Információk, érdekességek

Anorexia: amikor te vagy a tested ellensége

2019. október 02.

A média általában a túlsúlyosokkal foglalkozik, de mi van azzal a szerencsére piciny létszámú embercsoporttal, aki gondolatban tényleg a túlsúllyal küzd, valójában azonban az éhenhalással?  

„A világegyetem élet nélkül semmi se volna s minden, ami él, táplálkozik”.
(Anthelme Brillat-Savarin)

Testünk állapotát legkönnyebben a BMI-vel (Body Mass Index) határozhatjuk meg: ez a szám mutatja meg, hogy a testsúlyunk milyen arányban áll a magasságunkkal. Ha a kilogrammban kifejezett testsúlyt elosztjuk a méterben mért magasság négyzetével, a számolás végeredménye az elhízás mértékét jelöli. A kapott végeredményt keressük meg, hogy melyik csoportba illik bele. A csoportok a következők:

  • < 20 sovány
  • 20-24,9 normál
  • 25-26,9 túlsúlyos
  • 27-29,9 enyhén elhízott
  • 30-39,9 közepesen elhízott
  • > 40 kóros elhízás.

Ha valakinél 17 alatti vagy 27 feletti értéket kapunk, az fokozottan veszélyes állapotot jelent az egészségére nézve.

A kamaszkor, a nővé válás időszaka hozza az egyik legnagyobb változást az alkatunk terén is. A fiatal lányok elkezdenek megismerkedni változásban lévő testükkel, amit a tévében és magazinokban látható lányokéhoz hasonlítanak. Magukban ezek alapján kialakítják azt a képet, ami szerintük a tökéletes. Ennek a képnek azonban nehéz megfelelni. A környezetemben sok gyermekkel és kamasszal találkozva tapasztaltam, hogy nincsenek megelégedve testükkel, annak ellenére, hogy a súlyuk az életkoruknak és magasságuknak megfelelő, vagy kevés is. Ezért ők a média által diktált egészségtelen és ésszerűtlen fogyókúrákkal akarják elérni az általuk hőn áhított tükörképet.  Sajnos, sok olyan fiatallal is találkoztam a munkám során, akiknek valamilyen táplálkozási zavaruk van.

Csokis-körtés muffin

2019. szeptember 30.

Az ősz a finom körték évszaka is, megtalálható még a piacokon a lédús, isteni ízű, de a télálló, keményebb fajta is! Süssünk-főzzünk körtével! 

Csokis-körtés muffin

Hozzávalók: 2 tojás, 1 vaniliás joghurt, 10 dkg cukor, fél dl olaj, 20 dkg liszt, fél cs. sütőpor, 3 kanál kakaópor, 3 nagy körte, ízlés szerint fahéj

A tojást kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a joghurtot és az olajat. Egy másik edényben a lisztet vegyítem össze a sütőporral és kakaóporral. Ezután a két masszát összedolgozom és a muffinsütő 12 mélyedésében elosztom. Ezután meghámozom a körtéket, a magházát is kiszedem és 4 darabba vágom. 1-1 darabot nyomok minden muffin közepébe. 180 fokon tűpróbáig sütöm majd hagyom kicsit hűlni.

Tipp: Tálalható csokiöntettel vagy porcukorral!


Sör, üdítő és tenger gyümölcsei?

2019. szeptember 29.

A köszvény egy nagyon fájdalmas és meglepően gyakori betegség, amely anyagcsere eredetű, így egyáltalán nem mindegy, milyen étrendet folytat az érintett. Dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa a nyári csábítások veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Fotó: 123rf.comMiért alakul ki a köszvény?

A köszvény egy gyulladással járó betegség, ami akkor jön létre, ha a vérben felszaporodik a húgysav és annak kristályai kicsapódnak és lerakódnak az ízületi tokot belülről bélelő hártyában. Ezen folyamat következményeként alakul ki a gyulladás, főként a nagylábujjakban, a kezekben, a lábfejekben, térdekben és a könyökben. A köszvény tehát anyagcsere- és immunológiai eredetű, de nem autoimmun betegség, ami főként a középkorúakat és az idősebbeket érinti.
A probléma gyökere tehát a húgysav, amit a purin tartalmú élelmiszerek, italok fogyasztásakor állít elő a szervezet.

