


Információk, érdekességek
Mitől lesz reform a konyha? Helyettesítő étrenddel, változatosan
2017. augusztus 10.
Az a gondolat foglalkoztat, hogyan tehetnéd egészségesebbé táplálkozásodat? A megszokás mindig erős, a változtatáshoz bátorság és kreativitás szükséges, ám nélkülöznöd továbbra sem kell. Mit mivel helyettesíthetsz? Segítségünkkel eligazodhatsz a vegetáriánus termékek világában.
Sok táplálék nehezebben emészthető a szervezet számára, így főleg azok elhagyásával, illetve kerülésével érhetünk el eredményt. Ilyen jellegű ételek a húsok, húskészítmények, a tojás, a fehér lisztből és fehér cukorból készült táplálékok, valamint az erősen fűszeres, sós ételek. Az emberi szervezet számára a fehérjetartalmú ételek a legnehezebben emészthetők, így az ilyen jellegű táplálékok távoznak legkésőbb a testünkből.
A húsok megemésztése nagy erőket igényel szervezetünktől, rengeteg energia fecsérlődik el, amíg elbánunk velük. A fehér lisztből készült ételek hízlalnak, ugyanakkor nem tartalmazzák a gabonák hasznos ásványi anyag és rosttartalmát. A só nagyon megterheli a vesét és a vizet is megköti.
Ha megszületik benned a bátor döntés, hogy lemondasz a fenti élelmiszerekről, akkor nagy lépést teszel a változás felé, és egyben a fogyókúráknak is örökre búcsút mondhatsz!
A könnyen tartható dinnye diéta - 5 nap alatt 5 kg!
2017. augusztus 02.
Drasztikusnak gondolnánk, ahol éhezünk. A megfelelő gyümölcsökkel természetesen erről szó sincs, az éhezéstől ugyanis felhalmozna szervezeted ijedtében. Gyors és könnyed méregtelenítés a nyár kedvencének segítségével. Fokozatos visszaállás, harmonikus, kiegyensúlyozott étkezés. Mi már teszteltük. Próbáld ki Te is!
Gyümölcs, gyümölcscukor. Vajon miért is fogyaszt?
Mind a sárga, mind a görögdinnye legnagyobb részt, azaz 90%, vízből áll, emellett értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Kálium, kalcium, magnézium, vas, nikkel, fluor (!) található benne, ezek által gyorsítja az anyagcserét, és még a fogazatnak, az ínynek is jót tesz.
A dinnye a zsírbontó hormonoknak segít a szervezetedben, erős vízhajtó hatása is van. A görögdinnyében található a citrulin. Ez a fehérjeépítő anyagok alkotórésze, ezért elengedhetetlen a mozgászservek helyes működéséhez. Izom és zsírszövetek felépítéséért felelős. Felelős a kötőszövetekért is, és befolyásolja az izom és zsírszövetek felépítését, feszes kötőszövetet hoz létre.
A dinnye ezért egészséges, tápláló, segíti a növekedést, erősödést, de nem ad felesleges anyagokat a szervezetnek, így kiválóan fogyaszt.
Ez a dinnyediéta 5 napos, amelynek reggelije mindig állandó, mindig ugyanazt a dinnyés müzlit fogyasztjuk. Először a lényeg a dinnye a főétkezésekben, azután mást is ehetünk már a sok nasis, édes gyümölcs mellé! A dinnyéket váltogatjuk kezdetben, egyik nap görög, másik nap sárgadinnyével folytassuk a diétát. A reggeli müzli az adott nap dinnyéjével kombinálva fogyasztandó.
Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele
2017. július 27.

A cukorbetegeknek igen szigorú diétát szükséges követniük, melynek egyik alapelve, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztaniuk a hirtelen vércukorszint emelkedés elkerülése miatt. Azonban a boltok polcain fellelhető, teljes kiőrlésűnek nevezett termékek sok esetben eddig alig tartalmaztak teljes kiőrlésű lisztet- egészen idáig. A változásokról Sárga Diánával, a Cukorbetegközpont dietetikusával beszélgettünk.
Nem tiltólistás a kenyér, ám nem mindegy, milyen
Máig sokan úgy gondolják, a cukorbetegek kénytelenek lemondani a kenyér fogyasztásáról, mivel rossz hatással van a vércukor szintjükre. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis a fehér lisztből készült pékáruk gyors felszívódású szénhidrátokként valóban nagymértékben megemelik a vér glükóz szintjét, ellenben a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű készítményeket bátran a kosárba rakhatják a betegek.
