Információk, érdekességek

A megfelelő táplálkozás fontos az egészség megőrzésében

2019. április 06.

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére.

1993 óta február 11-én tartjuk a betegek világnapját, amelynek alkalmából az elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immunerősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Ma már tudjuk, hogy végzetünket nem a génjeinkben hordozzuk, és hosszútávú egészségünk egyik alapja az egészséges immunrendszer, amelynek megerősítéséért kisgyermekkorban tehetünk a legtöbbet. Ennek ellenére a diabétesz miatti felnőttkori halálozások száma 2015-ben Magyarországon megközelítette a 3 ezret, a két év alatti gyermekek 10-14%-a túlsúlyos2, és 3-5% -a elhízott, valamint a 24-36 hónapos gyermekek 6%-a is túlsúlyos-elhízott. A fogantatástól számított első 1000 nap időszaka kiemelt élettani jelentőséggel bír, ugyanis a kisgyermekek megfelelő korai táplálása ezeknek a felnőttkori népbetegségeknek is megelőzheti a kialakulását.

Az immunrendszer jelentősége
Fontos, hogy immunrendszerünk megóvására és támogatására ne csak a betegségek idején ügyeljünk, hanem akkor is fordítsunk rá figyelmet, amikor egészségesek vagyunk, ugyanis szervezetünk védekező mechanizmusának megfelelő működése nélkül védtelenné válunk az egyes fertőzésekkel és környezeti hatásokkal szemben, amelyek később súlyos következményekkel járhatnak.


Mókus golyója

2019. április 02.

Ami valójában a mogyorókrémes túrógombóc, minden gyerek - és az örökké gyermeklelkű felnőttek - kedvenc és könnyű desszertje. Akár még főfogás is lehet egy kiadósabb leves után.  

Hozzávalók:
½ kiló sima zsírdús túró (még jobb a házi túró, de azt ki kell nyomkodni egy kicsit)
12 evőkanál búzadara
3 tojás sárgája
Pici só és olaj/margarin (1/4 kocka)
7 evőkanál darált dió
3 evőkanál zsemlemorzsa
3 evőkanál kristálycukor
Nutella

Elkészítés:
A túrót és a búzadarát a tojás sárgájával, icipici sóval összedolgozzuk, és félretesszük, legjobb, ha kb. 2 órát áll, mert utána habkönnyű lesz az eredmény. A nutellát rakjuk be egy rövid időre a hűtő legmelegebb részére, hogy ne csepegjen, ha dolgozni akarunk vele, de ne is legyen merev állagú.

Míg a massza álldogál, rakj egy serpenyőbe egy negyed kocka margarint vagy kb. ennyi olajat, olvaszd fel, tedd bele először a 3 evőkanál zsemlemorzsát, majd ha az már felszívta a nagyja zsiradékot, add hozzá a darált diót (ízlés szerint lehet több is!) és forgasd át addig, míg kicsit meg nem pirul, add hozzá a cukrot, és addig pirítsd míg hozzá karamellizálódik a morzsához. Ebbe kell majd szedni a gombóckákat.


Citromos penne

2019. március 28.

A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Utána jön a csavar.  

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg penne vagy más, rövid csőtészta
2 citrom
6 dkg parmezán sajt
3-4 evőkanál tejszín
5 dkg vaj

frissen őrölt bors

A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Közben a megmosott citromot megtöröljük, majd a héját lereszeljük. A parmezánt legyaluljuk. A vajat lábosban felolvasztjuk, hozzáöntjük a tejszínt. Sóval, borssal, reszelt citromhéjjal, és néhány csepp citromlével ízesítjük, majd összeforraljuk.
A lecsöpögtetett tésztát összekeverjük a mártással és a parmezánforgácsokkal.

Fél óra alatt elkészül.

Javasolt ital hozzá: friss, gyümölcsillatú fehérbor


Spórolós túrós

2019. március 24.

Hóvégén elfogyott a hozzávalókra szánt keret? Néhány otthon lévő hozzávalóból és kevés túróból készíthetsz egy finom süteményt ami második fogásként is megállja a helyét egy tartalmas leves után!  

Spórolós túrós
Hozzávalók: 25 dkg túró, 2 tojás, 20 dkg cukor, ízlés szerint vanília és reszelt citromhéj, 1 dl tej, 30 dkg liszt, 1 cs. sütőpor

A túrót villával összetöröm ezután összekeverem a tojással, tejjel, cukorral és az ízesítőkkel. Végül a masszához adom a liszt és sütőpor keverékét. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntöm, elegyengetem és 180 fokon tűpróbáig sütöm.

Mi házi vaníliás sárgabaracklekvárral ettük! Nagyon finom és spórolós desszert vagy egy tartalmas leves után második fogás.

Tipp: Lehet aszalt gyümölcsöt is tenni bele - pl. mazsola, vörösáfonya, meggy!


Olcsó, családi menü

2019. március 23.

Nem túl sok hozzávalóból, jól variálhatóan készíthetsz tartalmas menüt! Ez az adag 4-5 embernek elég ebédre. A hozzávalók többsége megtalálható otthon, csak a húst kell megvenni.  

Leves: Zöldségkrémleves fokhagymás pirítóssal

Hozzávalók: 50 dkg vegyes zöldség (lehet répa, burgonya, karalábé, zeller, cukkíni, stb. akár fagyasztott keverék is), 3 dl tej, só, őrölt bors, 1-2 ek. olaj, 2 ek. étkezési keményítő vagy rizsliszt

A zöldségeket megmosom, összeaprítom, nagyjából megegyező darabok legyenek. Kevés olajon elkezdem párolni, majd mikor már puhul felöntöm a tejjel és még 7 dl vízzel, ízesítem és felforralom. A puha zöldséges levest botmixerrel összetöröm, a keményítőt vagy a rizslisztet kevés vízzel összekeverem és ezzel sürítem a levest. A zöldségektől és ettől a kis sűrítő anyagtól el fogja érni a kellemes állagot. (természetesen adhatsz hozzá tejet vagy vizet ha túl sűrűnek találod, mindenki saját ízlése szerint alakíthatja)

Ezután ízlés szerint ízesíthető. Például szórhatsz bele egy kis kakukkfűvet vagy reszelhetsz bele szerecsendiót vagy éppen fokhagymát! Ezekkel egy kicsit karakteresebb ízt érhetsz el de ha az egyszerűbb, letisztultabb ízeket szereted akkor ez a leves plusz fűszer nélkül is ízleni fog!

Fokhagymás pirítós: én úgy szoktam,hogy megsütöm a sütőben a kenyérszeleteket majd utána dörzsölöm be fokhagymával és vágom csíkokra ill. kockákra. Viszont készítheted úgy is,hogy kevés olivaolajban elkeversz jó sok zúzott fokhagymát és azt kened  a kenyérre majd így pirítod meg!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...186