Vannak olyan magas purin tartalmú élelmiszerek, amelyek képesek belobbantani egy köszvényes rohamot. A rossz hír, hogy ezek közé tartozik a nyáron igen népszerű sör és a magas cukor-, valamint fruktóz tartalmú üdítők. Mivel kell még óvatosnak lenni az érintetteknek?
– Minden alkohol, a sörön kívül főként a magas alkohol- és cukor tartalmú likőrök.
– Vörös húsok és belsőségek, mint a máj és a vese, amelyek gazdagok a telített zsírsavakban.
– Tenger gyümölcsei, mint rákfélék, szardínia, tonhal, makréla, polipok.
– Minden előre feldolgozott élelmiszerek.
– A szárnyasok közül a pulyka kerülendő.
– Zöldségek közül a spárgában, karfiolban, gombafélékben magasabb a purin tartalom.
– A vaj és a magas zsírtartalmú öntetek (dresszingek) csökkentik a szervezet húgysavkiválasztó képességét, emiatt kerülendők.
– A cukros ételek (vagyis az ezek talaján kialakuló elhízás és a cukorbetegség) ronthatják a köszvény tüneteit.
– A kávé a magas koffein tartalma miatt vízhajtó hatású, és ha dehidratálódik a szervezet, a húgysav kristályok lerakódhatnak az ízületekben.


Körte a köbön - készíts menüt körtével!

2019. szeptember 29.

Imádom a körtét! Ilyenkor ősszel több fajtája is érik, használd őket előételként, főételként vagy desszertként!  

Előétel: Körtés camembert saláta

Hozzávalók: 2 db keményebb körte, 20 dkg camembert sajt, 1 fej jégsaláta, egy marék dió, kevés méz, borecet, olivaolaj

A salátát megmosom, csíkokra vágom, a körtét hámozom és kockákra aprítom fel. A sajtból is kockákat vágok, a diót pedig megpirítom. 3 ek. borecetet, 6 ek. olivaolajat és 1 ek. mézet alaposan összemixelem, a salátára és a körtére öntöm, összekeverem az egészet. Hozzáadom még a sajtkockákat és a darabosra vágott diót.

Frissen tálalom pirított bagettel vagy rozskenyérrel!

Főétel: Gyömbéres-körtés csirke

Hozzávalók: 2 csontos  csirkemell, 5 puha körte (pl. érett vilmoskörte), só, gyömbér, méz, olivaolaj

A csirkemellett megmosom, enyhén besózom és félreteszem. A körtéket meghámozom, nagyobb szeletekre vágom. 2-2 ek. mézből és olivaolajból, egy mogyorónyi darabka frissen reszelt gyömbérből készítek egy pácot. Ezzel bekenem a húst és egy tűzáló tálba teszem. Mellépakolom a körtéket és lefedve 180 fokon 45 percig sütöm, majd fólia nélkül pirítom egy kicsit.

Salátát vagy illatos jázminrizst kínálok hozzá!


Boldogok a sajtkészítők, hát még a fogyasztók!

2019. szeptember 20.

Bár a gasztrokultúra egyre nagyobb teret nyer, azonban a sajtok ezidáig nem kaptak elég hangsúlyos szerepet. Ezen szeretnének változtatni a közelgő sajtfesztivál szervezői: megmutatják a közönségnek a legfinomabb külföldi sajtokat, ezzel párhuzamosan pedig versenyeztetik és bemutatják, vagyis erősítik és kiemelik a magyar termékeket.  

Sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

„A 2017-ben tartott első rendezvényünk minden várakozást felülmúlt. A hatalmas érdeklődés azt bizonyította számunkra, hogy van igény a minőségi sajtokra, éppen ezért haladunk tovább a megkezdett úton, és folytatjuk a kultúrált, minőségi sajtfogyasztás misszióját. Immár egy sokkal nagyobb helyszínen tartjuk meg hazánk legnagyobb sajtünnepét, ahová több, mint 20 európai országból, valamint Amerikából és persze hazánkból is érkeznek sajtkülönlegességek Budapestre. Ezúttal a sajtokat nem típusok, hanem országok szerint tárjuk a látogatók elé, a kor elvárásaihoz igazodva applikációt fejlesztünk, és minden sajtról egy-egy QR kód leolvasása után kaphatnak információt az érdeklődők, egyúttal szavazhatnak is: melyik különlegesség ízlett a legjobban” – mondja Gábossy Ádám, az II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljának főszervezője.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...197