A finomított gabonák feldolgozása során eltávolítják a maghéjat és a csírát, így velük együtt a rostok, vitaminok ásványi anyagok kb. 80%-át. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák olyan szemekből állnak, amelyek a feldolgozás után is közel ugyan olyan arányban tartalmazzák a gabonaszem három részét (a maghéját, csíráját és gabonaszem belső részét), mint előtte.
Sárga Diána, a Cukorbetegközpont dietetikusa elmondta, a kenyér választásánál fontos, hogy a beteg figyelembe vegye azt, hogy a pékáru legalább fele magas rosttartalmú gabonából álljon, pl. teljes kiőrlésű búza/rozs/tönkölybúza/graham lisztből.
7+1 tény az ásványi anyagokról - a sikeres diéta titka
2017. július 26.
A kiegyensúlyozott táplálkozásban a 15-30-55 energiaszázaléknyi fehérje-zsír-szénhidrát arány alapvető fontosságú, de ez önmagában nem elég. A szervezet zavartalan működéséhez megfelelő mennyiségű mikrotápanyagokra is szükség van.
1. A tápanyagok
Táplálkozásunk során a szervezetünkbe jutó tápanyagokat makro- és mikrotápanyagokra oszthatjuk. A makrotápanyagokat a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok alkotják, míg a mikrotápanyagok legjelentősebb képviselői az ásványi anyagok (mineráliák) és a vitaminok. Ez utóbbiakból néhány g, mg, illetve egyes esetekben csak pár µg (mikrogramm) szükséges, de ebben a mennyiségben nélkülözhetetlenek, mivel ezek az anyagok biológiailag fontosak a szervezet működéséhez.
2. Az ásványi anyagok
Egy egészséges felnőtt ember testtömegének mintegy 4 százaléka ásványi anyagokból áll, ezek legnagyobb része a csontokban található. A megfelelő mennyiség betartása azért nagyon fontos, mert nem csak a hiány, de a túlzott bevitel is káros az egészségre. A modern táplálkozástudományi kutatások eredményei is igazolják a régi mondást, mely szerint „Minden méreg és semmi se méreg, a dózis határozza meg azt, hogy mi a méreg”(Paracelsus).
Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében. Az egészség megőrzéséhez szükséges ásványi anyagok mennyiségét az életkor, a nem, az egészségi állapot, és egyes esetekben a fizikai aktivitás mértéke határozza meg.
A napi ásványi anyag szükséglet meghatározás 7-10 nap átlagában értendő, mivel vannak olyan élelmiszerek (pl. máj, száraz hüvelyesek, halak, tojás), amelyeket nem fogyasztunk minden nap, így azok az ásványi anyagok, amelyeknek ezek az élelmiszerek a fő forrásai, csak 10 napos átlagban biztosíthatóak maradéktalanul.
Így tárold az ételeket és az alapanyagokat
2017. június 23.
Itt a nyár, jönnek a meleg napok, úgyhogy ilyenkor még jobban oda kell figyelnünk, hogyan tároljuk a kicsik ételeit! Íme, néhány alapszabály Dr. Kerekes Judit gyermekorvostól!
Az elkészült ételek kezelésére és tárolására különösen nagy gondot kell fordítani.
- Mindig tiszta kézzel és tiszta konyhai eszközökkel dolgozzunk.
- A hűtőszekrényből kivett ételt azonnal készítsük el, az ételmaradékot pedig tegyük vissza. A feldolgozás alatti pihentetések idején a hűtőszekrénybe tett tálat gondosan takarjuk le.
- A boltban vásárolt csomagolt alapanyagokat és a dobozos bébiételeket még a kibontás előtt mossuk le. A bébiételt ne az üvegből kínáljuk, hanem a baba etetőedényébe adagoljuk a megfelelő mennyiséget. Inkább többször rakjunk a tányérjára, mert amibe beleevett, az már az ételromlás beszélye miatt nem tehető el későbbre. A tisztán maradt babaétel lezárva a hűtőben három napig tárolható.
- Ha nagyobb mennyiségű ételt készítünk, akkor az étel tárolására legbiztonságosabb megoldás a fagyasztás. A mélyhűtő szekrény hőfoka eléri a mínusz 18 °C-ot. Ebben gyorsfagyasztással hosszabb ideig is tárolhatjuk a húst, készételt, vagy házilag is biztosíthatunk télire friss zöldséget, gyümölcsöt.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...141142143...293