Információk, érdekességek

Top élelmiszerek: „Jó” növényi olajok, magvak

2019. június 01.

Szempont: kellemes ízhatás, hasznos zsírsavösszetétel

Ne tiltsuk ki az étrendünkből a zsírokat! Legalábbisne mindegyiket…. Kerüljük pl. a majonézt és más koktélmártásokat, de részesítsük előnyben a házi készítésű salátaönteteket, miközben használjunk fel ómega-3 zsírsavban gazdag olajokat (repce-, dió-, olívaolaj…).

Ezek ugyanis részt vesznek a zsírok raktározódása elleni harcban. Mondjunk igent még néhány egyéb olajra is, melyek lehetnek: len-, chia vagy kendermag-, mandula-, dió-, pisztáciaolaj… Bővelkednek növényi proteinekben és rostokban, a „jó zsírok” kiváló forrásai.

A GYAKORLATBAN
Korlátozzuk 2-3 leveseskanálnyi mennyiségre a napi olaj – fogyasztást az ételkészítéskor, ízesítéskor, és 1 leveseskanálnyira, ha olajos magvakról van szó.


A szívritmuszavar és a szénhidráttartalmú étrend

2019. május 30.

A szénhidrátok megvonása árthat a szívnek, az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők, vagyis a kevés gabonát, gyümölcsöt és keményítőben gazdag zöldségeket fogyasztók esetében jelentősen nő a pitvarfibrilláció (AFib), a leggyakoribb szívritmuszavar kockázata – állapították meg kínai kutatók.

 

Fotó: 123rf.comAz Amerikai Kardiológusok Társaságának éves tudományos ülésén bemutatott tanulmányukban a szakemberek csaknem 14 ezer ember több mint két évtizedet felölelő egészségi adatait elemezték, ez az első és legnagyobb léptékű tanulmány, amely a szénhidrátfogyasztás és a pitvarfibrilláció közötti kapcsolatot mérte fel.

A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar. Ez olyan szívritmuszavar, amikor a szív nem ritmusosan húzódik össze, ezért a pulzus tapintásakor nem a megszokott lüktetés tapasztalható, hanem ritmustalan pulzálást lehet érezni. A betegségben szenvedők esetében ötszörösére nő a stroke kockázata és szívelégtelenség is kialakulhat.

A szénhidrát megvonása népszerű súlycsökkentő módszerré vált az elmúlt években. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendek, köztük a ketogén, vagy az Atkins-diéta a fehérje fogyasztásra helyezi a hangsúlyt, korlátozva a cukor, a gabonák, gyümölcsök és keményítőben gazdag zöldségek – köztük a burgonya – fogyasztását.

A szénhidrátmegvonás hosszú távú hatása még ellentmondásos, különösen ami a szív-és érrendszeri betegségeket illeti. A szívritmusra gyakorolt lehetséges hatásáról tanulmányunk azt jelzi, hogy ezt a népszerű súlycsökkentő módszert óvatosan szabad ajánlani” – idézte a Science Daily tudományos hírportál Csuang Hsziao-tungot, a kínai Szun Jat-szen Egyetem kórházának kardiológusát, a tanulmány vezető szerzőjét.    

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták összefüggenek a pitvarfibrilláció növekvő kockázatával, függetlenül attól, hogy milyen fehérjét vagy zsírt fogyasztanak a szénhidrátok kiváltására” – magyarázta.


Avokádóleves

2019. május 27.

Az avokádót minden formájában nagyon szeretjük!  

Hozzávalók:
6 dl zöldségleves (leveskockából is jó),
2 avokádó,
fél citrom leve,
1-1 dl tejföl és tejszín,
só,
őrölt fekete bors,
néhány csepp tabascomártás,
4-5 szál metélõhagyma

Elkészítés:
A zöldséglevest fölforraljuk. Az avokádókat félbevágjuk, magjukat kidobjuk, húsukat a héjból kiemeljük. Egy fél avokádót citromlével meglocsolunk, nehogy megbarnuljon, és tálaláshoz eltesszük. A többit kis kockákra vágjuk, majd a tejföllel és a tejszínnel turmixoljuk.

A levesbe öntjük, megmelegítjük, de forralni nem szabad! Kissé megsózzuk, megborsozzuk, pár csepp tabascóval ízesítjük. A félretett, fölszeletelt avokádóval díszítve, fölaprított metélőhagymával meghintve azon frissiben tálaljuk.

Elkészítési idő: 15 perc


Drasztikus fogyókúra? Ne csináld!

2019. május 25.

A strandszezon közeledtével mindenki szeretne a legjobb formájába lendülni és ledobni a télen felszaladt kilókat. Ha időben elkezdjük, akkor egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással a bikiniszezon kezdetére elérhetjük a kívánt alakot. Ám sokan nyárig halogatják, hogy változtassanak, a rövid idő miatt pedig drasztikus módszereket is bevetnek a cél eléréséhez. De vajon tudják, hogy ezzel mennyit ártanak maguknak?  

„Ha egész évben odafigyelünk a változatos, kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra, rendszeresen mozgunk és megfelelő mennyiségű vizet iszunk, elkerülhetjük a plusz kilókat. Persze sokan nehezen vesszük rá magunkat a testmozgásra télen, és a hidegben jól esik egy kis kényeztető, energiadús nasi is. Azonban, ha úgy érezzük, magunkhoz képest elszaladt velünk a ló, akkor még időben térjünk vissza a helyes útra, életmódot váltani ugyanis bármikor lehet.

Az eredményt azonban ne várjuk az egyik napról a másikra, ez ugyanis hosszú, kitartó munkát igényel. Jobb esetben életmódot váltunk, és nem csupán időszakos bikiniformát húzunk magunkra. A rendszeres sport és a helyes, egyénre szabott táplálkozás együtt egészséges és tartós módszer a kívánatos testalkat elérésében. Akik azonban drasztikus diétáktól, hashajtó szerektől, különböző fogyasztó szerektől várják a hatást, azok nemcsak, hogy visszahízhatják a leadott kilókat, de akár súlyosan is károsíthatják a szervezetüket” – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.


Brokkolis masnitészta szardellamártással

2019. május 24.

Laktató étel, déli ízvilággal és sok-sok zöldséggel.

Hozzávalók:
35 dkg brokkoli
5 szál újhagyma
3 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 doboz szardella (ajóka)
5 dkg parmezán sajt
30 dkg masnitészta
őrölt bors


Elkészítés:
A brokkolit sós vízben 3 perc alatt megfőzzük. Az újhagymák zöld szárából 3 cm-es részt meghagyva, a hagymákat vékonyan felszeleteljük, majd 2 evőkanál olajban 10 percig pároljuk. A paradicsomokat négyfelé vágjuk, és a fokhagymával együtt sűrűre mixeljük.

A szardelláról az olajat leöntjük, nagyobb darabokra vágjuk, és a hagymához adjuk. A paradicsommixet is belekeverve 2 percig pároljuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd lecsöpögtetjük. A parmezánt kis lapocskákra vágjuk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...189