családi, baráti összejövetelekhez, ünnepségekhez. Minden ünnepet egy nagy evés zár le, gondoljunk csak a lakodalomra, az érettségi bankettre, az ünnepi vacsorákra, stb. Mai rohanó világunkban is jó volna, ha legalább egyszer egy nap le tudna ülni a család együtt az asztal köré, hogy engedjenek az ősi vágyunknak, és az étkezés során ápolják a társas kapcsolataikat.

Nagy étkezésre szinte minden nagyobb társas összejövetel során sor kerül. Legtöbbször magának a találkozásnak az apropóját is az étkezés adja. Másszor a társas összejövetel egy momentumát jelenti a közös étkezés. Ilyen például a halotti tor. 

Ez utóbbi kapcsán érdekes megjegyezni, hogy valaha ennek keretén belül magát az elhunytat fogyasztották el a hozzátartozók, hogy bölcsességét és tudását a magukévá tegyék, és azonosuljanak vele.


Chia puding

2015. szeptember 13.

Chia pudingA chia magot az aztékok már ősidők óta termesztették és fogyasztották. Hozzánk csak pár éve jutott el, szerencsére... Miért szeretjük?

Minden fontos tápanyagot tartalmaz, elsősorban az omega3 tartalma miatt fogyasztjuk.
Folyadékba keverve zselésít, megszilárdítja a pépet, magyarul: pudingot csinál belőle.
Akkor csináljunk mi is pudingot belőle! 

Hozzávalók

2 dl mandulatej
3 evőkanál chia mag
1 teáskanál vaníliapor
2 banán
1 kiskanál méz (ha szükséges)
1 kis marék goji bogyó a díszítéshez 


Borsos pulykamáj megbolondítva

2015. szeptember 13.

Borsos pulykamáj megbolondítvaFinom ebéd Karcsi konyhájából.

Hozzávalók:

• 80 dkg pulyka máj
• 15 dkg füstölt sonka
• 3 fej hagyma
• 4-5 babérlevél
• 1 kávés kanál majoránna
• só
• bors
• piros paprika
• zsír

Elkészítése:

A májat tisztítom, feldarabolom. A laskára szeletelt hagymát 2 kanál disznózsíron a felkockázott sonkával, babérlevéllel megpárolom. Beleteszem a pulyka májat, és állandó kavargatás mellett fehéredésig pirítom. Hozzáadom a pirospaprikát, nagyon sok borsot (ízlés szerint), valamint a majoránnát. A végén óvatosan sózom, mert ugye a füstölt sonka sós.
Jelen esetben a köret spenót volt.


Új szabályok a közétkeztetésben

2015. szeptember 11.

A járási hivatalok népegészségügyi szakemberei ellenőrzik az iskolákat, hogy a gyerekek étkeztetése megfelel-e a szeptember 1-jétől hatályos előírásoknak - erről Fűrész Tünde, a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt az M1 aktuális csatornán. 

A közétkeztetési rendelet célja, hogy a gyerekek egészségesebb ételeket kapjanak a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolai menzákon.

Országos ellenőrzés várható

A hivatalok szakemberei nem fognak büntetni, de ha valahol azt látják, hogy nem az előírásoknak megfelelően készítik el az ételeket, próbálnak segíteni, ajánlásokat tenni - mondta a helyettes államtitkár.

Így változott a menza

A főbb változások között említette, hogy a gyerekeknek adott ételekben kevesebb lesz a zsír, a só és a cukor, ugyanakkor sokkal több rostban gazdag ételt, gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert kapnak.


Céklás hidratáló turmix

2015. szeptember 10.

Céklás hidratáló turmix

Ez a ragyogó rubinvörös ital édes és könnyű, hozzávalói megfiatalítják a szervezetet, sportolás előtt pedig tökéletesen felfrissítik a testet.

Hozzávalók:

1 cékla
2 sárgarépa
230 g eper, a szára nélkül
1 alma
125 ml kókuszvíz

A cékla egyedülálló fitotápanyag-forrás, festékanyaga, a betanin igazoltan antioxidáns, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású.

A kókuszvíz kivételével a hozzávalók levét gyümölcspréssel nyerjük ki, majd adjuk hozzá a kókuszvizet. Fogyasszuk azonnal.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...155156157...278