


Információk, érdekességek
Túletted magad? 7+1 házi emésztésjavító tipp
2017. május 04.
Sokan kötelezőnek érezzük, hogy az ünnepi menüből sokat fogyasszunk. Ha rokonlátogatásra megyünk, biztosan ott is megtömnek. Egyél, igyál - amíg bírod. Aztán este, éjjel vagy legkésőbb másnap jönnek az emésztési gondok. Hasi görcs, puffadás, telt érzés és az embernek ünnepelni sincs kedve, nem hogy újra enni.
Azoknak, akik túlevésre hajlamosak az ünnepek alatt, házi, természetes emésztésjavító tippeket kínálunk. Sokan hajlamosak bekapni egy hasnyálmirigy működést könnyítő gyógyszert, mi viszont a házi szerekre esküszünk, a vegyszerek helyett…
A táplálkozás betegíthet és gyógyíthat is
2017. május 02.
Napjainkban, amikor sokat hallunk az elhízás alapú betegségekről, a csodadiétákról, a táplálkozási rendellenességekről, ételallergiákról és - intoleranciákról, nyilvánvaló, hogy az étkezés szerepe messze túlnőtt a létfenntartáson. Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője, dietetikus a táplálkozás gyógyító szerepét hangsúlyozta.
Általános elvek – egyéni megoldások
Aki kicsit is nyitott szemmel jár a világban, tisztában lehet az egészséges táplálkozás alapjaival, amelyek tulajdonképpen logikusak.
- Fenn kell tartani az energia egyensúlyt, vagyis megfelelő étrenddel és rendszeres fizikai aktivitással ajánlott megelőzni és/vagy csökkenteni a túlsúlyt.
- A napi egyszeri-kétszeri nagy evések helyett javasolt 4-5 alkalommal kis mennyiségű ételt fogyasztani.
- A hozzáadott cukrot tartalmazó ételek üres kalóriát jelentenek a szervezet számára, ezért fogyasztásuk nem javasolt nagy mennyiségben.
- Érdemes többségében teljes kiőrlésű pékárut, köretet, gabonaféléket választani, hiszen magas rost-, jelentős ásványi anyag- és vitamintartalommal rendelkeznek.
- Zsírok tekintetében érdemes előtérbe helyezni a telítettlen, növényi zsiradékokat, a főként állai eredetű telített zsírokkal szemben.
- Naponta több alkalommal szerepeljen az étrendben zöldség és gyümölcs, amelyek lehetőleg minél színesebbek legyenek.
- Előtérbe kell helyezni az alacsony zsírtartalmú, sovány tejtermékek és a magas fehérje tartalmú ételek, mint a baromfi, a sovány vörös húsok, a halak, a hüvelyesek, a sótlan olajos magvak fogyasztását.
- A sóbevitel visszaszorítása érdekében érdemes csökkenteni az étrendben a magas sótartalommal rendelkező kész- és félkész termékek, pékáruk, húskészítmények, sajtok, konzervek fogyasztását.
- Mértékletességre kell törekedni az alkoholfogyasztás tekintetében. Megengedett mennyiség napi 1 pohár ital nőknek és 2 pohár ital férfiaknak.
- Férfiaknak napi 2,5 liter, nőknek 2 liter folyadék fogyasztása ajánlott.
Miért kellenek a személyre szabott étrendek?
- Minden ember más és más, eltérőek a szükségleteink és az igényeink is. Természetes, hogy az előzetes állapotfelmérés, a táplálkozási szokások feltérképezése, a testösszetétel mérés eredményei, a kitűzött célok megismerése, és esetlegesen a szükséges laborparaméterek, orvosi diagnózis alapján egyénre szabott étrendet állítunk össze a pácienseknek – hangsúlyozza Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője, dietetikus. – Ráadásul a táplálkozási irányelvek csak egy általános ajánlást fogalmaznak meg, és minden táplálkozási ajánlás leírja, hogy egyénre szabott étrend összeállítására van szükség, és csak egyéni igényeknek, szokásoknak megfelelő étrend hozza meg a várt eredményt.
5 tipp, hogyan ehetnénk több nyers zöldséget, gyümölcsöt
2017. április 29.
Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe.
