Információk, érdekességek

Fájdalomcsillapítók új generációját keresik

2006. július 18.

Megkezdték a munkát Pécsett a tudományegyetem és a Richter Gyógyszergyár új analgetikum kutatólaboratóriumában. A szakemberek a fájdalomcsillapítók új generációját keresik.

 

Torda Júlia beszélget Szolcsányi János egyetemi tanárral, a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének munkatársával.


Fizetnünk kell majd a kórházért is?

2006. július 14.

Nemcsak vizitdíjat, hanem kórházi napidíjat is bevezetne az Egészségügyi Minisztérium. A tervek szerint 300-500 forint közötti összeget kellene fizetnünk, ha orvoshoz fordulunk, s ugyanennyit naponta a kórházi benntartózkodásnál.

 

A háziorvosnál és a járóbetegszakrendelésen alkalmanként fizetendő vizitdíj mellett a kórházi bennfekvésnél is kötelező térítési díjat vezetne be az egészségügyi tárca, amelynek összegét naponta szintén 300-500 forintban határozná meg. Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint a kórházi napidíj megakadályozhatja, hogy a fekvőbeteg- ellátó intézmények olyan páciensek után is felvegyék a finanszírozást a társadalombiztosítótól, akik valójában nem feküdtek bent. Megfékezhetné továbbá a meredeken növekvő kórházi esetszámot is. Korábban a miniszter hasonlóképpen indokolta a vizitdíj bevezetésének szükségességét. Ez szerinte csökkentheti az indokolatlan orvoslátogatásokat, és visszaszoríthatja a hálapénzt.


Igaz-e, hogy több tíz milliárd forintot fizet az állam elavult gyógyszerek támogatására?

2006. július 10.

Több szakértő is azt állítja, hogy több milliárd forintot költ az állam elavult, vagy nem bizonyított hatású gyógyszerekre.

 

Vidos Mihály (szerkesztő): - Milliárdokat költ az állam olyan gyógyszerek támogatására, amelyek nem hatásosak. Erre jutott egészség-gazdaságtani szakértők egy csoportja. Szerintük a gyógyszerár-támogatási rendszert meg kell változtatni. Az egészségügyi miniszter nem is vitatja a felülvizsgálat időszerűségét.


Pazarló gyógyszertámogatás

2006. július 09.

Több tízmilliárd forintot fizet az egészségbiztosító olyan orvosságok árának támogatására, amelyek hatásossága tudományosan nem bizonyított - mondta a Világgazdaságnak Gulácsi László, a Budapesti Corvinus Egyetem egészséggazdasági munkacsoportjának vezetője.

Közgyógyrendszer működési zavarokkal

2006. július 08.

Akadozik a július elseje óta működő új közgyógyellátási rendszer a Magyar Gyógyszerészkamara (MGYK) szerint. Az egészségbiztosító viszont állítja: nincs komoly gond.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...214215216...224