Információk, érdekességek

Koalíciós viták az egészségügy átalakításáról

2006. augusztus 09.

Az egészségügy átalakításában több ponton eltér a szocialisták elképzelése az SZDSZes vezetésű szakminisztériumétól, sőt még a kormányétól is. Az MSZP a vizitdíj helyett minden egészségügyi szolgáltatás után számlát állíttatna ki, s az azon szereplő költségek egy részét a beteggel fizettetné meg. A több-biztosítós rendszer bevezetéséről pedig elhalasztaná a döntést, noha a kormány nemrég hozta azt előre.

Pár év múlva jöhet az AIDS-tapasz

2006. augusztus 08.

Egyelőre minden, AIDS-tapasszal végzett kísérlet sikeres volt, így ha a gyógyszer embereken végzett vizsgálatok során is hatásosnak bizonyul, pár éven belül megkezdődhet a készítmény magyarországi gyártása.

 

Az úgynevezett terepiás vakcinával való gyógyítás egy teljesen új eljárás, amely könnyen elképzelhető, hogy nemcsak az AIDS-szel, hanem más - akár daganatos - betegségekkel szembeni küzdelemben is sikeres gyógymód lehet - mondta lapunknak a gyógyszer kifejlesztésében vezető szerepet vállaló kutatóorvos, Lisziewicz Julianna.


Több jog és felelősség kerül a háziorvosokhoz

2006. augusztus 07.

A háziorvosi jogosítványok bővítéséért cserébe a páciensek hatékonyabb gondozását várja az egészségügyi tárca. Az orvosok viszont azt kérik, hogy a személyiségi jogokra hivatkozva legalább őket ne zárják el betegeik adataitól.

 

 - Miközben mindinkább a háziorvosok gondjára kellene bízni a betegeket, egy sor jogszabály a szakorvosok, illetve kórházak felé tereli őket - mondja Füredi Gyula háziorvos, az egészségügyi tárca szakértője. - A gyógyszerek, illetve a gyógyászati segédeszközök felírásánál, a rendelhetőség megújításánál, felülvizsgálatánál vannak leginkább olyan korlátok, amelyek fölöslegesen követelik meg a szakorvost, s korlátozzák a családok orvosát.


Megkezdődik a társadalmi vita

2006. július 28.

Tegnaptól bárki megtekintheti az egészségügy Zöld könyvét, ugyanis a kormány ülése után az anyag teljes egészében felkerült az internetre. Mint a szóvivői tájékoztatón kiderült, a liberális és szocialista kormánytagok között teljes volt az egyetértés, amikor a dokumentumra rábólintottak.

Nyilvánosságra kerül az egészségügy zöld könyve

2006. július 20.

Konzultált tegnapi ülésén a kormány az egészségügy zöld könyvéről. Arról azonban, hogy a benne szereplő szakértői elképzelések közül melyek alkalmazhatók Magyarországon s épp ezért melyek kerüljenek be véglegesen a nyilvánosságra hozandó összefoglalóba, csak jövő héten dönt a kabinet.


Ami biztos, nem fogunk kevesebbet fizetni az egészségügyi szolgáltatásokért. Az elmúlt 15 évben ugyanakkor majdnem minden uniós tagországban fizetőssé tették a betegek számára az egészségügyi ellátásokat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...169170171...181