Információk, érdekességek

Reménysugár: nem okoznak bénulást a koleszterincsökkentõk?

2008. november 13.

Az amerikai vizsgálatok szerint akár a placebó is veszélyesebb lehet.


 

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerhatósága (FDA) kiegészítõ népegészségügyi kutatásokat fontolgat annak megállapítására, van-e összefüggés a statinokat szedõ betegek körében e szerek, illetve az amiotrófiás letarálszklerózis* (ALS, Lou Gehrig betegség) elõfordulása és lefolyása között – annak ellenére, hogy a klinikai vizsgálatok retrospektív elemzése nem erõsítette meg, hogy a koleszterincsökkentõk bármilyen mértékben fokoznák a kockázatot.


Gyógyulóban a Richter és az Egis gazdálkodása

2008. november 12.

Erõs negyedévet zártak a gyógyszergyártók, és a jövõ a kedvezõen alakuló devizaárfolyamok miatt még szebb lehet.

 

 

Miközben az alaptevékenységben nem várható különösebb meglepetés, mindkét gyógyszergyárnál jelentõs pénzügyi eredményre számítanak az elemzõk, részben az elõzõ negyedév végi veszteségek korrekciójaként, illetve az Egisnél az Anpharm-ügylet elszámolása miatt. A forint a harmadik negyedév átlagában ugyan erõsebb volt az elõzõ negyedévinél, ami a cégek árbevételére és üzemi eredményére negatívan hatott, szeptember végére viszont gyengülésnek indult, vagyis pénzügyi nyereséget hozott. Mindkét cégnél a hazai piac stabilizálódására számítanak, az Egisnél pedig van aki két számjegyû növekedést vár a belföldi piacon.


Véradó kutyák és macskák

2008. november 10.

A kutyáknál legalább tizenkét vércsoportot különböztetnek meg, ám az nem függ a négylábú fajtájától.

 

 

A cseh kutyák és macskák véradásokon vehetnek részt az állatsebészeteken, így segíthetnek megmenteni más háziállatok életét - írja a Mladá fronta Dnes címû cseh napilap.


A magyar borok is szennyezettek

2008. november 06.

Mindössze három ország esetében nem találtak a megengedettnél magasabb nehézfém értékeket.

 

 

A borfogyasztás jótékony hatásairól már régóta olvashatunk, az a nehézfém szennyezõdés azonban, amelyet bizonyos európai vörös- és fehérborokban találtak nemrég, könnyen életveszélyessé változtathatja az amúgy nemes italokat - állítják brit kutatók.


Elõretörõben az ázsiai ''csonttöréses láz''

2008. november 04.

Rizikócsoport: 2,8 milliárd ember -- a WHO regionális erõfeszítéseket szorgalmaz.

 

 

Az ENSz egészségügyi szervezete figyelmeztetést tett közzé, amely szerint Ázsia csendes-óceáni részében, hacsak az érintett országok döntéshozói nem tudatosítják magukban a veszélyt és nem hoznak sürgõs intézkedéseket, tovább terjed majd a dengue.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...171172173...223