Elsőre talán túlzásnak, vagy akár kivitelezhetetlennek is tűnhet a táplálkozási szakértők által gyakran emlegetett ajánlás, vagyis, hogy fogyasszunk naponta öt alkalommal gyümölcsöt, zöldséget. Most megmutatjuk, hogy nem lehetetlen!
A nyers zöldségek és gyümölcsök egy-két kivétellel (pl. legyengült szervezet, emésztési zavarok) szinte csak pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Mivel az ásványi anyag- és vitamintartalom jóval magasabb a nyers ételekben, mint a sült, főtt, hőkezelt élelmiszerekben, ugyanannyi mennyiségből többet tud hasznosítani a szervezet. Ez minden tekintetben javítja az egészségünket: több energiát nyerünk, nő a munkabírásunk, az életkedvünk, javul az emésztésünk, meg tudjuk tartani az optimális súlyunkat, lassabban öregszünk. Jónéhány kutatás támasztja alá, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó népek körében, például a mediterrán országokban kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az elhízás és az egyéb civilizációs betegségek aránya.
Két hét alatt 9 kilót leadni
2017. április 18.
Csábítóan hangzik, ugye? Sőt, ha azt mondom, hogy onnan mennek le a kilók, ahonnan szükséges és nem is fogsz közben éhezni, egész biztosan kételkedni fogsz a szavaimban...
Csábítóan hangzik, ugye? Sőt, ha azt mondom, hogy onnan mennek le a kilók, ahonnan szükséges, és nem is fogsz közben éhezni, egész biztosan kételkedni fogsz a szavaimban. Tovább megyek: különféle porok szedését sem javaslom, csak egy mezei, kifejezetten olcsó diéta megtartását. Két röpke hétig. Ja! Azért sportolni szabad...
Az Élelmezéstudományi Intézet által kidolgozott és ajánlott diéta teljesen egyszerű ételeket javasol. Nem vegetáriánus, és valóban nem is mindig konyhaművészeti remekeket javasol, mégis jóllakhatunk minden nap a javasolt ételekkel, és még csak a kedvenc reggeli kávénkról sem kell lemondani, legfeljebb a kívánatos hat kanál cukrot kell kihagyni belőle!
A diéta roborál, fogyaszt, és fitté, üdévé tesz. Szóval állj neki, éhezés nélkül, fogyj, szépülj! Tippjeinkből kitalálhatod, mi is kipróbáltuk ezt a receptet! A kajákat a melóban gond nélkül magad is elkészítheted. Tapasztalataidat írd meg nekünk !!!
Alapszabály: Cukor semmi. Kevés olaj, (maximum napi egy evőkanálnyi a sütéshez.) alkohol semmi, limonádé semmi, csak és kizárólag buborékmentes ásványvizet vagy sima csapvizet, esetleg Pi vizet szabad fogyasztani. Aki pontosan, csereberélés nélkül betartja a szabályokat, és a legkisebb "bűnt" sem követi el, az két hét alatt a megfelelő helyekről 9 kg-ot fogyhat. Az ebédet a vacsorával megcserélni nem szabad! (Mennyiségi korlátozás nincsen, kivétel, ahol oda van írva!)
A szervezetedben anyagcsere változás áll be, és egy évig nem fogsz hízni.
Csiris rakotta (retek, brokkoli, hagyma, lucerna)
2017. április 15.
A tavaszi vitaminhiányt remekül enyhíthetjük a különféle csírák (csirik) fogyasztásával. A fogyókúrának is jó kiegészítője az egészséges, életerőben gazdag növényi csíra!
Hozzávalók 4 személy részére
- 50 dkg (bio) kelbimbó, vagy kis fej kínai kel
- 10 dkg csiri
- 1 marék durvára vágott dió
- 5 dkg aromás sajt (parmezán, vagy ementáli)
- 1 pohár tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- fűszersó
A zöldségeket kevés vízzel, sóval, fokhagymával puhára pároljuk. Lecsepegtetjük és kiolajozott tűzálló tálba terítjük, a dióval megszórjuk. Ha a zöldség kelbimbó, akkor a lucerna csiri 2/3-át, ha kínai kel, akkor a retekcsiri, brokkolicsiri, hagymacsiri 2/3-át rászórjuk a tetejére. Tejföllel meglocsoljuk, és a sajtot ráreszeljük. Közepes fokozaton sütőben megsütjük. Tálaláskor szórjuk rá a megmaradt csirit!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...143144145...292