Információk, érdekességek

Szélütés után vissza a munkahelyre!

2008. május 26.

A szélütés utáni szellemi állapot behatárolja a munkába való visszatérést.

 

Egy szélütés elszenvedése után nem a fizikai állapot az egyedüli meghatározója, hogy valaki visszatérhet-e a munkájához. Olyan pszichiátriai tényezõk is, mint a szorongás és depresszió, hatással vannak a munkavégzõ képességre, állítja egy Új-Zélandon lefolytatott tanulmány.


A szülészet sikerágazat Magyarországon

2008. május 24.

Egyre kevesebb újszülött és egyre jobb szülészeti és neonatológiai ellátás - szülésznõi konferencia Debrecenben.

 

Magyarországon évrõl-évre csökken a születések száma, mely több évtizedes és mélyen gyökerezõ problémára utal. A szülészeti és neonatológiai ellátás minõsége ugyanakkor javuló tendenciát mutat, ezt támasztják alá a statisztikai adatok is. Idén a Debreceni Egyetem által megszervezett Országos Szülésznõi Konferencián a szülészeti ellátás aktuális kérdéseirõl, az elért eredményekrõl, a területen bekövetkezett változásokról esik szó.


Teleorvos csökkenthetné a sürgõsségi kezelések számát

2008. május 19.

A gyermek-sürgõsségi osztály eseteinek harmada megoldható lenne interneten vagy telefonon.

 

A gyermek-sürgõsségi esetek több mint 25 százalékát az Interneten át is meg lehetne oldani. Egy New Yorki közösségi tanulmány kimutatta, hogy a gyermek-sürgõsségi osztály eseteinek közel 28 százaléka megoldható lenne egy igen költséghatékony internetes vagy telefonos orvosi szolgálat létrehozásával, állítják a Rochesteri Orvosi Központ egyetemének kutatói. Az eredményeket a Pediatric Academic találkozóján tették közzé Honoluluban.


A holdpor lehet a valódi holdkór

2008. május 17.

Ûrhajósok és földi betegek érdekében kutatják a Holdon lévõ por egészségügyi kockázatait.

 

A Holdon lévõ por nem csak tisztasági gondokat okozhat az ott tartózkodó ûrhajósoknak, hanem komoly egészségügyi problémák forrása is lehet - állítják amerikai tudósok.


A rövid végtag a leépülés kockázatával jár együtt

2008. május 09.

A rövid kéz- és láb növelheti az egyén kockázatát arra, hogy idõsebb korában memóriaproblémákkal nézzen szembe.

 

Ötven százalékkal nagyobb azon nõk esélye a szellemi képesség hanyatlására és az Alzheimer-kór kialakulására, akik rövidebb karfesztávval születtek. Minél hosszabb egy nõ alsó lábszára, annál kisebb a demencia kockázata idõs korban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...175176177...223