Információk, érdekességek

Nyilvánosságra kerül az egészségügy zöld könyve

2006. július 20.

Konzultált tegnapi ülésén a kormány az egészségügy zöld könyvéről. Arról azonban, hogy a benne szereplő szakértői elképzelések közül melyek alkalmazhatók Magyarországon s épp ezért melyek kerüljenek be véglegesen a nyilvánosságra hozandó összefoglalóba, csak jövő héten dönt a kabinet.


Ami biztos, nem fogunk kevesebbet fizetni az egészségügyi szolgáltatásokért. Az elmúlt 15 évben ugyanakkor majdnem minden uniós tagországban fizetőssé tették a betegek számára az egészségügyi ellátásokat.


Emelkedő gyógyszerárak

2006. július 19.

Drágul augusztus elsejétől jó néhány, a társadalombiztosító által nem támogatott gyógyszer. Az áremelkedés 194 terméket érint, s mértéke átlagosan 4,7 százalék lesz.

Fájdalomcsillapítók új generációját keresik

2006. július 18.

Megkezdték a munkát Pécsett a tudományegyetem és a Richter Gyógyszergyár új analgetikum kutatólaboratóriumában. A szakemberek a fájdalomcsillapítók új generációját keresik.

 

Torda Júlia beszélget Szolcsányi János egyetemi tanárral, a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének munkatársával.


Fizetnünk kell majd a kórházért is?

2006. július 14.

Nemcsak vizitdíjat, hanem kórházi napidíjat is bevezetne az Egészségügyi Minisztérium. A tervek szerint 300-500 forint közötti összeget kellene fizetnünk, ha orvoshoz fordulunk, s ugyanennyit naponta a kórházi benntartózkodásnál.

 

A háziorvosnál és a járóbetegszakrendelésen alkalmanként fizetendő vizitdíj mellett a kórházi bennfekvésnél is kötelező térítési díjat vezetne be az egészségügyi tárca, amelynek összegét naponta szintén 300-500 forintban határozná meg. Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint a kórházi napidíj megakadályozhatja, hogy a fekvőbeteg- ellátó intézmények olyan páciensek után is felvegyék a finanszírozást a társadalombiztosítótól, akik valójában nem feküdtek bent. Megfékezhetné továbbá a meredeken növekvő kórházi esetszámot is. Korábban a miniszter hasonlóképpen indokolta a vizitdíj bevezetésének szükségességét. Ez szerinte csökkentheti az indokolatlan orvoslátogatásokat, és visszaszoríthatja a hálapénzt.


Igaz-e, hogy több tíz milliárd forintot fizet az állam elavult gyógyszerek támogatására?

2006. július 10.

Több szakértő is azt állítja, hogy több milliárd forintot költ az állam elavult, vagy nem bizonyított hatású gyógyszerekre.

 

Vidos Mihály (szerkesztő): - Milliárdokat költ az állam olyan gyógyszerek támogatására, amelyek nem hatásosak. Erre jutott egészség-gazdaságtani szakértők egy csoportja. Szerintük a gyógyszerár-támogatási rendszert meg kell változtatni. Az egészségügyi miniszter nem is vitatja a felülvizsgálat időszerűségét.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...213214215...224